‘Zona hastalığı , bağışıklığı zayıf kişilerde 100 kat daha fazla görülüyor’

‘Zona hastalığı , bağışıklığı zayıf kişilerde 100 kat daha fazla görülüyor’

‘Zona hastalığı , bağışıklığı zayıf kişilerde 100 kat daha fazla görülüyor’

İSTANBUL, (DHA)- Zona (Herpes Zoster) hastalığının yetişkinlerin yaklaşık yüzde 20-30’unu etkilediğini ve bağışıklık durumu ile yakından ilişkili olduğunu söyleyen Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Aliye Sevdem Gülcan, zonanın nadir de olsa bazen uzun süreli sinir ağrısı ve görme kaybı gibi ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini belirtti. Bu nedenle hastalığın önemsenmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Gülcan, hastalıktan korunmak için aşılanmanın önemine dikkat çekerek, “Bağışıklık sistemi zayıf kişilerin zona hastalığına yakalanma riski sağlıklı kişilere göre 100 kat daha fazladır. HIV enfeksiyonu, diyabet ve romatolojik hastalıklar gibi kronik hastalıklar nedeniyle uzun süreli immünsüpresif ilaç kullanımı da zona hastalığı gelişiminde rol oynamaktadır” dedi.

Ağrılı ve döküntülü bir hastalık olan zona, bağışıklık sistemi ile yakın ilişkili olan bir sorun olarak görülüyor. Hastalığın özellikle stres, yorgunluk ya da bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda ortaya çıkarak kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürdüğünü söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Aliye Sevdem Gülcan, özellikle içinde bulunduğumuz kış aylarında artan enfeksiyon hastalıkları ve zayıflayan bağışıklık sisteminin zonanın ortaya çıkma riskini de artırabileceğine işaret etti. “Bu dönemde grip, soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar arttığı için vücut daha savunmasız hale gelir. Eğer kişi çocuklukta suçiçeği geçirmişse, suçiçeğine neden olan varicella-zoster virüsü (VZV) tekrar aktive olarak zona hastalığını tetikleyebilir” dedi.

‘GİZLİ KALMIŞ SUÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN AKTİVE OLMASIYLA ZONA GELİŞYOR’

Dr. Gülcan, halk arasında daha çok ‘gece yanığı’ olarak da bilinen zona, varisella zoster virüsünden kaynaklandığını belirterek, “Yetişkinlerin yaklaşık yüzde 20-30'unda görülüyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl tahminen bir milyon vaka tespit ediliyor. Zona, geçirilmiş suçiçeği enfeksiyonundan sonra, sinir köklerinde gizli kalan ve su çiçeğine neden olan varisella-zoster virüsünün yeniden aktif hala gelmesiyle ortaya çıkan viral bir hastalıktır.” dedi. Dr. Gülcan, “Suçiçeği geçiren bir kişide virüs vücudunda kalır. Yaşamının bir döneminde virüsün aktifleşmesi sonucu zona ortaya çıkar. Ancak hiç suçiçeği geçirmemiş ya da suçiçeği aşısı olmamış kişiler, hastalık olan bir kişiden VZV ile enfekte olabilir. Yani virüsü alabilir” diye konuştu.

‘BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLÜ KİŞİLERDE NADİREN GELİŞİYOR’

Zona görülme sıklığının bağışıklık durumu ile güçlü bir şekilde ilişki içinde olduğunu ve bağışıklığı güçlü bireylerde nadiren zona geliştiğini söyleyen Dr. Gülcan, şöyle konuştu:

“Bağışıklık sistemi zayıf kişilerin zona hastalığına yakalanma riski sağlıklı kişilere göre 100 kat daha fazladır. Kemik iliği veya organ nakli ya da lösemi, lenfoma veya solid malignite gibi herhangi bir nedenle kemoterapi ve/veya radyoterapi gören kişiler zona hastalığı açısından risk altında olabilir. HIV enfeksiyonu, diyabet ve romatolojik hastalıklar gibi kronik hastalıklar nedeniyle uzun süreli immünsüpresif ilaç kullanımı da zona hastalığı gelişiminde rol oynamaktadır. Bunun yanında ileri yaş, duygusal stres, akut veya kronik hastalık varlığı gibi birçok etken hastalığın ortaya çıkmasında tetikleyici rol üstlenir.”

ŞİKAYETLER ÖNCE TEK TARAFLI BAŞLIYOR

Zona hastalığı olan kişilerde genellikle ilk bulgunun vücudun sağ veya sol tarafında olmak üzere tek taraflı, belirli bir alanda, yanıcı batıcı şekilde şiddetli ağrı olduğunu belirten Dr. Gülcan, “İlk bulguları takiben birkaç gün içinde, aynı bölgede döküntü başlar ve o alana yayılır. Döküntülerin zamanla içleri sıvı dolup daha sonra da kuruyup dökülürler ve bu süre ortalama 2-3 hafta sürebilir” ifadelerini kullandı.

DÖKÜNTÜ OLMADAN DA OLUŞABİLİR

Hastalığın çok nadir de olsa döküntü olmadan da oluşabildiğini ve bu durumun tanıyı da zorlaştırdığını söyleyen Dr. Gülcan, “Bununla birlikte nadir de olsa zona bazen yüzde göz veya kulak bölgesinde tutulum yapabilir, bu durumlarda görme kaybı veya duyma kaybı gibi önemli komplikasyonların önlenmesi amacıyla acil tedavi gerekir. Virüs temas yoluyla da bulaşır. Özellikle gebeler, kanser hastaları, kemoterapi/radyoterapi alan, yani bağışıklığı baskılanmış kişilerin zonaya yakalanma ihtimali daha yüksektir. Aynı zamanda bu kişilerde hastalığın seyri de sağlıklı bireylere göre çok daha şiddetlidir. Bu nedenle zona tanısı alanların özellikle riskli gruplardaki kişilerden uzak durması çok önemlidir” dedi.

KENDİNİZİ AŞIYLA KORUYUN

Hem hastalığın önlenmesi hem de olası komplikasyonların önüne geçilmesi için aşılanmanın önemini vurgulayan Dr. Aliye Sevdem Gülcan, sözlerine şöyle devam etti:

“Aşı, kişinin zonaya yakalanma riskini tamamen ortadan kaldırmaz, ancak zona aşısı hastalığın seyrini hafifletebilir, şiddetini azaltabilir ve postherpetik nevralji olarak isimlendirilen zona sonrası görülen uzun süreli sinir hasarına bağlı ağrı riskini düşürebilir. Bu nedenle özellikle yaşla birlikte risk arttığı için 50 yaş üzerindekilere, hastalıklar ya da tedaviler dolayısıyla bağışıklık sistemi zayıflayan kişilere ve hastalıkla karşılaşma yüksek olduğu için suçiçeği geçirmiş olanların aşılanması çok önemlidir.”

‘HASTALIĞI OLANLAR BAŞKALARINI KORUMAK İÇİN BU ÖNLEMLERİ ALMALI’

Hastalığa yakalanmış kişilerin kabarcıklar ortaya çıkmadan veya döküntüler kabuk bağladıktan sonra virüsü yayma tehlikesinin bulunmadığını belirten Dr. Gülcan, virüsün başkalarına geçmesini önlemek için yapılması gerekenler konusunda şu bilgileri verdi:

“Virüsün başkalarına bulaşmasını engellemek için yapılması gerekenlerin başında döküntü bölgesinin örtülü tutulması geliyor. Ayrıca, kişisel giysi ve havlu gibi eşyalar başkalarıyla paylaşılmamalı. Özellikle suçiçeği aşısı olmamış, bağışıklığı düşük hamile kadınlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, kanser hastalarında ve bir aylıktan küçük bebeklerde enfeksiyon ağır seyredebileceğinden temas etmekten kaçınılmalı. Temas gerektiren sporlardan uzak durulmalı. Bir diğer önemli nokta ise el hijyeni. Döküntüyle temas halinde eller mutlaka yıkanmalı.”

TEDAVİDE AMAÇ HASTALIĞIN SÜRESİNİ VE ŞİDDETİNİ AZALTMAK

Zona iyileştikten sonra bile birçok hasta postherpetik nevralji olarak bilinen orta ila şiddetli ağrıdan muzdarip olmaya devam ettiğini söyleyen Dr. Gülcan, “Bu nedenle teşhisin erken konulup, ilk 2-3 gün içinde anti-viral tedaviye başlanılması komplikasyonların önlenmesi açısından önemlidir. Zona tedavisinde kullanılan ilaçlarla, virüsün yayılması kontrol altına alınabilir. Aynı zamanda enfeksiyonun süresini ve şiddetini de azaltmak mümkün. Ancak ilaçların etkinliği şikayetler başladıktan sonraki ilk 72 saatte en yüksek olduğundan tedaviye erken başlanması çok önemlidir. Bunun dışında ağrıyı hafifletmek ve kontrol altına almak için ağrı kesici ilaçlar, döküntü üzerine antibiyotikli kremler de kullanılmaktadır. Bu noktada önemli nokta zamanında hekime başvurmaktır. Ayrıca postherpetik nevralji ve diğer komplikasyonlardan korunmak adına 50 yaş üstü, kronik hastalığı olan kişilerin mutlaka zona aşısı yaptırmaları son derece önemlidir” diye konuştu.


Haber Kaynak : DHA

Başkan Taşkın: “Tüm Rezerv Alan Çalışmalarının 2025 Yılında Bitirilmesini Hedefliyoruz”

Maski,Akçadağ'ın Yaylımlı Mahallesinin su sorununu çözdü

Başkan Geçit ; Verdiğimiz her sözü yerine getiriyoruz

Battalgazi Belediyesi’nden Öğrencilere Sıfır Atık Eğitimi

Pütürge'ye Yapılan Kapalı Spor Salonu Yakında Hizmete açılacak

Battalgazi'de Gece Gündüz Temizlik Seferberliği

Başkan Geçit ; İlçemize Sağlam Ve Güvenli Yaşam Alanları Kuruluyor

Güzelbahçe konteyner kentte güvenlik sorunu neden çözülmedi

Filistin’in Sessiz Çığlığı Battalgazi’de Yankılandı

Yeşilyurt Belediyesi,Kaba Yem Üretim Tesisi Kuruyor

OKX TR, kullanıcıları ile Manchester City - Manchester United derbisine katıldı

A Milli Kadın Sutopu Takımı, Dünya Kupası’ndaki ilk yenilgisini aldı

İbrahim Hacıosmanoğlu: Kasımpaşa Türkiye Kupası'na katılacak, Fenerbahçe süre istedi

Galatasaray - Trabzonspor rekabetinin ‘misli oranları’ yükseldi

34’üncü Uluslararası Boğaziçi Karate Şampiyonası’na rekor katılım

Karşıyaka'da kulisler kaynıyor

Hatayspor, İskenderunspor maçı hazırlıklarına başladı

Hatayspor’da sportif direktörlüğü Yılmaz Bal getirildi

Balıkesirspor zirvede bitirdi

Altay'da Özgür takıma döndü

Taksi şoförlüğü yapan üniversiteli Eren'i trafikteki tartışmada öldüren saldırganlar yakalandı (2)

Kırşehir'de son 1 haftada 3 dolandırıcılık olayı engellendi

İstanbul - Sarıyer’de 2 otomobile vurduktan sonra ağaca çarptı: 2 yaralı

Günübirlik konaklama yerlerine denetim

Elazığ’da, 1 haftada aranan 29 şüpheli tutuklandı

Devrilen vincin operatörü yaralandı

Isparta'da yolcu otobüsü devrildi; 1 ölü, 24 yaralı (2)

Diyarbakır’da 3 firari hükümlü, yakalanarak tutuklandı

Çubuk'ta cip devrildi; 1 ölü, 1 yaralı

Tartıştığı eşini bıçakla yaraladı

Konya'da asit yüklü tanker devrildi,şoför öldü

Kayseri'de otomobil ile kamyonet çarpıştı: 6 yaralı

Burdur'da baba ve oğlu düğün salonunda bıçaklandı

Malatya’da zincirleme kaza: 3 yaralı

İzmir'de 2 otomobil çarpıştı: 1 ölü

Trabzon'da minibüsün dereye yuvarlanması kamerada: 1 ölü, 1 yaralı

Otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 1 ölü

Tokat'ta araziye devrilen hafif ticari araçtaki 3 kişi öldü

Niğde'de polis aracı ile otomobil çarpıştı: 2'si polis 6 yaralı

Hakkari'de öğretmenleri taşıyan minibüs devrildi; 12 yaralı

Özgür Özel: Türkiye hem sığınmacıları göndermeli hem kendi gündemine dönmelidir

Davutoğlu: Herkese el uzatıyorum, muhalefetiyle, iktidarıyla

Cevdet Yılmaz: Yeni dönemde de Suriye halkının yanında olmayı sürdüreceğiz

Bakan Güler, Nijerli mevkidaşı Mody ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim milletimiz tarih boyunca zulme açık kapı bırakmamıştır

Yavuz Ağıralioğlu: Biz, milletin geleceğini kolluyoruz

TBMM Genel Kurulu'nda 'bütçe' mesaisi

Dervişoğlu: Esad gitmiştir, Suriyelilerin de Türkiye’deki misafirliği bitmiştir

DEM Parti'li Bakırhan: Engellilerin yaşamını kolaylaştıracak yasalar, uygulamalar yok

Destici: Zulme sessiz ve seyirci kalamayız

Özgür Özel: Türkiye hem sığınmacıları göndermeli hem kendi gündemine dönmelidir

Taksi şoförlüğü yapan üniversiteli Eren'i trafikteki tartışmada öldüren saldırganlar yakalandı (2)

AB, Rusya'ya yönelik 15'inci yaptırım paketinde anlaştı

Kremlin: Suriye’deki Rus üsleri için nihai karar yok

Başkan Taşkın: “Tüm Rezerv Alan Çalışmalarının 2025 Yılında Bitirilmesini Hedefliyoruz”

Ukrayna: Kursk bölgesinde en az 30 Kuzey Koreli asker öldü veya yaralandı

Kırşehir'de son 1 haftada 3 dolandırıcılık olayı engellendi

İstanbul - Sarıyer’de 2 otomobile vurduktan sonra ağaca çarptı: 2 yaralı

Günübirlik konaklama yerlerine denetim

'Öğrencilerin yükseköğretime ve istihdama geçişlerine rehberlik yapmayı planlıyoruz’

Cilvegözü Gümrük Kapısı'nda Suriyeli yoğunluğu

Elazığ’da, 1 haftada aranan 29 şüpheli tutuklandı

Gürcistan’da kayak merkezinde karbonmonoksit zehirlenmesi: 12 ölü

Doğalgaz zehirlenmesinde taburcu olan adam,eşi ile 3 çocuğunun cenazesine katıldı

Mayotte Adası'nda kasırga

Devrilen vincin operatörü yaralandı

OKX TR, kullanıcıları ile Manchester City - Manchester United derbisine katıldı

A Milli Kadın Sutopu Takımı, Dünya Kupası’ndaki ilk yenilgisini aldı

Isparta'da yolcu otobüsü devrildi; 1 ölü, 24 yaralı (2)

Diyarbakır’da 3 firari hükümlü, yakalanarak tutuklandı

Çubuk'ta cip devrildi; 1 ölü, 1 yaralı

Tartıştığı eşini bıçakla yaraladı

Diyarbakır’da terör operasyonu: 4 gözaltı

Üniversiteli Yusuf, motosiklet kazasında hayatını kaybetti

İstanbul - İstanbul'da sahte içkiden ölenlerin sayısı 37'ye yükseldi, 36 şüpheli gözaltına alındı

Erciyes'e hafta sonu 70 bin ziyaretçi

KARÇEL'den yeni yatırım hamlesi

Adıyaman'da evde çıkan yangında 7 kişi dumandan etkilendi

ECB Başkanı Lagarde: Ekonomik büyümeye yönelik riskler artıyor

Dörtyol'da yangın çıkan ev ve iş yerinde maddi hasar oluştu

Yükleniyor