• BIST 100

    9910,61%-0,90
  • DOLAR

    35,40% 0,27
  • EURO

    36,29% -0,47
  • GRAM ALTIN

    3062,55% 1,01
  • Ç. ALTIN

    4884,84% -0,04

EÜ Rektörü Prof. Dr. Budak, MTÜ'de tarımın önemini anlattı

EÜ Rektörü Prof. Dr. Budak, MTÜ'de tarımın önemini anlattı

Gündem 11.01.2025 11:31:28 21 0
EÜ Rektörü Prof. Dr. Budak, MTÜ

İZMİR, (DHA)-İZMİR Ege Üniversitesi Rektörü ve Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Necdet Budak, Türkiye'de tarımsal öğretimin başlamasının 179'uncu yıl dönümü dolayısıyla Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) tarafından düzenlenen Tarım Bayramı etkinliğinde konferans verdi.

Türkiye'de tarımsal öğretimin başlamasının 179'uncu yıl dönümü dolayısıyla MTÜ Battalgazi Konferans Salonunda düzenlenen "Tarım Bayramı etkinliğine katılan Rektör Prof. Dr. Budak, yaptığı sunumla tarımın önemini anlattı. Programa; MTÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlkin Şengün, Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya İl Protokolü, MTÜ Ziraat Fakültesi üst yönetimi, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte "Tarıma Genel Bakış" başlıklı bir sunum gerçekleştiren EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tarımın yapılabilmesi için en önemli unsurlar toprak, su ve tohumdur. Ülkemiz, toprak verimliliği açısından orta verimli bir toprak yapısına sahiptir. Düşünüldüğü gibi toprak yapısı zengin bir ülke değildir. İnsanlık tarihinin en önemli buluşu olan tarımsal üretim, ilk kez Anadolu topraklarında gerçekleşmiştir. Yani toprak yapımız sabanla, pullukla ilk işlenen topraklardır. Ziraat Fakülteleri başta olmak üzere Tarım Bakanlığı, TAGEM Genel Müdürlüğü gibi birçok birim, ülkemiz toprağının ıslahına yönelik çok sayıda ar-ge projeleri yapmaktadır. Daha da ileri boyutta ülkemizdeki toprakla tarım sektörü ile birlikte bilimsel üretim de yapılmaktadır" dedi.

'BİTKİSEL ÜRETİM İÇİN SU OLMAZSA OLMAZDIR'

Suyun, tarımdaki önemine değinen Prof. Dr. Budak, "Bitkisel üretim için su olmazsa olmazdır. Ülkemiz tarımsal üretimini etkileyen su faktörü, ülkemize düşen yıllık bazda düşen yağış miktarı rejimi ile yakın ilişkilidir. Ülkemizde yağış rejimi düzensiz olması nedeniyle su zengini bir ülke değildir. Türkiye, 12. Kalkınma Planı dahil bugüne kadar Cumhuriyet tarihinde yapılan kalkınma planlarında tarımsal kalkınmayı en çok etkileyen su sıkıntısını aşabilmek için devlet su işlerine ve yatırımlarına her zaman özel bir önem vermiştir. Yapılan çalışmalarla Türkiye'de sulanabilir alan miktarı yüzde 81,9'a çıkmıştır" dedi.

'TOHUM, ULULARARASI ARENADA STRATEJİK BİR ÜRÜN'

Tarımsal üretimin verimliliğini ve kalitesini belirleyen ana unsurun tohum olduğunu dile getiren Prof. Dr. Budak, “Tohum, uluslararası arenada stratejik bir üründür. Tohum konusunda ülkemizde Tarım Bakanlığı başta olmak üzere üniversitelerimizde ziraat fakültelerimizin tarla ve bahçe bitkileri bölümünde bitki ıslahı ve genetik kürsüsünde çeşit geliştirme yeni tohum çeşitleri geliştirmek adına çok sayıda ar-ge projesi yapılmaktadır. Türkiye tohum anlamında ciddi bir mesafe kat etmiştir. Özellikle tohum çeşit ıslahı konusunda buğday, çeltik, patates, mısır gibi ülkemizin stratejik ürünlerinde yeterli denebilecek düzeye gelmiştir" dedi. Tarımda iklim değişikliğinin önemli bir faktör olduğunu söyleyen Prof. Dr. Budak, “İklim değişikliği, gerek Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarında gerekse ülkemiz 12. Kalkınma Planında çok ciddi şekilde yer verilen bir durumdur. Tarımın, insanın pek fazla kontrol edemeyeceği su gibi, toprak gibi, çevresel iklim değişikliği gibi konular nedeniyle tarımsal üretimden insanoğlu uzaklaşmaktadır. Küresel iklim değişikliği başta olmak üzere çeşitli kısıtlar nedeniyle insanoğlu dijitalleşen, şehirleşen ve bilgi teknolojilerinin hızla geliştiği bu çağda sosyal yaşamı da dikkatine alarak çiftçilikten uzaklaşmaktadır. Ülkemizde çiftçilerin yaş ortalaması 55'tir. Özellikle genç nüfus çiftçilikten uzaklaşmaktadır. Bütün bu zorluklara rağmen devletler vatandaşlarının gıda güvenliğini temin etmek, sağlıklı gıdaya ve yüksek miktarda gıdaya erişebilmeyi sağlamak adına tarım politikalarını özel önem vermektedir. Bu anlamda da Tarım Bakanlığı birçok destekleme politikasıyla çiftçiyi desteklemektedir" dedi.

'DÜNYA NÜFUSUNUN SAĞLIKLI BESLENMESİ TARIMSAL ÜRETİME BAĞLI'

Artan dünya nüfusunun sağlıklı yaşam sürmesinin tarımsal üretime bağlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Budak, “Artan dünya nüfusunun sağlıklı, dengeli beslenmesi tarımsal üretime bağlıdır. Bir taraftan 1 milyon insan obezite ile mücadele ederken diğer bir kısmı açlıkla mücadele ediyor. Bu nedenle FAO gibi uluslararası örgütler dünyada tarımın gelişmesi ve insanların sağlıklı gıdaya ulaşması için çeşitli faaliyetlerde bulunmaktadır. Özellikle Covid pandemisinden sonra dünyada maddi durumu iyi olan aileler gıda masraflarına çok yüksek miktarda para harcamaya başlamıştır. Dünyanın en zengin olarak belirtilen insanları toprak ve tarlaya yatırım yapmaya başlamıştır. Sağlıklı gıdaya talep her geçen gün artmıştır. Hem zengin hem de yoksul kesimde kırsalda yaşama isteğinde artış görülmüştür" diye konuştu.

'KORUYUCU HEKİMLİK, TARIM VE GIDANDA GEÇER'

Sağlık ve tarım ilişkisine dikkat çeken Prof. Dr. Budak, “İnsan ömrünün uzamasında sağlık hizmetlerinin çok büyük önemi ve katkısı var. Ama bunun yanı sıra sağlık hizmeti dolayısıyla ortaya çıkan harcamalar bir devlet için önemli gider kalemlerinden birisi. Gelişmiş ülkeler, sağlık harcamalarını azaltmak adına tarım politikalarına özel bir önem atfediyorlar. Tarladan, bahçeden, ahırdan sofraya kadar oluşan gider zincirindeki doğru ilaçlama, doğru gübreleme, doğru muhafaza ve depolama, doğru pişirmeye kadar bilinçli bir toplum oluşturur ve bunu denetleyebilirseniz sağlıklı bir toplum oluşur, böylelikle sağlık harcamaları azalır. Koruyucu hekimlik, tarım ve gıdandan geçer. Bu politikanın doğru yöntemi de özellikle insan sağlığını bozacak tarımsal uygulamaları denetlemek ve doğru yöntemleri üreticilere sunmak ve bunları desteklemekten geçer. Ülkemiz, Anadolu makro ve mikro klimaları ile her bir köşesi ayrı bir değer. Toprağıyla, suyuyla, tohumuyla ayrı bir değer. Bunun kıymetini bilip geliştirilecek politikaların uygulanmasıyla sağlık kurumlarını azaltan, devlete daha az yük olan, ama aynı zamanda daha sağlıklı bir toplum oluşturma imkanımız var" dedi.

Prof. Dr. Budak, “Sanayi devrimi, bilgi çağı, yapay zeka çağı gibi birçok alan, ekonomik kazanç anlamında tarımın önüne geçmiş durumda. Ancak gıdanın ve tarımın insan için ve bir ülke için ne kadar stratejik olduğunu asla ve asla unutmamalıyız. Bilgiye dayalı üretim olmadığı sürece uluslararası rekabette yol alamayız. Toprak olmadan bitki, bitki olmadan hayvan, hayvan olmadan gıda olmaz. Topraklarımızın kıymetini bilelim. Toprağa yönelik politikaları yerelden genele birlikte hazırlamalıyız. Bunu yapabilecek akademik güce, üniversitelere ve insan kaynağına sahibiz. Bugün geçmişimizi unutmadan bilimin ışığında çalışarak 85 milyon için üreterek daha güçlü bir ekonomiye sahip olabileceğimize inanıyorum. Sözlerime son verirken bugünkü programa bizleri davet eden Rektörümüz Prof. Dr. Recep Bentli başta olmak üzere MTÜ Ziraat Fakültemize teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini noktaladı.

Etkinlik sonunda MTÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, günün anlamına istinaden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak'a hediye takdiminde bulundu(DHA)

FOTOĞRAFLI


Haber Kaynak : DHA

Marmara'nın Trakya kesiminde yarın karla karışık yağmur bekleniyor

Balıkesir'de ulaşımda yeni dönem

Tarihi ahşap protez bacağın müzede sergilenmesini istiyor

Samsun'da hurda dükkanında yangın

Karabük'te kuyumcu soyguncuları yakalandı

Kayserispor - Samsunspor / fotoğraflar

Sahte alışveriş sitesiyle dolandırıcılığa 4 tutuklama

ABD’de hayvanat bahçesinde yavru goril 'Jameela’nın ilk doğum günü kutlandı

Bakan Tekin, ‘Müslüman Toplumlarda Kız Çocuklarının Eğitimi: Zorluklar ve Fırsatlar’ konferansına katıldı

Dervişoğlu: 2 dil, 2 bayrak, 2 devlet istenirse biz de üzerimize düşeni yaparız

Nusaybin’de bahçeye uçan otomobilin sürücüsü yaralandı

Otel odasında ölü olarak bulunan savcı adayının cenazesi, ailesine teslim edildi

Götürdüğü ormanda 2 çocuk annesi Gamze'yi öldürdü

Zift yüklü kamyon, kamyonete çarptı; 3 belediye personeli öldü/Ek fotoğraflar

İstanbul - Eski Devlet Bakanı Mehmet Sevigen Edip Akbayram'ı hastanede ziyaret etti

Zift yüklü kamyon, kamyonete çarptı; 3 belediye personeli öldü

Nazım Hikmet, doğum gününde Şişli'de anılacak

Mardin'de hafif ticari araç, tarlaya uçtu: 2 ölü, 4 yaralı

Kar Ragbi Türkiye Şampiyonası Erciyes’te başladı

DEM heyeti, Demirtaş ile görüşmek için cezaevinde

Bakan Bayraktar: Hedefimiz, ülkemizi enerjide bağımsız kılmak

Los Angeles’taki yangınlardan etkilenen 400 hayvan bölgeden tahliye edildi

Anahtar Parti Bursa İl Başkanı Aslan: Türkiye hedefimizi duyurmak için bir aradayız.

Ordu’da uyuşturucu operasyonu; 32 tutuklama

Bursa'da otomobil ile motosiklet çarpıştı; 1 yaralı

Güney Kore'deki uçak kazasında karakutuların kazadan 4 dakika önce kayıt yapmayı durdurduğu açıklandı

Tekirdağ'da fırtına; eğitim uçuşları iptal, balıkçılar denize açılamadı

Bakanlık, yavru goril için en çok önerilen 4 ismi paylaşıp, anket başlattı

Osmaniye’de, Aile ve Gençlik Fonu’na 288 çift başvuru yaptı

Rus kruvaziyer gemisi bin 15 turist ile Samsun’da

Yükleniyor

Yeşilyurt Belediyesi’nin ‘Spor İstasyonları’ Projesi Büyük İlgi Görüyor

Başkan Taşkın: Esnafımızın Taleplerini Bakanlığa Ulaştıracağız

Battalgazi’de Çarşılar Koruma Altında: Dört Mevsim Konfor Sağlayan Çözüm

Başkan Taşkın,İnönü Caddesi Esnaflarını Dönüşüm Hakkında Bilgilendirdi

Başkan Geçit, “Yeşiltepe Daha Cazip, Tercih Edilen Ve Yaşam Seviyesi Yüksek Bir Kimliğe Sahip Olacak”

Battalgazi Belediyesi'nde yeni yılın ilk toplantısında 15 gündem maddesi görüşüldü

Başkan Geçit, “Günün Her Saatinde Vatandaşlarımızın Sesine Kulak Veriyoruz”

Hanımefendi Selda Yavuz Şehit Ailelerini Ziyaret Ederek Gönüllere Dokundu

Sadıkoğlu: “Artan ihracatın devamı için 6. Bölge teşvikleri şarttır”

Malatya BB ,YKS Öğrencilerine Kaynak Kitap Dağıttı

Kayserispor - Samsunspor / fotoğraflar

Kar Ragbi Türkiye Şampiyonası Erciyes’te başladı

Fenerbahçe, Konyaspor maçı hazırlıklarını sürdürüyor

Trabzonspor ile Antalyaspor 57’nci randevuda

Karşıyaka filede 2 takviye yaptı

İzmirli Spor Yazarı İsmail Özelçinler vefat etti

Balıkesirspor'da Ertekin'den kamp değerlendirmesi

Denizlispor başkanını buldu

Muğlaspor kampı yenilgisiz bitirdi

Karşıyaka'da yönetim tescillendi, imza yetkisi pazartesi

Balıkesir'de ulaşımda yeni dönem

Samsun'da hurda dükkanında yangın

Karabük'te kuyumcu soyguncuları yakalandı

Sahte alışveriş sitesiyle dolandırıcılığa 4 tutuklama

Nusaybin’de bahçeye uçan otomobilin sürücüsü yaralandı

Otel odasında ölü olarak bulunan savcı adayının cenazesi, ailesine teslim edildi

Götürdüğü ormanda 2 çocuk annesi Gamze'yi öldürdü

Zift yüklü kamyon, kamyonete çarptı; 3 belediye personeli öldü/Ek fotoğraflar

İstanbul - Eski Devlet Bakanı Mehmet Sevigen Edip Akbayram'ı hastanede ziyaret etti

Zift yüklü kamyon, kamyonete çarptı; 3 belediye personeli öldü

Bursa'da tekel bayisinde silahlı soygun

Malatya’da 15 zehir taciri gözaltına alındı

Elazığ’da seyir halindeki otomobil alev alev yandı

Malatya'da tarihi eser operasyonu ;1 gözaltı

Osmaniye'de kontrolden çıkan otomobil dereye düştü ; 2 yaralı

Kırıkkale'de kamyonetin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Tekirdağ’da 75 bin makaron ele geçirildi

Erzincan'da buz tutan şelale, göl ve göletler dronla görüntülendi

Kaş'ta ruhsatsız silah operasyonu

Yolcu otobüsü, önündeki TIR'a çarptı 8 yaralı

Dervişoğlu: 2 dil, 2 bayrak, 2 devlet istenirse biz de üzerimize düşeni yaparız

Bakan Bayraktar: Hedefimiz, ülkemizi enerjide bağımsız kılmak

Bakan Kacır: Sanayicilerimizin hızını kesecek tüm engelleri ortadan kaldırmak en önemli ödevimiz (2)

Özgür Özel: Gerçek beka sorunu bir ülkenin gençlerinin, gelişmiş ülkelerde hayal kurmasıdır (3)

Bakan Ersoy, Venezuela'da Nicolas Maduro'nun yemin törenine katıldı

Ali Babacan: Türkiye'nin, Avrupa demokrasilerindeki gibi yeni modellere ihtiyacı var

Bakan Kacır: Sanayicilerimizin hızını kesecek tüm engelleri ortadan kaldırıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Muhalefet köstek olmasaydı çok daha büyük başarı hikayelerine imza atardık (3)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Muhalefet köstek olmasaydı çok daha büyük başarı hikayelerine imza atardık (2)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Muhalefet köstek olmasaydı çok daha büyük başarı hikayelerine imza atardık / Ek fotoğraflar

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 17 15 0 2 29 47
2.Fenerbahçe 17 12 2 3 26 39
3.Samsunspor 17 10 4 3 13 33
4.Eyüpspor 18 8 4 6 10 30
5.Göztepe 17 8 5 4 9 28
6.Beşiktaş 17 7 4 6 7 27
7.İstanbul Başakşehir 17 7 5 5 5 26
8.Gazişehir Gaziantep 17 6 7 4 -2 22
9.Kasımpaşa 17 4 4 9 -1 21
10.Alanyaspor 17 5 6 6 -2 21
11.Rizespor 17 6 8 3 -9 21
12.Antalyaspor 17 6 8 3 -11 21
13.Konyaspor 17 5 7 5 -6 20
14.Trabzonspor 17 4 6 7 1 19
15.Sivasspor 17 5 8 4 -7 19
16.Kayserispor 17 3 7 7 -16 16
17.Bodrum FK 17 4 10 3 -10 15
18.Hatayspor 17 1 10 6 -14 9
19.Adana Demirspor 17 2 13 2 -22 5