Tarih: 19.10.2024 01:13

Sultangazi Belediyesi, ‘Hanzala Kültür, Sanat ve Özgürlük Sezonu’nu başlattı

Facebook Twitter Linked-in

Tuğçe ODABAŞI-Hadican EROL/İSTANBUL,(DHA)- SULTANGAZİ Belediyesi, önceki yıllarda Mimar Sinan, İbn-i Sina, Fuat Sezgin, Aşık Veysel ve Cezeri gibi bu toprakların yetiştirdiği önemli isimlere ithaf ettiği kültür ve sanat sezonlarının ardından bu yıl, Filistin'de yapılan zulme dikkat çekmek amacıyla 'Hanzala Kültür, Sanat ve Özgürlük Sezonu'nu başlattı. Bu özel sezonda, sanatın gücüyle adalet ve özgürlük mesajları veriliyor.

Sultangazi Belediyesi'nin her yıl Mimar Sinan, İbn-i Sina, Fuat Sezgin, Aşık Veysel ve Cezeri gibi farklı isimlere ithaf edilen kültür ve sanat sezonu, bu yıl Filistin'deki zulme dikkat çekmek amacıyla,'Hanzala Kültür, Sanat ve Özgürlük Sezonu' adıyla başladı. Belediyeye ait Nikah Sarayı'nda düzenlenen açılış programına, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Adalet Komisyon Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Yüksel, AK Parti İstanbul Milletvekili ve AB Karma Parlamento Komisyon Başkanı Dr. İsmail Emrah Karayel, AK Parti İstanbul Milletvekili, TBMM İdare Amiri ve Filistin Dostluk Grubu Başkanı Hasan Turan, Sultangazi Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun ve eşi Tuba Dursun, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Salonun girişinde, Filistinli karikatürist Naci el-Ali'nin çizimlerinden oluşan bir sergi yer aldı. Program Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlarken, Naci el-Ali'nin hayatı ve Hanzala karakterinin anlamını anlatan bir belgesel gösterimi yapıldı. Gazze'den kesitler sunan belgesel, izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı.

YÜKSEL: BU SALDIRILARI KINAMAK VE TÜM DÜNYAYA DUYURMAK ADINA TOPLANDIK

Açılış programında konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili ve Adalet Komisyon Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Yüksel, İsrail'in Filistin'de işlediği savaş suçlarına ve soykırıma dikkat çekerek, “Hastaneler bombalandı, okullar bombalandı, camiler, kiliseler bombalandı. İsrail'in bugüne kadar işlemiş olduğu savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım suçu işlediği ortada. Bunlar tüm dünyanın gözü önünde yaşanıyor. Bizler burada, bu saldırıları kınamak ve tüm dünyaya duyurmak adına toplandık. Aynı zamanda Türkiye, bugüne kadar birçok adım attı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Hukuk Ekibi Başkanı olarak söylüyorum, inşallah Netanyahu ve cinayet şebekesi bir gün sanık sandalyesinde oturacak ve yaptıklarının cezasını çekecekler. Bu anlamlı program için Sultangazi Belediyemize ve Belediye Başkanımız Abdurrahman Dursun'a çok teşekkür ediyorum” dedi.

TURAN: HANZALA'NIN DİRENİŞİ SANATLA YAŞATILIYOR

Hanzala karakterinin evrensel mesajını sanat yoluyla yaymanın önemini vurgulayan AK Parti İstanbul Milletvekili, TBMM İdare Amiri ve Filistin Dostluk Grubu Başkanı Hasan Turan, “Bir acının, bir dramın, bir trajedinin en iyi anlatım yöntemi sanattır. Kültür ve sanat sezonunun, yeryüzündeki acıların atar damarı olan Filistin ve Hanzala üzerinden anlatılması çok kıymetli olmuştur. Türkiye Filistin Dostluk Grubu Başkanı olarak bu duyarlılıktan dolayı başkanımızı tebrik ediyorum. Daha fazla Hanzala ölmesin, Hanzala artık yüzünü dönsün; annesini, babasını, halkını, vatanını kucaklasın istiyoruz. 1969'dan bugüne Hanzala direnişini sürdürüyor. Biz de her birimiz, sahip olduğumuz imkanlar ve taşıdığımız sıfatlarla Hanzala'nın sesini tüm dünyaya duyuracağız” diye konuştu.

DURSUN: FİLİSTİN'İN UNUTULMAYACAĞI BİR SEZON YAŞAYACAĞIZ

Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun ise bu yılki kültür ve sanat sezonuna Hanzala ismini vermelerini Filistin'e olan desteklerinin bir ifadesi olduğunu belirtti.

Başkan Dursun, “Bu sezona Hanzala ismini vermemizin sebebi, Filistin'de yaşananları unutturmamak ve onlara dikkat çekmektir. Yaklaşık sekiz ay boyunca sürecek bu sezonda tiyatrolar, söyleşiler, paneller ve çeşitli sanat etkinlikleri düzenleyerek hem kültürel faaliyetlerimize devam edeceğiz hem de özgürlüğün ne olduğunu hatırlatacağız. Elbette biz, bu programlarla savaşı durduramayız, acıları dindiremeyiz ama bir nebze de olsa oradaki zulmü duyurabiliriz. Hanzala ile birlikte özgürlüğün farkına varacağız. Filistin'deki dramı, kadınların ve çocukların çektiği acıları unutturmamak için İstanbul'un dört bir yanından gelen insanlara bu dramı hatırlatmak için bu programı yapıyoruz. İnşallah bir gün Filistin'de bu dram sona erecek, Hanzala da yüzünü özgür bir insan olarak tüm dünyaya dönecek.” ifadelerini kullandı.

DÜNYAYA SIRTINI DÖNEN ÇOCUK; 'HANZALA'

Hanzala karakteri, Filistin'in özgürlük mücadelesinin sembollerinden birisidir. Filistinli karikatürist Naci el-Ali'nin çizdiği eserde yer alan çocuk, ülkesinden Filistin zulmü yüzünden sürülen bir çocuğu anlatır. Filistin özgürlüğüne kavuşuncaya kadar tüm dünyaya sırtını dönen küçük bir çocuğun hikayesi, bir ülkenin direniş sembolü haline gelmiştir. Hanzala hep 10 yaşındadır, Filistin özgür olana ve vatanına dönene kadar ne büyür ne de yüzünü bize çevirir. (DHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —