10020,16%0,22
34,99% 0,14
36,79% 0,13
2968,91% -0,37
4819,81% -0,22
Sağlık turizminde Türkiye'ye 2 milyon ziyaret
Ruken KADIOĞLU-Emirhan YÜZÜGÜLDÜ/ANKARA, (DHA)- ULUSLARARASI Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver, sağlık turizminde geçen yıl 1 milyon 600 bin kişinin ziyaret ettiği Türkiye'ye bu yıl 2 milyon kişinin geldiğini söyleyerek, "En çok saç ekimi, plastik cerrahi, estetik cerrahi, diş tedavileri anlamında bize talep geliyor" dedi.
USHAŞ, Türkiye'de sağlık alanında sunulan hizmetlerin tanıtımını yapmak, sağlık turizmine yönelik faaliyetleri koordine edip, politika ve stratejiler geliştirmek amacıyla Sağlık Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olarak 2019'da faaliyete geçti. USHAŞ Genel Müdürü Behlül Ünver, Türkiye'ye sağlık turizminde 140 farklı ülkeden ziyaretçi geldiğini söyledi. Ünver, geçen 1 milyon 600 bin kişi gelirken, bu yıl rakamın 2 milyona ulaştığını söyleyerek, "Türkiye'nin ulaşılabilirliği kolay olduğu için, 1,5-2 saatlik uçuşla 2-3 milyar nüfusun Türkiye'ye gelmesini sağlayabiliyoruz. Türkiye, bu noktada coğrafyası ve verdiği hizmet kalitesi noktasında tercih edilen bir ülke. Bu yüzden hem Avrupa'dan, Amerika'dan, Türki cumhuriyetlerden, Orta Asya'dan, Arap ülkelerinden, Orta Doğu'dan, Afrika'dan yani birçok coğrafyadan ciddi anlamda sağlık turizmi ile ilgili insanlar geliyor ve tedavi olmaya çalışıyorlar" dedi.
'EN ÇOK SAÇ EKİMİ İÇİN GELİYORLAR'
Ünver, yıl sonuna kadar sayının daha da artmasını beklediklerini söyleyerek, "En çok saç ekimi, plastik cerrahi, obezite cerrahisi, organ transplantasyonu, estetik cerrahi, diş tedavileri, göz tedavileri hizmetinde biz talep edilen ülkeyiz. Yeni dönemde termal turizmden ve sağlıklı yaşamdan da bahsetmek gerekiyor. Bunları da konuşuyor olacağız sağlık turizmi anlamında. Yaklaşık 3 milyar 100 milyon civarında ekonomik değer oluşturulmuş bu yıl" diye konuştu. 'Health Türkiye' markasıyla Türkiye’nin dünyanın şifa merkezi olması prensibi ve vizyonuyla tüm dünyaya bu hizmeti vermeyi amaçladıklarını belirten Ünver, "Burada da öncelikle sağlık, parayla ölçülebilen bir değer değil. Çünkü sağlığın çıktısı para değil. Dolayısıyla insanların kaliteli, nitelikli iyi bir sağlık hizmeti almalarını istiyoruz ama rakamsal anlamda da değerlendirildiğinde Türkiye'nin 2024 ve 2028 stratejik planı yaklaşık 20 milyar dolar gibi bir değer üretme amaçlı bir hedefi var" ifadelerini kullandı.
'HEALTH TÜRKİYE REHBER NİTELİĞİNDE'
Ünver, sağlık turizmi kapsamında oluşturulan 'Health Türkiye' platformunun önemine de dikkat çekerek, "Hastalarımızın ya da tedavi için Türkiye'ye gelmek isteyenlerin bu platformu kullanmaları son derece önemli. Çünkü sosyal medyanın çok yaygınlaşması ile beraber insanlar yetkili ya da yetkisiz bu konunun muhatabı ya da muhatabı olmayan birçok insanla bir arada bu hizmeti alabiliyor. Bunu maalesef bir şikayet konusu olduğu zaman ya da bir mağduriyet olduğu zaman görüyoruz. O yüzden 'Health Türkiye' ile yasal çerçevede, legal şekilde bu işi yapan kurumları referans almaları ve o kurumlar üzerinden bu hizmeti almalarını önemsiyoruz. 'Health Türkiye' onlar için bir rehber niteliğinde aynı zamanda. Sağlık turizmi ile ilgili kurumlarda, olumsuz aksi bir durum olması durumunda da biz bunlarla ilgili konuyu takip ederek gereğini yapıyoruz. Arkasında hem devlet, hem USHAŞ olarak duruyoruz" dedi.
'KAYIT DIŞINI ÖNLEMEK İÇİN HEALTH TÜRKİYE ÖNEMLİ'
Ünver, 'Health Türkiye' platformunun, doğru, kaliteli ve nitelikli sağlık hizmeti alınması anlamında konunun muhatapları tarafından takip edilmesi gereken bir platform olduğunu dile getirerek, "Platform 6 dilde yayın yapıyor, çağrı merkezimiz var. Hastalarımız, vatandaşlarımız bu konuyla ilgili bir muhatap bulmak istediklerinde bize ulaşabilirler. Platformdaki kurumlar bizim arkasında durabildiğimiz, akredite ettiğimiz kurumlar. O yüzden platform son derece önemli. Kayıt dışını önlemek, doğru, nitelikli sağlık hizmeti alabilmek için platformu mutlaka kullanmaları gerekiyor. Yeni dönemde bu platforma üyeliği zorunlu hale getiriyoruz. Yoksa biz yaptığımız sağlık turizminin, kalitesi ve niteliğini ve hastaların takip noktasında sıkıntı ve problemler yaşayabiliriz" dedi. (DHA)
FOTOĞRAFLI