Tarih: 27.09.2024 14:21

Su seviyesi düşen İznik Gölü'ne 5 dere bağlanacak

Facebook Twitter Linked-in

Tülay POYRAZ/İZNİK (Bursa), (DHA)- İZNİK Gölü’nde su seviyesindeki tehlikeli düşüş, İznik Gölü Koruma Birliği toplantısında ele alındı. Toplantıda öne çıkan görüşler arasında çevrede bulunan 5 derenin yönünün İznik Gölü'ne çevrilmesi oldu.

Hava sıcaklıklarının normalin üzerinde seyretmesi ve yağışların düşük seviyede olması nedeniyle İznik Gölü'nün seviyesi yer yer 400 metre çekildi. Yaşanan çekilme tehlikeli seviyeye gelince İznik Gölü Koruma Birliği konuyu gündemine aldı. İznik ve Orhangazi Belediye meclis üyelerinin yanı sıra Devlet Su İşleri yetkililerinin de katıldığı toplantıda, gölün su seviyesini dengelemek amacıyla acil önlemler üzerinde duruldu. 2019 yılından beri yapılan çalışmaların sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda, Boğazköy Barajı'nın temiz suyunun ve Karsak bölgesindeki beş derenin yönünün İznik Gölü’ne çevrilmesi planlanıyor. DSİ yetkilileri, ayrıca Bursa-İznik Gölü Havzası'nın su bütçesinin korunmasına yönelik araştırmaların yanı sıra, İznik Gölü’nden ilave içme ve kullanma suyu teminine yönelik mühendislik hizmetleri için sözleşmelerin 2023 Aralık ayında imzalandığını açıkladı.

Toplantıda ayrıca, İznik Barajı’nın faaliyete geçmesinin ardından kapalı sistem sulamaya geçileceği duyuruldu. Bu sistem, vahşi sulama uygulamalarını sona erdirerek suyun daha verimli kullanılmasını sağlayacak. Kapalı sistem sulamanın, gölün su seviyesini destekleyeceği vurgulandı.

Toplantının sonunda, DSİ ve belediye yetkilileri, projelerin hızla hayata geçirileceğini ve çalışmaların en kısa sürede başlayacağını açıkladı. (DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —