• BIST 100

    9002,34%0,52
  • DOLAR

    34,19% 0,23
  • EURO

    37,07% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2980,24% 0,89
  • Ç. ALTIN

    4907,79% 0,00

Uzmanı uyardı Kronikleşen akıntıların altında üreaplasma yatıyor olabilir

Enfeksiyonun normal testlerde saptanamadığını ve tanı için özel kültür testlerine ihtiyaç duyulduğunun altın çizen Dr. Öğr. Ü. Zeki Salar, doğru tanı ve tedavi için mutlaka kültür testlerin yapılması gerektiğine işaret etti.

Sağlık 16.07.2024 11:06:00 279 0
Uzmanı uyardı Kronikleşen akıntıların altında üreaplasma yatıyor olabilir

 

Üreaplasma bakterileri, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBH) arasında önemli bir yer tutsa da birçok kişi bu mikroorganizma hakkında yeterince bilgi sahibi değil. Üreaplasma enfeksiyonunun tedavi edilmediği durumlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Zeki Salar, cinsel yönden aktif bireylerde hiçbir belirti olmasa dahi yüzde 40-50 oranında bu enfeksiyonla karşılaştıklarını söyledi. Doğru tanı konulamayan ve uygun tedaviyi alamayan hastaların uzun enfeksiyona maruz kaldıklarını ve bu nedenle yaşam kalitelerinin düştüğünü söyleyen. Dr. Öğr. Ü. Salar, özellikle geçmeyen kronik akıntılar ve vajinal enfeksiyonlarda mutlaka üreaplasmanın akla gelmesi gerektiğine işaret etti.

 

Üreaplasma enfeksiyonu, yıllar içerisinde görülme sıklığı artan ve hem erkek hem de kadınlarda yaygın enfeksiyona yol açabilen çoğu kez çok bulaşıcı olan bir enfeksiyon çeşidi. Enfeksiyonun normal testlerde saptanamadığını ve tanı için özel kültür testlerine ihtiyaç duyulduğunun altın çizen Dr. Öğr. Ü. Zeki Salar, doğru tanı ve tedavi için mutlaka kültür testlerin yapılması gerektiğine işaret etti.

 

 

 

Hastalığın hem kadınlarda hem de erkeklerde yaşam kalitesini bozduğunu, cinsel yaşamda günlük yaşamda olumsuzluklara neden olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr.Ü. Zeki Salar, tedavide geç kalınması durumunda üreme sağlığının da ciddi olarak etkilenebileceğini belirtti.

 

ORTAK KULLANIM ALANLARINA DİKKAT!

 

Enfeksiyonun en sık cinsel ilişki yoluyla bulaştığını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Zeki Salar, bunun yanında, tuvaletler, hamam, epilasyon merkezleri gibi ortak kullanılan alanlar ve nadir de olsa hamilelik ve doğum sırasında anneden bebeğe geçebileceğini anlattı. Enfeksiyonun erken saptanmasıyla birlikte doğru şekilde tedavisinin de önem taşıdığını belirten Dr. Öğr. Ü. Salar, “Ancak ne yazık ki bu konuda yeterince bilgi sahibi olunmadığı için hastalar zamanında hekime başvurmuyor. Zamanında ve doğru tedavisi verilmediğinde de direnç geliştiği için tedavi çok güç hala gelebiliyor” dedi

 

 

 

BELİRTİ VERMEDEN SİNSİ İLERLİYOR

 

Üreaplasmanın çoğu zaman hiçbir belirti vermeden ilerlediğini söyleyen Dr. Öğr. Ü. Salar, şikayetlerin kadınlarda ve erkeklerde farklılaşabileceğini işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Kötü kokulu, sarı yeşil renkte genital akıntı en çok görülen belirtidir. İdrar sonrası yanma hissi, idrar yaparken sızı da daha sık rastlanan şikayetler arasında yer alıyor. Genital bölgede huzursuzluk, yanma ve batma hissi hastalarımızdan gelen en sık yakınmalar arasında. Bunun yanında enfeksiyon böbrekleri etkilerse bel ve sırt ağrısı, tüpleri etkilerse kasık ağrısı yüksek ateş ve cinsel birliktelik esnasında ağrı ve eklem ağrıları da hastalığın belirtileri arasında yer alıyor. Erkeklerde ise idrarda yanma ve sızının yanında, peniste akıntı, kasık ve testislerde ağrıya sebep olabilir. Tedavi edilmez ise prostata enfeksiyon ilerleyebilir. Sperm değerleri üzerinde olumsuz etkisi olabilir ve sperm sayısında azalma ve hareketinde bozulmaya neden olabilir.”

 

 

 

FARKLI ENFEKSİYONLARI DA ÇEKEBİLİYOR

 

Üreaplasmanın teşhisinde en büyük sıkıntılardan birinin de çoğu zaman yanına farklı enfeksiyonları çekebilmesi olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Ü. Salar konuyla ilgili önemli bilgiler verdi: “Üreaplasma çoğu zaman mantar enfeksiyonu ile birlikte olabiliyor. Mantar enfeksiyonu beyaz – krem renkli yağlı boya gibi vajen duvarın kapıldığı için bazen sadece mantar enfeksiyonun var olduğu düşünülerek sadece bu yönde tedavi yapılıyor. Dolayısıyla altta yatan ve kendini saklayan asıl sorun tedavi edilmeden kalıyor. Bunun yanında bazen de Human Papilloma Virüsu (HPV) ile birlikte olabiliyor. Eğer bir kadında, üreaplasma, mantar enfeksiyonu ve HPV birlikte görülürse o zaman tedavi daha da zorlaşıyor. Bu nedenle geçmeyen akıntı, geçmeyen mantar enfeksiyonu durumlarında mutlaka üreaplasma yönünden test yapılması gerekir.”

 

“DOĞRU KULLANILMAYAN ANTİBİYOTİK NEDENİYLE DİRENÇ GELİŞİYOR”

 

Üreaplasmanın dirençli bir enfeksiyon olduğunu ve bu nedenle doğru antibiyotiğin doğru zamanda ve doğru şekilde kullanılmasının son derece önemli olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Ü. Salar, “Bunu şöyle düşünebilirsiniz elimizde tek bir kurşun var bu kurşunu doğru yerde doğru zamanda düşmana karşı kullanmalıyız ki çözüm olsun. Maalesef bize ulaşan hastaların çoğunda defalarca kere antibiyotik kullanılması nedeniyle üreaplasmaya karşı direnç geliştirmiş oluyor. Bu hastalarda tedavi daha güç olduğu için sorunun çözümü için zaman gerekiyor. O yüzden gereksiz antibiyotik kullanımından mutlaka kaçınmamız lazım” diye konuştu.

 

 

 

“EŞİN DE TEDAVİSİ GEREKİYOR”

 

“Yapılan testlerde erkekte bir sorun saptanmasa da üreaplasma tedavisinde eş tedavisini de gerekli görüyoruz” diyen Dr. Öğr. Ü. Zeki Salar, “Çünkü erkeklerde yapılan testlerde üreaplasma testi çoğu zaman negatif geliyor. Fakat erkekler taşıyıcı olduğu için enfeksiyonu tekrar tekrar kadınlara bulaştırma riski bulunuyor. Bu nedenle üreaplasma tanısı alan kadınların yanında eşlerinin ya da cinsel partnerlerinin de antibiyotik tedavisi almaları gerekiyor. Eş tedavisinde karşılaştığımız en büyük sorunlardan birisi ise eşlerin ilaçları kullanmaması ya da tedavi yarım bırakması. Mutlaka eşlerin de tedaviyi tam ve eksiksiz olarak alması gerektiği de bizim için çok çok önemli” diye konuştu.

 

YAŞAM ŞEKLİ DE DÜZENLENMELİ

 

Enfeksiyonun tedavisinde antibiyotik tedavisinin tek başına yeterli olmadığını ve mutlaka bazı yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Ü. Zeki Salar sözlerini şöyle sürdürdü: “Üreaplasmadan da kurtulmak için de vücudun da buna karşı dirençli güçlü olması gerekli. Bunu sağlamak için sigara içiliyorsa bırakılmalı ya da en azından azaltılmalı, günlük 7-8 saatlik kalite uyunmalı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli. Ayrıca spor yapılması bağışıklık sistemini güçlendirerek üreaplasmanın vücuttan atılmasında önemli olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum.”


Yakıtı biten otomobili iten gençlere kamyonet çarptı; askerden gelen Emir, öldü

Rojin'in babası;İntihar etseydi yurdun 4'üncü katından ederdi, darp izi var

İsrail,Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldüğünü duyurdu

Büyükşehir Belediyesi ‘ErasmusDays 2024’ Bilgilendirme Semineri ile Gençlere Avrupa Fırsatlarını Tanıttı

Başkan Er’den Kale Belediyesine ziyaret

Şanlıurfa'da TIR'a dorse bağlamak isterken körüğün patlamasıyla öldü

Topçu ; Çayırbağ’da İbad Hüseynli Caddesi’nin açılışına katıldı

Down sendromlu öğrencinin ağzının koli bandı ile kapatıldığı fotoğrafa inceleme

Küçükçekmece’de cadde ortasında silahlı saldırı

Genelbaşkan Maskar ; Yaşam,paylaştıkça anlam kazanır

Hurma toplamaya gitmişti; cansız bedeni bulundu

Başkan Doğan'dan Abdülkadir Ömür açıklaması: Kendisinden formayı çıkardım; kapının önüne koydum

Kayseri'de silah ticaretine 1 gözaltı

Tekirdağ'da hayırsever iş insanlarına teşekkür belgesi

Vali Soytürk: Tekirdağ'da asayiş olayları yüzde 13 azaldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kurtulmuş'u kabul etti

Dolandırıcılıktan tutuklanmıştı; vali yardımcısının oğlunun cinayet şüphelisi çıktı

Uludağ'a mevsimin ilk karı yağdı

Kütahya’da kaçak kazıya 2 tutuklama

Türkiye, Romanya ve Bulgaristan arasında askeri faaliyetleri kapsayan Niyet Mektubu imzalandı

YÖK Başkanı Özvar: İklim dostu kampüs projesini hayata geçirmiş bulunuyoruz

Bakanlıktan, Hazro Belediyesi’ne iş makinesi hibesi

Kaldığı otelde resepsiyon görevlisini bıçakladı (2)

Kırklareli'de aranması bulunan 13 kişi tutuklandı

İstanbul- Kasımpaşa Oya Kayacık ÇES Gastronomi Atölyesi açıldı

Kırklareli'de sahte içki operasyonunda 2 gözaltı

Acil serviste darbedilip, saçı kopartılan Doktor İrem: Güvenli hissetmiyorum

Bakan Güler, Ukrayna Savunma Bakanı Umerov ile bir araya geldi

Sular yükselince kamyonetiyle çayda mahsur kalan sürücü kurtarıldı

İstanbul - Lübnan'dan tahliye edilen 58 kişi İstanbul'a getirildi

Yükleniyor

Büyükşehir Belediyesi ‘ErasmusDays 2024’ Bilgilendirme Semineri ile Gençlere Avrupa Fırsatlarını Tanıttı

Başkan Er’den Kale Belediyesine ziyaret

Battalgazi’de Beyaz Baston Görme Engelliler Günü Etkinliği

Sadıkoğlu: Depremzedelerin GSS borçları silinmeli

Nurullah Genç, Battalgazi’de Gençlerle Buluştu

Malatya Yeni Sanayi Sitesi'nde 714 işyerinin yılsonunda tamamlanması hedefleniyor

Yeşilyurt Belediyesi, 15 Yeni İş Makinasıyla Araç Filosunu Güçlendirdi

Mayalı Ekmek Yarışmasının Şampiyonu, Kadiruşağı Köyü

Başkan Taşkın, Fırat Mahallesi’nde Vatandaşlarla Buluştu

Ölmeztoprak hastanedeki kazazedeleri ziyaret etti

Başkan Doğan'dan Abdülkadir Ömür açıklaması: Kendisinden formayı çıkardım; kapının önüne koydum

Yeni Malatyaspor TFF'ye ligden çekilme talebi iletti

Mardin 1969 Spor, Ağrıspor maçına hazırlanıyor

Hatayspor, Sivasspor mesaisini sürdürdü

Türkiye Atıcılık Federasyonunda yeni başkan Murat Kocakaya

Menemen FK'da taraftara davet

Nazillispor'un morali yerinde

Altınordu'da sıra deplasmanda

Bodrum Basketbol'dan Slovakya zaferi

Bursaspor Basketbol - Anorthosis Famagusta: 86-79

İstanbul- Kasımpaşa Oya Kayacık ÇES Gastronomi Atölyesi açıldı

İstanbul - Lübnan'dan tahliye edilen 58 kişi İstanbul'a getirildi

İstanbul - Bakan Göktaş: 6284'ü sonuna kadar uygulatmaya kararlıyız

İstanbul-Bakan Şimşek: Önümüzdeki yıllarda küresel ticarette yüzde 3'ten fazla büyüme beklenmiyor

Kaldığı otelde resepsiyon görevlisini bıçakladı

İstanbul - Kağıthane’de torbacılık yapan şüpheli Tuzla’da yakalandı

Tamir ettiği TIR rampasının altında kalan sürücü öldü: Annenin feryadı yürekleri dağladı

İstanbul - Esenler’de kuzenler arasında alacak verecek tartışması: 1 ölü

İstanbul - Kağıthane'de cam silerken 7. kattan düşüp hayatını kaybetti

İstanbul - İstanbul'da yağmur sonrası gökkuşağı

Şanlıurfa'da TIR'a dorse bağlamak isterken körüğün patlamasıyla öldü

Sivas'ta 10 dakika arayla 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde 2 deprem

Çarpışan otomobiller alev aldı:1 ölü, 1 yaralı

Diyarbakır’da kamyonla otomobil çarpıştı 1 ölü, 2 yaralı

Elazığ’da 3 kişinin yaralandığı silahlı kavgada 1 tutuklama

Otomobilde sevgilisini öldürüp intihar etti

Kadın kılığında pazara gelip, pazarcıyı tabancayla vurdu

Malatya'da motosiklet ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Husumetli oldukları ailenin 15 yaşındaki çocuğu tarafından 21 bıçak darbesiyle öldürüldü

Gaziantep'te vahşet ; Eşi ve 4 çocuğunu öldürüp, intihar etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kurtulmuş'u kabul etti

CHP'li Başarır: Laiklik bu ülkede özgürlüğün teminatıdır

Erbakan: Muş, partimizin kalesi olacaktır

Bakan Memişoğlu: Sağlık hizmetleri ile ilgili eksiklerimizi tamamlayacağız (2)

AK Parti'li Ala'dan 'çözüm süreci' açıklaması: Masamızda böyle bir şey yok

Kurtulmuş: Macaristan'la ikili ticaret hacminin 6 milyar dolara çıkacağını ümit ediyoruz

Bakan Fidan, Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt'ı kabul etti

TBMM Genel Kurulu'nda, mahkemenin Kılıçdaroğlu ile ilgili 'Zorla getirilme' kararı tartışmalara neden oldu

Özgür Özel: Kahraman ve güçlü ordumuz varken, İsrail bize nasıl saldıracak?

Bakan Güler, NATO Savunma Bakanları Toplantısı için Belçika'da

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 8 7 0 1 16 22
2.Samsunspor 8 6 2 0 7 18
3.Beşiktaş 7 5 0 2 10 17
4.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
5.İstanbul Başakşehir 7 4 1 2 5 14
6.Göztepe 7 3 1 3 5 12
7.Eyüpspor 8 3 2 3 3 12
8.Konyaspor 8 3 3 2 -1 11
9.Bodrum FK 8 3 4 1 -2 10
10.Trabzonspor 7 1 0 6 1 9
11.Alanyaspor 8 2 3 3 -3 9
12.Kasımpaşa 8 1 2 5 -2 8
13.Sivasspor 8 2 4 2 -3 8
14.Antalyaspor 8 2 4 2 -6 8
15.Rizespor 8 2 5 1 -11 7
16.Gazişehir Gaziantep 7 1 4 2 -4 5
17.Kayserispor 7 0 3 4 -7 4
18.Hatayspor 7 0 4 3 -6 3
19.Adana Demirspor 8 0 7 1 -13 1