10004,40%-0,77
35,83% 0,20
37,19% -0,26
3225,48% 0,32
5153,04% 0,97
Hobi olarak başladığı ‘Naht Sanatı’ mesleği oldu
Öykü GENÇ/KAYSERİ,(DHA)-KAYSERİ’de, hobi olarak Naht sanatına başlayan Halil Ülger (42), geçen süreçte kendini geliştirince yaptığı iş mesleği haline geldi. Ülger, “Naht sanatını yapmak psikolojik destek almak gibi bir şey” dedi.
Kayseri’de yaşayan mobilya ustası 2 çocuk babası Halil Ülger, 7 yıl önce naht sanatıyla tanıştı. Hobi olarak nahhatlık yapan Ülger, bir süre sonra bu işi mesleği haline getirdi. Ülger, Hunat Hatun Kültür Merkezinde açtığı işletmede kolye, tablo ve kitap ayraçlarına nahhatlık sanatını işliyor. Tasarlanan ürünler, işletmeyi ziyarete gelen vatandaşların beğenisine sunuluyor. Yaptığı çalışmayı anlatan Ülger, “Ben aslında mobilya ve çeyiz sandığı ustasıyım. Oradan gelen bir merakla naht sanatına başladım. Bu mesleğin tabi çıraklığı, hobisi ve ustalığı var. 7 yıldır profesyonel olarak yapıyorum. Tabi bunun daha önceleride var. Naht sanatı gerçekten de unutulmaya yüz tutmuş, kimsenin bilmediği çok bilinmeyen bir sanat. Tabi burayı gelip görenler oluyor. Gördüklerinde ‘Bunun tekniği nasıl? Nasıl yapılıyor?’ diye soruyorlar. Bende kendilerine anlatıyorum” diye konuştu.
‘NAHT SANATINI YAPMAK PSİKOLOJİK DESTEK ALMAK GİBİ’
Naht sanatını unutulmaya yüz tutmuş bir meslek olduğunu söyleyen Ülger, “Aslında biz bu mesleği öğretmek istiyoruz. Çünkü unutulmaya yüz tutmuş, kimsenin bilmediği yani bilenlerin çok az olduğu bir sanat. Yerimiz dar, zamanımız kısıtlı ondan dolayı kurs veremiyoruz. Yaklaşık 10’a yakın sergimiz oldu. Tabi burada kolye ve kitap ayracı tarzında çalışmalar yapıyoruz. Ortalama bir naht sanatının yapılma süresi detayına göre değişiyor. Kolay çalışılabilir bir eseri 1 günde de bitirdiğimiz oluyor. 1 saat süren çalışmalarımızda oluyor. Ortalama aslında 1-2 gün bazen de 3 gün sürüyor. Naht sanatı kıl testere tekniğiyle yapılıyor. Materyallerimiz değişiyor. Metal, sedef ve ahşap üzerine çalışıyoruz. 4-5 evreden geçiyor. Yaklaşık bir rakam vermek gerekirse 400 tane eserim olabilir. Tabi küçük olarak yaptığımız eserlerde var. O zaman binleri geçer. Naht sanatını yapmak psikolojik destek almak gibi bir şey” ifadelerini kullandı. (DHA)
FOTOĞRAFLI