9910,61%-0,90
35,40% 0,27
36,29% -0,47
3062,55% 1,01
4884,84% -0,04
Pinokyo'nun 140 yıllık mirası İzmir'de sanatseverlerle buluştu
Seza Nur ALPDÜNDAR,/ İZMİR,(DHA)-CARLO Collodi'nin dünya çapında İtalyanca'ya en çok tercüme edilen kitabı olan 'Pinokyo'nun Maceraları, bir kuklanın hikayesi' kitabının ilk baskısının 140'ıncı yıl dönümü vesilesiyle 2023 yılında oluşturulan 'Carissimo Pinokyo' sergisi Milano, San Francisco, Üsküp, Priştine, Tiran, Seattle, Tallinn, Belgrad ve Zagreb'ten sonra İzmir'e geldi.
Milano'daki ADI Tasarım Müzesi tarafından, Carlo Collodi'nin dünya çapında İtalyancaya en çok tercüme edilen kitabı olan 'Pinokyo'nun Maceraları, bir kuklanın hikayesi' kitabının ilk baskısının 140'ıncı yıl dönümü vesilesiyle 2023 yılında oluşturulan 'Carissimo Pinokyo' sergisi İzmir'e geldi. İtalyan Konsolosluğu ve küratör Giulio Lacchetti ile İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle serginin İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı'nın desteklediği uluslararası turdaki Milano, San Francisco, Üsküp, Priştine, Tiran, Seattle, Tallinn, Belgrad ve Zagreb'ten sonraki durağı İzmir oldu. 3 Ocak-28 Şubat tarihleri arasında Konak Metro Sanat Galerisi'nde ücretsiz görülebilecek, 62 tasarımın bulunduğu serginin açılışı gerçekleştirildi. Sergi açılışında konuşan İzmir İtalya Konsolosu Daniele Bianchi, serginin dünya turu çerçevesinde bütün dünyaya tanıtılmasını arzu ettiklerini belirtip, "Konsolosluk olarak bu serginin İzmir'de de sergilenmesi için ısrar ettik. Özellikle Türk dostlarımıza bu sevginin anlatılması için elimizden geleni yaptık. İtalya ve Türkiye arasındaki iş birliği ve temel ilişkilerin aynı zamanda kültürel bazda da devam ettiğini ve geliştiğini vurgulamak için bu serginin İzmir'de de açmayı tercih ettik" dedi.
'PİNOKYO BUGÜNKÜ TASARIMCILARA İLHAM VERİYOR'
Küratör Giulio Lacchetti de Pinokyo'nun babası olan Geppetto'nun tarihsel açıdan ilk İtalyan tasarımcı olduğunu düşündüğünü dile getirip, "Çünkü Pinokyo'yu şömineye atılıp yakılacak bir odun parçasından elde etmiş olması bana bu fikri veriyor. Pinokyo'nun babası Geppetto 18'inci yüzyıldan beri sürdürülebilir prensibini uygulamaya başlamış. İtalyan tasarımcıların da yaklaşımı her şeyin basit ve hiçbir şey kullanmadan üretmek prensibine dayalı olarak gerçekleştirmek. Diğer bir yönü pinokyo çok basit bir şekil, yuvarlak ve yuvarlaktan çıkan uzun bir parça. Ne zaman bu iki şekli birlikte görüyorsak aklımıza hemen Pinokyo gelir. Pinokyo halihazırda aramızda yaşıyor ve bugünkü tasarımcılara ilham kaynağı olarak karşımızda" ifadelerini kullandı.
'İYİ Kİ SERGİNİN DURAKLARINDAN BİRİSİ İZMİR OLDU'
Sergiyi İzmir'e getirdikleri için İtalyan Konsolosluğu'na teşekkür eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Pınar Okyay da "Yaratıcılığın gücünü insan şaşırarak izliyor. Yaratıcılığın 1800'lerden başlayarak sürdürülebilirlik ile yaptığı bağlantıyla beni daha çok şaşırttı. Hepimiz Geppetto usta ve Pinokyo ile büyüdük, kitabı hepimiz okuduk. İyi ki serginin duraklarından birisi İzmir oldu" diye konuştu.
Serginin, 1 Mart'tan itibaren Inspera Bodrum Kültür Sanat Merkezi'ne taşınacağı, İstanbul'a gitmeden önce Muğla Bodrum'da da sanatseverlerle buluşacağı belirtildi.(DHA)
FOTOĞRAFLI