10025,47%0,77
35,14% -0,01
36,59% 0,01
2956,43% -0,70
4790,58% -0,09
'Suriye: Ertesi Gün' panelinde ‘hatasız dış politika’ vurgusu
İSTANBUL,(DHA)- SURİYE meselesini tartışmak üzere Beykoz Üniversitesi, ‘Suriye: Ertesi Gün’ başlıklı panele ev sahipliği yaptı. Akademisyenler, öğrenciler ve uzmanların katıldığı etkinlikte, uluslararası ilişkiler ve bölgesel dinamikler üzerine konular ele alındı. Bu tür konuların daha önce yeterince tartışılmadığını belirten Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, “Türkiye’nin bundan sonraki dönemde Suriye’deki dış politikasını hatasız yürütmesi gerektiği açık” dedi.
Panelde, konuşmacılar Suriye’deki savaşın uluslararası ve bölgesel etkilerini, Türkiye’nin bu süreçteki rolünü ve geleceğe yönelik çözüm önerilerini tartıştı. Panelin moderatörlüğünü Beykoz Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kasım Han üstlenirken, konuşmacı olarak Kadir Has Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ahmet Salih Bıçakçı, Özyeğin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Behlül Özkan ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Tuğtan yer aldı. Konuşmacılar, aynı zamanda sahadaki gözlemlerini ve akademik bilgi birikimlerini katılımcılarla paylaşarak öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.
SURİYE’NİN STRATEJİK ÖNEMİ VE ULUSLARARASI AKTÖRLER TARTIŞILDI
Panelin ilk konuşmacısı olan Doç. Dr. Ahmet Salih Bıçakçı, Orta Doğu’da değişim süreçlerinin bölgeye etkilerini değerlendirerek, Suriye’nin stratejik öneminden bahsetti. Arap Baharı’nın bölgedeki mezhepsel ve etnik yapılar üzerindeki etkilerini analiz eden Bıçakçı, Suriye’nin İran ve Lübnan ile olan ilişkilerinin küresel dengeler üzerindeki önemini belirtti. Ayrıca, radikal grupların Afganistan, Bosna Hersek ve Çeçenistan gibi çatışma bölgelerinden Suriye’ye uzanan küresel hareketliliğini ve bu hareketliliğin gelecekteki olası etkilerini ele aldı.
Doç. Dr. Behlül Özkan ise Türkiye-Suriye ilişkilerinin tarihsel bir perspektifle ele alınması gerektiğini belirterek, iki ülkenin paylaştığı sınırın stratejik önemini ifade etti. Özkan, geçmişte Türkiye ile Suriye arasındaki sorunların tarihsel kökenlerine değindi, söz konusu sorunların Orta Doğu jeopolitiğinde nereye oturduğunu tahlil etti. Doç. Dr. Özkan bu geniş ve tarihsel arka planın Türkiye-Suriye ilişkilerinin yeni döneminde ne gibi etkileri olabileceğinden bahisle Türkiye’nin dış politikası açısından olası riskleri ele aldı.
Son konuşmacı olan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Tuğtan da Suriye’nin küresel aktörlerin stratejik çıkarlarının kesişim noktası olduğunu söyledi. NATO üyesi bir ülke olarak Türkiye’nin müttefiklik ilişkilerini ve bu ilişkilerin Ortadoğu’daki dinamik yapıyla uyumunu değerlendiren Tuğtan, ABD, Çin ve Rusya gibi küresel güçlerin bölgedeki rollerine dair analizler sundu.
‘ULUSLARARASI TARTIŞMALAR İÇİN BİR PLATFORM SUNUYORUZ’
Etkinlikte ele alınan konulara değinen panelin moderatörü Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, “Türkiye’nin bundan sonraki dönemde Suriye’deki dış politikasını hatasız yürütmesi gerektiği açık. Bu noktada Dışişleri Bakanımız sayın Hakan Fidan’ın itidalli yaklaşımı umut veriyor. Bu panele katılarak birçok öğrencinin önüne geçtiniz. Bu tür konuların daha önce yeterince tartışılmadığı bir gerçek. Sizler gelecekte bu bilgileri çok daha iyi değerlendireceksiniz. Beykoz Üniversitesi olarak, uluslararası ilişkiler ve bölgesel dinamikler üzerine düzenlenen bu tür etkinliklerle öğrencilerin akademik ve mesleki bilgi birikimlerini geliştirmelerine katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.