• BIST 100

    9882,79%0,38
  • DOLAR

    36,03% 0,00
  • EURO

    37,34% -0,05
  • GRAM ALTIN

    3342,93% -0,42
  • Ç. ALTIN

    5478,81% 0,00

İzmir'de tsunami riskine karşı 'modelleme kalkanı' oluşturuldu

İzmir'de tsunami riskine karşı 'modelleme kalkanı' oluşturuldu

Gündem 12.02.2025 10:42:04 17 0
İzmir

İZMİR, (DHA)-İZMİR Büyükşehir Belediyesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden akademisyenlerin katılımıyla İzmir kıyılarında tsunamiye karşı tehlike analizi modellemesi oluşturdu. Çalışma kapsamında İzmir'in 600 kilometrelik kıyı şeridi ve kıyıya bitişik ilçeleri tek tek incelenerek haritalandırıldı. Elde edilen bilgiler ışığında hem vatandaşların olası tsunami olaylarına karşı tahliye edilmesi hem de diğer önlemlerin alınması için kapsamlı bir çalışma yürütülecek.

Ege Denizi'nde son günlerde meydana gelen depremler, İzmir'de tsunami riskini de bir kez daha gündeme getirdi. Deprem Master Planı için altlık oluşturacak yapı envanteri, depremsellik-tsunami araştırması ve mikrobölgeleme etüt çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner yürütücülüğünde ODTÜ'den 10 akademisyenle tsunami olaylarına karşı tehlike analizi modellemesini de tamamladı. Buna göre İzmir'in 600 kilometrelik kıyı şeridi ve kıyıya bitişik bütün ilçeleri için olası tsunami baskınları hesaplanarak modelleme yapıldı. Elde edilen tüm bilgiler ışığında vatandaşların tahliye edilmesi için haritalandırma yapılıp kaçış yolları için tabelalar hazırlanacak. Ayrıca diğer önlemler masaya yatırılacak.

VERİ TABANI OLUŞTURULDU, MODELLEME YAPILDI, HARİTA ÇIKARTILDI

Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kıyı alanlarında olası tsunami olaylarına karşı tehlike analizlerini tamamladıklarını belirtip, çalışmalara şu bilgileri verdi: Öncelikle tsunami oluşturabilecek kaynak mekanizmasının ve etki alanındaki tesislerin belirlendiği bir veri tabanı oluşturduk. Ardından kaynağı dikkate alarak tsunami modellemesini gerçekleştirdik. Tsunami dalgalarının karadaki ilerleyişi, akım derinlikleri, tehlike dağılımları ortaya çıkarıldı ve son olarak baskın haritalarımızı elde ettik."

"İzmir olarak hem deprem hem de tsunami açısından bir risk altında olduğumuzu ifade edebiliriz ancak önemli olan bu riski tanımlamak ve buna karşı önlem almak" diyen Eylem Ulutaş Ayatar, İzmir kıyılarında tsunami ile ilgili bilinmesi gereken her türlü bilgiye sahip olduklarını ifade etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu bilgiler ışığında çalışmalarını yürüttüklerini kaydeden Ayatar, "Bu aşamadan sonra hem vatandaşların bilgilendirilmesi için tabelalar hazırlanacak hem de yapısal ya da yapısal olmayan önlemlerin alınması noktasında çalışmalar gerçekleştirilecek" dedi.

İZMİR'İN 600 KİLOMETRELİK KIYI ŞERİDİ MERCEK ALTINA ALINDI

Çalışmanın yürütücüsü Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Kıyı ve Deniz Mühendisliği Dalı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner de İzmir için modelleme ağırlıklı bir tsunami tehlike analizi yaptıklarını belirtti. İzmir'in 600 kilometrelik kıyı şeridi üzerine çalıştıklarını ve denize bitişik bütün ilçeler için olası tsunami baskınlarının hesaplamasını yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Yalçıner, "Bunu yapmak için çok sağlıklı bir veri tabanı oluşturmamız gerektiğinden İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği halinde ayrıntılı ve yüksek çözünürlüklü batimetri ve topografik veri tabanı hazırlandı. Denizdeki fayların tsunami oluşturma potansiyellerine ve özelliklerine göre kıyılardaki baskın alanların hesaplamaları yapıldı. Her bir ilçe için olası baskın alanları haritalanmış olarak ortaya çıkarıldı" dedi.

'TAHLİYE HARİTALARI OLUŞTURULUP, KAÇIŞ YOLLARI İÇİN TABELALAR HAZIRLANACAK'

Çalışma kapsamında, elde edilen haritalar üzerinden tsunaminin etkili olması beklenen yerlerde etki azaltıcı yapısal önlemler, bunun için kıyılara bazı yapıların yerleştirilip yerleştirilemeyeceği, bu yapıların maliyetleri ve performansları gibi pek çok konu incelendi. Bu incelemeler ışığında vatandaşlara yönelik yapılacak çalışmaları aktaran Prof. Dr. Yalçıner, "İnsanların tsunami etkisine karşı neler yapabileceği ile ilgili farkındalık artırma çalışmaları yapılacak ve tsunami kıyılara geldiğinde baskın yaşanacak bölgelerden nasıl tahliye olacağına ilişkin haritalar oluşturulacak. Tahliye haritalarına bağlı olarak kıyılarda bilgi panoları ile kaçış yollarını ve güvenli bölgeleri gösteren tabelalar hazırlanacak" diye konuştu.

'İSTANBUL İZMİR ÖRNEK OLDU'

İzmir'de yapılan çalışmanın benzerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Marmara kıyılarındaki ilçeler için tamamlandığını hatırlatan Prof. Dr. Yalçıner, şöyle devam etti: "O çalışma, UNESCO tarafından önemli bir çalışma olarak gösterildi. Bu kez aynı çalışma İzmir'in 600 kilometrelik kıyı şeridinde yapıldı. Bundan sonraki adımları da İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği halinde yürüteceğiz. İstanbul İzmir'e örnek oldu, İzmir de sadece başka illerimize değil dünyadaki şehirlere örnek olacaktır. 'Tsunamiye Hazır Kentler' arasında yer almak için UNESCO'nun şartlarının adım adım sağlanması yolunda çok ileri mesafeler kat ettik. Kalan kısmını da tamamlayacağız."

'30 METRELERİ AŞAN TSUNAMİ OLAYLARI EGE KIYALARINDA OLMAZ'

İzmir'de tsunami konusunda en riskli bölgelerin kıyıya yakın ve düşük kotlu alanlar olduğunu, bu alanlarda da yerleşimin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Yalçıner, "Çok sayıda insanın yaşadığı Alsancak gibi bölgelerde tahliye yolları için tabelalar hazırlanacak. Vatandaşların da bu tabelaların farkında olması önemli. Okyanuslarda, Japonya'da yaşandığı gibi 30 metreleri aşan tsunami olayları Ege kıyılarında olmaz. Ege Denizi, okyanuslara göre daha sığdır. Oluşacak 7.0'den büyük deprem ya da başka olaylar tsunami yaratır. Bu olaylarda İzmir kıyılarına dalganın gelmesi için bir zaman gerekir. Türkiye'de erken uyarı sistemi kurulmuş durumda ve Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Merkezi tarafımdan yürütülüyor. Tsunami olaylarına karşı UNESCO bağlantılı çalışan Kandilli Rasathanesi uyarı mesajlarını veriyor. Haber geldikten sonra tsunami yaklaşana kadar kıyılardan uzaklaşmak mümkün" dedi.

Dalganın hızının insanın koşma hızından fazla olduğunu da söyleyen Yalçıner, bu yüzden beklemeden uzaklaşmak gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Yalçıner, "Bir kaptan denizde ise 50 metreden derin suya gitmeli. Tsunaminin genel habercisi, denizin yavaş yavaş çekilmesidir" dedi.

'TSUNAMİ, TÜRKİYE KIYILARINA ULAŞMAYACAK, ULAŞSA DA ZAYIF KALACAK'

Son günlerde Ege Denizi'nde meydana gelen depremler ve volkanik patlama olasılığı üzerine de değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Yalçıner, "Ege Denizi'nde sayısı 2 bini geçen depremler yaşanıyor. Bu depremler büyük bir depremin öncüleri olabilir. Bu depremler bir etki yapmayabilir ya da depremlerin olduğu yerde bir denizaltı volkanı patlayabilir. O da bir tsunami yaratabilir. Yola çıkan tsunami, Ege Denizi'nde dolaşıp bizim kıyılarımıza gelebilir. Tüm bu alternatiflere bakıp bu durumun da modellemesini yaptık. İzmir kıyılarının bu olaylarda oluşabilecek tsunamiye karşı riskli olmadığı sonucuna vardık. Yani İzmir ve kuzeyindeki Türkiye kıyılarına, oradan çıkacak tsunami dalgaları ulaşmayacak veya ulaşsa da etki bakımından zayıf kalacaktır" diye konuştu.

30 Ekim 2020'de Sisam Adası'nda yaşanan 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından Seferihisar Sığacık Mahallesi'nde tsunami yaşanmıştı. Tsunami etkisiyle bir kişi yaşamını yitirirken balıkçı barınağı ve marinaya bağlı tekneler batmış, sahil şeridindeki ev ve iş yerlerinde hasar meydana gelmişti. (DHA)

FOTOĞRAFLI


Haber Kaynak : DHA

Karda mahsur kalan aile kurtarıldı

İstanbul- Esenler'de yangında balkondan atladılar

Dervişoğlu: Mücadelemiz sistemle ve zihniyetle

Böbreğiyle kızına ikinci kez hayat verdi

Hatayspor, Alanyaspor maçı hazırlıklarını sürdürdü

Kkarbonmonoksit gazından zehirlenen muhtar, öldü

Yük treni, hemzemin geçitte kargo aracına çarptı; sürücü yaralı

DeFacto ve AtolyeWolf’dan erkeklere özel koleksiyon

Vali Seddar Yavuz'un Berat Kandili Mesajı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral; Mansur Yavaş Erdoğan’ı destekler

KZY Voleybol yarı finalde

Kilis'te, 62 bin 498 Suriyeli bulunuyor

Sivas'ta 'Tasavvufi Nağmelerden İrfan Türküleri' konseri

Nevşehir'de 'sıcak hava balonu' çalıştayı

Uzunkız Yaylası’nda kar kalınlığı 1,5 metreye ulaştı

Emine Erdoğan, Endonezya'da Yunus Emre Enstitüsü’nü ziyaret etti

İl Müftüsü Ayvaz'dan Berat Kandili mesajı

Yunanistan'ın yeni cumhurbaşkanı belli oldu

Bakan Bak: 701 projeye, 41 milyon 441 bin 657 TL bütçe tahsil edildi

Karşıyaka potada gençleriyle gururlu

Cevdet Yılmaz: Kentsel dönüşüm, İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye'de hayati bir meseledir

Bakan Göktaş, Gümüşhaneli üçüzler 'Recep', 'Tayyip' ve 'Erdoğan'ın doğum günlerini kutladı (2)

NASA'nın uzayda mahsur kalan iki astronotu, planlanandan önce dönebilir

Elazığ’da, kaçak kazı yapan 3 kişi suçüstü yakalandı

Soyduğu markete girmeden önce bıçağı kanlı gibi görünmesi için boyamış

Konyaspor kadrosuna 6 futbolcu kattı

Saros’ta liman ve balıkçı barınağına denetim

Elazığ’da, 13 yıl hapisle aranan firari hükümlü yakalandı

Osmaniye’de jandarma son bir haftada 80 kişiyi yakaladı

Altınözü Devlet Hastanesi, yangın denetiminden başarıyla geçti

Yükleniyor

Malatya'ya 1 Milyar 115 Milyon TL'lik Dev Çevre Yatırımı

Battalgazi Belediyesi Market Denetimlerine Devam Ediyor

Yeşilyurt Belediyesi, Ödüllü ‘Aileler Arası Badminton Turnuvası’ Düzenliyor

Battalgazi Devlet Hastanesi, depremzedelere şifa ve barınma sağladı

Malatya'yı bırakmadık,birlikte de ayağa kalkacağız

Yerinde dönüşüm ile evine kavuşan depremzedenin mutluluğu

Memleketimizi hiç bir zaman terketmeyi düşünmedik

Malatya’da karda mahsur kalan aracı Battalgazi Belediyesi ekipleri kurtardı

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde En Düşük Maaş 46 bin Lira Oldu

Battalgazi Belediyesi,merkez ve kırsalda karla mücadelede tam kadro sahada

Hatayspor, Alanyaspor maçı hazırlıklarını sürdürdü

KZY Voleybol yarı finalde

Bakan Bak: 701 projeye, 41 milyon 441 bin 657 TL bütçe tahsil edildi

Karşıyaka potada gençleriyle gururlu

Konyaspor kadrosuna 6 futbolcu kattı

Mardin 1969 Spor, Erciyes 38 Spor maçına kar altında hazırlanıyor

Göztepe kadrosuna 2 oyuncu katarken, 3 oyuncuyu gönderdi

Bodrum FK'ya ara transferde 4 takviye geldi

Trabzonspor’da transfer raporu; 9 ayrılık, 4 transfer

Karşıyaka'dan Bornova çıkarması

Karda mahsur kalan aile kurtarıldı

İstanbul- Esenler'de yangında balkondan atladılar

DeFacto ve AtolyeWolf’dan erkeklere özel koleksiyon

Kilis'te, 62 bin 498 Suriyeli bulunuyor

Sivas'ta 'Tasavvufi Nağmelerden İrfan Türküleri' konseri

Nevşehir'de 'sıcak hava balonu' çalıştayı

Uzunkız Yaylası’nda kar kalınlığı 1,5 metreye ulaştı

İl Müftüsü Ayvaz'dan Berat Kandili mesajı

Elazığ’da, kaçak kazı yapan 3 kişi suçüstü yakalandı

Saros’ta liman ve balıkçı barınağına denetim

Dervişoğlu: Mücadelemiz sistemle ve zihniyetle

Davutoğlu: Gazze referandum ile Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlansın

Bakan Uraloğlu, Cenevre'de temaslarını sürdürüyor (2)

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ahmet Türk’ü ziyaret etti

TBMM Genel Kurulu'nda 'deprem bölgesi' tartışması

Bakan Uraloğlu, Cenevre'de temaslarını sürdürüyor

Bakan Uraloğlu: Günümüz dünyasında, alternatif rotalar oluşturmak öncelik haline geldi

Kamu Başdenetçisi Akarca: Kurumumuza 2024'te ulaşan şikayet başvurularında yüzde 18,68 ile Adalet Bakanlığı ilk sırada

‘Yapay zeka çalışmalarını takip ve koordinasyon komitesi’ kuruluyor

Oktay: Trump'ın Filistinlilerin Gazze'den sürülmesine dair fikirleri kabul edilemez

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 21 18 0 3 32 57
2.Fenerbahçe 22 17 2 3 35 54
3.Samsunspor 22 13 5 4 13 43
4.Eyüpspor 22 11 5 6 14 39
5.Göztepe 22 10 7 5 13 35
6.Beşiktaş 21 9 4 8 10 35
7.İstanbul Başakşehir 22 9 7 6 9 33
8.Kasımpaşa 22 7 5 10 -2 31
9.Trabzonspor 21 7 6 8 11 29
10.Alanyaspor 22 7 8 7 -5 28
11.Rizespor 22 8 11 3 -11 27
12.Gazişehir Gaziantep 21 7 9 5 -3 26
13.Antalyaspor 22 7 10 5 -16 26
14.Konyaspor 22 6 10 6 -7 24
15.Sivasspor 22 6 11 5 -11 23
16.Kayserispor 21 4 9 8 -19 20
17.Bodrum FK 22 4 13 5 -14 17
18.Hatayspor 22 1 14 7 -19 10
19.Adana Demirspor 21 2 17 2 -30 5