• BIST 100

    8699,19%-1,99
  • DOLAR

    34,26% -0,04
  • EURO

    37,37% -0,29
  • GRAM ALTIN

    2918,04% -0,34
  • Ç. ALTIN

    4865,73% -0,37

Yerli ve milli elastik rod üretildi; skolyoz hastalarında omurga hareketlerini kısıtlamıyor

Yerli ve milli elastik rod üretildi; skolyoz hastalarında omurga hareketlerini kısıtlamıyor

Sağlık 15.09.2024 10:59:07 30 0
Yerli ve milli elastik rod üretildi; skolyoz hastalarında omurga hareketlerini kısıtlamıyor

Ersan ERDOĞAN/MANİSA, (DHA)- MANİSA'da, iki profesör tarafından geliştirildikten sonra patenti alınan ve şu an seri üretimi yapılan, yerli ve milli elastik rodlar, skolyoz (omurga eğriliği) hastalarının tedavisinde kullanılmaya başlandı. Yurt dışına ihracı da başlayan elastik rodlar, sabit rijid rodların aksine hastanın omurga hareketlerini kısıtlamadan, altı eksende hakaret etmesini sağlayarak, hastanın daha kısa sürede iyileşmesini sağlıyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Temiz'in fikir babası olduğu, Manisa CBÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü/Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Atik'in tasarladığı ve geliştirdiği, ayarlanabilir elastik rodların 2013 yılında patenti alındı. Bilim ve sanayinin bir araya gelmesiyle seri üretimine geçilen yerli ve milli rodlar, omurga hastalıklarında 5 yıl önce kullanılarak, sabit olan rijid rodların yerini almaya başladı. Bilimsel makalelerde yer alan elastik rodlar, artık skolyoz hastalarının tedavisinde de kullanılmaya başlandı. Yurt dışına ihracı da başlayan elastik rodlar, sabit rijid rodların aksine hastanın omurga hareketlerini kısıtlamadan, altı eksende hakaret etmesini sağlayarak, hastanın daha kısa sürede iyileşmesini sağlıyor.

'MECBURİYETTEN ORTAYA ÇIKTI'

Manisa CBÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Temiz, sabit rijid rodlar ile hastaların tüm omurga hareketlerini kaybettiğini ve bu sabit rodların ileride başka sorunlara neden olduğundan dolayı böyle sistem geliştirdiklerini belirterek, "Geliştirdiğimiz bu implant sistemi bir mecburiyetten ortaya çıktı. Skolyoz denilen bir hastalık var. Skolyoz denilen hastalık doğumsal olabilir, sonradan edinsel olabilir. Kabaca tabiri, omurganın çeşitli açılarda yamulması. Yani sağa veya sola doğru, öne veya arkaya doğru ya da tüm eksenlerde aynı anda yamulması. Bunu çoğunlukla genç kızlık çağında kızlarımızda görüyoruz ama erkek çocuklarında da oluyor. Daha ileri yaşlarda da dejeneratif skolyoz dediğimiz edinsel skolyozlar görünebiliyor. Bugüne dek skolyoz deformite cerrahisinde önce omurlara vidalar koyuyoruz. Bu vidaların arasını rijid dediğimiz rodlarla bağlıyoruz, böylece omurların bir araya gelmesini ve omurganın şeklinin düzelmesini sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

'HASTA BÜTÜN OMURGA HAREKETLERİNİ NEREDEYSE KAYBEDİYOR'

Prof. Dr. Temiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugüne kadar teknolojide üretilen titanyum, alüminyum, paladyum rodlar ama bunun bir sakıncası var. Bu rod omurganın belli bir düzeye kadar şeklini düzeltiyor ama bildiğimiz gibi omurga hareketli bir organ. Bu hareketi, bu sabit rodlar veremiyor. Sonuçta hasta bütün omurga hareketlerini neredeyse kaybediyor ve bütün vücuduyla dönmek zorunda kalıyor. Bu ileride komşu segment hastalığı ve dejenerasyonu gibi başka sorunlara neden oluyor. Pek çok sıkıntı ortaya çıkıyor. Biz bu elastik rodu bunun için geliştirdik. Yani hem omurganın şeklini düzeltebilelim hem de şeklini düzelttiğimiz omurganın hareketlerini de sağlayabilelim diye. Bu rod 6 eksende hareket edebiliyor."

'HASTA BETON GİBİ BİR OMURGAYLA DOLAŞMAK ZORUNDA KALMIYOR'

Prof. Dr. Temiz, hastanın yanı sıra ameliyatta cerraha da kolaylık sağladığını dile getirip, "Çünkü vidaların omurganın yamukluğu nedeniyle değişik eksenlerde olması, normal rijid rodların yerleştirilmesini çok zorlu kılıyor. Her biri vida başına rodu yerleştirebilmek için omurgaya ciddi hareketler yaptırmak, zorlamak gerekiyor. Ama burada öyle bir şey yok. Burada elastikiyet nedeniyle her bir vidanın çevresinde bu ip gibi dolanabiliyor. Ve daha sonra sıkma mekanizması her bir vida başını ortaya doğru topluyor ve şekli düzeltiyor. Hastaya en önemli yararı, beton gibi bir omurgayla dolaşmak zorunda kalmıyor. Omurga hareketleri belli bir düzeye kadar korunuyor. İyileşme süresi çok daha kısa. Neden çünkü füzyonu beklemiyoruz. Burada amacımız kemik iki omurun birbiriyle kemikleşerek iyileşmesi değil. Burada amacımız hareketi korurken şekli düzeltmek. Ve uzun süreli bu hareketi koruyabilmek. O nedenle iyileşme süresi çok daha kısa. Hastaları biz bu ameliyatlardan sonra bir iki gün içinde ayağa kaldırıyoruz" diye konuştu.

'İHRACATI DA BAŞLADI'

Sabit rijid rodun omurganın S şeklini korumasının çok mümkün olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Temiz, "Omurganın normalde bir şekli var, S şekli. Bu S şeklini ne kadar koruyabilirseniz, hastanın şikayetleri o kadar az olur. S şeklini ve hareketi koruyabilmek, omurga cerrahisindeki esaslardan biridir. Sabit rijid rodda bunu yapamıyoruz. Rodları ne kadar bükersek bükelim S şeklini korumamız çok mümkün olmuyor. Bu hastada ağrılara, başka nörolojik sakatlıklara neden olabiliyor. Elastik rod bunu da temel olarak engellemek için yapılmış bir sistem. Çalışmalarım daha önce ama 2011 yılından beri Prof. Dr. Enver Atik hocamla bunların profesyonelleştirilmesi süreci başladı. Bütün mühendislik, tasarımı, sanal ve gerçek testleri Enver hocam tarafından yapıldı. Aslında 2011'e kadar kafamda bir fikir halindeydi ama daha sonra Enver hocamla beraber bunu gerçeğe dönüştürdük. CE belgeleri alındı. Şu anda yerli ve milli olarak Manisa'da bir fabrikada üretiliyor, gururla söylemek gerekiyor ki yurt dışı ihracatı da başladı" dedi.

'BU İMPLANTLARA ÖZEL TEST CİHAZLARI APARATLARI GELİŞTİRDİK'

Manisa CBÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü/Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Atik ise "Aslında ortada bir fikir var. O fikri bizle paylaştığı zaman biz onun önce tasarımını yapıyoruz, nasıl üretileceğini beraber kararlaştırıyoruz. Prototip üretimlerinden sonra bunların testlerinin yapılması lazım. Standart testlerde bunlar yapılamıyor. Bu implantlara özel test cihazları, aparatları geliştiriyoruz. Onlarla bunların testlerini yapıyoruz. Çekme, eğme testleri var ama daha önemlisi yorulma testleri var. Yani en az beş milyon tekrarda bunun kırılmaması lazım. Onun için özel patenti alınmış test cihazları ürettik. Bu test cihazlarıyla bunların testlerini yapıyoruz. Sonra Cüneyt hocam bunları hastalarda kullanmaya başlıyor" ifadelerini kullandı.

'ESNEK RODDA ANİ KIRILMA GÖRMÜYORUZ'

Prof. Dr. Atik, ürettikleri elastik rodun avantajlarına da değinerek, "Rijid roda eğme testi yaptığımız zaman kırıldığını görüyoruz. Ancak esnek rodda kırılma yok. Kırılma, hastalarda çok ciddi bir problem. Şekli değişse bile hala yük taşımaya devam ediyor. Bu çok ciddi bir avantaj. Bunları da yaptığımız testlerle belirliyoruz. Rijid rodlarda yorulma testi yaptığımız zaman daha kısa sürede kırıldığını tespit ettik ama esnek rod, özellikle içerisinde ayrı bir halat olması ve esnek olması nedeniyle çok daha yüksek tekrarlarda kırıldığını gördük. Bu da hastalar için ve tıp camiası için çok büyük bir avantaj. Şimdi hem makine parçalarında hem insan vücudunda kullanılan implantlarda kırılma çok büyük bir tehlike. Ani kırılma özellikle istemediğimiz bir sonuç. Esnek rodda ani kırılmalardan uzaklaşıyoruz, ani kırılma görmüyoruz. Çok uzun süre insan vücudunda kırılmadan fonksiyonunu yerine getirebiliyor. Bu da özellikle hastalar için ve cerrahlar için büyük bir avantaj sağlıyor" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI


İstanbul-Sultanbeyli'de terk edilen eş evi ateşe verdi, eşyaları sokağa attı

İstanbul-Gaziosmanpaşa'da hastane bahçesinde hareketli anlar; silahla ateş açıldı

İzmir'de polis, denetlemeden kaçan otomobili lastiklerine ateş açarak durdurdu: 2 gözaltı

İzmir'de 58 kaçak göçmen yakalandı, 42 kaçak göçmen kurtarıldı

İstanbul-Silivri'de iki otomobilin çarpıştığı anlar kamerada

Elazığ'da 4.4 büyüklüğünde deprem

İzlanda - Türkiye / ek fotoğraflar

İstanbul- Eyüpsultan’da motosikletliler kaçtı polis kovaladı o anlar kamerada

A Milli Takım, İzlanda'dan tarih yazarak dönüyor

Arıza yapınca sürüklenen balıkçı teknesini Sahil Güvenlik kurtardı

Kayseri'de kaçak içki imalathanesinde 20 ton etil alkol ele geçirildi, 2 gözaltı

Sağlıkcı Anne'den Kas Hastası Oğlu İçin Yardım Talebi..

İzlanda - Türkiye / fotoğraflar

Eşine hakaret ettiği iddiasıyla annesini bıçaklayıp, bastonla boğdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk 4 maddeyle ilgili sorunun olmadığını tekraren ifade ediyorum (2)

Kayseri’de motosiklet hırsızlığı, o anlar kamerada

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Umman ve Ermenistan Meclis başkanlarıyla bir araya geldi

Eşini ensesinden vurdu, ambulansın peşinden giderken yakalandı (2)

Kayseri’de firari hükümlü tramvayda yakalandı

Beşiktaş Fibabanka - Ratiopharm Ulm: 107-74

İstanbul-Cumhuriyet Savcısı'nın tehdit edilmesiyle ilgili mahkemeye sevk edilen 5 kişi tutuklandı/Geniş haber

İzlanda - Türkiye maçından notlar

Beren'in hayatını kaybettiği asansör kazasında kusurlu bulunan 3 itfaiyeci tutuklandı

İstanbul-Silivri'de 4'üncü kattan düşen kadın hayatını kaybetti

Eşiyle barışmaya gittiği kayınpederinin evinde katliam yapan damat tutuklandı

Ağır hasarlı bina, yıkım esnasında yanındaki binanın üzerine düştü

Diyarbakır’da kamyonla otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Çanakkale'de firari FETÖ hükümlüsü yakalandı

Motosikletle hafif ticari araç çarpıştı: 2 yaralı

Şerit değiştirmek isterken kazaya neden oldu: 2 kişi yaralandı, o anlar kamerada

Yükleniyor

Malatya Yeni Sanayi Sitesi'nde 714 işyerinin yılsonunda tamamlanması hedefleniyor

Yeşilyurt Belediyesi, 15 Yeni İş Makinasıyla Araç Filosunu Güçlendirdi

Mayalı Ekmek Yarışmasının Şampiyonu, Kadiruşağı Köyü

Başkan Taşkın, Fırat Mahallesi’nde Vatandaşlarla Buluştu

Ölmeztoprak hastanedeki kazazedeleri ziyaret etti

Yeşilyurt’un Yöresel Lezzetleri, 12 Ekim Cumartesi Günü Çilesiz Semt Pazarında Tanıtılacak

Sadıkoğlu ; “Depremzede firmalara her türlü kolaylık sağlanmalı”

Battalgazi Belediyesi'nden Kadın Hakları Eğitimi

Vali Seddar Yavuz, Hatice İbrahim Özoğlu İlkokulu Açılış Törenine Katıldı

“Bağımlılığı Hapset, Yaşamı Özgür Bırak” Resim Yarışması Başvuruları Başladı

İzlanda - Türkiye / ek fotoğraflar

A Milli Takım, İzlanda'dan tarih yazarak dönüyor

İzlanda - Türkiye / fotoğraflar

Beşiktaş Fibabanka - Ratiopharm Ulm: 107-74

İzlanda - Türkiye maçından notlar

Fenerbahçe, Samsunspor maçı hazırlıklarına devam ediyor

Trabzonspor’da Başakşehir FK maçı hazırlıkları sürüyor

Eskrimde yıldız takımlardan iki madalya

Hentbolde 3 temsilcimiz Kadınlar Avrupa Kupası'nda 3'üncü tura yükseldi

Bursaspor - Kahramanmaraşspor: 3-0

İstanbul- Esenyurt'ta hamile kadını taciz eden şüpheli yakalandı

İstanbul - İstanbul'da motosiklet sürücülerine denetim: 581 bin lira para cezası kesildi

İstanbul - Avcılar’da otomobil taksiye çarptı

İstanbul-Beyoğlu'nda iki grubun tekme ve yumruklu kavgası kamerada

İstanbul - İstiklal Caddesi’ndeki kavgaya polisten anlık müdahale

İstanbul - İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü askıya alındı-1 /Görüntüyle

İstanbul- Beyoğlu'nda bıçaklı saldırıya uğrayan polis taburcu edildi

İstanbul - TEKNOFEST birincisi Kristal Toprak Takımı eksi 60 derecede besinleri koruyan çanta geliştirdi

Beyoğlu’nda polise bıçaklı saldırı kamerada: Saldırgan gözaltına alındı

İstanbul - Bayrampaşa'da 60 yıllık 38 daireli binadan beton parçaları dökülüyor

Diyarbakır’da kamyonla otomobil çarpıştı 1 ölü, 2 yaralı

Elazığ’da 3 kişinin yaralandığı silahlı kavgada 1 tutuklama

Otomobilde sevgilisini öldürüp intihar etti

Kadın kılığında pazara gelip, pazarcıyı tabancayla vurdu

Malatya'da motosiklet ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Husumetli oldukları ailenin 15 yaşındaki çocuğu tarafından 21 bıçak darbesiyle öldürüldü

Gaziantep'te vahşet ; Eşi ve 4 çocuğunu öldürüp, intihar etti

Otomobil ile minibüs çarpıştı: 7'si öğrenci 8 yaralı

Yalnız yaşayan şahıs,evinde ölü bulundu

Tekirdağ’da feci kaza ; Evli çift ve kızları öldü,6 aylık torun ağır yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk 4 maddeyle ilgili sorunun olmadığını tekraren ifade ediyorum (2)

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Umman ve Ermenistan Meclis başkanlarıyla bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk 4 maddeyle ilgili sorunun olmadığını tekraren ifade ediyorum

Özgür Özel: CHP adayı, aslan gibi bir Cumhuriyet Halk Partilidir (3)

Destici’den savunma sanayi destekleme fonuna alınacak paraya ilişkin hükümete öneri

Özgür Özel: CHP adayı, aslan gibi bir Cumhuriyet Halk Partilidir (2)

Müsavat Dervişoğlu: En büyük hedefim; Türk milliyetçilerini birleştirmek

Özgür Özel: CHP adayı, aslan gibi bir Cumhuriyet Halk Partilidir

Sultanbeyli Belediyesi, 6 Ayda 25 Proje gerçekleştirdiğini duyurdu

Mansur Yavaş: Gazze'deki durum, tüm insanlık için derin bir üzüntü kaynağıdır/ Fotoğraflar

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 8 7 0 1 16 22
2.Samsunspor 8 6 2 0 7 18
3.Beşiktaş 7 5 0 2 10 17
4.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
5.İstanbul Başakşehir 7 4 1 2 5 14
6.Göztepe 7 3 1 3 5 12
7.Eyüpspor 8 3 2 3 3 12
8.Konyaspor 8 3 3 2 -1 11
9.Bodrum FK 8 3 4 1 -2 10
10.Trabzonspor 7 1 0 6 1 9
11.Alanyaspor 8 2 3 3 -3 9
12.Kasımpaşa 8 1 2 5 -2 8
13.Sivasspor 8 2 4 2 -3 8
14.Antalyaspor 8 2 4 2 -6 8
15.Rizespor 8 2 5 1 -11 7
16.Gazişehir Gaziantep 7 1 4 2 -4 5
17.Kayserispor 7 0 3 4 -7 4
18.Hatayspor 7 0 4 3 -6 3
19.Adana Demirspor 8 0 7 1 -13 1