'2050 yılında, dünya nüfusunun yarısı miyopi olacak diye tahmin ediyoruz'

'2050 yılında, dünya nüfusunun yarısı miyopi olacak diye tahmin ediyoruz'

İrem Çağla ZİNCİRLİ-Fırat ALKIZ/İSTANBUL, (DHA)- GÖZ kırma kusurlarının miyopi, hipermetropi, astigmatizm olarak sınıflandırabileceğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Deniz Kılıç, “Bu üç durumda da hastalarımız görme bulanıklığı şikayetiyle bize geliyor ve bulanık, çatallı görme şikayetlerini anlatıyor. Miyopi, hipermetropi ve astigmatizm günümüzde çok arttı. Genetik, risk faktörleri nedenleri arasında olabiliyor. Aynı zamanda bu hastalarımız genellikle dijital ekran başında çalışan kişilerdir. Özellikle son yıllarda kapalı ortamdaki ofis şartları da miyopinin artmasına sebep olmaktadır. Öyle ki 2050 yılında, dünya nüfusunun yarısı miyopi olacak diye tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Dünyagöz Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Deniz Kılıç, SMILE lazer tedavisiyle ilgili bilgi verdi. “Son 30 yıldır gelişen teknolojiyle kornea lazer yöntemleri de oldukça evrimleşmiştir” diyen Doç. Dr. Kılıç, “Hatta bu son dönemde SMILE yönteminden robotik cerrahi platformda kullanılmaya başlanmıştır. Bu robotik platform sayesinde hastalarımız daha konforlu bir ameliyat süreci geçirmektedir. Daha hızlı bir lazer işlem süresi olmaktadır. Aynı zamanda ertesi günden itibaren normal hayatına dönmektedir” dedi.

‘MİYOPİ, HİPERMETROPİ VE ASTİGMATİZM GÜNÜMÜZDE ÇOK SIKLAŞTI’

Göz kırma kusurlarının miyopi, hipermetropi, astigmatizm olarak sınıflandırabileceğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kılıç, “Bu üç durumda da hastalarımız görme bulanıklığı şikayetiyle bize geliyor ve bulanık, çatallı görme şikayetlerini anlatıyor. Miyopi, hipermetropi ve astigmatizm günümüzde çok sıklaşmıştır. Genetik risk faktörleri nedenleri arasında olabilmektedir. Aynı zamanda bu hastalarımız genellikle dijital ekran başında çalışan kişilerdir. Özellikle son yıllarda kapalı ortamdaki ofis şartları da miyopinin artmasına sebep olmaktadır. Öyle ki 2050 yılında, dünya nüfusunun yarısı miyopi olacak diye tahmin ediyoruz" diye konuştu.

‘LAZER TEDAVİSİNDE HASTANIN GÖZ NUMARASININ SON BİR YILDIR DEĞİŞMEMİŞ OLMASI GEREKİR’

Hastaların bulanık görme şikayetiyle başvurduklarını aktaran Doç. Dr. Kılıç, “Biz bu konuda kendilerine cerrahi ya da cerrahi dışı yöntemlerden bahsediyoruz. Cerrahi olmak isteyen yani kalıcı bir görme yetisine sahip olmak isteyen hastalarımız için gerekli testlerimiz var. En başta göz kuruluğu testi yapıyoruz. Arkasından kornea ve retina muayenesi yapıyoruz. Gerekli sistemik hastalıkları var mı sorguluyoruz. En sonda da gebelik var mı yok mu diye sorduktan sonra cerrahi yöntemler hakkında bilgi veriyoruz. Lazer uygunluk testlerinde en başta yaşın uygun olması gerekir. Hastanın 18 yaş üstünde olması gerekir. Son 1 yıl içinde göz numarasının değişmemiş olması gerekir. Korneanın şekli, yapısı ve kalınlığı ameliyat için uygun olması gerekmektedir. Son olarak da retina muayenesini yapıldıktan sonra hastamıza yöntemler hakkında bilgi veriyoruz” dedi.

‘GÖZE DARBEYE AÇIK GÖREVLERDE ÇALIŞANLAR İÇİN GÜVENLİ ŞEKİLDE YAPABİLİYORUZ’

SMILE yönteminde, önceki jenerasyonlara kıyasla hastaların iyileşme süresinin çok daha hızlı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kılıç, “Peki, bu ne anlama geliyor? Hastalar ameliyattan bir gün sonra spor, banyo yapabiliyor, yüzmeye gidebiliyor ve hatta boks yapabiliyor. Bu yöntemde, önceki jenerasyonlarda olduğu gibi kornea iyileşme süresi oldukça kısalmış durumda. Aynı zamanda görme rehabilitasyonu da çok kısa oluyor. Yani ertesi günden itibaren görüş başlıyor ve bir hafta içerisinde net bir görüşe ulaşabiliyor. Boks, tekvando gibi yakın dövüş sporlarıyla ilgilenenler, göze darbeye açık görevlerde çalışan askerler, polisler veya güvenlik görevlileri gibi meslek sahipleri için oldukça güvenli bir şekilde yapabiliyoruz. Bu yeni yöntemde, yalnızca 2 milimetrelik bir kornea kesisi yapılıyor ve gözlük numarasını düzeltmek için gereken çok küçük bir parça kornea içinden çıkarılıyor” diye konuştu.

Doç. Dr. Kılıç sözlerine şöyle devam etti:

“Eğer hastamızda korneasında herhangi bir problem yoksa, yaşı uygunsa ve gözle ilgili başka bir sorunu bulunmuyorsa, bu yöntem yüzde 99’un üzerinde güvenli bir yöntemdir. Ayrıca, yüzde 99’un üzerinde de etkinlik oranına sahiptir. Burada etkinlik derken numara açısından bahsetmiyoruz, görme kalitesinin artmasından söz ediyoruz. Güvenli olduğundan bahsederken ise gelecekte korneada herhangi bir patoloji çıkmamasından bahsediyoruz.”

‘BU SİSTEMLE GÖZ KURULUĞU RİSKİNİ DAHA DÜŞÜRMÜŞ DURUMDAYIZ’

“SMILE lazer cerrahisinin dezavantajları oldukça düşük seviyededir” diyen Doç. Dr. Kılıç, “İlk ve ikinci jenerasyon yöntemlerle kıyaslandığında, göz kuruluğu riski daha yüksekti ama bu sistemle göz kuruluğu riskini daha da düşürmüş durumdayız. İlk jenerasyonlarda epitel iyileşmesinde zaman zaman bozulmalar yaşanabiliyordu. Ancak SMILE yönteminde, korneanın en üst tabakasına herhangi bir işlem yapılmadığı için iyileşme sürecinde herhangi bir sorun görülmemektedir” ifadelerini kullandı.

'GÖRME KUSURLARINI KALICI BİR ŞEKİLDE DÜZELTMEK İSTEYENLER GEREKLİ TESTLERİ YAPTIRMALI'

Görme kusurlarını kalıcı bir şekilde düzeltmek isteyen hastaların öncelikle gerekli testleri yaptırması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Kılıç, “Uzman bir görüş alması gerekmektedir. Ayrıca, hangi yöntemin ne kadar avantaj ve dezavantaj sunduğunu öğrenmeleri oldukça önemlidir. Özellikle yakın dövüş sporlarıyla ilgilenen hastalarımız için SMILE yöntemini güvenle önermekteyiz. Günümüzde dijital ekran kullanımının artması ve ofis ortamlarında uzun süre çalışılması, miyopi ve astigmatizmin ilerlediğini bilmekteyiz. Böyle bir durumda hastalarımız miyopi ve astigmatın kalıcı tedavisini düşünüyorsa mutlaka uzman görüşüne başvurmalarını tavsiye ederim. Uzman değerlendirmesi sırasında korneal topografi haritalarının titizlikle incelenmesi ve hangi yöntemin avantajlı ya da dezavantajlı olduğunun detaylı şekilde tartışılmasını özellikle öneririz” ifadelerini kullandı.

‘KAPALI ALAN KORKUSU OLAN HASTALARIMIZ İÇİN DAHA KONFORLU BİR SEDYE TASARLANDI’

Tedavinin cerrahi esnasında, çok farklı bir platform kullanmaya başladıklarını belirten Doç. Dr. Kılıç, “Bu yeni platform sayesinde lazer işlem süresi yaklaşık 10 saniye kadar kısaltıldı. Ayrıca, kapalı alan korkusu olan hastalarımız için daha konforlu bir sedye tasarlandı. Bunun yanı sıra, sistemdeki cihazın yazılımları yükseltilerek iris tanımlama eklendi. Bu sayede belirli 1°'de astigmatı düzeltme imkanı sağlanmış oldu. Cerrahi işlem sonrasındaki avantajlara gelecek olursak, hastalar ameliyattan 24 saat sonra gündelik hayatlarına dönebilmektedir. Özellikle yüzme, spor, koşu, banyo yapma ve makyaj gibi aktiviteleri rahatlıkla gerçekleştirebiliyorlar. Bu durum, ekran karşısında çalışan hastalarımız ya da ertesi gün işine veya sahneye dönmesi gereken sinema sanatçılarımız gibi kişiler için görsel rehabilitasyon süresini büyük ölçüde kısaltmaktadır" dedi.


Haber Kaynak : DHA

Eğitim Gücü-Sen Malatya İl Başkanı Yılmazoğlu; Ocak Zammı Sorunlarımızı Çözmeyecek

Başkan Geçit ; “Fabrikalarımız, Ekonominin Belkemiğidir”

Başkan Er ; Malatya tarihinde görülmemiş alt yapı çalışmalarımız var

Battalgazi’nin Temizlik Ordusu: Şehirde İz Bırakıyor!

Başkan Er, Yazıhan İlçesi Hamidiye Mahallesi’ndeki TOKİ Konutlarını İnceledi.

Malatya'da ‘İklim Değişikliği ve Sıfır Atık’ eğitim semineri gerçekleştirildi

Battalgazi Belediyesi Cadde ve Sokakları Tertemiz Hale Getiriyor

Sadıkoğlu ; Üretim ve istihdamda olumsuz etkileri 2025 yılında da yaşayacağız

Yeşilyurt Belediyesi Çevre Eğitimlerini Yaygınlaştırdı

Battalgazi Belediyesi,Hasırcıların çamur sorununu ortadan kaldırdı

Kocaelispor’un yeni teknik direktörü İsmet Taşdemir oldu

Karşıyaka hayati seçimde sandık başında

Ankaragücü’nde ayrılık rüzgarı

Altınordu hata yapmadı

Göztepe'nin yükselen performansı Avrupa ışığını yaktı

Bodrum FK araya 14 puanla 17'nci sırada girdi

Menemen FK galibiyete hasret kaldı

Somaspor devreye umutlu girdi

Karşıyaka 100 sayıya abone

Trabzonspor’da 3 hafta sonra 3 puanla diriliş

Narin Güran cinayetiyle ilgili davada, 1'i tutuklu 3 kişi tanık olarak dinlenecek

Kırşehir'de otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 1'i ağır, 3 yaralı

İstanbul - Küçükçekmece’de marangoz atölyesinde çıkan yangın büyümeden söndürüldü

İstanbul - Gaziantepliler, İstanbul'da bir araya geldi

Marmaris'te yeni yıl panayırı başladı

Yokuşta geri kayan kamyonetin 11 araca çarptığı kaza kamerada

Bir yılda ambulanslarla 73 kez taşlı saldırıda bulundu

Birlikte içki içtiği arkadaşını bıçaklayıp, öldürdü

Motosiklet, otobüse arkadan çarptı: 1 ölü, 1 yaralı (2)

İstanbul- Belgrad Ormanı'ndaki İBB tabelaları kaldırıldı; DKMP tabelaları asıldı

Motosiklet, otobüse arkadan çarptı: 1 ölü, 1 yaralı

Elazığ'da işçilerinin kaldığı konteynerlerde yangın: 3 yaralı

Artvin'de heyelan; taşlar eve doldu

Malatya'da emekli öğretmen, evinin önünde tüfekli saldırıda yaralandı

Malatya merkezli 3 ilde fuhuş operasyonu; 9 tutuklama

Konya'da traktör römorkuna çarpan otomobilin sürücüsü öldü

Bingöl’de otomobil devrildi: 2 yaralı

Diyarbakır'da servis minibüsü tarlaya yuvarlandı; 11 öğretmen yaralı

Elazığ'ın Baskil ilçesinde yaban domuzları köye indi

Kayseri'de kar nedeniyle kapanan 122 mahalle yolu ulaşıma açıldı

Fahrettin Altun: Türkiye, Suriye topraklarında siyasi mühendislik çabasına müsamaha göstermeyecek

Fatih Erbakan: Asgari ücret 35 bin lira olmalı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Bakan Bak: Spor kulüpleri ve STK'lar toplumun çimentosudur (2)

Fatih Erbakan: Türkiye'nin nüfusu artık artmıyor

Bahçeli: CHP'nin Genelbaşkanı Yarım Adamdır

Ömer Çelik: Türkiye, tarihin doğru tarafında durdu

TBMM'de bu hafta 'Devlet Memurları Kanunu' görüşülecek

SP Genel Başkanı Arıkan; Hiçbir zaman Esadcı olmadık

YRP Malatya İl Başkanlığı Aralık Ayı Divan Toplantısını Yaptı

İstanbul - Eyüpsultan Belediyesi'ne 90 milyon lira borç için haciz geldi, tüm gün süren görüşmelerde uzlaşma sağlandı

Narin Güran cinayetiyle ilgili davada, 1'i tutuklu 3 kişi tanık olarak dinlenecek

Kırşehir'de otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 1'i ağır, 3 yaralı

İstanbul - Küçükçekmece’de marangoz atölyesinde çıkan yangın büyümeden söndürüldü

İstanbul - Gaziantepliler, İstanbul'da bir araya geldi

YÖK Başkanı Özvar: Öğrencilerin mağdur edilmemesi hepimizin birinci önceliği

Marmaris'te yeni yıl panayırı başladı

Kocaelispor’un yeni teknik direktörü İsmet Taşdemir oldu

Yokuşta geri kayan kamyonetin 11 araca çarptığı kaza kamerada

Bir yılda ambulanslarla 73 kez taşlı saldırıda bulundu

Birlikte içki içtiği arkadaşını bıçaklayıp, öldürdü

Motosiklet, otobüse arkadan çarptı: 1 ölü, 1 yaralı (2)

İstanbul- Belgrad Ormanı'ndaki İBB tabelaları kaldırıldı; DKMP tabelaları asıldı

Muğla'da beslenmesi yasak 2 maymun ele geçirildi

Sivas'ta ev yangını

Fahrettin Altun: Türkiye, Suriye topraklarında siyasi mühendislik çabasına müsamaha göstermeyecek

Marka Zirvesi’nde ‘yapay zekâ çağında yaratıcılık’ konuşuldu

Pençe-Kilit şehidi mezarı başında anıldı

GGC’de kadın gazetecileri güçlendirme projesi etkinliği

Kağıthane’de ‘Gençlik Uyanıyor, Ailecek Duada Buluşuyor’ etkinliği

TBMM Başkanı Kurtulmuş, ‘Yeni Küresel Sistem Arayışı Konferansı’nda konuştu

Muğla'daki helikopter kazasında hayatını kaybeden pilot Çiçek, toprağa verildi

Ormanda yiyecek bulmakta zorlanan karaca sürüsü yaylaya indi

Kırşehir'de çiçek hastalığı görüldü; 13 köyde hayvan hareketi durduruldu

Yol kontrolünde 4 kaçak göçmen yakalandı; 2 gözaltı

Samsun’da 166 ton kitap, defter ve kağıt toplandı

İmalathane önündeki paletleri kamyonete yükleyip çaldılar; o anlar kamerada

İstanbul - Beyoğlu'nda tramvayın altında kaldı - 2 / Ek fotoğraflarla

Kayalıklarda 16 saat mahsur kalan koyunu itfaiye kurtardı

AFAD'dan sağanak ve fırtına uyarısı

Yükleniyor