• BIST 100

    9724,50%-0,42
  • DOLAR

    35,19% 0,30
  • EURO

    36,73% 0,92
  • GRAM ALTIN

    2968,28% 1,32
  • Ç. ALTIN

    4806,92% 0,71

Yerli ve milli elastik rod üretildi; skolyoz hastalarında omurga hareketlerini kısıtlamıyor

Yerli ve milli elastik rod üretildi; skolyoz hastalarında omurga hareketlerini kısıtlamıyor

Sağlık 15.09.2024 10:59:07 44 0
Yerli ve milli elastik rod üretildi; skolyoz hastalarında omurga hareketlerini kısıtlamıyor

Ersan ERDOĞAN/MANİSA, (DHA)- MANİSA'da, iki profesör tarafından geliştirildikten sonra patenti alınan ve şu an seri üretimi yapılan, yerli ve milli elastik rodlar, skolyoz (omurga eğriliği) hastalarının tedavisinde kullanılmaya başlandı. Yurt dışına ihracı da başlayan elastik rodlar, sabit rijid rodların aksine hastanın omurga hareketlerini kısıtlamadan, altı eksende hakaret etmesini sağlayarak, hastanın daha kısa sürede iyileşmesini sağlıyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Temiz'in fikir babası olduğu, Manisa CBÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü/Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Atik'in tasarladığı ve geliştirdiği, ayarlanabilir elastik rodların 2013 yılında patenti alındı. Bilim ve sanayinin bir araya gelmesiyle seri üretimine geçilen yerli ve milli rodlar, omurga hastalıklarında 5 yıl önce kullanılarak, sabit olan rijid rodların yerini almaya başladı. Bilimsel makalelerde yer alan elastik rodlar, artık skolyoz hastalarının tedavisinde de kullanılmaya başlandı. Yurt dışına ihracı da başlayan elastik rodlar, sabit rijid rodların aksine hastanın omurga hareketlerini kısıtlamadan, altı eksende hakaret etmesini sağlayarak, hastanın daha kısa sürede iyileşmesini sağlıyor.

'MECBURİYETTEN ORTAYA ÇIKTI'

Manisa CBÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Temiz, sabit rijid rodlar ile hastaların tüm omurga hareketlerini kaybettiğini ve bu sabit rodların ileride başka sorunlara neden olduğundan dolayı böyle sistem geliştirdiklerini belirterek, "Geliştirdiğimiz bu implant sistemi bir mecburiyetten ortaya çıktı. Skolyoz denilen bir hastalık var. Skolyoz denilen hastalık doğumsal olabilir, sonradan edinsel olabilir. Kabaca tabiri, omurganın çeşitli açılarda yamulması. Yani sağa veya sola doğru, öne veya arkaya doğru ya da tüm eksenlerde aynı anda yamulması. Bunu çoğunlukla genç kızlık çağında kızlarımızda görüyoruz ama erkek çocuklarında da oluyor. Daha ileri yaşlarda da dejeneratif skolyoz dediğimiz edinsel skolyozlar görünebiliyor. Bugüne dek skolyoz deformite cerrahisinde önce omurlara vidalar koyuyoruz. Bu vidaların arasını rijid dediğimiz rodlarla bağlıyoruz, böylece omurların bir araya gelmesini ve omurganın şeklinin düzelmesini sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

'HASTA BÜTÜN OMURGA HAREKETLERİNİ NEREDEYSE KAYBEDİYOR'

Prof. Dr. Temiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugüne kadar teknolojide üretilen titanyum, alüminyum, paladyum rodlar ama bunun bir sakıncası var. Bu rod omurganın belli bir düzeye kadar şeklini düzeltiyor ama bildiğimiz gibi omurga hareketli bir organ. Bu hareketi, bu sabit rodlar veremiyor. Sonuçta hasta bütün omurga hareketlerini neredeyse kaybediyor ve bütün vücuduyla dönmek zorunda kalıyor. Bu ileride komşu segment hastalığı ve dejenerasyonu gibi başka sorunlara neden oluyor. Pek çok sıkıntı ortaya çıkıyor. Biz bu elastik rodu bunun için geliştirdik. Yani hem omurganın şeklini düzeltebilelim hem de şeklini düzelttiğimiz omurganın hareketlerini de sağlayabilelim diye. Bu rod 6 eksende hareket edebiliyor."

'HASTA BETON GİBİ BİR OMURGAYLA DOLAŞMAK ZORUNDA KALMIYOR'

Prof. Dr. Temiz, hastanın yanı sıra ameliyatta cerraha da kolaylık sağladığını dile getirip, "Çünkü vidaların omurganın yamukluğu nedeniyle değişik eksenlerde olması, normal rijid rodların yerleştirilmesini çok zorlu kılıyor. Her biri vida başına rodu yerleştirebilmek için omurgaya ciddi hareketler yaptırmak, zorlamak gerekiyor. Ama burada öyle bir şey yok. Burada elastikiyet nedeniyle her bir vidanın çevresinde bu ip gibi dolanabiliyor. Ve daha sonra sıkma mekanizması her bir vida başını ortaya doğru topluyor ve şekli düzeltiyor. Hastaya en önemli yararı, beton gibi bir omurgayla dolaşmak zorunda kalmıyor. Omurga hareketleri belli bir düzeye kadar korunuyor. İyileşme süresi çok daha kısa. Neden çünkü füzyonu beklemiyoruz. Burada amacımız kemik iki omurun birbiriyle kemikleşerek iyileşmesi değil. Burada amacımız hareketi korurken şekli düzeltmek. Ve uzun süreli bu hareketi koruyabilmek. O nedenle iyileşme süresi çok daha kısa. Hastaları biz bu ameliyatlardan sonra bir iki gün içinde ayağa kaldırıyoruz" diye konuştu.

'İHRACATI DA BAŞLADI'

Sabit rijid rodun omurganın S şeklini korumasının çok mümkün olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Temiz, "Omurganın normalde bir şekli var, S şekli. Bu S şeklini ne kadar koruyabilirseniz, hastanın şikayetleri o kadar az olur. S şeklini ve hareketi koruyabilmek, omurga cerrahisindeki esaslardan biridir. Sabit rijid rodda bunu yapamıyoruz. Rodları ne kadar bükersek bükelim S şeklini korumamız çok mümkün olmuyor. Bu hastada ağrılara, başka nörolojik sakatlıklara neden olabiliyor. Elastik rod bunu da temel olarak engellemek için yapılmış bir sistem. Çalışmalarım daha önce ama 2011 yılından beri Prof. Dr. Enver Atik hocamla bunların profesyonelleştirilmesi süreci başladı. Bütün mühendislik, tasarımı, sanal ve gerçek testleri Enver hocam tarafından yapıldı. Aslında 2011'e kadar kafamda bir fikir halindeydi ama daha sonra Enver hocamla beraber bunu gerçeğe dönüştürdük. CE belgeleri alındı. Şu anda yerli ve milli olarak Manisa'da bir fabrikada üretiliyor, gururla söylemek gerekiyor ki yurt dışı ihracatı da başladı" dedi.

'BU İMPLANTLARA ÖZEL TEST CİHAZLARI APARATLARI GELİŞTİRDİK'

Manisa CBÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü/Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Atik ise "Aslında ortada bir fikir var. O fikri bizle paylaştığı zaman biz onun önce tasarımını yapıyoruz, nasıl üretileceğini beraber kararlaştırıyoruz. Prototip üretimlerinden sonra bunların testlerinin yapılması lazım. Standart testlerde bunlar yapılamıyor. Bu implantlara özel test cihazları, aparatları geliştiriyoruz. Onlarla bunların testlerini yapıyoruz. Çekme, eğme testleri var ama daha önemlisi yorulma testleri var. Yani en az beş milyon tekrarda bunun kırılmaması lazım. Onun için özel patenti alınmış test cihazları ürettik. Bu test cihazlarıyla bunların testlerini yapıyoruz. Sonra Cüneyt hocam bunları hastalarda kullanmaya başlıyor" ifadelerini kullandı.

'ESNEK RODDA ANİ KIRILMA GÖRMÜYORUZ'

Prof. Dr. Atik, ürettikleri elastik rodun avantajlarına da değinerek, "Rijid roda eğme testi yaptığımız zaman kırıldığını görüyoruz. Ancak esnek rodda kırılma yok. Kırılma, hastalarda çok ciddi bir problem. Şekli değişse bile hala yük taşımaya devam ediyor. Bu çok ciddi bir avantaj. Bunları da yaptığımız testlerle belirliyoruz. Rijid rodlarda yorulma testi yaptığımız zaman daha kısa sürede kırıldığını tespit ettik ama esnek rod, özellikle içerisinde ayrı bir halat olması ve esnek olması nedeniyle çok daha yüksek tekrarlarda kırıldığını gördük. Bu da hastalar için ve tıp camiası için çok büyük bir avantaj. Şimdi hem makine parçalarında hem insan vücudunda kullanılan implantlarda kırılma çok büyük bir tehlike. Ani kırılma özellikle istemediğimiz bir sonuç. Esnek rodda ani kırılmalardan uzaklaşıyoruz, ani kırılma görmüyoruz. Çok uzun süre insan vücudunda kırılmadan fonksiyonunu yerine getirebiliyor. Bu da özellikle hastalar için ve cerrahlar için büyük bir avantaj sağlıyor" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI


Haber Kaynak : DHA

7'nci sınıf öğrenci Hidayet hayatını kaybetti

Bakan Göktaş: Güçlü Türkiye inşa ediyoruz

Aydın'da beklenen sağanağa karşı belediye ekipleri, teyakkuza geçti

Yüksekova’ya kar yağdı, kayakçılar yarışlar için çalışmalara başladı

Serdal Adalı: Atçılık sektörünün geleceği çok parlak

Palandöken Dağı'nda Judo Milli Takımı antrenman yaparken çığ düştü: 1 ölü, 4 yaralı (8)

Bakan Yumaklı, AK Parti Çankırı İl Başkanı Erdoğan'ı ziyaret etti

Palandöken Dağı'nda Judo Milli Takımı antrenman yaparken çığ düştü: 1 ölü, 4 yaralı (9)

Palandöken Dağı'nda judo milli takımı antrenman yaparken çığ düştü: 1 ölü, 4 yaralı/Ek fotoğraf

Bakan Uraloğlu: Marmaray'da günlük yolcu rekoru kırıldı

Hataylı sağlıkçılar Sednaya Cezaevi'ndeki görevlerini tamamladı

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Gaşi ile bir araya geldi

Diyarbakır'da 2 aile arasında silahlı kavga; 1'i ağır 5 yaralı

Erciyes'te hafta sonu yoğunluğu/Ek fotoğraflar

14 yaşındaki çocuğun kullandığı otomobille çarptığı aracın sürücüsü öldü

Trabzon'da istinat duvarı çöktü; 1 işçi öldü

İstanbul- Mimar Turgut Toydemir son yolculuğuna uğurlandı

Serik'te D400'e akıllı kavşak yapılacak

Almanya'da Noel pazarı saldırısında ölü sayısı 5'e yükseldi

Gazze'de can kaybı 45 bin 227'ye yükseldi

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin laşım filosu büyüyor

Kılıçdaroğlu, Başkan Vahap Seçer’in kardeşinin cenazesine katıldı

Erciyes'te hafta sonu yoğunluğu

Palandöken Dağı'nda Judo Milli Takımı antrenman yaparken çığ düştü: 1 ölü, 4 yaralı (6)

Otomobiliyle yanaşıp, park halindeki araçları çizdi

İstanbul - Beykoz'da yağmur sonrası kayganlaşan yolda kamyonet devrildi: 2 yaralı

Hatayspor Adana Demirspor maçı hazırlıklarını sürdürdü

Nevşehir'de otomobil şarampole devrildi: 1 ölü, 3 yaralı

İnşaatın 6’ncı katından düşen işçi öldü

Tadilatı yapılan binadan sokağa, beton parçaları düştü

Yükleniyor

Battalgazi’nin Temizlik Ordusu: Şehirde İz Bırakıyor!

Başkan Er, Yazıhan İlçesi Hamidiye Mahallesi’ndeki TOKİ Konutlarını İnceledi.

Malatya'da ‘İklim Değişikliği ve Sıfır Atık’ eğitim semineri gerçekleştirildi

Battalgazi Belediyesi Cadde ve Sokakları Tertemiz Hale Getiriyor

Sadıkoğlu ; Üretim ve istihdamda olumsuz etkileri 2025 yılında da yaşayacağız

Yeşilyurt Belediyesi Çevre Eğitimlerini Yaygınlaştırdı

Battalgazi Belediyesi,Hasırcıların çamur sorununu ortadan kaldırdı

Başkan Taşkın: “Tüm Rezerv Alan Çalışmalarının 2025 Yılında Bitirilmesini Hedefliyoruz”

Maski,Akçadağ'ın Yaylımlı Mahallesinin su sorununu çözdü

Başkan Geçit ; Verdiğimiz her sözü yerine getiriyoruz

Serdal Adalı: Atçılık sektörünün geleceği çok parlak

Kağıthane'deki Abide-i Hürriyet Spor Sahası yenilenerek açıldı

Anadolu Efes - Partizan: 86-77

Trabzonspor taktik çalıştı

Beşiktaş, Alanyaspor maçına hazır

Hatayspor, Adana Demirspor maçı hazırlıklarına başladı

Samsunspor, Sivasspor deplasmanı için yola çıktı

Türkiye Kupası’nda grup kuraları çekildi

Ertuğrul Sağlam, Kocaelispor'dan istifa etti

Galatasaray, Kayserispor maçının hazırlıklarını sürdürdü

7'nci sınıf öğrenci Hidayet hayatını kaybetti

Aydın'da beklenen sağanağa karşı belediye ekipleri, teyakkuza geçti

Palandöken Dağı'nda Judo Milli Takımı antrenman yaparken çığ düştü: 1 ölü, 4 yaralı (8)

Hataylı sağlıkçılar Sednaya Cezaevi'ndeki görevlerini tamamladı

Diyarbakır'da 2 aile arasında silahlı kavga; 1'i ağır 5 yaralı

14 yaşındaki çocuğun kullandığı otomobille çarptığı aracın sürücüsü öldü

Trabzon'da istinat duvarı çöktü; 1 işçi öldü

İstanbul- Mimar Turgut Toydemir son yolculuğuna uğurlandı

Serik'te D400'e akıllı kavşak yapılacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin laşım filosu büyüyor

Malatya merkezli 3 ilde fuhuş operasyonu; 9 tutuklama

Konya'da traktör römorkuna çarpan otomobilin sürücüsü öldü

Bingöl’de otomobil devrildi: 2 yaralı

Diyarbakır'da servis minibüsü tarlaya yuvarlandı; 11 öğretmen yaralı

Elazığ'ın Baskil ilçesinde yaban domuzları köye indi

Kayseri'de kar nedeniyle kapanan 122 mahalle yolu ulaşıma açıldı

Konya'da asit yüklü tanker devrildi,şoför öldü

Kayseri'de otomobil ile kamyonet çarpıştı: 6 yaralı

Burdur'da baba ve oğlu düğün salonunda bıçaklandı

Malatya’da zincirleme kaza: 3 yaralı

Bakan Göktaş: Güçlü Türkiye inşa ediyoruz

Bakan Yumaklı, AK Parti Çankırı İl Başkanı Erdoğan'ı ziyaret etti

Erbakan: Siyonizmle mücadele etmek mecburiyetindeyiz

Destici: Asgari ücret artış oranı yüzde 60 olmalıdır

Almanya'daki Noel pazarı saldırısında 2 Türk yaralandı

AK Parti'li Çelik: Almanya'da Noel pazarını hedef alan saldırıyı şiddetle kınıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'de özgürlüğün şafağı sökmeye başlamıştır/ Ek fotoğraflar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'de özgürlüğün şafağı sökmeye başlamıştır

Bakan Fidan, Alman mevkidaşı Baerbock ile bir araya geldi

Bakan Bolat: Suriye ile ticaret hızlanacak (2)

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 15 13 0 2 24 41
2.Fenerbahçe 16 11 2 3 25 36
3.Samsunspor 15 9 4 2 12 29
4.Eyüpspor 17 7 4 6 7 27
5.Göztepe 15 7 4 4 7 25
6.Beşiktaş 15 7 4 4 7 25
7.İstanbul Başakşehir 15 6 5 4 4 22
8.Antalyaspor 15 6 6 3 -6 21
9.Konyaspor 16 5 6 5 -5 20
10.Rizespor 15 6 7 2 -6 20
11.Kasımpaşa 15 4 4 7 -1 19
12.Gazişehir Gaziantep 15 5 7 3 -4 18
13.Sivasspor 16 5 8 3 -7 18
14.Alanyaspor 15 4 6 5 -3 17
15.Trabzonspor 15 3 5 7 1 16
16.Kayserispor 15 3 6 6 -12 15
17.Bodrum FK 15 4 9 2 -9 14
18.Hatayspor 15 1 8 6 -11 9
19.Adana Demirspor 15 1 12 2 -23 2