İstanbul - Şimdi de çocuklarda 'Sarı serum' alarmı: 1500 TL’ye serum 300 TL’ye iğne

İstanbul - Şimdi de çocuklarda

İstanbul - Şimdi de çocuklarda 'Sarı serum' alarmı: 1500 TL’ye serum 300 TL’ye iğne

Özlem YURTÇU KARABULUT- Güven USTA / İSTANBUL, (DHA)- TÜRKİYE Acil Tıp Derneği (TATD) Çocuk Acil Çalışma Grubu Üyesi Uzman Dr. Şeyda Kaptan, geçen hafta 2 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtığı iddiasıyla yeniden gündeme gelen 'Sarı serum' kullanımının çocuklara kadar indiğini, hekim gözetimi dışında yapılan bu uygulamaların ölümcül tehlike saçtığını kaydetti. Çocukların daha hızlı iyileşeceğini düşünerek hastane dışı ortamlarda serum hizmeti alan ailelerin adeta ateşle oynadığını kaydeden Dr. Kaptan, artık 'Antibiyotik verin' ısrarının yerini, 'Sarı serumun' aldığını söyledi. Öte yandan sosyal medya üzerinden kolaylıkla ulaşılabilen bazı hesaplar, 1500 TL'ye adrese teslim serum, 300 TL'ye de antibiyotik ve ağrı kesici içeren iğne hizmeti veriyor. Üstelik bu işlemler, doktor muayenesi olmadan, telefon üzerinden yazdırılan reçetelerle gerçekleşiyor.

Kış mevsiminin gelmesiyle çocuklarda da artan viral enfeksiyonlar, üst solunum yolu hastalıkları ve ateşli tablolar, yaşanan sarı serum ölümlerine rağmen talebi azaltmıyor. Geçtiğimiz hafta 2 kişinin sarı serum sonrası alerjik şokla yaşamını yitirdiği iddialarına rağmen, sadece erişkinler değil, çocuklar da bu tehlikeyle karşı karşıya. Aileler, çocuğu kısa sürede iyileşecek diye düşünerek acillerde doktorlardan ısrarla sarı serum talep ederken, hekimler bu talebi uygun görmediğinde soluğu eczanelerde, sağlık kabinlerinde veya evlere hizmet götüren sosyal medya hesaplarında alıyor. TATD Çocuk Acil Çalışma Grubu Üyesi ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Şeyda Kaptan, damar içi uygulamaların riskleri nedeniyle çok gerekli olmadıkça hastalarda serumu tercih etmediklerini söyledi. Dr. Kaptan, atom, vitamin kokteyli gibi konseptlerle pazarlanan ve doktor gözetimi dahi olmadan yapılan 'Hastane dışı' serum uygulamalarının hayatı tehdit ettiğini belirterek önemli açıklamalarda bulundu. Öte yandan sosyal medya üzerinden rahatlıkla ulaşılabilen bazı firma ya da kişiler, 1500 liraya adrese teslim, içinde ağrı kesiciden vitaminlere, 6-7 kalem ilaç bulunan kokteyl serumla 300 liraya antibiyotik ve ağrı kesici içeren iğne hizmeti veriyor. Doktor muayenesi dahi olmadan yapılan bu uygulamalar, iyileşmek yerine hayatı tehdit eden tablolara yol açabiliyor.

ANTİBİYOTİK ISRARININ YERİNİ SERUM ALDI

'Anne kız serumu', 'Çocuklara özel atom serum', 'Evde ateş düşürücü ağrı kesici serum' sloganlarıyla pazarlanan bu tedavilere özellikle kış enfeksiyonlarının arttığı bu günlerde sıkça başvurulduğunu vurgulayan Dr. Kaptan, "Kış sezonu, zaten okul çağında da olan çocuklarımızda özellikle birbirlerine bulaşla beraber ateş, soğuk algınlığı belirtileri, burun akıntısı, öksürük, yaygın kas eklem ağrısı gibi şikayetler artmış bulunmakta. Acil servise de başvurular eş zamanlı olarak artıyor. Asıl problem, serum talebindeki artış, bizi asıl zorlayan. Çünkü aileler serumla sanki daha hızlı iyileşecekmiş, ancak serum aldığı zaman çocuğun tedavisi tamamlanacak inancıyla geliyor. 'Serum şifası' inancı buradaki en büyük problem. Bir dönem 'Çocuğum antibiyotiksiz iyileşmiyor, antibiyotik yazın hocam' kısmından 'Serum almazsa iyileşmiyor; serum alsın' a dönmeye başladı. Aile içinde o kadar konuşulmuş ki 3 yaşında bir çocuk hastam 'Bana serum tak, ben öyle iyileşirim' diyebiliyor. Bunu çocuğun bilmemesi lazım" dedi.

6-7 KALEM İLAÇ KARIŞTIRILIYOR

Çocukta ciddi bir sıvı kaybı olmadığı sürece serumun bir faydasının olmadığını söyleyen Kaptan,"Hatta içine konulan ek ilaçlarla alerjik reaksiyon, vazovagal reaksiyon (şuur kaybı), ölüme dahi varabilen anafilaktik şoklara kadar gidebiliyor bu süreç. Hastane dışı uygulamalar, ev içi, eczanelerde yaptırdıklarını duyuyoruz; ağlık kabinleri, teçhizatlı olmayan sağlık üniteleri duyuyoruz, evinde serum taktırmak için birilerinin olduğunu duyuyoruz. Bunlar en tehlikelisi. Çünkü verdiğiniz her ilacın yan etki yapabilme potansiyeli var. Biz hastaneye içerisinde bile taktığımızda gözümüzün önünde takip ederek süreci ilerletiyoruz. Hiç kontrolsüz bir ortamda bunu takmak, çok büyük bir cesaret istiyor.B1, B6, B12 vitamini, C vitamini koyuyorlar. Alerjik reaksiyon buradan kaynaklanıyor. Bunların yanı sıra ekstra steroidler, antibiyotikler, ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar eklenebiliyor. Bütün bu ilaçları karışım şeklinde verdikleri için, hangisine alerjik reaksiyon geliştiğini dahi anlayamıyoruz. İçerisine 6-7 kalem ilaç koyduklarını biliyoruz. Buradaki tehlike daha da büyüyor" diye konuştu.

'EVDE KALBİ DURUP ZOR DÖNDÜRDÜĞÜMÜZ HASTA OLDU'

Çoğunlukla evinde veya uygun olmayan hastane dışı bir ortamda serum taktırıp sonrasında alerjik reaksiyonla, arrest denilen solunumun baskılandığı, kalbin durduğu tablolarla kliniklerine çok sayıda hasta geldiğini kaydeden Dr. Kaptan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Örneğin daha önceden yaşadığımız bir vakaydı, evinde serum taktırmış. O anda gelişen alerjik reaksiyona karşı evde uygulamayı yapan kişinin herhangi bir teçhizatı, ilaçları yok. Evde arrest oluyor çocuk. 112 ambulansla bize getirildi. Solunumu baskılanmıştı, hava yollarında ciddi bir ödem gelişmişti. Buna bağlı olarak kalbi de durmuştu. Bizim burada müdahalelerimizle beraber çok şükür döndürdük ve entübe ettik, iyileşti; ama sonrasında gelişebilecek hasarları, gencecik bir insanda hayal bile edemiyoruz. Hekimin hastayı görüp değerlendirdikten sonra tedaviye başlaması ve bir takip sürecine alması da buradaki en önemli parametre"

'SERUM ISRARI BEYAZ KOD’A GÖTÜREBİLİYOR'

Şu an kış virüsleri yaz virüsleri hepsinin beraber görüldüğünü de sözlerine ekleyen Dr. Şeyda Kaptan, "Şu anda hepsi karışmış durumda. Yani normalde yazları gördüğümüz Rotavirüs enfeksiyonlarını bile şu an görüyoruz. Ancak bağışıklık sisteminin bir iyileşme süreci var. Aileler istiyor ki bu süreç kısalsın, çocuğu daha hızlı toparlasın, daha hızlı ayağa kalksın. Bu hastalıkların çoğu ayakta tedavi edilebilir. Ayaktan takiple her şekilde iyileşebilir. Fakat aileler ısrarla serum istiyor. Biz gerek olmadığını söylediğimizde, sanki çocuğu tedavi etmek istemiyormuşuz gibi tepkilerle karşılaşıyoruz ve maalesef Beyaz Kod’a kadar giden tartışmalara sebep olabiliyor.100 defa verdiğiniz bir ilaca 101’incide alerjik reaksiyon gelişebilir. Aynı şey çocuk için de erişkin için de geçerli. Öncesinde test etmesi şansınız yok. Sağlıksız, güvensiz bir ortamda bu uygulamalar asla yapılmamalı. Ayrıca kişinin isteğine bağlı olarak da yapılmaması gerekmekte" diye konuştu.

'AĞRI KESİCİ SERUM ASIL NEDENİ SAKLAYABİLİR'

Özellikle günümüzde alerjik çocuk popülasyonunun çok fazla olduğuna dikkat çeken Dr. Kaptan sözlerini şöyle noktaladı: Bu ilaçlara verilecek yanıtı asla kestirmeyiz. Zaten bu yüzden de bu uygulamaların bu şekilde yapılması çok tehlikeli. Sadece vitaminler değil, evde ağrı kesicilerin de takıldığını da duyuyoruz. Karın ağrısı, kusmayla giden bir çocukta veya bir erişkinde yapılan ağrı kesicileri biz burada seçerek vermek durumundayken, evde takılanlarda daha hayati bire durum olabilir. Apandisitte patlama, bağırsak delinmesi gibi daha hayati durumlarda bile karın ağrısı sebebi olabilirken, ağrı kesici serum verildiği zaman aslında karın ağrısının sebebini de anlayamıyoruz. Çünkü bizim için muayene ve tanı sürecini etkiliyor. Hastalar o an ağrısı azaldığı için hastaneye daha geç başvuruyor ve bu sefer de çok daha kötü sonuçlarla karşılaşabiliyoruz."(DHA)


Haber Kaynak : DHA

Yeşilyurt Belediyesi 3 Bant Bilardo Turnuvasında Dereceye Girenler Ödüllendirildi

Malatya’da Yeni Şire Pazarı Cami İnşaatı Süratle Tamamlanıyor

Başkan Taşkın,Rezerv Alanındaki Çalışmalarda Vatandaşlardan Sürece Destek İstedi

Malatya’da 6 Şubat’ta Okullar Tatil,Kamu Kurum Çalışanları İdari İzinli Olacak

Malatya Büyükşehir Belediyesi girişimci kadınlara desteğini sürdürüyor.

Battalgazi İlçesinde Rezerv Alanındaki İnşaatlar Yükseliyor

"Düşünce Dünyamızın Mimarları" Konulu Konferansta Malik Bin Enes Anlatıldı

Yeşilyurt Belediyesi Sömestir Futbol Turnuvası Sona Erdi

YRP Akçadağ İlçe Teşkilatı ,haftalık toplatısını İl Başkan Yardımcısı Yakut’un katılımıyla gerçekleştirdi

Başkan Taşkın: Battalgazi’de Yeni Bir Yaşam Alanı Oluşturuyoruz

Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Salih Dereli, son yolculuğuna uğurlandı

Trabzonspor, İskenderun'a gitti

Kocaelispor - Sivasspor: 0-2

Fenerbahçe, Erzurumspor FK maçına hazır

FIM Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası'nın tanıtım toplantısı gerçekleşti

Yüksel Yıldırım: Yokluk içinde çöldeki vaha gibiyiz

Boluspor Teknik Direktörü Kahraman: Biz de Galatasaray kadar camiası büyük bir şehiriz

Karşıyaka'da İshak ve Ali Sinan formda

Altınordu'nun nazar boncuğu Uğur

Altay'da 3 genç ilk kez oynadı

Kemer Belediyesi'nde şubat meclisi

Afyonkarahisar'da 22 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

Başkan Boltaç: Çok katlı yapılaşmaya geçit yok

İzmir ve ilçeleri için 'zirai don' uyarısı

Stratonikeia'nın Gladyatör ruhu, yapay zeka ile hayat buldu

Aras Kargo, The ONE Awards'da ‘yılın en itibarlısı' seçildi

Mersin'de trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı

Osmaniye’de inşaat çukuruna düşen kediyi itfaiye kurtardı

İstanbul- İmamoğlu: İlk kez halk, kendi partisinin adayını sandığa giderek seçme eğiliminde

Tarsus'ta 10 günde 17 okula mahkum eli

Suat Kılıç: Türkiye Cumhuriyeti'ne bir hükümlünün şart dayatması kabul edilemez

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Ateşkes anlaşmasının kalıcı hale gelmesi lazım

DEM Parti'li Bakırhan: Tarihi çağrı kısa bir sürede yapılacak (2)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'İŞKUR Gençlik Programı'ndan 1 milyon üniversiteli istifade edecek

Bakan Bolat: İş insanlarımızın ilk defa Suriye'ye geçişlerinde valilerimiz 10 güne kadar izin verecekler

DEM Parti'li Bakırhan: Tarihi çağrı kısa bir sürede yapılacak

Bakan Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu'ndan, TÜBİTAK'a ziyaret

Bahçeli'den, Ogün Altıparmak için başsağlığı mesajı

CHP’li Yücel: Cumhuriyet Halk Partisi erken seçim değil, derhal seçim diyen bir partidir

Bursa'da kaçak kazıya 3 gözaltı

Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Salih Dereli, son yolculuğuna uğurlandı

Kemer Belediyesi'nde şubat meclisi

Afyonkarahisar'da 22 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

Suat Kılıç: Türkiye Cumhuriyeti'ne bir hükümlünün şart dayatması kabul edilemez

İsveç'te okula silahlı saldırı: 5 yaralı

‘Volkanik patlamalar tsunami oluşturmaz’

Kardeşi ile yeğenini bıçaklayıp polise teslim oldu

Van'da boruları patlayan su deposu buz tuttu

Ayvalık'ta aslan balığı ve kaz boynu deniz midyesi görüntülendi

Trabzonspor, İskenderun'a gitti

Bakan Bayraktar: Güneş yatırımımız yaklaşık 500 milyon dolarlık bir yatırım

Almanya Başbakanı Scholz, Katar Emiri Al Sani ile Orta Doğu’daki durumu görüştü

Başkan Boltaç: Çok katlı yapılaşmaya geçit yok

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Ateşkes anlaşmasının kalıcı hale gelmesi lazım

Bigalı Mehmet Çavuş'un torunu, dedesinin ölüm yıl dönümünde hayatını kaybetti (2)

Güney Kore'de Yoon, milletvekillerinin meclisten çıkarılması iddialarını reddetti

DEM Parti'li Bakırhan: Tarihi çağrı kısa bir sürede yapılacak (2)

İzmir ve ilçeleri için 'zirai don' uyarısı

Stratonikeia'nın Gladyatör ruhu, yapay zeka ile hayat buldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'İŞKUR Gençlik Programı'ndan 1 milyon üniversiteli istifade edecek

Aras Kargo, The ONE Awards'da ‘yılın en itibarlısı' seçildi

21 kişinin öldüğü kazanın davasında 2 TIR şoförü için tutuklama talebi reddedildi

Mersin'de trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı

Osmaniye’de inşaat çukuruna düşen kediyi itfaiye kurtardı

Kazada ölen motosiklet sürücüsü, annesinin mezarını ziyaretten dönüyormuş

Elazığ'da ambulans ve otomobil çarpıştı: 2 yaralı

İstanbul- İmamoğlu: İlk kez halk, kendi partisinin adayını sandığa giderek seçme eğiliminde

Karabük'ün yüksek kesimlerinde kar yağışı

Tarsus'ta 10 günde 17 okula mahkum eli

Yükleniyor