Tarih: 21.01.2025 11:03

Yemek artıkları sokak hayvanlarına mama oluyor

Facebook Twitter Linked-in

MERSİN, (DHA)- MERSİN'de Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği kompost teknolojisi ile hastane, okul, restoran, üniversiteler gibi farklı kurum ve kuruluşlardan gelen yemek artıkları israf olmuyor, sokak hayvanlarına mama oluyor.

Tarımsal Hizmetler Dairesi başkanlığı bünyesinde hizmet veren Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi’nde geçen aylarda bir ilki hayata geçiren Büyükşehir, kompost teknolojisi ile can dostlar için mama üretmeye başladı. Hastane, okul, restoran, üniversiteler gibi farklı kurum ve kuruluşlardan gelen fazla yemekleri kompost teknolojisi sayesinde bozulmadan işleyerek mamaya dönüştüren ekipler, özellikle havaların soğumaya başlamasıyla birlikte yemek ihtiyacı daha çok artan sokak hayvanlarının günlük mama ihtiyacını kolaylıkla çözüme kavuşturuyor. Mineral, enzim ve vitamin bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan mamalar, sokak hayvanları tarafından tüketiliyor.

'HEPSİNE YETECEK GÜNLÜK MAMA İHTİYACINI KARŞILAYABİLİYORUZ'

Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görevli Veteriner Hekim Ömer Benli, günlük 2 tona yakın yemek artığı topladıklarını kaydederek, “Bu artıklardan bir tonu mama üretim ünitesinde işlenmekte ve yaklaşık 400 ile 600 kilogramını mamaya çevirip, patili dostların günlük mama ihtiyacında kullanıyoruz. Uzun süre kullanacağımız zamanda, fırınlama işlemi yaparak uzun bir süre mamaları kullanabiliyoruz. Özellikle yazın 1 hafta dayanan mamalar çok daha iyi oluyor. Mama ünitemizde; 1 kırıcı, 2 adet 500 litrelik kompost, 1 pelet ve 1 kurutma makinemiz var. Önce gelen büyük yemek artıkları varsa onları kırıcı makinemizde kırıyoruz ve oradan kompost makinesine alıyoruz. Sonrasında yemeğin içeriği ve sululuk durumuna göre, 12 ile 18 saat arasında bir işlem süreci var. Daha sonra pelet yani endüstriyel ürünlerin kurutulup, öğütülmesi işleminden geçiriyoruz. Günlük tüketilecekse hemen patili dostlara yemek olarak veriliyor. Eğer bir süre bekleyecekse, kurutma makinesinden geçirip fırınlama işlemi yapıyoruz. Bu sayede can dostlarımızın günlük mama tüketimlerini karşılayabiliyoruz” diye konuştu.

Gelen yemek artıklarının can dostların besin ihtiyacını karşılayacak yağ, protein gibi değerlerine uygun bir şekilde ayırarak kompost makinelerinde işlem gördüğünü de aktaran Benli, hayvanların bu mamaları severek tükettiğini kaydetti. Benli, kurumlara iş birliği çağrısında da bulundu. (DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —