• BIST 100

    10029,3%0,51
  • DOLAR

    35,56% 0,08
  • EURO

    37,01% -0,09
  • GRAM ALTIN

    3116,04% 0,55
  • Ç. ALTIN

    4959,96% 0,00

'Hileli balla mücadele için düzenlenen eğitimlerimizde 7 bin arıcıya ulaştık’ (FOTOĞRAF EKLENDİ)

'Hileli balla mücadele için düzenlenen eğitimlerimizde 7 bin arıcıya ulaştık’ (FOTOĞRAF EKLENDİ)

Sağlık 21.01.2025 09:39:25 16 0

İSTANBUL, (DHA)- ARICILIK mesleğinin yaş ortalamasının 50’nin üzerine çıktığını ve mesleğin yeni nesillere aktarılamadığını söyleyen Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, “Bu öngörüyle 2018 yılında Balparmak Arıcılık Akademisi’ni kurduk. Eğitim faaliyetlerimizle 2018 yılından bu yana 7 bin arıcıya ulaştık. Şeker şuruplarından üretilen bal benzeri ürünlerin ‘bal’ etiketiyle raflarda yerini alması, hepimizi üzüyor. Ucuza satılan bal benzeri hileli ürünler arıcıyı meslekten koparıyor. Bu nedenle gençleri ve kadınları mesleğe kazandırmamız lazım” dedi.

Balparmak Arıcılık Akademisi’nin 2025 yılı eğitimleri ‘bal arısı sağlığı’ konusuyla başladı. Eğitimlere ilişkin konuşan Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, “Ben ömrümü bala ve arıya adadım. Arının ve balın yolculuğunu daha iyi anlayabilmek için arıcılarla dağ tepe dolaştım, çadırlarda yattım. Arıcılığın ne kadar zor bir meslek olduğunu çok iyi biliyorum. Yarım asırdır hem işimiz hem de gücümüz olan bu mesleği korumayı ve yaşatmayı, doğal bala, arıya ve tüketicilerimize karşı bir sorumluluk olarak görüyorum” diye konuştu.

'TÜRKİYE EKONOMİSİNE CİDDİ KATKILAR SAĞLAYABİLİR’

Arıcılık akademisinde özellikle kadınları ve gençleri arıcılık mesleğine kazandırmaya çalıştıklarını ifade eden Altıparmak, “Arıcı nüfusu yaşlanıyor. Türkiye’de arıcıların ortalama yaşı 50’nin üzerine çıktı. Bu ailece yapılması gereken bir meslek. Gençler ve kadınlar bu işte neredeyse yok denilecek kadar az. Örneğin katma değerli arı ürünleri arasında yer alan arı sütü, oldukça hassas bir üretim süreci gerektiriyor. Bu nedenle, bu üründe kadın emeği büyük bir değer taşıyor. Bu ürünlerle ilgili bir diğer önemli nokta ise balın yanı sıra arı sütü, polen ve propolis gibi katma değerli ve daha kârlı ürünlerin üretimi, ülke ihracatı açısından da büyük önem taşıyor. Bu ürünlerin üretiminin artması, Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sağlayabilir” ifadelerini kullandı.

‘ŞEKER ŞURUPLARINDAN ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN ‘BAL’ ETİKETİYLE RAFLARDA YERİNİ ALMASI HEPİMİZİ ÜZÜYOR’

Türkiye’nin zengin çiçek ve bitki florası sayesinde arıcılık açısından eşsiz bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Altıparmak, şunları ekledi:

“Şeker şuruplarından üretilen bal benzeri ürünlerin ‘bal’ etiketiyle raflarda yerini alması, hepimizi üzüyor. Resmi verilere göre ülkemizde 120 bin tona yakın bal satışı yapılıyor, ancak yarım asırlık tecrübem, bu miktarın sadece 60-70 bin tonunun doğal bal olduğunu söylüyor. Peki, o zaman geri kalan yarısı ne? mesleğini hakkıyla yapan gerçek arıcılar, haklı olarak bu duruma tepki gösteriyor ve mesleğe küsüyor. Çoluğuyla çocuğuyla yılın 8-9 ayını dağ bayır dolaşıp, bin bir zorlukla ürettikleri balın, sahte ürünlerle aynı rafta yer alması moral bozucu. Bu sorun nedeniyle gençler ve arıcı aileler, karlılığı düşen bu mesleği artık yapmak istemiyor. Çünkü bir gelecek göremiyorlar.”

‘HER TÜRLÜ HİLENİN TESPİTİ İÇİN YÖNTEMLER GELİŞTİRİYORUZ’

Arıcılık mesleğinin yaş ortalamasının 50’nin üzerine çıktığını ve mesleğin yeni nesillere aktarılamadığını ifade eden Altıparmak, “Bu öngörüyle, 2018 yılında Balparmak Arıcılık Akademisi’ni kurarak, eğitimlere başladık. Amacımız gençleri ve özellikle kadınları mesleğe kazandırmak. Eğitimlerimizde, daha kaliteli ve verimli üretim yapmanın yollarını ve arı hastalıklarıyla mücadele yöntemlerini bilimsel temellere dayandırarak anlatıyoruz. AR-GE ve laboratuvar gücümüzü, arıcının emeğini ve geçimini korumak için seferber ediyoruz. Biz, Balparmak olarak elimizi taşın altına koyduk. AR-GE merkezimizde, taklit ve tağşişle mücadele için kapsamlı araştırmalar yapıyor, tüm dünyada ses getirecek her türlü hilenin tespiti için yöntemler geliştiriyoruz. Kalıcı çözüm için arıcı birlikleri, devlet yetkilileri ve sektördeki markalar olarak hepimizin bir araya gelip güç birliği yapması gerekiyor” diye konuştu.

‘BUGÜN ÖNLEM ALMAZSAK BALIN KALİTESİ BOZULACAK’

Arıcılığın sürdürülebilir hale gelmesinin sadece bal ve arı ürünleri üretimi için değil sofraya gelen diğer tarım ürünleri için de kritik öneme sahip olduğunu ifade eden Altıparmak, “Tabağımıza koyduğumuz sebze ve meyvelerin yüzde 75’i arıların bitkileri tozlaması sayesinde gerçekleşiyor. İklim değişikliği, yanlış ve kontrolsüz tarımsal ilaçlama, arıların doğal nektar kaynaklarının ortadan kaldırılması bir yandan arı popülasyonunu azaltırken, diğer yandan çok değerli bir besin kaynağından da bizleri mahrum bırakıyor. Oysa dünya üzerinde bozulmadan çok uzun yıllar kalabilen özel besin maddelerinden biri bal. Bir arı bal toplamak için kovanından yaklaşık 8 km uzağa uçabiliyor. Bu nedenle çevre koşulları ve tarım alanlarının kontrolsüz ilaçlanması arı popülasyonuna ve balın kalitesine en çok zararı veren iki etken. Bugün önlem almazsak, hem yarın soframıza gelen yiyecekler azalacak hem de balın kalitesi bozulacak. O nedenle organik tarım ilacı kullanmak, tarım ilaçlarını arıların uçmayacağı gece saatlerinde yapmak önemli” dedi.

PROF. DR. AYDIN: KOVAN BAŞINA VERİMLİLİĞİ 13 KİLODAN 25 KİLOYA ÇIKARABİLİRİZ

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın ise “FAO verileri kullanılarak hesaplanan dünya ortalama kovan başına verimlilik yaklaşık 18,1 kilogram. Türkiye’nin kovan başına ortalama bal verimi ise 14 kilogram. civarında. Her ne kadar ülkemiz, bitki florasının çeşitliliği açısından avantajlı bir konumda olsa da günümüzde karşı karşıya olduğumuz iklim krizi ve çevre kirliliği, bu avantajın tam anlamıyla değerlendirilmesini zorlaştırıyor. Dolayısıyla bizim temel amacımız, arıcılığı bilimsel olarak öğretmek. Kadınları ve gençleri sektöre kazandırmak, ayrıca mevcut arıcıları da modern arıcılık teknikleri eğitimleriyle desteklemek. Çünkü doğru bir teknikle verilen eğitimle Türkiye’de verimlilik ve kalite somut şekilde artacak potansiyele sahip. Kovan başına verimliliği 13 kilodan 25 kiloya çıkarabiliriz” ifadelerini kullandı.

DAMARLI: EN FAZLA HİLEYE MARUZ KALAN GIDA ÜRÜNÜ BAL

Gıda ürünleri arasında en fazla hileye maruz kalan gıda ürününün bal ve diğer arı ürünleri olduğunu kaydeden Balparmak Ar-Ge ve Kalite Direktörü Dr. Emel Damarlı da şunları söyledi:

“Balda taklit ve tağşişin analiz edilmesi konusunda dünyaya örnek olacak buluşlar gerçekleştirdiklerini vurguladı. Damarlı, Balparmak’ın taklit ve tağşiş konusunda yaptığı çalışmaları şöyle anlattı: “Ülkemizde açıkta satılan balların veya denetim eksiği olan ürünlerin raflarda yer almasıyla mücadele ediyoruz. 2022 yılında Balparmak AR-GE Merkezimize yaptığımız teknolojik yatırım sayesinde hileli bal dediğimiz ve mısır, pancar, pirinç, agave gibi çeşitli şeker şuruplarından yapılan ürünleri, ayrıca bu şuruplardan elde edilen hileli bala gerçek bal algısı vermek amacıyla katılan gıda boyalarının ve enzim katkılarının varlığını, doğruluğu yüksek ve hassas bir formatta 25 dakika gibi oldukça kısa bir sürede tespit edebiliyoruz.”

KOFUROĞULLARI: BURADAKİ EĞİTİM BİZE GERÇEKTEN ÇOK ŞEY KAZANDIRDI

Eğitimlere katılan arıcı Nihan Kofuroğulları ise “Ben aslında hemşireyim ve şu anda ikinci üniversitemi okuyorum. Buradaki eğitim bize gerçekten çok şey kazandırdı. Kadınların bu işi yapması özellikle çok önemli çünkü biz kadınlar bu alanda oldukça yetenekliyiz" dedi.

KILINÇ: BU EĞİTİMİN TÜM ARICILARA BÜYÜK FAYDA SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUM

Arıcı Mustafa Kılınç da “Arıcılığa bir yıl önce başladım. Daha önce e-ticaret alanında çalışıyordum. İstanbul’dan uzaklaşıp arılarla birlikte güneye taşındım. Bu eğitimin tüm arıcılara büyük fayda sağlayacağına inanıyorum çünkü burada bahsedilen konular hepimizin eksikleriyle doğrudan ilgili. Arıcılığı bilinçli yapanlar ve yapmayanlar arasında büyük farklar var, ancak bu eğitim arıcılığı bir adım ileriye taşıyacak. Arıcılık zor bir meslek; sonuçta bir canlıyla uğraşıyoruz. Onu bir kovana taşıyoruz, ama sadece oraya bırakmak yetmiyor. Arıya özgürlüğünü vermek, onun alanına göre hareket etmek gerekiyor. Ben, dünyaya bir katkıda bulunacaksam bunu arıcılıkla yapabilirim diye düşünüyorum" diye konuştu.

AKTÜRK: BUNDAN SONRA TAMAMEN ARICILIK YAPMAYI HEDEFLİYORUM

Arıcı Gözde Erdemir Aktürk ise şunları ekledi:

“İstanbul’da yaşıyorum ve arıcılığı da burada yapıyorum. Aslında, 12 yıl boyunca bir demir-çelik şirketinin CEO’luğunu yürüttüm. Ancak bir sağlık sorunu yaşadıktan sonra bu kadar stresli bir işi sürdürmek istemediğime karar verdim ve tarıma yöneldim. Arıcılıkla ilgili bir eğitim aldıktan sonra ise tarımı tamamen bırakarak arıcılığa odaklandım. Arıcılığın incelikleri genelde kulaktan kulağa öğreniliyor. Ancak bu durum bazı yanlış bilgilerin yayılmasına sebep olabiliyor. Arıcılık eğitimleri, bu yanlışları düzeltmek açısından çok önemli bir rol oynuyor. Örneğin, zayıf kolonilerin güçlü kolonilerle desteklenmesi gerektiğini düşünüyordum ama bu yanlışı eğitimde öğrendim. Ayrıca, iklim değişikliğini de dikkate alarak üretim stratejilerimizi buna uygun şekilde değiştirmemiz gerekiyor. Bundan sonra tamamen arıcılık yapmayı hedefliyorum. Ne tüccarlık ne de ticaret mis gibi bir havada arılarımı yetiştirmek istiyorum. Bu iş benim için bir tutkuya dönüştü. Amacım, bu ülkede güzel bal, kaliteli polen ve arı sütü gibi değerli ürünler üretmek.”


Haber Kaynak : DHA

Türk bilim insanları Moğolistan’da Göktürk ve Uygur kalıntılarını inceledi

Tarım işçilerini taşıyan cip uçuruma yuvarlandı: 1 ölü, 6 yaralı

Sobayı tutuşturmak isteyen işçi, elindeki tiner bidonunun patlamasıyla yandı

İnşaatta 2 stajyerin ölümüne ilişkin davada yeni bilirkişi raporu istendi

Endonezya'da sel ve toprak kayması: 16 ölü

Van'da kardan kapanan 209 mahalle ve mezra yolu ulaşıma açıldı

19 yıl önce otel işletmecisinin öldürüldüğü olayda, 1 kişi daha gözaltına alındı

İstanbul- Fatih'te otele silahlı saldırı: 3 şüpheli adliyeye sevk edildi

Emine Erdoğan'dan Kartalkaya'daki yangında hayatını kaybedenler için taziye mesajı

Devlet başkanlığından uzaklaştırılan ve tutuklanan Yoon'un duruşması başladı

Kaçak tütün operasyonunda 8 gözaltı

Tahtaköprü Barajı’nda kuş sayımı

Ağırlaştırılmış müebbede çarptırılan eş katili sanığın kızı: Sorun babama mutlu oldu mu

Yıldırım Belediyesi görme engelli 25 taraftarın maç hayalini gerçekleştirdi

Bolu'da Kartalkaya Kayak Merkezi'nde otelde yangın: 10 ölü, 32 yaralı (11)

Eskişehir’de kötü kokular gelen evden 6 ton çöp çıktı

Kayak merkezindeki otelde, sporcuların dinlenme odasında patlama: 1'i ağır 4 yaralı (2)

Bolu'da Kartalkaya Kayak Merkezi'nde otelde yangın: 10 ölü, 32 yaralı / Ek fotoğraflar

İstanbul- Bahçelievler'de kontrollü yıkım sırasında bitişikteki bina hasar gördü

Bursa’da 2024 yılında, 14 bin 622 hastaya, 89 bin 355 kez Evde Sağlık Hizmeti verildi

Bolu'da Kartalkaya Kayak Merkezi'nde otelde yangın: 10 ölü, 32 yaralı (10)

İzmir'de konut satışları yüzde 22,8 arttı

Dr. Bal: Binalar mimari proje aşamasında yangına dirençli olarak tasarlanmalı

Altıok: Çözülmeyen sorun bırakmayacağız

Bakan Bolat: Dünya mobilya ihracatının yüzde 2'sine ulaştık ve 7'inci sıraya yükseldik

Bakan Uraloğlu: Kamu özel iş birliği havalimanları devlete 344,6 milyar lira kazandırdı

Vatandaşlar istedi Kırmızı Yol uygulaması sona erdi

İzmir'de 2 yayanın öldüğü kaza kamerada (2)

Adliyeden firar eden şüpheli yakalandı

Bursa’da ‘Terkinler’ operasyonu; 4 gözaltı

Yükleniyor

Battalgazi Belediyespor’dan Yıldız Kızlarda Net Galibiyet

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kış Yarısı Sergisinde 320 Eser Sergileniyor

Başkan Geçit, Anadolu Ajansının ‘Yılın Kareleri’ Oylamasına Katıldı

Malatya’da “Kış Yarısı” Karma Atölye Performansı Sergisi Düzenleniyor

Söğütlü Cami’nin Yapı Kontrolü Büyükşehir Belediyesi Tarafından Yapılacak

Battalgazi Belediyesi,Market Denetimlerine Devam Ediyor

Kadın Akademisi Programının İlk Dersi “Medya Okuryazarlığı” Gerçekleştirildi

MASKİ , Depremin Ardından Sürdürdüğü Alt Yapı Çalışmalarına Devam Ediyor

Yeşilyurt Belediyesi’nin ‘Ücretsiz YKS ve LGS’ Kurslarından 280 Öğrenci Yararlanıyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından seminerler dizisi başlatıldı.

Milli boksöre icra şoku

Gençlik ve Spor Bakanlığı: 2025 Gençlik Kampları, 5 bin 72 gencin katılımıyla faaliyete başladı

UEFA Avrupa Ligi'nde 7'inci hafta heyecanı Misli'de yaşanıyor

Göztepe gençleriyle parlıyor

Trabzonspor, 238 gün sonra seri yakaladı

Karşıyaka'da İshak'ın özlemi bitti

Antalya'ya FIFA standartlarında 5 futbol sahası daha kazandırıldı

Nazillispor'da para krizi

Denizlispor'da teknik direktör Ali Yalçın'la da yollar ayrıldı

28 yıldır yeşil sahalarda top koşturuyor

Bakan Bolat: Dünya mobilya ihracatının yüzde 2'sine ulaştık ve 7'inci sıraya yükseldik

İstanbul- Oyuncu Deniz Işın, Ayşe Barım soruşturması kapsamında ifade verdi / Ek bilgi ve görüntülerle

İstanbul - CHP Genel Başkanı Özel: Gençlik Kolları Başkanı'nın suçu, Genel Başkan'ın videosunu yayınlamak

İstanbul- Kadıköy- Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattında elektrikler kesildi, seferler aksadı

İstanbul- Gazeteci Gülsen Ahıska son yolculuğuna uğurlandı

İstanbul- Özgür Özel: Hukukun gereğini yaparız

İstanbul - Maltepe'de şüpheli ölüm

İstanbul -Beyoğlu'nda binada yangın-1

İstanbul - Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma / Ek bilgi ve görüntüyle

İstanbul - Esenler’de otomobilin çarptığı motosikletli hayatını kaybetti

Yaralı yaban domuzu, kendisini vuran avcıya saldırdı; o anlar kamerada

Alkollü sürücünün çarptığı 16 yaşındaki motosiklet sürücüsü öldü

Mardin Savur’da Trafik Kazası ; 4 Yaralı

Otomobilin çarptığı motosikletteki imam hayatını kaybetti

Bursa’da otomobil dereye düştü 2 yaralı

Araç altında kalmaktan son anda kurtuldu

Pütürge’de minibüs ve otomobil kafa kafaya çarpıştı ; 1 yaralı

Şarampole devrilen kamyonun sürücüsü, kazayı yara almadan atlattı

Giresun’da silahlı kavga; 1 ölü, 2 yaralı

Adana'da iki kardeş sokakta çıkan silahlı kavgada öldürüldü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Bolu'daki yangında hayatını kaybedenler için taziye mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savaşlardan yana değiliz, barıştan yanayız

Yapıcıoğlu: Kürt meselesinin çözümü, silahların bırakılması şartına bağlanmamalıdır

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türk Yatırım Fonu Başkanı Amreyev'i kabul etti

Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan, maden işçileri ile bir araya geldi

Çağlayancerit Belediye Başkanı Göktaş, İYİ Parti'den istifa etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alevi dedesi Uğurlu'yu kabul etti

Bakan Fidan, AB Komisyonu Üyesi Lahbib'i kabul etti

Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu, haftalık basın toplantısında konuştu

Ünal Karaman, İYİ Parti'den istifa etti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 19 16 0 3 30 51
2.Fenerbahçe 19 14 2 3 31 45
3.Samsunspor 19 11 4 4 14 37
4.Göztepe 19 10 5 4 15 34
5.Eyüpspor 19 9 4 6 13 33
6.Beşiktaş 19 8 4 7 8 31
7.İstanbul Başakşehir 19 8 6 5 6 29
8.Gazişehir Gaziantep 19 7 7 5 -1 26
9.Trabzonspor 19 6 6 7 10 25
10.Rizespor 19 7 9 3 -10 24
11.Alanyaspor 19 5 7 7 -5 22
12.Kasımpaşa 19 4 5 10 -6 22
13.Konyaspor 19 5 8 6 -7 21
14.Antalyaspor 19 6 10 3 -17 21
15.Sivasspor 19 5 9 5 -11 20
16.Bodrum FK 19 4 11 4 -11 16
17.Kayserispor 18 3 8 7 -17 16
18.Hatayspor 19 1 11 7 -15 10
19.Adana Demirspor 19 2 15 2 -27 5