Yerli ve milli elastik rod üretildi; skolyoz hastalarında omurga hareketlerini kısıtlamıyor

Yerli ve milli elastik rod üretildi; skolyoz hastalarında omurga hareketlerini kısıtlamıyor

Yerli ve milli elastik rod üretildi; skolyoz hastalarında omurga hareketlerini kısıtlamıyor

Ersan ERDOĞAN/MANİSA, (DHA)- MANİSA'da, iki profesör tarafından geliştirildikten sonra patenti alınan ve şu an seri üretimi yapılan, yerli ve milli elastik rodlar, skolyoz (omurga eğriliği) hastalarının tedavisinde kullanılmaya başlandı. Yurt dışına ihracı da başlayan elastik rodlar, sabit rijid rodların aksine hastanın omurga hareketlerini kısıtlamadan, altı eksende hakaret etmesini sağlayarak, hastanın daha kısa sürede iyileşmesini sağlıyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Temiz'in fikir babası olduğu, Manisa CBÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü/Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Atik'in tasarladığı ve geliştirdiği, ayarlanabilir elastik rodların 2013 yılında patenti alındı. Bilim ve sanayinin bir araya gelmesiyle seri üretimine geçilen yerli ve milli rodlar, omurga hastalıklarında 5 yıl önce kullanılarak, sabit olan rijid rodların yerini almaya başladı. Bilimsel makalelerde yer alan elastik rodlar, artık skolyoz hastalarının tedavisinde de kullanılmaya başlandı. Yurt dışına ihracı da başlayan elastik rodlar, sabit rijid rodların aksine hastanın omurga hareketlerini kısıtlamadan, altı eksende hakaret etmesini sağlayarak, hastanın daha kısa sürede iyileşmesini sağlıyor.

'MECBURİYETTEN ORTAYA ÇIKTI'

Manisa CBÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Temiz, sabit rijid rodlar ile hastaların tüm omurga hareketlerini kaybettiğini ve bu sabit rodların ileride başka sorunlara neden olduğundan dolayı böyle sistem geliştirdiklerini belirterek, "Geliştirdiğimiz bu implant sistemi bir mecburiyetten ortaya çıktı. Skolyoz denilen bir hastalık var. Skolyoz denilen hastalık doğumsal olabilir, sonradan edinsel olabilir. Kabaca tabiri, omurganın çeşitli açılarda yamulması. Yani sağa veya sola doğru, öne veya arkaya doğru ya da tüm eksenlerde aynı anda yamulması. Bunu çoğunlukla genç kızlık çağında kızlarımızda görüyoruz ama erkek çocuklarında da oluyor. Daha ileri yaşlarda da dejeneratif skolyoz dediğimiz edinsel skolyozlar görünebiliyor. Bugüne dek skolyoz deformite cerrahisinde önce omurlara vidalar koyuyoruz. Bu vidaların arasını rijid dediğimiz rodlarla bağlıyoruz, böylece omurların bir araya gelmesini ve omurganın şeklinin düzelmesini sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

'HASTA BÜTÜN OMURGA HAREKETLERİNİ NEREDEYSE KAYBEDİYOR'

Prof. Dr. Temiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugüne kadar teknolojide üretilen titanyum, alüminyum, paladyum rodlar ama bunun bir sakıncası var. Bu rod omurganın belli bir düzeye kadar şeklini düzeltiyor ama bildiğimiz gibi omurga hareketli bir organ. Bu hareketi, bu sabit rodlar veremiyor. Sonuçta hasta bütün omurga hareketlerini neredeyse kaybediyor ve bütün vücuduyla dönmek zorunda kalıyor. Bu ileride komşu segment hastalığı ve dejenerasyonu gibi başka sorunlara neden oluyor. Pek çok sıkıntı ortaya çıkıyor. Biz bu elastik rodu bunun için geliştirdik. Yani hem omurganın şeklini düzeltebilelim hem de şeklini düzelttiğimiz omurganın hareketlerini de sağlayabilelim diye. Bu rod 6 eksende hareket edebiliyor."

'HASTA BETON GİBİ BİR OMURGAYLA DOLAŞMAK ZORUNDA KALMIYOR'

Prof. Dr. Temiz, hastanın yanı sıra ameliyatta cerraha da kolaylık sağladığını dile getirip, "Çünkü vidaların omurganın yamukluğu nedeniyle değişik eksenlerde olması, normal rijid rodların yerleştirilmesini çok zorlu kılıyor. Her biri vida başına rodu yerleştirebilmek için omurgaya ciddi hareketler yaptırmak, zorlamak gerekiyor. Ama burada öyle bir şey yok. Burada elastikiyet nedeniyle her bir vidanın çevresinde bu ip gibi dolanabiliyor. Ve daha sonra sıkma mekanizması her bir vida başını ortaya doğru topluyor ve şekli düzeltiyor. Hastaya en önemli yararı, beton gibi bir omurgayla dolaşmak zorunda kalmıyor. Omurga hareketleri belli bir düzeye kadar korunuyor. İyileşme süresi çok daha kısa. Neden çünkü füzyonu beklemiyoruz. Burada amacımız kemik iki omurun birbiriyle kemikleşerek iyileşmesi değil. Burada amacımız hareketi korurken şekli düzeltmek. Ve uzun süreli bu hareketi koruyabilmek. O nedenle iyileşme süresi çok daha kısa. Hastaları biz bu ameliyatlardan sonra bir iki gün içinde ayağa kaldırıyoruz" diye konuştu.

'İHRACATI DA BAŞLADI'

Sabit rijid rodun omurganın S şeklini korumasının çok mümkün olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Temiz, "Omurganın normalde bir şekli var, S şekli. Bu S şeklini ne kadar koruyabilirseniz, hastanın şikayetleri o kadar az olur. S şeklini ve hareketi koruyabilmek, omurga cerrahisindeki esaslardan biridir. Sabit rijid rodda bunu yapamıyoruz. Rodları ne kadar bükersek bükelim S şeklini korumamız çok mümkün olmuyor. Bu hastada ağrılara, başka nörolojik sakatlıklara neden olabiliyor. Elastik rod bunu da temel olarak engellemek için yapılmış bir sistem. Çalışmalarım daha önce ama 2011 yılından beri Prof. Dr. Enver Atik hocamla bunların profesyonelleştirilmesi süreci başladı. Bütün mühendislik, tasarımı, sanal ve gerçek testleri Enver hocam tarafından yapıldı. Aslında 2011'e kadar kafamda bir fikir halindeydi ama daha sonra Enver hocamla beraber bunu gerçeğe dönüştürdük. CE belgeleri alındı. Şu anda yerli ve milli olarak Manisa'da bir fabrikada üretiliyor, gururla söylemek gerekiyor ki yurt dışı ihracatı da başladı" dedi.

'BU İMPLANTLARA ÖZEL TEST CİHAZLARI APARATLARI GELİŞTİRDİK'

Manisa CBÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü/Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Atik ise "Aslında ortada bir fikir var. O fikri bizle paylaştığı zaman biz onun önce tasarımını yapıyoruz, nasıl üretileceğini beraber kararlaştırıyoruz. Prototip üretimlerinden sonra bunların testlerinin yapılması lazım. Standart testlerde bunlar yapılamıyor. Bu implantlara özel test cihazları, aparatları geliştiriyoruz. Onlarla bunların testlerini yapıyoruz. Çekme, eğme testleri var ama daha önemlisi yorulma testleri var. Yani en az beş milyon tekrarda bunun kırılmaması lazım. Onun için özel patenti alınmış test cihazları ürettik. Bu test cihazlarıyla bunların testlerini yapıyoruz. Sonra Cüneyt hocam bunları hastalarda kullanmaya başlıyor" ifadelerini kullandı.

'ESNEK RODDA ANİ KIRILMA GÖRMÜYORUZ'

Prof. Dr. Atik, ürettikleri elastik rodun avantajlarına da değinerek, "Rijid roda eğme testi yaptığımız zaman kırıldığını görüyoruz. Ancak esnek rodda kırılma yok. Kırılma, hastalarda çok ciddi bir problem. Şekli değişse bile hala yük taşımaya devam ediyor. Bu çok ciddi bir avantaj. Bunları da yaptığımız testlerle belirliyoruz. Rijid rodlarda yorulma testi yaptığımız zaman daha kısa sürede kırıldığını tespit ettik ama esnek rod, özellikle içerisinde ayrı bir halat olması ve esnek olması nedeniyle çok daha yüksek tekrarlarda kırıldığını gördük. Bu da hastalar için ve tıp camiası için çok büyük bir avantaj. Şimdi hem makine parçalarında hem insan vücudunda kullanılan implantlarda kırılma çok büyük bir tehlike. Ani kırılma özellikle istemediğimiz bir sonuç. Esnek rodda ani kırılmalardan uzaklaşıyoruz, ani kırılma görmüyoruz. Çok uzun süre insan vücudunda kırılmadan fonksiyonunu yerine getirebiliyor. Bu da özellikle hastalar için ve cerrahlar için büyük bir avantaj sağlıyor" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI


Haber Kaynak : DHA

Sadıkoğlu: “En az 3 yıl daha uzatılmalıdır”

Arslantepe’nin Beş Yıllık Yol Haritası Battalgazi Belediyesi Ev Sahipliğinde Hazırlandı

Dırijanlar Derneğinden Birlik Ve Beraberlik Mesajları..

Yeşilyurt Belediyesi, Temizlik Hizmetlerinde Çıtayı Yükseltti

Başkan Er; Mehmet Akif Ersoy,Cesaretin ve umudun sembolüdür

Battalgazi Belediyesi’nden Mahallelere Yoğun Hizmet

MTSO Başkanı Sadıkoğlu, Anadolu Gazeteciler Platformunu Ziyaret Etti

Başkan Er, Taştepe Mahallesi Rezerv Alanında İncelemelerde Bulundu

Yeşilyurt Belediyesi Bir Yılda 433 Çiftin Nikâhını Kıydı

Malatya Sofrası İkinci Şubesi Açıldı

Samsunspor Başkanı Yıldırım: Şampiyonluğa oynayan takım olmayı hedefliyoruz

Göztepe - Manisa Futbol Kulübü: 1-2

Samsunspor, Trabzonspor maçı hazırlıklarını sürdürdü

Karşıyaka'da Akçay'dan kampanya çağrısı

Kayserispor’un yeni başkanı Nurettin Açıkalın oldu

Dikili Belediyespor şampiyonluğunu ilan etti

Çaykur Rizesporlu Çetin: Yeni yılda galibiyetle camiamızı mutlu etmek istiyoruz

Trabzonspor’da savunma hattı bir türlü oturmadı

Yeni Malatyspor, Cengizhan Akgün ile yollarını ayırdı

Lucas Torreira: Galatasaray'daki en mutlu insanım (FOTO VE VİDEO EKLENDİ)

Tekirdağ'da düzensiz göçle mücadeleye yönelik huzur uygulaması

İzmir'de etil alkol ve gümrük kaçağı cinsel içerikli ürünler ele geçirildi

İzmir'de 8 günde uyuşturucuya 8 tutuklama

İhtara uymayan otomobil sürücüsü, takiple yakalandı

Keşan'da 2024 yılında 451 çiftin nikahı kıyıldı

Eskişehir’de yılbaşı öncesi kaçak alkol denetimi

Eşini öldürüp teslim oldu

Batman'da 26 güvercini avlayan 2 kişiye 81 bin lira ceza

Atatürk Anıtı'na çıkıp saygısızlık yapan şüpheli gözaltına alındı

'İklim krizi, kirlilik ve biyoçeşitlilik çalıştayı' sonuç raporu açıklandı

Elazığ’da kardan kapanan 28 köy yolu açıldı,diğerlerinde çalışmalar sürüyor

Kozluk’ta kapanan köy ve mezra yolları açıldı

Diyarbakır'da sis nedeniyle uçak seferleri aksadı

Van'da kar nedeniyle 163 yerleşim yerinin yolu kapandı

Bitlis'te 107 köy ve mezra yolu ulaşıma açıldı

Malatya’da 3 gündür kayıp olan adam,odunluktaki göçükte ölü bulundu

Manisa'da etkili olan kar yağışına, Büyükşehir'den yoğun müdahale

Turgutlu'nun yüksek kesimleri beyaza büründü

Bingöl’de 191 köy yolu kardan ulaşıma kapandı

Malatya'da ambulans ile kamyonet çarpıştı: 7 yaralı

Ağıralioğlu: Öcalan muhataplığını Kürt'e hakaret sayıyorum

CHP'li Karatepe: Asgari ücret, büyük bir hayal kırıklığı yarattı

Destici: Yeni bir 'çözüm süreci', terör örgütünün bitmek üzere olan ömrünü uzatmaktır

Genç Parti Genel Sekreteri Toptaş 2024 yılını değerlendirdi

CHP'li Nazlıaka: 2024'te 608 kadın cinayeti gerçekleşti

CHP'li Yücel: Sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğini savunuyoruz

SSB Başkanı Görgün, Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Otaibi ile bir araya geldi

AK Parti’li Keşir: Taş üstüne taş koyma mücadelesini veriyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Terör en çok Doğu ve Güneydoğu'daki vatandaşlarımıza zarar verdi

Dervişoğlu: Türkiye'nin canibaşından medet beklemesi utanılacak bir şey

Tekirdağ'da düzensiz göçle mücadeleye yönelik huzur uygulaması

İzmir'de etil alkol ve gümrük kaçağı cinsel içerikli ürünler ele geçirildi

İzmir'de 8 günde uyuşturucuya 8 tutuklama

İstanbul- Fındıkkıran balesi Süreyya Opera Sahnesi'nde sanatseverlerle buluştu

İhtara uymayan otomobil sürücüsü, takiple yakalandı

13 kişinin yaralandığı doğal gaz kaynaklı patlama güvenlik kamerasında (4)

Keşan'da 2024 yılında 451 çiftin nikahı kıyıldı

Eskişehir’de yılbaşı öncesi kaçak alkol denetimi

Amida Höyük’te 2025'te 'Kral Yolu' tamamen açığa çıkarılacak

Eşini öldürüp teslim oldu

Batman'da 26 güvercini avlayan 2 kişiye 81 bin lira ceza

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, Ahmed Şara ile görüştü

17 aydır aranan fırıncı çift, rapor lehlerine gelince teslim oldu

Atatürk Anıtı'na çıkıp saygısızlık yapan şüpheli gözaltına alındı

'İklim krizi, kirlilik ve biyoçeşitlilik çalıştayı' sonuç raporu açıklandı

Denetimli Serbestlik 20. Yıl Bölge Toplantıları Elazığ’da yapıldı

Kırklareli'de 68 kaçak göçmen yakalandı

Fikri Sağlar'ın annesi toprağa verildi

İzmir'de jandarma, 2024'te 22 bin 44 kaçak göçmen yakaladı

Sultangazi’de kayıp olarak aranan adamın cansız bedeni bulundu

İmamoğlu: Kent Lokantaları sadece İstanbul'un ilçelerinde değil, Türkiye'nin birçok yerinde karşılık buldu

Elazığ'da kardan kapanan 3 köy yolu ulaşıma açıldı

Almanya'dan Musk'a 'AfD' eleştirisi

İngiliz şarkıcı Liam Payne'in ölümüyle ilgili 5 kişi yargılanacak

DMM'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'i aradığı iddialarına yalanlama

Keles'te yaban hayvanları fotokapanla görüntülendi

Su tahliye kanalına düşen 2 çoban köpeği kurtarıldı

Magnus Carlsen, kot pantolon krizi sonrası turnuvaya dönüyor

13 kişinin yaralandığı doğal gaz kaynaklı patlama güvenlik kamerasında

Samsunspor Başkanı Yıldırım: Şampiyonluğa oynayan takım olmayı hedefliyoruz

Yükleniyor