Nevra UÇKAÇ / İZMİR,(DHA)-EGE Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) kamuoyunda 'Ev Genci' olarak ifade edilen Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan (NEET) gençlerin istihdama katılabilmesi için yapılması gerekenleri ele alan bir rapor hazırladı. EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, "Gençlerin işgücü piyasasına katılımını destekleyecek ve sürdürülebilir sosyal güvenlik çözümleri üretecek politikaların geliştirilmesi büyük önem taşıyor" dedi.
NEET gençlerin istihdama katılabilmesi için İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği'nin katkılarıyla hazırlanan 98 sayfalık raporun tanıtım toplantısına EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer ev sahipliği yaparken, Kentimiz İzmir Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Yüce, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Işıl Kurnaz ile İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu katıldı. NEET gençlerin istihdam dışında kalmasının, ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkilediğini, toplumsal eşitsizliği ve sosyal istikrarsızlığı artırdığını belirten EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, "Günümüzde genç işsizliği sorunu hem dünyanın hem de Türkiye'nin en temel problemlerinden birisi olarak kabul edilmiş ve bu alanda pek çok politika uygulanmaya başlanmıştır. Yerel düzeyde politika önerileri geliştirme ve etkili çözümler sunma hedefiyle gerçekleştirdiğimiz çalışmamız, NEET gençlerin yaşadığı zorluklara doğrudan odaklanarak toplumda sosyal adaletin ve fırsat eşitliğinin sağlanmasına da katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Gençlerimizin iş hayatına katılımını zorlaştıran bir faktör, eğitim-istihdam uyumsuzluğudur. Eğitim sistemimizin iş dünyasının dinamiklerine uygun hale getirilmesi, NEET gençlerin iş hayatında kendilerine kalıcı yer edinmelerini kolaylaştıracaktır. Gençlerin işgücü piyasasına katılımını destekleyecek ve sürdürülebilir sosyal güvenlik çözümleri üretecek politikaların geliştirilmesi büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı.
'ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ'
Gençlerin ekonomiye katılımlarının artırılmasının toplumun genel refahı açısından kritik öneme sahip olduğuna dikkati çeken Yelkenbiçer, saha araştırması kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının, iş dünyasının, işverenlerin ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin katılımlarıyla görüşmeler yaptıklarını dile getirip, "EGİAD olarak, gençlerin geleceğine yapılan yatırımın önemini vurgulamak ve toplumda sosyal adaletin ve eşit fırsatların sağlanmasına katkıda bulunmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Dolayısıyla, bu çalışmanın bir başlangıç olduğunu belirtmek isteriz. Kamunun, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının destek ve iş birliği ile daha da güçlenerek, gençlerin potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olacak projeler geliştirme yönündeki çabalarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz" dedi.
'YAPAY ZEKA DESTEĞİ ARTTIRILMALI'
Konuşmasında dünyadaki teknolojik değişim hızını yakalamak gerektiğini de vurgulayan Yelkenbiçer, yüksek teknolojiye bağlı fırsatları değerlendirebilmek için eğitime öncelik verilmesini istedi. Yelkenbiçer, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yapay zeka konusundaki hazırlıkların yetersiz kaldığını dile getirerek, "Yüksek teknoloji kullanımı, yüksek katma değerli üretim ve bugün de gündemimizde olacak markalı ihracat ile dış ticaret açığımızı azaltmak; son 100 yıldır dünya ekonomisinden aldığımız yalnızca yüzde 1'lik payı büyütmek ve yüksek teknoloji ihracatında yüzde 3 barajını aşmak tamamen bizim elimizde. Yüksek teknolojinin sunduğu devasa potansiyel, yaklaşık 3,5 milyon KOBİ'mizi dünya ekonomisine hızla entegre edebilecek önemli fırsatları önümüze seriyor. Geleceğin dünyasında yerimizi almak için geç kalmadan harekete geçmeliyiz. Yapay zekanın getireceği değişimler ise, NEET problemi açısından içinde hem fırsatlar hem de zorluklar barındırıyor. Fırsatlara baktığımızda; yapay zekanın veri analizi, yazılım geliştirme ve yapay zeka etiği gibi pek çok yeni alanda iş imkanları yaratabileceğini görüyoruz. NEET gençler, bu alanlarda eğitim ve beceri kazanarak işgücü piyasasına entegre olabilirler. Yapay zeka destekli eğitim platformları, kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sunarak NEET gençlerin eksikliklerini gidermelerine ve işgücü piyasasına hazırlanmalarına yardımcı olabilir. Yapay zeka, işgücü piyasasında yeni becerilere olan talebi artırabilir. NEET gençler, bu becerileri kazanmakta zorlanırlarsa işgücü piyasasında geride kalabilirler" açıklamalarında bulundu.
'EĞİTİM SİSTEMİNDEN ÇIKIŞLAR ENGELLENMELİ'
Doç. Dr. Işıl Kurnaz ise toplantıda yaptığı konuşmada NEET'in erken yaşta eğitimi terk eden ve iş gücü piyasasına katılamayan grupları kapsadığını belirtip, "Eğitimin erken terki noktasında genellikle 9'uncu sınıfta ortaya çıkan okuldan ayrılma konusu gündemde. Eğitim sisteminden çıkışlar engellenmeli. Erken terk eden gençlerin ilerleyen süreçte yara izi taşıdığını söyleyebiliriz" dedi. NEET sorununun sadece bugünün değil geleceğin de problemi olduğunu vurgulayan Doç. Dr, Kurnaz, "İstihdamda olmayanlar, okuldan işe geçiş sürecinde sorun yaşayanlar, sadece düşük eğitimliler değil. Pek çok üniversite mezunu da uzun süreli işsizlikle karşı karşıya kalabiliyor. Kendi nitelikleri altındaki işleri kabul edebiliyorlar. Esas amacımız gençlerin yolda yürümesine devam etmelerini sağlamaktı. NEET gençleri tekrar yola sokmak istedik. Üretkenlik kaybından, suça sürüklenen genç sayısının artmasından, evlilik yaşının daha ileri gitmesinden ve güvenceli olmayan istihdam modellerinden, umutsuzluğa kapılmış gençlerden bahsediyoruz. Bir iş sahibi olmak yada öğrenci olmak hayata tutunmak için bir çok genç açısından önemli. Göçmen gençlerin uyum sağlama süreçleri çok daha zor" diye konuştu.(DHA)
FOTOĞRAFLI