9910,61%-0,90
35,42% 0,29
36,28% -0,49
3070,74% 1,27
4884,84% -0,04
Prof. Dr. Paylan: Geleceğin sürdürülebilir dünyası için 'tarım eğitimi' çok önemlidir
İZMİR, (DHA)-EGE Üniversitesi'nde (EÜ) 'Tarım Bayramı' programı düzenlendi. EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Can Paylan, "Geleceğin sürdürülebilir dünyası için 'tarım eğitimi' çok önemlidir. Tarımın önemi geçen küresel pandemi sürecinde daha fazla idrak edilmiş, sürdürülebilir, nitelikli ve sağlıklı tarımsal üretimin önemi ortaya konmuştur" dedi.
Türkiye'de Mekteb-i Zirai Şahane'nin açılması ile başlayan tarım eğitiminin 179'uncu yıl dönümü dolayısıyla EÜ'de 'Tarım Bayramı' programı düzenlendi. EÜ Ziraat Fakültesi Dekanlık Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Can Paylan, EÜ Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, İzmir Tarım İl Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Kılıç, akademik ve idari çalışanlar, konunun uzmanları ile öğrenciler katıldı. EÜ Ziraat Fakültesi tarafından organize edilen etkinlikte, sektör profesyonelleri tarafından tarımın geleceği, sürdürülebilir tarım uygulamaları ve teknoloji kullanımı konularında bilgi paylaşımında bulunuldu. Etkinlikte, tarım sektöründe karşılaşılan zorluklar ve çözüm önerileri ele alınırken, katılımcılara yenilikçi yöntemlerle daha verimli üretim teknikleri anlatıldı. Bu tür eğitimlerin, genç nesillerin tarım sektörüne olan ilgisini artırmayı ve sektördeki nitelikli iş gücünü güçlendirmeyi amaçladığı vurgulandı.
Etkinliğin açılışında konuşan Dekan Prof. Dr. İsmail Can Paylan, “Geleceğin sürdürülebilir dünyası için 'tarım eğitimi' çok önemlidir. Tarımın önemi geçen küresel pandemi sürecinde daha fazla idrak edilmiş, sürdürülebilir, nitelikli ve sağlıklı tarımsal üretimin önemi ortaya konmuştur. Ülkemizde, sürdürülebilir tarım, su yönetimi, tarımda verimlilik, iklim değişikliği, sertifikalı öğretim, dayanıklı bitkiler ve bütün dünyada şu anda gündemde olan akıllı tarım teknolojileri gibi konularda çalışmalar gerçekleştiriliyor. 1846 yılında başlayan tarım eğitimi, çiftçilere ve tarım sektörüyle ilgilenen bireylere önemli faydalar sunuyor. Bu eğitim programı, katılımcılara modern tarım tekniklerini öğretmek, verimliliği artırmak ve sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda bilgi sağlıyor" ifadelerini kullandı.
'TARIM, HER GEÇEN GÜN DAHA YENİLİKÇİ BİR HALE GELİYOR'
Su kaynaklarının kullanımı hakkında konuşan Dr. Fatih Kılıç, “Tarım, her geçen gün daha yenilikçi bir hale geliyor. Yeni teknolojiler, tarım sektörüne sürdürülebilir çözümler sunarken, verimliliği artırıyor ve çevreye duyarlı üretim yöntemlerini mümkün kılıyor. Tarım eğitimi, bu dönüşümde önemli bir rol oynuyor. Dron teknolojileri, sensörler, yapay zeka ve robotik sistemler gibi araçlar, tarımı daha akıllı ve daha verimli hale getiriyor. Tarım eğitimi alarak, bu yeni teknolojilerle donanmış bireyler olarak geleceğin tarımını şekillendirebiliriz. Ayrıca; su, tarım için hayati öneme sahip bir kaynak olmasına rağmen, yanlış sulama yöntemleri ve suyun israfı, büyük bir sorun haline gelmiştir. Modern sulama tekniklerinin kullanımı, suyun tasarruflu bir şekilde kullanılmasını sağlayarak hem üretimi artırır hem de çevresel sürdürülebilirliği destekleyecek" ifadelerini kullandı.
'ÖZEL TEŞVİKLER SUNULUYOR'
Bitkisel üretimde yeni destekleme modeli ve hayvancılıkta yapılan destekler ile ilgili konuşan Dr. Fatih Kılıç, “Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel üretim ve hayvancılık sektörlerinde üreticilerin desteklenmesi amacıyla önemli adımlar atıyor. Son yıllarda uygulamaya konulan yeni destekleme modeli, üreticilerin sürdürülebilirlik, verimlilik ve kaliteye dayalı üretim yapmalarını teşvik ediyor. Bakanlık, bitkisel üretim alanında, ürün çeşitliliğini artırmaya yönelik destekleri çeşitlendirerek üreticilerin daha fazla gelir elde etmelerini amaçlıyor. Bu kapsamda, stratejik ürünlerde; buğday, mısır, ayçiçeği gibi doğrudan destek ödemeleri yapılmakta, aynı zamanda organik tarım ve sürdürülebilir tarım uygulamalarına özel teşvikler sunuluyor" açıklamalarında bulundu.
Etkinlik sonunda Dekan Prof. Dr. Paylan ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gülsüm Öztürk tarafından katılımlarından dolayı Dr. Fatih Kılıç'a günün anısına plaket ve çiçek verildi. (DHA)
FOTOĞRAFLI