Aysu DURSUN/ANTALYA, (DHA)- KUAFÖRLER ve Manikürcüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Antalya Şube Başkanı Tolgahan Demir, güzellik ve kuaförlük sektöründe iş yeri açarken, belge kiralamak yerine, şahısların kendi ustalık belgeleri olmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Başkan Demir, “Bu durum meslektaşlarımız için ciddi bir adaletsizlik yaratıyor" dedi.
Kuaförler ve Manikürcüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Antalya Şube Başkanı Tolgahan Demir, ustalık belgesi kiralayarak çalışan işletmeler hakkında denetimin gerekli olduğunu söyledi. Eski uygulamalara oranla yeni düzende bu belgelere ulaşmanın daha kolay olduğunu belirten Demir, iş yeri açan kişilerin belge kiralamadan, kendi belgelerini alması gerektiğini aktardı. Başkan Demir, “Eskiden toplamda sekiz yılda ustalık belgesi alınabiliyordu. Şimdi ise 4 yıllık eğitim sürecinden sonra hem kalfalık hem de ustalık belgesi alınabiliyor. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı onaylı okullarda 826 saatlik eğitim alarak veya Mesleki Yeterlilik Kurumu sınavlarına girerek ustalık belgesine ulaşmak mümkün" dedi.
'ODALAR OLARAK GÖREV ALABİLİRİZ'
Güzellik ve kuaförlük sektöründe iş yeri açma sürecinde belgelerin sahiplerinin dedenetlenmesi gerektiğini vurgulayan Demir, “Bugün bir doktor ya da avukat mesleğini icra edebilmek için belirli belgeleri kendi adına almak zorunda. Ancak kuaför veya güzellik salonu açmak isteyenler, bu tür zorunlulukla karşılaşmıyor. Kendi ustalık belgesi olmadan iş yeri açılabiliyor, başka birinden belge kiralayarak iş yürütülüyor. Bu durum meslektaşlarımız için ciddi adaletsizlik yaratıyor" diye konuştu. Bu konuda denetlemelerin oda başkanları tarafından yapılması gerektiğini savunan Demir, “Biz odalar olarak bu konuda görev alabiliriz, denetleme yetkisini alırsak bu uygulamayı gerçekleştirebiliriz. Ustalık belgesi olmayan kişilere, başkasının belgesini kiralayarak iş yeri açma izni verilmemeli. Avrupa'da kendine ait belgeler olmadan bırakın iş yeri açmayı, çalışmak bile mümkün değil" diye konuştu. Kuaför ve güzellik sektöründe meslek standartlarının korunması için bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini kaydeden Demir, “Ustalık belgesi olmayan kişilerin belge kiralayarak iş yeri açmasının engellenmesi, mesleğimizi hak ettiği düzeye taşımak için gerekli bir düzenlemedir. Bu konuda önlemler bir an önce alınmalı" dedi. (DHA)
FOTOĞRAFLI