Antalya Gezilecek Tarihi Yerler

Antalya’da gezilecek yerler, tarihi ve doğal güzellikleri barındıran birçok özelliğe sahiptir. Doğal olarak, ülkedeki en çok ziyaret edilen ikinci tatil yeri olarak, yabancı ziyaretçiler için aktiviteler boldur. Antalya’nın turistik yerleri, otel ve restoranlarda görülen misafirperverlik standartları yüksek ve kusursuz kalitede gezecek fırsat sunuyor.

Türkiye’nin en kalabalık 5. şehri olan Antalya, 6. büyük ilimizdir. 3 milyonu aşkın nüfusuyla, bu miktar yaz aylarında giderek artmaktadır. Gerek Antalya tarihi mekanları olsun gerek turistik yerleri olsun, turistler tarafından ilgiyle karşılanmaktadır. Lidyalıların ilk yerleşim yeri yaptığı düşünülen Antalya, kelime anlamıyla Attalos Yurdu olarak anılır. Zaman içinde Atellia ve Atalia olarak anılmıştır. Ayrıca M.Ö 100. yıllarda aktif olarak kullanılmıştır.

Antalya Camileri

1. Süleymaniye Camii

Antalya camileri arasındaki Süleymaniye Camii, Alanya’da Türk izlerini gösteren ve 1231 yılında inşa edilmiş bir Selçuklu eseridir. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan cami, yıldırım düşmüş ve yangınla yıkılmış olsa da 16. yüzyılda ilk yapıldığı zamandaki malzemeler kullanılarak Kanuni Sultan Süleyman tarafından yeniden inşası yaptırılmıştır.

Camiyi farklı kılan mimarisinde; moloztaş ve tuğla ile inşa edilmesi, caminin minaresi ve kubbesinin sekizgen inşa edilmesi ilginç bulunur. Cami dışının doğu köşesine bitişik olan bir sarnıç da bulunmaktadır. Antalya’da Türk ve Osmanlı izlerini görmenizi sağlayacak yer olan Süleymaniye Camii, tarih boyunca yapılan restorasyonlar sonunda 16 yüzyıl Osmanlı izlerini taşır. Alanya Kalesi’ndeki camii; Kale Camii, Alaaddin Camii ve Orta Hisar Camii gibi isimlerle de bilinir.

2. Antalya Murat Paşa Camii

Antalya camileri içinde bulunan bu yapı, ismini Muratpaşa ilçesi sınırlarında olması ile almıştır. 1570 yılında Osmanlı Dönemi’nde inşa edilmiştir. Ancak, camide Selçuklu kaligrafi sanatının izlerine rastlanmaktadır. Türk-İslam eserlerinin tamamında görülen devşirme malzeme kullanımı Antalya Murat Paşa Camii’nde de görülmektedir. Bu camii; Osmanlı Devleti’nin bu dönemdeki sadrazamlığını yapmış Kuyucu Murat Paşa tarafından değil de Karaman Beyi Murat Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Kare planlı tek kubbeyle örtülmüş olan bu camiinin önünde üç kubbeli son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yerinde bulunan bir kapıyla ibadet mekanına girilmektedir. Bu camii; kesme taştan yapılmıştır. İbadet mekanı; on kenarlı kasnağın taşıdığı kubbeyle örtülüdür. Murat Paşa Camii; en son 1960 yılında onarılmıştır.

3. Gemili Mescit

13. yüzyıl ve 17. Yüzyıl arasında aktif olarak kullanılan Gemili Mescit, Alanya Kalesi’nde yer alıyor. Selçuklu dönemi eserlerinden olan yapı, kare planlı ve kubbeli bir tarihi eserdir. Adının gemili olmasının sebebi ise 170 adet gemi graffitisi barındırmasıdır. Moloz taş ve tuğladan yapılan Antalya tarihi yerler içindeki mescit, bugün bir kişinin namaz kılacağı büyüklüktedir.

Alanya ilçesinden ulaşabileceğiniz bu yapıdaki gemiler oldukça detaylı çizilmiştir. Fakat resimlerin hangi amaçla yapıldığı bilinmemektedir. Alışılmışın dışında olan mescitteki resimlerin şehrin bir liman şehri olması nedeniyle çizildiği düşünülüyor. Hatta bazı gemi çizimlerinde bayrak ve yazılarda yer alıyor. Tabii ki bunlar aradan geçen zaman nedeniyle tam anlamıyla iyi görünemiyor.

4. Yivli Minare Camii

Antalyaspor’un da logosu olan Yivli Minare, Antalya’nın tarihi eserleri arasında ve 13.yy’da yapılmış bir Selçuklu yapısıdır. İlk İslam yapıtlarından biri olan burası, ramazan aylarında insanların büyük ilgisini çekmektedir. 1. Alaaddin Keykubat döneminde yapılarak günümüzde yerli ve yabancı turistlerin fotoğraf çekerek turizme katkı yapmasını sağlıyor. Silindir biçimindeki Yivli Minare, 38 metre yüksekliğinde ve 90 basamaklı bir merdivende oluşmuş taş bloklu bir yapıdır.

Dışındaki kırmızı rengi bu tür yapılarda az görülür. Böylece dışarıdan bakıldığında da hoş bir görüntü sunar. Selçuklulardan günümüze kadar dayanıklı bir şekilde gelerek şuan müze görevi görmektedir. 8 yivden oluşan minare çeşitli süslemeler ile dikkat çekiyor. İç mekânları ise boyandığı için detaylı olarak yapılan işlemeler görünmüyor. Antalya’nın simgesi haline gelen Yivli Minare, Antalya’nın tarihi yerleri arasındadır.