ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Büyükşehir Belediyesi tarafından Alanya Sapadere'de oluşturulan İpek Evi Üretim Merkezi'nde eğitim kursları başladı. Kurslarda, ipekböceği yetiştiriciliğiyle İpek Evi'nde üretilen ipeklerden el dokuması ürünler, çiçekler ve çeşitli süs eşyalarının yapımı öğretiliyor. Yerelden üretime teşvik eden İpek Evi, bölge halkının ekonomisine ve turizme de katkı sağlıyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Alanya Sapadere'de unutulmaya yüz tutmuş ipekböceği yetiştiriciliğini 'İpek Evi Projesi' ile yeniden canlandırıyor. İpek Evi'nde kurslar açan Büyükşehir Belediyesi, bölge halkını üretime teşvik ediyor. İpek Evi'nde, ipekböceği yetiştiriciliği ile üretilen ipek ipler ekonomik değeri olan ürünlere dönüştürülüyor. El işi ve dokuma atölyelerinde kursiyerlere ipeklerden çiçek, toka, rozet, süs eşyaları, dokuma kravat ve şal gibi ürünlerin yapımı öğretiliyor. Her biri el emeği göz nuru olan ürünlere talepler yoğun oluyor. Ev ekonomisine katkı sunmak isteyen kadınlar eğitim atölyelerine ilgi gösteriyor. Yeni turizm sezonu için satış reyonları ile dokuma müzesinin de hazırlandığı İpek Evi'ni turist ve turların da ziyaret etmesi planlanıyor.
TÜM SÜRECİ TAKİP EDİYORUZ
Sapadere İpek Evi Sorumlusu Ayşenur Özdoğan Gülmez, "Koza üretimlerimizin ardından eğitim atölyelerimizde kurslarımız başladı. Kadınlarımız kurslarımıza katılım sağlıyor. Eylül ayı itibarıyla ilk olarak koza çiçek ve süs eşyası yapımını öğretiyoruz. Ardından ocak ayı itibarıyla dokuma kurslarımız başlayacak. İpeğimizin ilk aşamasından son aşamasına kadar tüm süreçlerini İpek Evi'mizde takip ediyoruz. Elde ettiğimiz ipeklerden hediyelik eşya ve ipek dokuma olarak sunuma hazırlıyoruz" diye konuştu.
EV EKONOMİSİNE KATKI SUNACAK
Üretilen ürünlerin yoğun ilgi gördüğünü de belirten Gülmez, "Mart ayı itibari ile Sapadere Kanyonu'nu turlarla ziyarete gelen turistler hem bölgenin yöresel zenginliklerini görecekler hem de burada hanımlarımızın üretmiş olduğu ürünlerin satışını gerçekleştirebilecek. Ürünlerin satışıyla mahalle sakinleri ev ekonomilerine katkı sağlayabilecekler" dedi.
'YILLARDIR AÇILMASINI BEKLEDİK'
Eğitim atölyelerine katılan kursiyer Havva Yetkin de "İpekböceğinden üretilen iplerden çiçekler, zeytin, kardelen, portakal çiçeği, gül gibi aklınıza gelebilecek birçok değişik ürünlerin yapımını öğreniyoruz. Herkesin gelip bu ürünleri görmesini tavsiye ederiz. Köyümüzde böyle bir güzellik var. Bu güzelliklerin değerlendirilmesi gerekiyor. İlk defa ipekböceği ve kozasını gören çocuklar çok heyecanlanıyor. Okullardan öğrenciler İpek Evi'ni ziyaret etsinler, geçmişimizi unutmasınlar. İpekböceği çok değerli yeniden bölgemizde üretimi canlanıyor. Köylülerimiz de bu sürece katkı sunmalı. Satış stantlarımız hazırlandı, yeni sezonda yaptıklarımız sergilenecek" dedi. (DHA)
FOTOĞRAFLI