9902,13%1,25
36,11% 0,02
37,73% 0,51
3387,55% 0,60
5490,71% 0,53
Bursa'nın 'Deprem risk analizi raporu' kamuoyu ile paylaşıldı
Memet Can YEŞİLBAŞ- Muhammet Hüseyin SEZGİN/BURSA, (DHA)-BURSA Büyükşehir Belediyesi’nin, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile birlikte yürüttüğü ‘Deprem Risk Azaltma ve Önleme Planlama Projesi’nin ilk çıktıları kamuoyuyla paylaşıldı.
Birinci derece deprem kuşağında yer alan Bursa'nın dirençli ve sürdürülebilir bir kent olması adına çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, JICA ile yürüttüğü ‘Deprem Risk Azaltma ve Önleme Planlaması Projesi’ni tüm hızıyla sürdürüyor. Bu kapsamda projenin ilk çıktılarından olan ‘Deprem tehlike değerlendirmesi', 'Bina risk değerlendirmesi', 'Altyapı ve kamu bina risk değerlendirmesi' sonuçları, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıya, JICA temsilcileri, akademik odaların temsilcileri ve Büyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı.
'DEPREMDE KAYIPLARI MİNİMİZE ETME ŞANSIMIZ OLACAK'
Geçmişte alınmayan veya yanlış alınan her kararın bugünü etkilediğini vurgulayan Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, “JICA ile teknik işbirliği anlaşması 42 ay olarak planlandı ve projenin 2026 Ağustos’unda tamamlanmasını bekliyoruz. Projenin temelde 3 tane çıktısı var. Birinci çıktımız, deprem riskinin, bina riskinin, altyapı ve kamu binalarının riskinin değerlendirilmesidir. İkinci çıktımız ise kentsel dirençlilik planının hazırlanmasıdır. Bu plan, makro ve mikro anlamında üst ölçekli, alt ölçekli planlara da veri teşkil edecek. Üçüncü çıktıda ise planı tüm dokümanlarla entegre edeceğiz. Böylece bölgede yaşanacak bir depremde kayıpları minimize etme şansımız olacak” dedi.
'BİRÇOK RİSK VE ZORLUK TESPİT ETTİK'
Bursa’yı daha dirençli hale getirmeye yönelik projeye gösterilen ilgiden büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden JICA Türkiye Ofisi Kıdemli Temsilcisi Susaku Kawai, süreç içerisinde birçok risk ve zorluk tespit ettiklerini ifade ederek, “Gerçekleştirdiğimiz kapsamlı analizler, kapsamlı risk değerlendirmeleri, bize önemli bilgiler sundu. Bursa’nın özgün ihtiyaçlarını anlamamıza ve daha dirençli hale gelmesine nasıl en iyi desteği sağlayabileceğimizi bize gösterdi. Bursa’nın dirençlilik hedeflerinin desteklenmesinin, Japonya’nın afet tecrübelerinin paylaşılmasının fayda sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.
'BURSA'NIN DİRENÇLİ KENT OLMASINA DESTEK OLACAKTIR'
Türkiye’nin konum itibarıyla her an, her türlü afete maruz kalabilecek durumda olduğunu belirten AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, çalışmaların afet öncesi hazırlıklar, planlamalar, afet sırasında yapılması gerekenler ve sonrasındaki iyileştirmeler olarak üç evreye ayrıldığını belirterek, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çözüm ortaklığında diğer paydaş kurumların desteğiyle yapılan bu çalışmanın da Bursa’nın dirençli kent olma yolunda, yol haritasına destek olacağını vurguladı.
Konuşmaların ardından sunum bölümüne geçildi. İlk olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürü Duygu Yılmaz tarafından ortak koordinasyon toplantısının amacı, projenin ana hatları ve projenin takvimi konularında sunum yapıldı.
'DOĞRU AKSİYONLARIN ALINMASI AMAÇLANIYOR'
JICA ekibinden Massasi İnoove ise deprem tehlike değerlendirmesi, bina risk değerlendirmesi hakkında sunum yaptı. Bursa’da 1980’den önce yapılmış çok sayıda eski bina olması, bazı fayların merkeze yakın geçmesi nedeniyle yapılan değerlendirmelerde büyük hasar beklendiğini anlatan İnoove, “Çıkan sonuçlarla insanları korkutmak değil, ilgili tüm kurum ve vatandaşlar tarafından doğru aksiyonların alınmasını amaçladık. Bursa’da deprem tehlikesi arz eden her bir fay için hazırlanan 12 farklı deprem senaryosuna göre, binaların hasar görme durum tahminleri yapıldı. Bu senaryolara göre, toplam yapı stokunun yüzde 10 ile yüzde 20 aralığındaki kısmı risk grubu içindedir. Bu riskli binaların da yüzde 15 ile yüzde 20 aralığındaki kısmının ise yıkılabileceği öngörüldü” dedi. (DHA)
FOTOĞRAFLI