• BIST 100

    8898,23%-1,27
  • DOLAR

    34,10% -0,26
  • EURO

    37,71% -0,24
  • GRAM ALTIN

    2919,67% -0,12
  • Ç. ALTIN

    4881,55% -0,69

'THY’nin 2033 yılında ülke ekonomisine katkısı 144 milyar dolar olacak'

'THY’nin 2033 yılında ülke ekonomisine katkısı 144 milyar dolar olacak'

Ekonomi 3.10.2024 14:52:24 19

İrem Çağla ZİNCİRLİ-Fırat ALKIZ/MALATYA,(DHA)- TÜRK Hava Yolları (THY) yönetimi, Türkiye Tanıtım Etkinlikleri kapsamında Malatya’da bir araya geldi. 2023 yılında THY’nin Türkiye ekonomisine 56 milyar dolarlık bir katkı sağladığını söyleyen THY Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, “Bu rakamın 30 milyar doları direkt gelir, 16 milyar doları turizm katkısı kalanı da diğer katkılar olmak üzere Türkiye’ye katkısı 56 milyon dolar oldu. Türkiye ekonomisinin 1,1 trilyon dolar büyüklüğünde olduğunu göz önünde bulundurursak Türk Hava Yolları tek başına ülke ekonomisini yüzde 21'ine katkı sağlayan bir şirket olmuştur. 2033 yılında da THY’nin ülke ekonomisine katkısı 144 milyar dolar olacak" ifadelerini kullandı.

THY, Malatya’da Türkiye Tanıtım etkinlikleri kapsamında Malatya Valisi Seddar Yavuz, Malatya Belediye Başkanı Sami Er, THY Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı Ahmet Bolat ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Ardından Bolat, Arslantepe Höyüğü’nü ziyaret etti.

Malatya Valisi Seddar Yavuz, “Malatya için çok özel bir gün. Çünkü hizmet sektörü, turizm, dünyada en fazla ülkelerin peşinde koştuğu, elde etmek istediği önemli bir sektör. Dolayısıyla Malatya tarih ve kültür şehri olarak hep en önde olmuştur. Selçuklu ve Osmanlı döneminde yine en önemli merkezlerden bir tanesi olmuştur. Biz Malatya’yı Malatya türküsünde olduğu gibi eşi benzeri olmayan bir şehir olarak tanımladık. Önemli olan bu denli kıymetli bir hazinenin tanıtılması ve Malatya ilimizin turizmden daha fazla gelir elde edebilmesi bakımından şehrimizin tanıtımına büyük bir katkı sağlayacak toplantıyı gerçekleştiriyoruz” dedi.

‘BUGÜNE KADAR 6 KITA VE 130 ÜLKEDE UÇUŞ YAPMAKTAYIZ’

THY Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı Ahmet Bolat ise "Tarihi milattan önce binlerce yıl önceye dayanan ve o günden bugüne medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Malatya şehri, kültürel ve doğal güzelliklerinin yanı sıra gastronomik anlamda da ülkemizin eşsiz şehirlerinden biri. Bereketli Hilal içerisindeki konumuyla tarihi boyunca kültürlere ve medeniyetlere en sahipliği yapan Malatya turizm açısından maalesef hak ettiği noktada değil. Geçtiğimiz yıllarda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Arslantepe Höyüğü başta olmak üzere kültürlerin başyapıtlarına sahip Malatya’nın kanyonları da büyük potansiyel barındırıyor. Belediyemizin çalışmalarıyla turistler için büyük bir cazibe alanına dönüşen bu değerlerimizin güzel tanıtım faaliyetleriyle birlikte dünyanın her yerinden turisti buraya çekeceğine yürekten inanıyoruz. Türkiye’nin Bayrak Taşıyıcı Havayolu markası olarak biz tam da bu amaçla Türkiye Tanıtım Faaliyetleri düzenliyoruz. Dünyanın dört bir yanında düzenlediğimiz bu etkinliklerde ülkemizin her köşesine yayılmış olan zenginliklerini ve değerlerini tanıtıyor ve insanları ülkemize davet ediyoruz. 2022 yılında başladığımız etkinliklerimizi bugüne dek Amerika, Asya’da olmak üzere 18 dünya şehrinde etkinlikler düzenledik ve milyonlarca insana ulaştık. Etkinliklerimizin geri dönüşleri de yolcu sayılarımıza hızla artışla gözlemlemekteyiz. Ülkemizin en değerli markası ve en büyük hizmet ihracatçısı olarak bugüne kadar 6 kıta ve 130 ülkede uçuşlar yapmaktayız” dedi.

'10 SENEDE 4'ÜNCÜ BÜYÜK HAVAYOLU ŞİRKETİ OLACAĞIZ'

Türk Hava Yolları’nın 2005 yılında 65 uçağı olan ve yabancıların butik diye gösterdiği bir havayolu olduğunu belirten Bolat, “Türk Hava Yolları son 20 yılda yüzde 12 oranında büyüdü. Dünyadaki diğer havayolları ortama 3,5-4 büyürken THY yüzde 12 oranında büyüdü. Bugün 470’e yakın uçağımız var. 470’e yakın uçağı olan ve yılda 90 milyon yolcu taşıyan bir dünya markası oldu. Bundan sonra gideceğimiz yolda da 10 senede 810 uçağı olan dünyadaki 4’üncü büyük havayolu olacak. Ülkemize çok büyük katkısı oluyor. Özellikle istihdam anlamında 10 bin çalışanı olan bir şirketten bugün 94 bin çalışanı olan bir şirkete dönüştü. 10 yıl sonra 150 bin çalışanı olan bir şirket olacak” diye konuştu.

‘2033 YILINDA DA THY’NİN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI 144 MİLYAR DOLAR OLACAK’

2023 yılında THY’nin Türkiye ekonomisine 56 milyar dolarlık bir katkı sağladığını söyleyen Bolat, “Bu rakamın 30 milyar doları direkt gelir, 16 milyar doları turizm katkısı kalanı da diğer katkılar olmak üzere Türkiye’ye katkısı 56 milyon dolar oldu. Türkiye ekonomisinin 1.1 trilyon dolar büyüklüğünde olduğunu göz önünde bulundurursak Türk Hava Yolları tek başına ülke ekonomisini yüzde 21'ine katkı sağlayan bir şirket. 2033 yılında da THY’nin ülke ekonomisine katkısı 144 milyar dolar olacak. Şu an da dünyanın 364 noktasına uçuyoruz” ifadelerini kullandı.

‘YILLIK UÇUŞ SAYIMIZ 530 BİNİN ÜZERİNDE’

Bolat, “Türkiye’de 21 tane UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerimiz var. Dünyaya buraları anlatıyoruz. 18 tane Amerika’da Asya’da etkinlik yaptık ve milyonlarca kişiye ulaştık. Onlara ülkemizin değerlerini anlatıyoruz. Kültür turizmi için gelen bir turist ülkeye 3 bin dolar para bırakıyor. Bu açıdan da kültürel turistleri buralara çekmemin çok büyük bir önemi var. Yıllık uçuş sayımız 530 binin üzerinde. Bunun aşağı yukarı 205 bini iç hatlarda olmuş. 325 bini de dış hatlarda olmuş. Geçen seneden bu seneye iç hatlarda uçuş sayılarımız yüzde 7 oranında artmış” dedi.

‘DEPREMDE BURAYA İLK HİZMET EDEN ANADOLU JET VE TÜRK HAVA YOLLARI OLDU’

Bolat, “Deprem bölgesi Malatya başta olmak üzere 2025 yılı yaz ve kış tarifesinde pozitif ayrımcılık yapacağız. Biraz daha frekansları arttıracağız, saatleri düzelteceğiz. THY, Türkiye’nin hizmetinde olan bir havayolu. Depremde buraya ilk hizmet eden Anadolu Jet ve Türk Hava Yolları oldu. Bir ay boyunca kargo uçaklarımızla deprem bölgesine çadır, yardım malzemeleri taşıdık. 1 ay boyunca hiç yurt dışına uçuş yapmadık. Kargo uçaklarımızı bu bölgelere sarf ettik. Buralardan ücretsiz tahliyeler yaptık. Deprem zamanı ve sonrasında 300 milyon dolara yakın nakdi ayni yardımlarımız oldu. Bunlar devam edecek. Eğer THY’nin finansalları güçlü olmasaydı bunların hiçbirini yapamazdık. O nedenle THY’nin büyüyerek yoluna devam etmesi lazım” diye belirtti.

‘THY GEÇEN SENE ÜLKEYE 18 MİLYAR DOLAR GETİRDİ’

Bolat, “Bugünkü yaşadığımız ekonomik sıkıntıların ana kaynağı sattıklarımızdan daha fazla dışardan mal alıyoruz. Cari açığımız var. 100 milyar dolarla kadar çıkmıştı. Cari açığımız fazla olduğu sürece enflasyon artıyor. Paranın değeri düşüyor O nedenle cari fazlalık yapmamız lazım. THY geçen sene ülkeye 18 milyar dolar getirdi. Türkiye’deki en büyük mal ihracatçısına bakıyoruz. Birinci sırada akaryakıt şirketi var. 6 milyar dolara yakın ihracat yapıyor. İthal ediyor ham maddeyi işliyor ve satıyor. İkincisi büyük bir otomobil firması. O da 6 milyar dolara yakın. THY tek başına bu üç firmadan daha fazla ihracat yapmış. Bu getirdiği 18 milyarın içinden uçak kiraları, motor bakım maliyetleri gibi dövizle alınan şeyleri çıkardıktan sonra da 8 milyar dolar net para ülkemizde kalmış. Genelde baktığımızda hizmet ihracatında böyle bir tablo. 100 milyar dolarlık hizmet ihracatımız var. Bunun 55 milyar doları ülkemizde kalıyor. O nedenle Malatya ve ülke ekonomimizin kalkınmasındaki en önemli faktörlerden bir tanesi hizmet ihracatı olacak. Biz birkaç ay içerisinde hizmet ihracatçılarını buraya getireceğiz. Sağlıkçılar, turizm, eğitim gibi. Türkiye’de şu anda 300 binden fazla yabancı öğrenci eğitim görüyor. Malatya’da ne kadar? 5 bin. Çok az. Malatya’ya özel üniversitelerin açılması için teşvik edeceğiz. Çünkü Türkiye şu anda 130 ülkeden öğrenci toplayan bir ülkeye dönüştü” dedi.


Malatya’da Darende ilçesinin göbeğinde silah imalathanesi

Başkan Geçit ; “Ortak Akılla Hizmet Kalitemizi Artırıyoruz”

Malatya’da 58 yaşındaki kursiyer Nurhan Erdoğan,azmiyle gençlere örnek oluyor

Malatya BB, Gözene Mahallesi’nde yol çalışmalarına başladı

Yalçın Topçu ; Öyle ya da böyle,önümüzdeki asır,Türk asrı olacak

Kayapınar Kaymakamı Bilgin, şehit Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ın isminin değiştirilmesini reddetti

AK Parti'li Çelik: Gazze'de olan şey insanlığa dönük bir saldırıdır

Şehit uzman çavuşun cenazesi, Çanakkale'de askeri törenle karşılandı (2)

FIBA Kadınlar Süper Kupası, üst üste 2’nci kez Fenerbahçe Opet’in

Emine Erdoğan'dan anne adaylarına 'normal doğum' çağrısı

Özgür Özel: İsrail halkının değil, İsrail’in faşist yönetiminin düşmanıyız

ERÜ, TEKNOFEST Adana’da yerini aldı

Yalova Valisi Kaya, motosiklet denetimine katılarak sürücülere broşür dağıttı

Kayseri’de atık malzemelerden yapılan 3 boyutlu rölyeflerin sergisi açıldı

Yalova Valisi Kaya: Yalova'da eylül ayında bin 521 olay meydana geldi

İstanbul - İstanbul Boğazı'nda iki yük gemisi çarpıştı-1 / Ek bilgi ve yeni görüntülerle

İstanbul-İstanbul Boğazı'nda 2 yük gemisi çarpıştı; telsiz konuşmaları ortaya çıktı

Yangında mahsur kalan yavru kediler kurtarıldı

Kayıp Alzhiemer hastası aranıyor

TEKNOFEST Adana'ya ikinci günde de yoğun ilgi

Manisa'da e-Belediye uygulaması hizmete girdi

Adabahçe bu kış da sofralara lezzet ve bereket katacak

Otomobilinde eşinin gözü önünde karnından bıçaklandı

Ödemiş'te yılın ahileri şed kuşandı

Arnavutköy'de Osmanlı, Taşoluk Konakları ile Mavigöl ve çevresi kullanıma açıldı

Savcı, Aysel'i tabancayla yaralayan eski eş için ağırlaştırılmış müebbet istedi

Sosyal medyanın gündemine oturan 'saygı'; erkek turistler Bursa’da tarihi Yeşil Cami'yi etek giyip, ziyaret etti

Bakan Yardımcısı Bozay: Almanya ile 60 milyar avro ticaret hacmini hedefliyoruz

5'inci Uluslararası Katılımlı Yangın Sempozyumu başladı

Şehit uzman çavuşun cenazesi, Çanakkale'de askeri törenle karşılandı

Yükleniyor

Başkan Geçit ; “Ortak Akılla Hizmet Kalitemizi Artırıyoruz”

Malatya’da 58 yaşındaki kursiyer Nurhan Erdoğan,azmiyle gençlere örnek oluyor

Malatya BB, Gözene Mahallesi’nde yol çalışmalarına başladı

Malatya’da Sanat Kursuna Katılan Cahide,44 yaşında üniversiteli oldu

Başkan Geçit ; Yeşilyurt,planlı ve güçlü yatırımlarla inşa ediliyor

YMP Malatya İl Başkanı Yalçın’dan Depremzede Öğrencilere Kırtasiye Desteği

Battalgazi’de ilk 6 Ayda Dönüşüm ve Yenilik Rüzgârı

Tenis Tutkunları, Yeşilyurt Belediyesi Tenis Turnuvası’nda Hünerlerini Sergiledi

Malatya BB Başkanı Er, Yol Çalışmalarını Yerinde İnceledi

Bayram Taşkın: "Hiç Bir Mahallelerimizi İhmal Etmeyeceğiz"

FIBA Kadınlar Süper Kupası, üst üste 2’nci kez Fenerbahçe Opet’in

Erzurumspor'da toplu imza töreni

Sivasspor'un yeni sportif direktörü Abdurrahman Dereli oldu

Trabzonspor’da Hatayspor maçı hazırlıkları devam ediyor

Sezer Huysuz yeniden Türkiye Judo Federasyonu başkanı seçildi

Hatayspor’da Trabzonspor hazırlıkları sürüyor

Mardin 1969 Spor’da Erciyes 38 FK maçın hazırlıkları başladı

VakıfBank'ta 2024-2025 sezonu öncesi medya günü düzenlendi

Karşıyaka'da Onur kulübede kaldı

Karşıyaka'nın potada Tenerife kabusu

İstanbul - İstanbul Boğazı'nda iki yük gemisi çarpıştı-1 / Ek bilgi ve yeni görüntülerle

İstanbul-İstanbul Boğazı'nda 2 yük gemisi çarpıştı; telsiz konuşmaları ortaya çıktı

İstanbul - Milli Savunma Üniversitesi ve Harp Enstitüleri 2024-2025 eğitim öğretim yılı törenle başladı

İstanbul- Usta Gazeteci Güneri Cıvaoğlu son yolculuğuna uğurlandı

İstanbul - Cem Garipoğlu'nun mezarının son görüntüsü

İstanbul- Usta Gazeteci Güneri Cıvaoğlu son yolculuğuna uğurlandı -1

İstanbul - Avukat Epözdemir: 1 hafta içinde rapor tanzim edilecektir - 1

İstanbul - Usta gazeteci Güneri Cıvaoğlu'na veda töreni yapıldı

İstanbul - Vali Gül: 2024 yılının ilk 9 ayında 193 operasyonda 148 suç çetesi çökertildi

Hemşirenin yaralıya müdahalesini engelleyen sanığa 'kasten öldürme' davası

Malatya’da Darende ilçesinin göbeğinde silah imalathanesi

Şehit uzman çavuşun cenazesi, Çanakkale'de askeri törenle karşılandı (2)

ERÜ, TEKNOFEST Adana’da yerini aldı

Yalova Valisi Kaya, motosiklet denetimine katılarak sürücülere broşür dağıttı

Yalova Valisi Kaya: Yalova'da eylül ayında bin 521 olay meydana geldi

Yangında mahsur kalan yavru kediler kurtarıldı

Kayıp Alzhiemer hastası aranıyor

Manisa'da e-Belediye uygulaması hizmete girdi

Adabahçe bu kış da sofralara lezzet ve bereket katacak

Otomobilinde eşinin gözü önünde karnından bıçaklandı

AK Parti'li Çelik: Gazze'de olan şey insanlığa dönük bir saldırıdır

Özgür Özel: İsrail halkının değil, İsrail’in faşist yönetiminin düşmanıyız

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Meclis’te kapalı oturum yapılabilir

Bakan Fidan, KKTC Başbakanı Üstel ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri İş Birliği Günü'nü kutladı

Özgür Özel: Netanyahu’nun hep birlikte alnını karışlarız

İstanbul - Bakan Uraloğlu: 12 yeni iç hat seferleri başlayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüştü

Bakan Göktaş: Nüfus Politikaları Yüksek Kurulu'nu oluşturuyoruz

Bakan Güler, KKTC Başbakanı Üstel ile bir araya geldi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 7 6 0 1 15 19
2.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
3.Beşiktaş 6 5 0 1 10 16
4.Samsunspor 7 5 2 0 5 15
5.İstanbul Başakşehir 6 4 1 1 5 13
6.Eyüpspor 7 3 1 3 4 12
7.Göztepe 6 2 1 3 4 9
8.Bodrum FK 7 3 4 0 -2 9
9.Alanyaspor 7 2 2 3 -2 9
10.Trabzonspor 6 1 0 5 1 8
11.Konyaspor 7 2 3 2 -2 8
12.Sivasspor 7 2 3 2 -2 8
13.Antalyaspor 7 2 3 2 -5 8
14.Kasımpaşa 7 1 2 4 -2 7
15.Gazişehir Gaziantep 6 1 4 1 -4 4
16.Rizespor 7 1 5 1 -12 4
17.Kayserispor 6 0 3 3 -7 3
18.Hatayspor 6 0 4 2 -6 2
19.Adana Demirspor 7 0 6 1 -11 1