• BIST 100

    9871,78%0,42
  • DOLAR

    35,31% -0,14
  • EURO

    36,56% -0,21
  • GRAM ALTIN

    3000,36% 0,54
  • Ç. ALTIN

    4854,68% 0,80

Yerli ve milli elastik rod üretildi; skolyoz hastalarında omurga hareketlerini kısıtlamıyor

Yerli ve milli elastik rod üretildi; skolyoz hastalarında omurga hareketlerini kısıtlamıyor

Sağlık 15.09.2024 10:59:07 49 0
Yerli ve milli elastik rod üretildi; skolyoz hastalarında omurga hareketlerini kısıtlamıyor

Ersan ERDOĞAN/MANİSA, (DHA)- MANİSA'da, iki profesör tarafından geliştirildikten sonra patenti alınan ve şu an seri üretimi yapılan, yerli ve milli elastik rodlar, skolyoz (omurga eğriliği) hastalarının tedavisinde kullanılmaya başlandı. Yurt dışına ihracı da başlayan elastik rodlar, sabit rijid rodların aksine hastanın omurga hareketlerini kısıtlamadan, altı eksende hakaret etmesini sağlayarak, hastanın daha kısa sürede iyileşmesini sağlıyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Temiz'in fikir babası olduğu, Manisa CBÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü/Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Atik'in tasarladığı ve geliştirdiği, ayarlanabilir elastik rodların 2013 yılında patenti alındı. Bilim ve sanayinin bir araya gelmesiyle seri üretimine geçilen yerli ve milli rodlar, omurga hastalıklarında 5 yıl önce kullanılarak, sabit olan rijid rodların yerini almaya başladı. Bilimsel makalelerde yer alan elastik rodlar, artık skolyoz hastalarının tedavisinde de kullanılmaya başlandı. Yurt dışına ihracı da başlayan elastik rodlar, sabit rijid rodların aksine hastanın omurga hareketlerini kısıtlamadan, altı eksende hakaret etmesini sağlayarak, hastanın daha kısa sürede iyileşmesini sağlıyor.

'MECBURİYETTEN ORTAYA ÇIKTI'

Manisa CBÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Temiz, sabit rijid rodlar ile hastaların tüm omurga hareketlerini kaybettiğini ve bu sabit rodların ileride başka sorunlara neden olduğundan dolayı böyle sistem geliştirdiklerini belirterek, "Geliştirdiğimiz bu implant sistemi bir mecburiyetten ortaya çıktı. Skolyoz denilen bir hastalık var. Skolyoz denilen hastalık doğumsal olabilir, sonradan edinsel olabilir. Kabaca tabiri, omurganın çeşitli açılarda yamulması. Yani sağa veya sola doğru, öne veya arkaya doğru ya da tüm eksenlerde aynı anda yamulması. Bunu çoğunlukla genç kızlık çağında kızlarımızda görüyoruz ama erkek çocuklarında da oluyor. Daha ileri yaşlarda da dejeneratif skolyoz dediğimiz edinsel skolyozlar görünebiliyor. Bugüne dek skolyoz deformite cerrahisinde önce omurlara vidalar koyuyoruz. Bu vidaların arasını rijid dediğimiz rodlarla bağlıyoruz, böylece omurların bir araya gelmesini ve omurganın şeklinin düzelmesini sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

'HASTA BÜTÜN OMURGA HAREKETLERİNİ NEREDEYSE KAYBEDİYOR'

Prof. Dr. Temiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugüne kadar teknolojide üretilen titanyum, alüminyum, paladyum rodlar ama bunun bir sakıncası var. Bu rod omurganın belli bir düzeye kadar şeklini düzeltiyor ama bildiğimiz gibi omurga hareketli bir organ. Bu hareketi, bu sabit rodlar veremiyor. Sonuçta hasta bütün omurga hareketlerini neredeyse kaybediyor ve bütün vücuduyla dönmek zorunda kalıyor. Bu ileride komşu segment hastalığı ve dejenerasyonu gibi başka sorunlara neden oluyor. Pek çok sıkıntı ortaya çıkıyor. Biz bu elastik rodu bunun için geliştirdik. Yani hem omurganın şeklini düzeltebilelim hem de şeklini düzelttiğimiz omurganın hareketlerini de sağlayabilelim diye. Bu rod 6 eksende hareket edebiliyor."

'HASTA BETON GİBİ BİR OMURGAYLA DOLAŞMAK ZORUNDA KALMIYOR'

Prof. Dr. Temiz, hastanın yanı sıra ameliyatta cerraha da kolaylık sağladığını dile getirip, "Çünkü vidaların omurganın yamukluğu nedeniyle değişik eksenlerde olması, normal rijid rodların yerleştirilmesini çok zorlu kılıyor. Her biri vida başına rodu yerleştirebilmek için omurgaya ciddi hareketler yaptırmak, zorlamak gerekiyor. Ama burada öyle bir şey yok. Burada elastikiyet nedeniyle her bir vidanın çevresinde bu ip gibi dolanabiliyor. Ve daha sonra sıkma mekanizması her bir vida başını ortaya doğru topluyor ve şekli düzeltiyor. Hastaya en önemli yararı, beton gibi bir omurgayla dolaşmak zorunda kalmıyor. Omurga hareketleri belli bir düzeye kadar korunuyor. İyileşme süresi çok daha kısa. Neden çünkü füzyonu beklemiyoruz. Burada amacımız kemik iki omurun birbiriyle kemikleşerek iyileşmesi değil. Burada amacımız hareketi korurken şekli düzeltmek. Ve uzun süreli bu hareketi koruyabilmek. O nedenle iyileşme süresi çok daha kısa. Hastaları biz bu ameliyatlardan sonra bir iki gün içinde ayağa kaldırıyoruz" diye konuştu.

'İHRACATI DA BAŞLADI'

Sabit rijid rodun omurganın S şeklini korumasının çok mümkün olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Temiz, "Omurganın normalde bir şekli var, S şekli. Bu S şeklini ne kadar koruyabilirseniz, hastanın şikayetleri o kadar az olur. S şeklini ve hareketi koruyabilmek, omurga cerrahisindeki esaslardan biridir. Sabit rijid rodda bunu yapamıyoruz. Rodları ne kadar bükersek bükelim S şeklini korumamız çok mümkün olmuyor. Bu hastada ağrılara, başka nörolojik sakatlıklara neden olabiliyor. Elastik rod bunu da temel olarak engellemek için yapılmış bir sistem. Çalışmalarım daha önce ama 2011 yılından beri Prof. Dr. Enver Atik hocamla bunların profesyonelleştirilmesi süreci başladı. Bütün mühendislik, tasarımı, sanal ve gerçek testleri Enver hocam tarafından yapıldı. Aslında 2011'e kadar kafamda bir fikir halindeydi ama daha sonra Enver hocamla beraber bunu gerçeğe dönüştürdük. CE belgeleri alındı. Şu anda yerli ve milli olarak Manisa'da bir fabrikada üretiliyor, gururla söylemek gerekiyor ki yurt dışı ihracatı da başladı" dedi.

'BU İMPLANTLARA ÖZEL TEST CİHAZLARI APARATLARI GELİŞTİRDİK'

Manisa CBÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü/Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Atik ise "Aslında ortada bir fikir var. O fikri bizle paylaştığı zaman biz onun önce tasarımını yapıyoruz, nasıl üretileceğini beraber kararlaştırıyoruz. Prototip üretimlerinden sonra bunların testlerinin yapılması lazım. Standart testlerde bunlar yapılamıyor. Bu implantlara özel test cihazları, aparatları geliştiriyoruz. Onlarla bunların testlerini yapıyoruz. Çekme, eğme testleri var ama daha önemlisi yorulma testleri var. Yani en az beş milyon tekrarda bunun kırılmaması lazım. Onun için özel patenti alınmış test cihazları ürettik. Bu test cihazlarıyla bunların testlerini yapıyoruz. Sonra Cüneyt hocam bunları hastalarda kullanmaya başlıyor" ifadelerini kullandı.

'ESNEK RODDA ANİ KIRILMA GÖRMÜYORUZ'

Prof. Dr. Atik, ürettikleri elastik rodun avantajlarına da değinerek, "Rijid roda eğme testi yaptığımız zaman kırıldığını görüyoruz. Ancak esnek rodda kırılma yok. Kırılma, hastalarda çok ciddi bir problem. Şekli değişse bile hala yük taşımaya devam ediyor. Bu çok ciddi bir avantaj. Bunları da yaptığımız testlerle belirliyoruz. Rijid rodlarda yorulma testi yaptığımız zaman daha kısa sürede kırıldığını tespit ettik ama esnek rod, özellikle içerisinde ayrı bir halat olması ve esnek olması nedeniyle çok daha yüksek tekrarlarda kırıldığını gördük. Bu da hastalar için ve tıp camiası için çok büyük bir avantaj. Şimdi hem makine parçalarında hem insan vücudunda kullanılan implantlarda kırılma çok büyük bir tehlike. Ani kırılma özellikle istemediğimiz bir sonuç. Esnek rodda ani kırılmalardan uzaklaşıyoruz, ani kırılma görmüyoruz. Çok uzun süre insan vücudunda kırılmadan fonksiyonunu yerine getirebiliyor. Bu da özellikle hastalar için ve cerrahlar için büyük bir avantaj sağlıyor" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI


Haber Kaynak : DHA

İZTAŞIT projesinde 7'nci durak Beydağ

İngiltere'de sel: Acil durum ilan edildi

Başkan Çerçioğlu'ndan Regaip Kandili hayrı

Milli tekvandocu Nafia Kuş, Balıkesir Büyükşehir Belediyespor'da

'Her Kapıda Bir Fidan' projesiyle yanan alanlar yeşerecek

Kavgada 1 kişiyi öldürüp, 1 kişiye yaralayan Noel Baba kostümlü şüpheli tutuklandı

Bahçeli, DEM Parti heyetini kabul etti

Tunceli’de yeni yılın ilk bebeği, saat 23.35'te dünyaya geldi

Gisele Pelicot Fransa’da ‘Yılın Kişisi’ seçildi

Thomas Reis: Umarım Trabzonspor’u yenip, galibiyeti taraftarlarla parti havasında kutlarız

İstanbul - 'Fergıo House' operasyonunda tutuklandı; tahliye olduktan sonra yılbaşı partisi yaptı

İmamoğlu ;İstanbulumuza hiç yakıştırmadığım görüntüleri ortadan kaldırdık

Hatay eğitim camiasının acı kaybı

Antalyalı nostaljiyi yaşadı

Ters yönde ilerleyen otomobilin sürücüsüne 9 bin 267 lira ceza

Sultangazi'de motosikletle camiye giderken çukura düşüp ölen imamın ailesinden ihmal iddiası

Kayseri'de 11 yıl 9 ay hapisle aranan hükümlü yakalandı

Batman'da fahiş fiyat denetiminde işletmelere 92 bin lira ceza

ABD'de havai fişek kazası: 3 ölü, 22 yaralı

Gaziantep'te ileri yaş bakım ve rehabilitasyon merkezi yapılacak

Antalya'daki bayilerde 'amorti' kuyruğu

Kırşehir'de dağcılar, yeni yılın ilk tırmanışını Gönül Dağı'na gerçekleştirdi

Kadının çantasını alıp kaçtı, parkta otururken yakalandı

Batman'da yan baktın cinayeti

Rojin Kabaiş’in babası: Belki bulunur diye hep hayal ettim ne yazık ki intihar süsü verdiler

Boşanma aşamasındaki eşini 5 yerinden bıçaklayıp, ağır yaraladı

'Konut satışları 2025'te artacak'

Sertliğinin düştüğünü göstermek için mecliste çeşme suyu içti

Marmarabirlik’ten 200 milyon TL’lik ödeme

Antalya'da ölen İranlı 3 kardeşin cenazeleri, 50 gün sonra alındı

Yükleniyor

Başkan Geçit, “Üç Aylar ve Regaip Kandiline Ulaşmanın Derin Bir Hazzını Yaşıyoruz”

Başkan Er; Regaip Kandilinin insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum

Başkan Taşkın ; “Rahmet, Bereket ve Mağfiret Kapıları Açılıyor”

MOTAŞ’a noter huzurunda çekilen kurayla işe alınanların tam listesi

Malatya'da hububat sektörüne büyük destek

Battalgazi Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünden Rekor Çalışma

Sadıkoğlu: “En az 3 yıl daha uzatılmalıdır”

Arslantepe’nin Beş Yıllık Yol Haritası Battalgazi Belediyesi Ev Sahipliğinde Hazırlandı

Dırijanlar Derneğinden Birlik Ve Beraberlik Mesajları..

Yeşilyurt Belediyesi, Temizlik Hizmetlerinde Çıtayı Yükseltti

Milli tekvandocu Nafia Kuş, Balıkesir Büyükşehir Belediyespor'da

Thomas Reis: Umarım Trabzonspor’u yenip, galibiyeti taraftarlarla parti havasında kutlarız

Beşiktaş, Rizespor maçı hazırlıklarını tamamladı

Galatasaray, Göztepe maçı hazırlıklarını sürdürdü

Kayserispor Başkanı Açıkalın: Hep beraber gemiyi limana yanaştıracağız

Fenerbahçe, Hatayspor maçı hazırlıklarına devam ediyor

Genç yüzücü Can Acar'dan Türkiye rekoru

15. Adana Uluslararası Kurtuluş Yarı Maratonu 5 Ocak'ta koşulacak

2025 Dakar Rallisi yarın başlıyor

Spor İstanbul'dan üniversitelilere staj müjdesi

İZTAŞIT projesinde 7'nci durak Beydağ

Başkan Çerçioğlu'ndan Regaip Kandili hayrı

'Her Kapıda Bir Fidan' projesiyle yanan alanlar yeşerecek

Kavgada 1 kişiyi öldürüp, 1 kişiye yaralayan Noel Baba kostümlü şüpheli tutuklandı

İstanbul - 'Fergıo House' operasyonunda tutuklandı; tahliye olduktan sonra yılbaşı partisi yaptı

Hatay eğitim camiasının acı kaybı

Antalyalı nostaljiyi yaşadı

Ters yönde ilerleyen otomobilin sürücüsüne 9 bin 267 lira ceza

Kayseri'de 11 yıl 9 ay hapisle aranan hükümlü yakalandı

Batman'da fahiş fiyat denetiminde işletmelere 92 bin lira ceza

Batman'da yan baktın cinayeti

Burdur'da yalnız yaşayan kadın,evinde ölü bulundu

Kars’ta iki minibüs çarpıştı ;27 yaralı

Tilki, girdiği kümeste tavukları yakalayıp götürdü; o anlar kamerada

Malatya'da çukura düşen köpeği, itfaiye kurtardı

Bursa'da ters yönde giden otomobil TIR ile çarpıştı 2 yaralı

Malatya'da otomobiller çarpıştı; 1 ölü, 2 yaralı

Elazığ’da kardan kapanan 28 köy yolu açıldı,diğerlerinde çalışmalar sürüyor

Kozluk’ta kapanan köy ve mezra yolları açıldı

Diyarbakır'da sis nedeniyle uçak seferleri aksadı

Bahçeli, DEM Parti heyetini kabul etti

TBMM Başkanı Kurtulmuş, DEM Parti heyetini kabul etti

Kürşad Zorlu, İYİ Parti'den istifa etti

AK Parti'li Güler: Ülkemizin duruşu dünya barışına büyük katkı sağlayacaktır

Bakan Bayraktar: Karadeniz'deki doğal gaz üretimini 9 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz

Bakan Göktaş: Nevzat Bahtiyar’ın cezasına itiraz edeceğiz (3)

Ağıralioğlu: Öcalan muhataplığını Kürt'e hakaret sayıyorum

CHP'li Karatepe: Asgari ücret, büyük bir hayal kırıklığı yarattı

Destici: Yeni bir 'çözüm süreci', terör örgütünün bitmek üzere olan ömrünü uzatmaktır

Genç Parti Genel Sekreteri Toptaş 2024 yılını değerlendirdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 16 14 0 2 28 44
2.Fenerbahçe 16 11 2 3 25 36
3.Samsunspor 16 9 4 3 12 30
4.Göztepe 16 8 4 4 10 28
5.Eyüpspor 17 7 4 6 7 27
6.Beşiktaş 16 7 4 5 7 26
7.İstanbul Başakşehir 16 6 5 5 4 23
8.Gazişehir Gaziantep 16 6 7 3 -2 21
9.Antalyaspor 16 6 7 3 -8 21
10.Kasımpaşa 16 4 4 8 -1 20
11.Konyaspor 16 5 6 5 -5 20
12.Rizespor 16 6 8 2 -9 20
13.Trabzonspor 16 4 5 7 2 19
14.Sivasspor 17 5 8 4 -7 19
15.Alanyaspor 16 4 6 6 -3 18
16.Kayserispor 16 3 7 6 -16 15
17.Bodrum FK 16 4 10 2 -10 14
18.Hatayspor 16 1 9 6 -13 9
19.Adana Demirspor 16 2 12 2 -21 5