• BIST 100

    10225,48%-1,28
  • DOLAR

    40,22% 0,12
  • EURO

    46,67% -0,36
  • GRAM ALTIN

    4303,95% -0,34
  • Ç. ALTIN

    6902,17% 0,06

Yerli ve milli elastik rod üretildi; skolyoz hastalarında omurga hareketlerini kısıtlamıyor

Yerli ve milli elastik rod üretildi; skolyoz hastalarında omurga hareketlerini kısıtlamıyor

Sağlık 15.09.2024 10:59:07 94 0
Yerli ve milli elastik rod üretildi; skolyoz hastalarında omurga hareketlerini kısıtlamıyor

Ersan ERDOĞAN/MANİSA, (DHA)- MANİSA'da, iki profesör tarafından geliştirildikten sonra patenti alınan ve şu an seri üretimi yapılan, yerli ve milli elastik rodlar, skolyoz (omurga eğriliği) hastalarının tedavisinde kullanılmaya başlandı. Yurt dışına ihracı da başlayan elastik rodlar, sabit rijid rodların aksine hastanın omurga hareketlerini kısıtlamadan, altı eksende hakaret etmesini sağlayarak, hastanın daha kısa sürede iyileşmesini sağlıyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Temiz'in fikir babası olduğu, Manisa CBÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü/Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Atik'in tasarladığı ve geliştirdiği, ayarlanabilir elastik rodların 2013 yılında patenti alındı. Bilim ve sanayinin bir araya gelmesiyle seri üretimine geçilen yerli ve milli rodlar, omurga hastalıklarında 5 yıl önce kullanılarak, sabit olan rijid rodların yerini almaya başladı. Bilimsel makalelerde yer alan elastik rodlar, artık skolyoz hastalarının tedavisinde de kullanılmaya başlandı. Yurt dışına ihracı da başlayan elastik rodlar, sabit rijid rodların aksine hastanın omurga hareketlerini kısıtlamadan, altı eksende hakaret etmesini sağlayarak, hastanın daha kısa sürede iyileşmesini sağlıyor.

'MECBURİYETTEN ORTAYA ÇIKTI'

Manisa CBÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Temiz, sabit rijid rodlar ile hastaların tüm omurga hareketlerini kaybettiğini ve bu sabit rodların ileride başka sorunlara neden olduğundan dolayı böyle sistem geliştirdiklerini belirterek, "Geliştirdiğimiz bu implant sistemi bir mecburiyetten ortaya çıktı. Skolyoz denilen bir hastalık var. Skolyoz denilen hastalık doğumsal olabilir, sonradan edinsel olabilir. Kabaca tabiri, omurganın çeşitli açılarda yamulması. Yani sağa veya sola doğru, öne veya arkaya doğru ya da tüm eksenlerde aynı anda yamulması. Bunu çoğunlukla genç kızlık çağında kızlarımızda görüyoruz ama erkek çocuklarında da oluyor. Daha ileri yaşlarda da dejeneratif skolyoz dediğimiz edinsel skolyozlar görünebiliyor. Bugüne dek skolyoz deformite cerrahisinde önce omurlara vidalar koyuyoruz. Bu vidaların arasını rijid dediğimiz rodlarla bağlıyoruz, böylece omurların bir araya gelmesini ve omurganın şeklinin düzelmesini sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

'HASTA BÜTÜN OMURGA HAREKETLERİNİ NEREDEYSE KAYBEDİYOR'

Prof. Dr. Temiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugüne kadar teknolojide üretilen titanyum, alüminyum, paladyum rodlar ama bunun bir sakıncası var. Bu rod omurganın belli bir düzeye kadar şeklini düzeltiyor ama bildiğimiz gibi omurga hareketli bir organ. Bu hareketi, bu sabit rodlar veremiyor. Sonuçta hasta bütün omurga hareketlerini neredeyse kaybediyor ve bütün vücuduyla dönmek zorunda kalıyor. Bu ileride komşu segment hastalığı ve dejenerasyonu gibi başka sorunlara neden oluyor. Pek çok sıkıntı ortaya çıkıyor. Biz bu elastik rodu bunun için geliştirdik. Yani hem omurganın şeklini düzeltebilelim hem de şeklini düzelttiğimiz omurganın hareketlerini de sağlayabilelim diye. Bu rod 6 eksende hareket edebiliyor."

'HASTA BETON GİBİ BİR OMURGAYLA DOLAŞMAK ZORUNDA KALMIYOR'

Prof. Dr. Temiz, hastanın yanı sıra ameliyatta cerraha da kolaylık sağladığını dile getirip, "Çünkü vidaların omurganın yamukluğu nedeniyle değişik eksenlerde olması, normal rijid rodların yerleştirilmesini çok zorlu kılıyor. Her biri vida başına rodu yerleştirebilmek için omurgaya ciddi hareketler yaptırmak, zorlamak gerekiyor. Ama burada öyle bir şey yok. Burada elastikiyet nedeniyle her bir vidanın çevresinde bu ip gibi dolanabiliyor. Ve daha sonra sıkma mekanizması her bir vida başını ortaya doğru topluyor ve şekli düzeltiyor. Hastaya en önemli yararı, beton gibi bir omurgayla dolaşmak zorunda kalmıyor. Omurga hareketleri belli bir düzeye kadar korunuyor. İyileşme süresi çok daha kısa. Neden çünkü füzyonu beklemiyoruz. Burada amacımız kemik iki omurun birbiriyle kemikleşerek iyileşmesi değil. Burada amacımız hareketi korurken şekli düzeltmek. Ve uzun süreli bu hareketi koruyabilmek. O nedenle iyileşme süresi çok daha kısa. Hastaları biz bu ameliyatlardan sonra bir iki gün içinde ayağa kaldırıyoruz" diye konuştu.

'İHRACATI DA BAŞLADI'

Sabit rijid rodun omurganın S şeklini korumasının çok mümkün olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Temiz, "Omurganın normalde bir şekli var, S şekli. Bu S şeklini ne kadar koruyabilirseniz, hastanın şikayetleri o kadar az olur. S şeklini ve hareketi koruyabilmek, omurga cerrahisindeki esaslardan biridir. Sabit rijid rodda bunu yapamıyoruz. Rodları ne kadar bükersek bükelim S şeklini korumamız çok mümkün olmuyor. Bu hastada ağrılara, başka nörolojik sakatlıklara neden olabiliyor. Elastik rod bunu da temel olarak engellemek için yapılmış bir sistem. Çalışmalarım daha önce ama 2011 yılından beri Prof. Dr. Enver Atik hocamla bunların profesyonelleştirilmesi süreci başladı. Bütün mühendislik, tasarımı, sanal ve gerçek testleri Enver hocam tarafından yapıldı. Aslında 2011'e kadar kafamda bir fikir halindeydi ama daha sonra Enver hocamla beraber bunu gerçeğe dönüştürdük. CE belgeleri alındı. Şu anda yerli ve milli olarak Manisa'da bir fabrikada üretiliyor, gururla söylemek gerekiyor ki yurt dışı ihracatı da başladı" dedi.

'BU İMPLANTLARA ÖZEL TEST CİHAZLARI APARATLARI GELİŞTİRDİK'

Manisa CBÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü/Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Atik ise "Aslında ortada bir fikir var. O fikri bizle paylaştığı zaman biz onun önce tasarımını yapıyoruz, nasıl üretileceğini beraber kararlaştırıyoruz. Prototip üretimlerinden sonra bunların testlerinin yapılması lazım. Standart testlerde bunlar yapılamıyor. Bu implantlara özel test cihazları, aparatları geliştiriyoruz. Onlarla bunların testlerini yapıyoruz. Çekme, eğme testleri var ama daha önemlisi yorulma testleri var. Yani en az beş milyon tekrarda bunun kırılmaması lazım. Onun için özel patenti alınmış test cihazları ürettik. Bu test cihazlarıyla bunların testlerini yapıyoruz. Sonra Cüneyt hocam bunları hastalarda kullanmaya başlıyor" ifadelerini kullandı.

'ESNEK RODDA ANİ KIRILMA GÖRMÜYORUZ'

Prof. Dr. Atik, ürettikleri elastik rodun avantajlarına da değinerek, "Rijid roda eğme testi yaptığımız zaman kırıldığını görüyoruz. Ancak esnek rodda kırılma yok. Kırılma, hastalarda çok ciddi bir problem. Şekli değişse bile hala yük taşımaya devam ediyor. Bu çok ciddi bir avantaj. Bunları da yaptığımız testlerle belirliyoruz. Rijid rodlarda yorulma testi yaptığımız zaman daha kısa sürede kırıldığını tespit ettik ama esnek rod, özellikle içerisinde ayrı bir halat olması ve esnek olması nedeniyle çok daha yüksek tekrarlarda kırıldığını gördük. Bu da hastalar için ve tıp camiası için çok büyük bir avantaj. Şimdi hem makine parçalarında hem insan vücudunda kullanılan implantlarda kırılma çok büyük bir tehlike. Ani kırılma özellikle istemediğimiz bir sonuç. Esnek rodda ani kırılmalardan uzaklaşıyoruz, ani kırılma görmüyoruz. Çok uzun süre insan vücudunda kırılmadan fonksiyonunu yerine getirebiliyor. Bu da özellikle hastalar için ve cerrahlar için büyük bir avantaj sağlıyor" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haber Kaynak : DHA

Yeniden Refah Partisi Malatya İl Teşkilatı Aşure İkramında Bulundu

Silahlı kavgada şarkıcı Metin Işık ve oğlunun bozma kararı sonrası yargılandığı davada mütalaa açıklandı

Kazada yaralanan sahibini ambulansta da yalnız bırakmadı

Diyarbakır’da iki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı

Dondurma çalarken yakalanan kadın, geri verip tekrar çaldı

Esenyurt'ta haraç almak için silahlı saldırı düzenleyen 6 kişi tutuklandı

Küçükçekmece'de Bitlisliler derneğine silahlı saldırı; 18 el ateş edildi

Milletvekili Ölmeztoprak : Milletimiz, Cumhurbaşkanımızın Liderliğinde Demokrasiye Sahip Çıktı

Düğün malzemeleri satılan iş yerlerinde bir hafta arayla ikinci kez yangın ve paylama

Osmaniye’de 15 Temmuz şehidi Mehmet Karacatilki mezarı başında anıldı

Sinop'ta 5'inci kattaki evinin balkonundan düşen kadın hayatını kaybetti

15 Temmuz şehidi Fuat Bozkurt, Malatya'da kabri başında anıldı

Termometrelerin 40 derecenin üzerinde gösterdiği Midyat’a, sıcağa rağmen turist akını

Afyonkarahisar'da 15 Temmuz törenleri

Konya'daki orman yangını 2'nci gününde

Mersin Büyükşehir Kurs Merkezleri, gençlerin lise hayallerine ışık tuttu

Ege Üniversitesi,15 Temmuz'da bir kez daha tek yürek oldu

Kavgayı ayırmak isterken,kardeşinin bıçak darbesiyle hayatını kaybetti

Doç Dr. Candevir ‘Terliyken soğuk su içme, hasta olursun’ inanışı şehir efsanesi

Van'da kızlarının yanında silahlı saldırıya uğrayan adam öldü,kızları yaralandı

Başkan Geçit, “15 Temmuz, Aziz Milletimizin Kahramanlıklarıyla Yazılan Bir Destandır”

Sadıkoğlu ; 15 Temmuz,vatanını canından aziz bilenlerin destanıdır

Başkan Özcan ; Karanlık geceyi imanımızla aydınlattık

Vali Yavuz,15 Temmuz Şehit ve Gazi Aileleri ile Buluştu

Konya'da gündüz çıkan orman yangınına müdahale devam ediyor

Denizde dalgalara kapılan yaşlı adam boğuldu

Ticari taksi ile motosiklet çarpıştı Karı-koca hayatını kaybetti

Kartalkaya'da yöneticilerin oteli terk ettikleri anların görüntüleri ortaya çıktı

Sakarya'da babasını vuran şahıs cami avlusunda yakalandı

Tekirdağ'da anız yangınına müdahale eden itfaiye erlerinden biri yaralandı

Yükleniyor

Vali Yavuz,15 Temmuz Şehit ve Gazi Aileleri ile Buluştu

Malatya’da Yaz Okulu kapsamında 15 ülkeden çeşitli konuklar ağırlandı

Yeşilyurt Belediyesi,yeni yol açma ve genişletme çalışmalarını sürdürüyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında Gündemde Şehitler Vardı

Battalgazi'de yol çalışmaları aralıksız devam ediyor

MTSO Üyeleri İçin Nefes Kredisi Başvuruları Başladı

Sadıkoğlu: “Nefes kredisi, nefes aldırmalı”

Yeşilyurt Kent Konseyi’nden ‘Anne-Çocuk Okuma Grupları’ Projesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Malatya’yı Ziyaret Etti

Malatya Büyükşehir Belediyesi çiftçilere desteğini sürdürüyor

Fenerbahçe, Tarık Çetin'i kadrosuna kattı

Hollanda-Türkiye: 0-3

SOCAR ve Iğdır FK arasında 1 yıllık sponsorluk anlaşması imzalandı

Fatih Karagümrük, Enzo Roco’yu kadrosuna kattı

Ziya Erdal, Sivasspor'a veda etti

Bright Osayi-Samuel, Fenerbahçe'ye veda etti

Fenerbahçe, Jhon Duran'ı kadrosuna kattı

U20 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Sevim Akbaş’tan gümüş madalya

Tilbe Şenyürek: Dünya Kupası'na gideceğimize eminim

A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın aday kadrosu açıklandı

Silahlı kavgada şarkıcı Metin Işık ve oğlunun bozma kararı sonrası yargılandığı davada mütalaa açıklandı

Milletvekili Ölmeztoprak : Milletimiz, Cumhurbaşkanımızın Liderliğinde Demokrasiye Sahip Çıktı

Osmaniye’de 15 Temmuz şehidi Mehmet Karacatilki mezarı başında anıldı

15 Temmuz şehidi Fuat Bozkurt, Malatya'da kabri başında anıldı

Konya'daki orman yangını 2'nci gününde

Başkan Geçit, “15 Temmuz, Aziz Milletimizin Kahramanlıklarıyla Yazılan Bir Destandır”

Sadıkoğlu ; 15 Temmuz,vatanını canından aziz bilenlerin destanıdır

Başkan Özcan ; Karanlık geceyi imanımızla aydınlattık

Kartalkaya'da yöneticilerin oteli terk ettikleri anların görüntüleri ortaya çıktı

Tekirdağ'da anız yangınına müdahale eden itfaiye erlerinden biri yaralandı

Başkan Kılıç ; Yeni Malatyaspor Kulübüne Gidecek Olan Mali Şube’ye Birileri El mi Çektirdi

Kurtulmuş : Srebrenitsa'yı unutturmadık, Gazze'yi de unutturmayacağız

YRP'li Yozgat Belediye Başkanı’nın AK Parti’ye katılması gündemde

Özgür Özel, cezaevi ziyaretleri sonrasında açıklama yaptı

Başkan Saygılı: Kimse mağdur edilmeyecek

Yeniden Refah Partisi Pütürge Kongresi Yoğun Katılımla Yapıldı

Ali Bakan : Özgür Özel'in,Sayın Cumhurbaşkanımıza söylediği sözler mesnetsizliktir

Özgür Özel ; İçeriden ve dışarıdan direncimizi kırmaya çalışıyorlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Yargı kararını tanımayız' demek kimsenin hakkı değildir

Başkan Kılıç : Süreci sonlandırmak Malatya’ya ihanettir

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2