9881,5%1,10
35,95% -0,07
37,15% 0,21
3260,17% 0,08
5223,08% 0,39
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay, raylı sistem yatırımlarını inceledi
KONYA, (DHA) - KONYA Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, KONYARAY Banliyö Hattı, Barış Caddesi Tramvay Hattı güzergahı ve Şehir Hastanesi-Yeni Sanayi Tramvay Hattı çalışmalarında incelemelerde bulundu. Altay, “KONYARAY 3 etaptan oluşuyor. Şu anda birinci etapta yoğun şekilde çalışıyoruz. Meram Gar’dan başlayıp Kayacık Lojistik Merkezi’ne kadar olan 19,7 kilometrelik kısımda inşaat işleri yüzde 60 seviyesine geldi. Meram Gar’dan bindiğinizde ilk etapta Kayacık Lojistik Merkezi’ne kadar, sonra Pınarbaşı ve Organize Sanayi Bölgesi’ne kadar olan bir hatta yolculuk yapma imkanına kavuşmuş olacağız. Hedefimiz 2027 yılında vatandaşlarımızın kullanımına açmak” dedi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, basın mensuplarıyla belediye tarafından şehre kazandırılacak olan raylı sistem yatırımlarını inceledi. KONYARAY’ın yaklaşık 50 kilometrelik bir hattan oluştuğunu dile getiren Altay, “Şu anda Konya’da çalışan raylı sistem hattı 27 kilometre. Dolayısıyla sadece bu yıl yapımına devam ettiğimiz ve başladığımız projeler bile Konya tarihinde bugüne kadar yapılan tüm raylı sistem hattının 2 katı büyüklüğünde. Bu vesileyle Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdülkadir Uraloğlu’na ve genel müdürlerimize Konya’daki raylı sistem çalışmalarının tamamında bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Şehir Hastanesi-Yeni Sanayi Tramvay Hattı’nın 11,1 kilometrelik ilk etabında çalışmalara devam ettiklerini kaydeden Altay, “Yaklaşık 2 kilometrelik ray döşeme işlemini tamamlamış durumundayız ve peyderpey devam ederek 11,1 kilometreyi Aslım Caddesi’nde tamamlamış olacağız. Devamını da bakanlığımız yapacak” dedi.
Hedeflerinin bu dönemin sonunda raylı sistem hatlarını 105 kilometreye tamamlamak olduğunu vurgulayan Altay, “Böylece Konya toplu ulaşımda çok önemli bir mesafe kat edecek. Mevcut raylı sistem hattına tam 4 kat ilave ederek bütün hastaneleri, üniversiteleri ve şehir merkezini bağlayacağımız bir raylı sistem hattına kavuşmuş olacağız” ifadelerini kullandı.
Toplu ulaşım adına yapmış oldukları en önemli işlerden birisi olan KONYARAY Projesi’nin 3 etaptan oluşan bir iş olduğunu kaydeden Altay, hali hazırda birinci etapta yoğun bir şekilde çalıştıklarını dile getirdi. Meram Gar’dan başlayıp Kayacık Lojistik Merkezi’ne kadar olan 19,7 kilometrelik kısımda inşaat işlerinin yüzde 60 seviyesine geldiği bilgisini paylaşan Altay konuşmasına şöyle devam etti:
“Burada Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi olarak ortak bir proje yürütüyoruz. Altyapı çalışmaları, deplaseler KOSKİ ve altyapı kuruluşlarımız tarafından yürütülürken bununla birlikte altyapı, ray döşeme ve sinyalizasyon işlemlerimiz TCDD tarafından yürütülüyor. İşlemler tamamlandıktan sonra araçlar Büyükşehir Belediyemiz tarafından temin edilecek ve ilk etapta mevcut hattımızın yanında bir ray daha ilave ederek üç hattımızı dörde çıkararak bir sistem oluşturacağız. Böylece Meram Gar’dan bindiğinizde ilk etapta Kayacık Lojistik Merkezi’ne kadar, sonra Pınarbaşı’na ve Organize Sanayi Bölgesi’ne kadar olan bir hatta yolculuk yapma imkanına kavuşmuş olacağız.”
‘NEREDEYSE BİR METRO İNŞA EDİYORUZ’
Konya için neredeyse bir metro inşa ettiklerini belirten Altay, “Çünkü bu alan tamamen trafikten arındırılmış durumda. Dolayısıyla hiçbir trafikle karşılaşmadan sinyalizasyonla mevcut hattı kullanarak kesintisiz ve hızlı bir ulaşım yapmayı arzu ediyoruz. Özellikle Organize Sanayi Bölgemizde her gün artan işçilerimizin taşınması ve bölgedeki sanayi alanlarına taşınması ile ilgili bir süreci yürütmüş olacağız. KONYARAY’ın şehrimiz için diğer bir önemi de Meram Gar ve yeni ray istasyonumuz, yeni yapılacak otogar binamız ve havaalanı da aynı aksta KONYARAY ile bağlanmış olacak. Böylece vatandaşlarımız güvenli ve hızlı bir şekilde bu alanlara ulaşmış olacak. Hedefimiz 2026 yılı sonuna bu projeyi tamamlamak ve 2027 yılında işletmeye alarak vatandaşlarımızın kullanımına açmak” ifadelerini kullandı.
‘2025 YILI SONUNDA DEMİR YOLU CADDESİ’Nİ AÇACAĞIZ’
Bu çalışmaları yaparken özellikle Demir Yolu Caddesi’nde trafiğin bir miktar aksadığını anımsatan, bunun da bir an önce tamamlanması ile ilgili bir çalışma yürüttüklerini vurgulayan Altay, 2025 yılı sonunda orayı da kesintisiz bir şekilde açacaklarını, Meram Gar’a ve çevre yoluna kadar kesintisiz bir şekilde ulaşım yapmak için planlama ve kamulaştırma çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
‘PROJE, KONYA TARİHİNDE BUGÜNE KADAR YAPILAN TÜM RAYLI SİSTEM HATTININ 2 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE’
KONYARAY’ın neredeyse 50 kilometrelik bir hattan oluştuğunu belirten Altay, “Şu anda Konya’da çalışan raylı sistem hattı 27 kilometre. Dolayısıyla sadece bu yıl yapımına devam ettiğimiz ve başladığımız projeler bile Konya tarihinde bugüne kadar yapılan tüm raylı sistem hattının 2 katı büyüklüğünde. İnşallah Konya’nın toplu ulaşımdan aldığı payı artırma, vatandaşlarımızı hızlı, güvenli ve konforlu bir ulaşıma kavuşturmak için gece gündüz demeden çalışacağız. Tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca Konya’da bu konuları vatandaşlarımıza aktarma konusunda gösterdiğiniz gayretten dolayı sizlere teşekkür ediyorum” dedi.