Tarih: 25.09.2024 13:11

Vali Çelik: Ahilik sosyal adaleti ve bireyler arası güveni pekiştiren bir hayat felsefesi

Facebook Twitter Linked-in

Adnan ÇELEBİ/NİĞDE, (DHA)- NİĞDE’de 17. Ahilik Kültürü Haftası düzenlenen törenle kutlandı.

Hükümet Meydanı'nda düzenlenen 17. Ahilik Kültürü Haftası programına Niğde Valisi Cahit Çelik, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Belediye Başkan Vekili Bülent Küçüktuna, Cumhuriyet Başsavcısı Ufuk Mustafa Süren, Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, protokol üyeleri, esnaf oda başkanları ve vatandaşlar katıldı. Programın açılışında konuşan Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Alim Yeşil, Ahi Evran-ı Veli tarafından kurulan Ahilik Teşkilatı'nın insanlar arasındaki, ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygı ve güler yüzlü olma, ilkelerini temel aldığını belirtti.

Ahilik teşkilatı, esnaf ve sanatkârların mesleki eğitimden geçerek hem ahlaki hem de ticari anlamda olgunlaştığı bir okul niteliğini taşıdığını belirten Niğde Valisi Cahit Çelik, "Kadim medeniyetimizin önemli değerlerinden biri olan Ahilik, köklü kültür ve geleneğimizin temel unsurlarından birini teşkil etmekte; adalet, ahlak, dürüstlük, yardımlaşma ve kardeşlik gibi ilkeleriyle toplumumuza yüzyıllardır ışık tutmaktadır. Ahilik, sadece ekonomik hayatımızı düzenleyen bir sistem değil, aynı zamanda toplumsal dayanışmayı, sosyal adaleti ve bireyler arası güveni pekiştiren bir hayat felsefesi olmuştur. Ahilik teşkilatı, esnaf ve sanatkârların mesleki eğitimden geçerek hem ahlaki hem de ticari anlamda olgunlaştığı bir okul niteliği taşır. Bu değerli miras, ahlakı ve kaliteyi önceleyen, dayanışmayı ve paylaşmayı temel alan bir iş anlayışını bizlere kazandırmış ve asırlardır süre gelen iş kültürümüzün de temelini oluşturmuştur. Bugün esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik ilkelerine sadık kalarak çalışmaları, toplumumuzun huzur ve refahına katkı sağlamakta, ticari hayatımızda güvenin ve kalitenin simgesi olmaktadır. Ahilik ilkeleri, günümüzün hızla değişen ve gelişen dünyasında da geçerliliğini korumakta, sosyal ve ekonomik kalkınmamızda önemli bir rehber olarak bizlere yol göstermektedir. Dürüstlük, adalet ve yardımlaşma gibi değerlerin toplumun her kesiminde yaşatılması, güçlü ve sağlam bir gelecek inşa etmemiz açısından büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.

Programda konuşan Niğde Belediye Başkan Vekili Bülent Küçüktuna ise, “Ahilik kültürü sadece ticareti şekillendiren bir teşkilat yapısı değil aynı zamanda sosyal, ekonomik ve kültürel hayatta da ahlakı erdemi ve dürüstlüğü ön planda çıkan bir rehber olmaya devam etmektedir. Kökleri 800 yıl öncesine dayanan, böylesine önemli bir kültürün yaşanması ve gelecek nesillere aktarılması sadece esnaf ve sanatkârlarımızın değil toplumumuzun tüm kesimlerinin öncelikli görevleri arasında olmalıdır. Ahilik kültürünü günümüz şartlarına göre yaşayan ve yaşatmayı sığdıran kıymetli esnaf ve sanatkârlarımız hem ilimizin hem de ülkemizin ekonomisine yön vermeye devam etmektedir” dedi.

YILIN AHİSİ'NE KAFTAN GİYDİRİLDİ

Konuşmaların ardından yılın ahisi olarak seçilen Niğde’de marangozluk işi yapan Mehmet Bur’a Niğde Valisi Cahit Çelik ve Niğde Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Alim Yeşil tarafından kaftan giydirildi ve plaket takdimi yapıldı. Programda ayrıca yılın kalfası olarak seçilen oto elektrikte kalfa olarak çalışan Gürkan Arıkan ve yılın çırağı olarak seçilen erkek kuaför mesleğinde çırak olarak çalışan Kürşat Kaan Taşkesen’e plaket takdim edildi.

AHİLİK BERATLARI VERİLDİ

Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında işinde güvenilir, dürüst, çevresinde sevilen, meslek ahlakını ilke edinmiş ve Ahi Evran Kültürü ile yetişmiş, Ahi Kültürünü yaşatan esnaf Hasan Hüseyin Kahraman, Mustafa Öztürk, Avni Angı, Veli Tuncer, Erkin Erdal, Adnan Erdoğan, Yavuz Sırel ve Rıdvan Delioğlu, ahilik beratı takdimi yapıldı. (DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —