Aysu DURSUN/ANTALYA, (DHA) - TMMOB İçmimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Güner Onaran, yangın güvenliği konusunda iç mimarların denetleyici rolünün artırılması gerektiğini belirterek, "Yangın kaçışları, kapılar, dedektörler ve kullanılan malzemeler titizlikle denetlenmeli. İnsan hayatı her şeyin üstünde tutulmalı" dedi.
Son dönemde artan yangın vakalarına dikkati çeken TMMOB İçmimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Güner Onaran, Antalya'nın turizm açısından önemli bir bölge olduğunu belirterek, özellikle oteller ve sosyal alanlarda yangın güvenliğinin hayati önem taşıdığını söyledi. Geçen günlerde Bolu'da yaşanan otel yangınını hatırlatan Onaran, "Yangın, insan hayatının nasıl tehlikeye atıldığını gözler önüne seriyor. Özellikle iç mimari alanda kullanılan tüm malzemelerin denetlenmesi gerekiyor. Yangın kaçışları, yangın kapıları, yangına dayanıklı ürünlerin kullanımı, yangın dedektörleri ve sprinkler sistemleri gibi konular kesinlikle göz ardı edilmemeli. Kullanılan malzemeler titizlikle denetlenmeli. İnsan hayatı her şeyin üstünde tutulmalı" dedi.
İç mimari açıdan kullanılan malzemelerin önemine değinen Onaran, "Bizler iç mimarlar olarak son dokunuşları yaparız. Bunu yaparken de tüm detayları ele almalıyız. Örneğin yapılacak asma tavanın ağırlığı, perdelerin ya da kumaşların yanmaz kumaş olmasını, dolapların sabitlenmesini ve materyallerinin yanmaz yapıda olmasını bizler uygulayıp hayata geçiren tarafız. Malzeme kullanımında alınacak önemler hayat kurtarır nitelikte" diye konuştu.
'İNSAN HAYATI HER ŞEYDEN ÖNEMLİ'
Yangın güvenliği konusunda daha sıkı denetimlerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Onaran, "Bir otel odasının veya herhangi bir sosyal alanın son kullanıcıya ulaşana kadar tüm süreçlerinin doğru şekilde denetlenmesi gerekiyor. Bu süreçler eksiksiz uygulanırsa, insanların hayatını koruyabiliriz. Doğru planlama ve denetim mekanizmalarıyla yangın kaynaklı can kayıplarını en aza indirmek mümkün. İnsan hayatı her şeyden önemli" dedi. Yangın sırasında en büyük tehlikelerden birinin duman sızdırmazlığı olduğuna dikkati çeken Onaran, "Yangınlarda birçok kişi alevlerden değil, dumandan hayatını kaybediyor. Kapıların duman sızdırmazlığı ve yangına dayanıklılığı standart hale getirilmeli. Özellikle Avrupa'da bu konuda çok sıkı denetimler var. Türkiye'de de ithal edilen veya üretilen kapılar için yangın dayanım süresi talep edilmeli. Avrupa ülkeleri, yangına dayanımı yetersiz ürünleri kesinlikle kabul etmiyor. Biz de benzer uygulamaları hayata geçirmeliyiz" diye konuştu.
Yangın güvenliği konusunda etkin bir denetim mekanizmasının oluşturulması gerektiğini belirten Onaran, bu sürecin sadece iç mimarlarla sınırlı kalmaması gerektiğini söyledi. Onaran, "Yangın güvenliği, farklı disiplinlerin ortak çalışmasıyla sağlanabilir. Elektrik mühendisleri, makine mühendisleri, inşaat mühendisleri, peyzaj mimarları ve jeoloji mühendisleri gibi meslek gruplarıyla koordineli bir denetim süreci yürütülmeli" dedi. (DHA)
FOTOĞRAFLI