Kolonoskopiden Değil Kolon Kanserinden Korkun!
Kolon Kanseri Nedir?
Kalın bağırsağın 1,5 metre uzunluğunda olan iç yüzeyinde gelişen kanserler kolon kanseri olarak adlandırılır. Kalın bağırsağın iç yüzeyini örten tabakada yer alan hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması sonucunda meydana gelir. Kolon kanseri ülkemizde en sık görülen kanser türleri arasında yer alır.
Kolon Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
Kolon kanserine ait risk faktörleri değiştirilebilir ve değiştirilemeyen faktörler olarak 2 farklı şekilde sınıflandırılır. Kolon kanserinin değiştirilebilen risk faktörleri aşırı kilolu olmak, yetersiz fiziki aktivite, aşırı işlenmiş gıda tüketimi, alkol ve sigara kullanılmasıdır. Yaş alımı, kalın bağırsak polipleri, genetik faktörler, Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı kolon kanserinin değiştirilemeyen risk faktörleridir.
Kolonoskopi Düşündüğünüzden Çok Daha Önemli
Kolon kanseri taramasının 6 ay ötelenmesinin ileri evre kolon kanseri gelişmesi riskini %3 oranında artırdığını biliyor muydunuz? Özellikle pandemi döneminde sıklıkla ihmal edilen rutin taramalar kolon kanserinin ileri evrelerde tespit edilmesine neden oluyor. Özellikle ailesinde kolon kanseri öyküsü bulunmayan kişiler risk altında olmadıklarını düşünerek rutin muayenelerini aksatıyor. Genetik etmenler kolon kanseri riskini arttırmakla birlikte sanılanın aksine hiçbir belirti görülmese dahi tüm bireylere 50 yaşından sonra rutin aralıklarla kolonoskopi uygulanması gerekiyor.
Kolonoskopi Hakkında Üretilen Şehir Efsanelerine İnanmayın
Kolonoskopi hakkında üretilen birçok şehir efsanesi günümüzde hala kulaktan kulağa aktarılmaya devam ediyor. Kolonoskopinin riskli bir işlem olduğu rivayeti rutin kontrollerin aksatılmasına neden oluyor. Halk arasında anlatılanların tam aksine Kolonoskopi riski oldukça düşük bir işlem ve güvenilir merkezlerde acısız, konforlu şekilde uygulanabiliyor.
Kolonoskopi
Kolonoskopi, kalın bağırsağın makattan girilerek, fiberoptik kamera ile monitör altında incelenmesidir. Genellikle sedasyon altında uygulanan kolonoskopi sonrasında hastalar hızla rutin hayatına dönebilir. Kolonoskopi uygulanarak kolon kanserine bağlı ölümler %45 oranında azaltılabilir. Kolon kanseri %98 oranında kolon poliplerine bağlı gelişir ve kolonoskopi esnasında hekimin uygun görmesi halinde polipler alınarak olası riskler engellenebilir.
KAYNAK : www.gozdehastanesi.com.tr