‘Böbrek hastalarında yanlış tüketildiğinde maydanoz bile zarar verebilir’

‘Böbrek hastalarında yanlış tüketildiğinde maydanoz bile zarar verebilir’

‘Böbrek hastalarında yanlış tüketildiğinde maydanoz bile zarar verebilir’

İSTANBUL,(DHA)- BÖBREK sağlığını korumanın yollarına dikkat çeken Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Reha Erkoç, “Sağlıklı bir böbrek için dengeli beslenme, fast- food, rafine hazır gıdalardan, işlenmiş et ürünlerinden tuzlu gıdalardan kaçınmak, yürüyüş, hareket vücut ağırlığının dengede tutulması önemlidir. Potasyumu yüksek bir böbrek hastasında 3 demet maydanozun limonla birlikte günler içinde tüketilmesi, potasyum yükselmesi ile ciddi aritmilere hatta kalp durmasına ve ölüme yol açabilir. Bu nedenle böbrek hastaları masum gibi gözükse de kür şeklinde yüksek hacimli bitkisel ürünleri tüketmemelidir” dedi.

Böbrek hastalıkları ve böbrek sağlığını korumanın yolları konusunda açıklamalarda bulunan Medical Park Bahçelievler Hastanesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Reha Erkoç, kronik böbrek hastalığının da tanımını yaptı. Böbreğin görevlerini yeterince yapamaması durumu olduğunu belirten Prof. Dr. Erkoç, “Böbrek, vücuda giren suyun, tuzun ve diğer minerallerin dengede kalabilmesi için bunların fazlalıklarını atmaya, gerekli olanların idrarla kaybını önlemeye yarar. Ayrıca, zararlı atıklarının idrarla vücuttan uzaklaştırılmasını ve alkali üretimini sağlar. Kan basıncının düzenlenmesi, kan yapımı ve kemiklerin mineral dengesinde rol oynar. Böbreğin fonksiyonu, dakikada ne kadar serumu temizleyebildiğinin ölçüsü olan glomerül filtrasyon hızı (GFH) ile değerlendirilir. Normali 90 ml/dk üzerindedir ancak böbrek 40 yaşından sonra yavaşlamaya başladığından ileri yaşlarda bu sınır aşağı düşer. Genelde başka hiçbir olumsuzluk olmasa da (protein kaçağı, böbrek taşı, tek böbrekli olma hali vb.) süzmenin 3 ay süre sonunda hala 60’ın altında olması, kronik böbrek hastalığı olarak adlandırılır. Genellikle 10’un altına indiğinde ise hastada diyalize başlamak veya böbrek nakli yapmak gerekir” diye konuştu.

‘ŞEKER HASTALARI RİSK ALTINDADIR’

Prof. Dr. Erkoç, “Şeker hastaları, kalp damar hastaları, idrarında protein kaçağı (albümin) olanlar, obez bireyler, ailesinde genetik böbrek hastalığı olanlar, sigara içenler, yaşlılar ve bazı romatizmal hastalıkları olanlar risk altındadır” dedi.

‘KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜR’

Kronik böbrek hastalığının kadınlarda daha sık görüldüğüne değinen Prof. Dr. Erkoç, “Kronik böbrek hastalığı kadınlarda daha sık görülse de, erkeklerde de son dönemde böbrek yetersizliğine gidiş (yani diyaliz veya böbrek nakli tedavisi gerekliliği) daha hızlı ve daha sıktır. Bu genelde kadınların daha sık hastalanmalarına karşın, erkeklerin hastalıklarının daha ciddi boyutta olması gerçeği ile örtüşmektedir” açıklamalarında bulundu.

‘YÜKSEK TANSİYON BÖBREKLERİ YORAR’

Böbrekleri yoran etkenlerden bahseden Prof. Dr. Erkoç, şu bilgileri paylaştı:

“Yüksek şeker, yüksek tansiyon, protein kaçağı, aşırı protein alımı, bazı ilaçlar, bazı bitkisel tedaviler ve alkol sayılabilir. Az çalışan böbrek başlangıçta anlaşılamayabilir, sıklıkla sinsi ilerler. Ayaklarda şişme, ödem, gece idrara çıkma, susama hissinde artma, halsizlik çabuk yorulma, tansiyon yükselmesi, baş ağrısı, nadiren baş dönmesi, çarpıntı, sıkışma hissi ile anlaşılabilir. Çoğu zaman şikâyetler yavaş geliştiğinden kişi bunlara adapte olur ve hayatındaki birtakım olaylara bağlar. “Oğlum askerde, kızım gurbette ona üzüldüm veya ev işleri fazla, çok çalışıyorum yoruluyorum gibi” ve böylece diyaliz ihtiyacı olana kadar anlaşılamayabilir.”

‘VÜCUT SUSUZ BIRAKILMAMALIDIR’

Az çalışan böbreğin çeşitli sebeplerle daha iyi hale getirilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Erkoç, “Erken tanı ve altta yatan hastalığın tedavisi ile iyileşme elbette mümkündür. Tamamen böbrek hastalığı sebep olan hastalığa bağlıdır ancak süreç kronikleşmişse ilerlemesi yavaşlatılabilir böylece kişi diyalize daha geç başlamış olur veya daha geç organ nakli ihtiyacı gelişir. En sık böbrek yetersizliği sebebi olan şeker hastalığında yakın zamanda kullanılmaya başlayan ilaçlarla birlikte artık protein kaçağı-albuminüri ve kreatinde yükselme durdurulabilmekte, şeker hastalığı diyeti, tuz kısıtlaması biraz da protein kısıtlaması ile olumlu sonuçlar alınmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘ÖDEMİ OLAN HASTALAR ÇOK SU İÇMEMELİ’

Bol su içmenin de böbrek hastalığında faydalı olabileceğini ancak ödemli hastaların fazla su içmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Erkoç, “İdrar miktarının 2 litre ve üzeri olması genelde yeterlidir. Kişi susadığı kadar içmelidir, ancak yaşlı bireylerin ve demanslıların su içmek için teşvik edilmeleri gerekebilir. İdrara çıkarabilmek için yazın hava sıcaklığına ve yaşam koşullarına göre 2.5-3 litre veya daha fazla su içmek gerekirken, kışın bu miktar 2 litreye düşer. Tekrarlayan böbrek taşı olanlarda bu daha da yüksek olmalıdır” diye konuştu.

‘BÖBREK YETERSİZLİĞİ, KALP KRİZİ VE FELCE YOL AÇABİLİR’

Böbrek hastalığı ilerledikçe tansiyonun da giderek yükseldiğini ve vücutta sıvı birikmesinin, ödemlerle birlikte sorunlara yol açabileceğini söyleyen Prof. Dr. Erkoç, “Biriken toksinler ve alkali eksikliği bulantı ve iştahsızlık yapar, kansızlıkla birlikte halsizlik olur. Böbrek yetersizliği olanlarda damar sertliği de çok daha hızlı ilerleyerek kalp krizi ve felce yol açabilir. Son aşamada ‘üremi’ dediğimiz bulantı, kusma, fenalık, şuur bozukluğu durumu veya vücutta biriken sıvının ilaçlarla atılamaması sonucu akciğer ödemi tablosu gelişebilir. Bu durumu beklemeden diyalize başlanması veya böbrek nakli yapılması önemlidir” dedi.

‘GEÇ TANI DİYALİZ İHTİYACI OLUŞTURABİLİR’

Geç tanının sakıncalarından bahseden Prof. Dr. Erkoç, “Böbrek yetersizliğinin geri döndürülememesi ve hiçbir hazırlık olmaksızın ani diyaliz ihtiyacının doğmasıdır. Kişinin böbrek yetersizliğinin olumsuz etkilerinden koruyucu, gidişi yavaşlatıcı tedavileri kaçırmış olmasıdır” diye konuştu.

‘BÖBREK SAĞLIĞINI KORUMANIN YOLLARI’

Böbrek sağlığını korumanın yollarına dikkat çeken Prof. Dr. Erkoç, “Genel sağlığı koruyan faktörlerden farklı değildir. Dengeli beslenme, fast- food, rafine hazır gıdalardan, işlenmiş et ürünlerinden tuzlu gıdalardan kaçınma, yürüyüş hareket vücut ağırlığının dengede tutulması önemlidir. Kilo veremeyenlerin kilo almamaları da bir başarıdır. Çoğu zaman insanlar tansiyon, şeker veya böbrekle ilgili bir problem saptandığında şikayetleri yoksa umursamazlar, oysa bu ihmal yıllar içinde çok ciddi sorunlara yol açacaktır. Şikayet olmasa da tansiyon, şeker hastalığı, böbrek hastalığı diyet ve ilaçlarla tedavi edilmelidir” ifadelerini kullandı.

‘BÖBREKLERİ GÜÇLENDİRMEK MÜMKÜN’

Böbrekleri en çok neyin güçlendirdiğini anlatan Prof. Dr. Erkoç, “Kişiyi sağlıklı kılan her şey böbrek için de faydalı olacaktır. Bitkisel beslenme önemlidir. Hayvansal proteinler tabii ki vücut için gereklidir ama fazlası zararlıdır. Hareket, yürüyüş, spor ihmal edilmemelidir. Bol antioksidan içeren meyveler (yaban mersini, çilek, ahududu, elma) ve sebzeler (kırmızı biber, lahana, ıspanak), tam tahıllar, Omega- 3 bakımından zengin gıdalar (yağlı balıklar; somon, uskumru, sardalya ve keten tohumu ve ceviz) sarımsak, soğan, maydanoz, kekik, zerdeçal, yoğurt veya kefir tüketilmelidir. Az tuzlu, rafine edilmemiş ve makul miktarlarda yenirlerse faydalı olacaklardır. Potasyumu yüksek bir böbrek hastasında 3 demet maydanozun limonla birlikte günler içinde tüketilmesi, potasyum yükselmesi ile ciddi aritmilere hatta kalp durmasına ve ölüme yol açabilir. Bu nedenle böbrek hastaları masum gibi gözükse de kür şeklinde yüksek hacimli bitkisel ürünleri tüketmemelidirler” dedi.


Haber Kaynak : DHA

Battalgazi Belediyesi’nden Mahallelere Yoğun Hizmet

MTSO Başkanı Sadıkoğlu, Anadolu Gazeteciler Platformunu Ziyaret Etti

Başkan Er, Taştepe Mahallesi Rezerv Alanında İncelemelerde Bulundu

Yeşilyurt Belediyesi Bir Yılda 433 Çiftin Nikâhını Kıydı

Malatya Sofrası İkinci Şubesi Açıldı

Battalgazi’de Yeşil Alanlar Yenileniyor: Nevzat Er Parkı’nda Çalışmalar Sürüyor

Fırat Mahallesi Muhtarlık Binasında Kimlik Yenileme İşlemi

Anadolu Basın Birliği,Başkan Taşkın’ı Ziyaret Etti

Eğitim Gücü-Sen Malatya İl Başkanı Yılmazoğlu; Ocak Zammı Sorunlarımızı Çözmeyecek

Başkan Geçit ; “Fabrikalarımız, Ekonominin Belkemiğidir”

Arda Güler, baba ocağı Bolu'da

TFF Başkanı Hacıosmanoğlu, Kulüpler Birliği üyeleriyle bir araya geldi

Okan Buruk, DHA Haber Merkezi'nin konuğu oldu; çarpıcı açıklamalarda bulundu / Ek fotoğraflar

Okan Buruk, DHA Haber Merkezi'nin konuğu oldu; çarpıcı açıklamalarda bulundu

Altınordulu gençlerden yemin töreni

Bakan Bak, Rusya Spor Bakanı Degtyarev’le İstanbul’da bir araya geldi

Kayserispor Başkanı Çamlı'ya hakaretten yargılanan sanığa 1740 TL ceza

Merkezefendi potada Metin'i aldı

İzmirli avukatlar futbolda dünya ikincisi

Sivasspor, Süper Lig'de 900 puana ulaştı

Kızını almaya okula gitti, cipinde beklerken fenalaşıp öldü

Trafikte tartışan sürücüler birbirlerine ateş açtı; 1'i yoldan geçen 2 yaralı (2)

Tek katlı müstakil ev alev alev yandı

Döviz bürosunu gasbedip, çalışanı rehin alan şüpheli yakalandı; olay anı kamerada

İnternet üzerinden 'oto yedek parça' dolandırıcılığına 7 gözaltı

Başına buz kütlesi düşen üniversiteli genç hastanede hayatını kaybetti

Bağ evinde çıkan yangında öldü

Narin Güran cinayetinde 4 sanık, ikinci kez hakim karşısında (13)

İstanbul- Bağcılar'da, motosikletle geldikleri sokakta ateş açtılar; 2 yaralı

Otomobilden 320 bin TL'lik ameliyat malzemesi çalan şüpheli yakalandı; o anlar kamerada

Afyonkarahisar'da otomobiller kafa kafaya çarpıştı; karı- koca öldü, 3 kişi yaralandı

Motosiklet, otobüse arkadan çarptı: 1 ölü, 1 yaralı

Elazığ'da işçilerinin kaldığı konteynerlerde yangın: 3 yaralı

Artvin'de heyelan; taşlar eve doldu

Malatya'da emekli öğretmen, evinin önünde tüfekli saldırıda yaralandı

Malatya merkezli 3 ilde fuhuş operasyonu; 9 tutuklama

Konya'da traktör römorkuna çarpan otomobilin sürücüsü öldü

Bingöl’de otomobil devrildi: 2 yaralı

Diyarbakır'da servis minibüsü tarlaya yuvarlandı; 11 öğretmen yaralı

Elazığ'ın Baskil ilçesinde yaban domuzları köye indi

Bakan Bak, İBB Başkanı İmamoğlu'nu kabul etti

Bakan Bolat, Kuzey Makedonya Başbakanı Mickoski ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fener Rum Patriği Bartholomeos'u kabul etti

DMM'den, sosyal medyadaki mutfak paylaşımına yalanlama

Bakan Yerlikaya, Iraklı mevkidaşı Şemmeri ile görüştü

CHP'li Emir: TÜİK üzerinden işçimizin sofrasından çalınıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 ülkenin büyükelçisinden güven mektubu

Bakan Güler, Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı Hamed Al-Ruwaili'yi kabul etti

İYİ Partili Kavuncu: Bu asgari ücretle, Türkiye şartlarında geçinebilmek mümkün değil

Genç Parti’den Saadet Partisi’ne ziyaret

Kızını almaya okula gitti, cipinde beklerken fenalaşıp öldü

Trafikte tartışan sürücüler birbirlerine ateş açtı; 1'i yoldan geçen 2 yaralı (2)

Tek katlı müstakil ev alev alev yandı

Döviz bürosunu gasbedip, çalışanı rehin alan şüpheli yakalandı; olay anı kamerada

İnternet üzerinden 'oto yedek parça' dolandırıcılığına 7 gözaltı

Arda Güler, baba ocağı Bolu'da

Başına buz kütlesi düşen üniversiteli genç hastanede hayatını kaybetti

Bağ evinde çıkan yangında öldü

Narin Güran cinayetinde 4 sanık, ikinci kez hakim karşısında (13)

İstanbul- Bağcılar'da, motosikletle geldikleri sokakta ateş açtılar; 2 yaralı

Otomobilden 320 bin TL'lik ameliyat malzemesi çalan şüpheli yakalandı; o anlar kamerada

Bitlis'te Suriyeli öğrencilerden ışıklı kutlama

Kendisini polis olarak tanıtan dolandırıcı, 50 güvenlik kamerası izlenerek yakalandı

İstanbul -DSÖ tarafından Suriye'ye gönderilen tıbbi yardım malzemeleri İstanbul'a ulaştı

TFF Başkanı Hacıosmanoğlu, Kulüpler Birliği üyeleriyle bir araya geldi

Cide'nin 'Efsane Başkanı' Memduh İmer 100 yaşında hayatını kaybetti

Bakan Bak, İBB Başkanı İmamoğlu'nu kabul etti

Bakan Bolat, Dünya Türk İş Konseyi toplantısına katıldı

İstanbul - Ticaret Bakanlığı ekiplerinden haksız fiyat artışı denetimi

Batman'da, açıkta tavuk satan 3 işletmeye 87 bin lira ceza

Kayıp balıkçıların teknesi 1 kilometre açıkta bulundu / Ek fotoğraflar

Bakan Yardımcısı Çam: Biz, bir medeniyet yürüyüşündeyiz

Kayıp balıkçıların teknesi 1 kilometre açıkta bulundu/ Ek fotoğraf

Trafikte tartışan sürücüler birbirlerine ateş açtı; 1'i yoldan geçen 2 yaralı

Alper Gezeravcı, Türk Hava Kurumu Üniversitesi öğrencileriyle buluştu

Bakan Bolat, Kuzey Makedonya Başbakanı Mickoski ile görüştü

Alper Gezeravcı, Türk Hava Kurumu Üniversitesi öğrencileriyle buluştu/ Ek fotoğraflar

İstanbul- Bakan Uraloğlu: İstanbul Havalimanı'nın bir daha birinciliği kimseye kaptırmayacağından emin olabiliriz

Bisikletle giderken yürüyen kadını taciz etti; olay anı kamerada

Elini yem makinesine kaptıran kadın yaralandı

Yükleniyor