Steve Wozniak: Yapay zekâ çok güzel sonuçlar yaratabilir ama yöneten hep insan olmalı

Steve Wozniak: Yapay zekâ çok güzel sonuçlar yaratabilir ama yöneten hep insan olmalı

Steve Wozniak: Yapay zekâ çok güzel sonuçlar yaratabilir ama yöneten hep insan olmalı

İSTANBUL,(DHA) - TÜRKİYE İş Bankası'nın, 100'üncü kuruluş yıldönümü vesilesiyle düzenlediği 'Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış' başlıklı uluslararası konferansı Apple'ın kurucularından Steve Wozniak ve Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar'ın konuşmalarıyla sona erdi. Steve Wozniak, “Ben yapay zekânın y'sine inanıyorum. Yapay zekânın bir zekâsı yok. Aslında bir beyin inşa etmeye çalışıyoruz. Yapay zekâ çok güzel sonuçlar yaratabilir ama eyleme geçmeden önce bunu yöneten hep insan olmalı" dedi. Aziz Sancar ise “Erkekler kadar kızlarımızı da mutlaka okutmalıyız. Çocuklarımıza çok erken yaşlarda deney yapmayı öğretmeliyiz. Bilim insanları dinden ve politikadan uzak olmalı. Liyakata dayalı fırsat yaratmak çok önemli" diye konuştu.

Apple'ın kurucularından bilgisayar bilimcisi Steve Wozniak, konferansta 'Yeni Çağı Anlamak' konulu konuşmasında, artık her alanda büyük etkiye sahip teknolojideki gelişmelerle dünyanın sürekli bir değişim içerisinde olduğunu söyledi.Birçok şirketin CEO'sunun teknoloji çağında bu değişimi yönetmeye çalışırken aynı zamanda şirkete para kazandırmakla meşgul olduğunu ifade eden Wozniak, “Bugünkü süreçle yarın belki başka bir yöne gidilecek. Teknolojideki değişimle birlikte dünyada kültürel değişiklikler oluyor. Halka açık şirketlerin sahipleri aslında hisse sahipleri… Hisse sahipleri de 'hissemiz yükselsin' istiyorlar. O yüzden CEO üzerinde çok büyük baskı var. Ama Yönetim Kurulu, 'gelecekte şöyle yapmalıyız, böyle yapmalıyız' diyebilir ve yeni teknolojilere bakabilir. Bunu CDO'lar (Chief Destructive Officer-Baş Yıkım Yöneticisi) ile yapabilirler. CDO'lar CEO'ya bağlı olmamalı" diye konuştu.

Steve Wozniak, yapay zekâyla ilgili değerlendirmelerini paylaşırken de şunları söyledi:

“Ben yapay zekânın y'sine inanıyorum. Yapay zekânın bir zekâsı yok. Aslında bir beyin inşa etmeye çalışıyoruz. Bir beyni bir devre gibi kurmayı yeterince bilmiyoruz. Yapay zekâ, buna bir cevap getiriyor. Başkasının sesini taklit ediyor, bazen olmayan şeyleri aktarıyor, uyduruyor. O zaman yapay zekânın ürettiklerinin doğru olduğunu nasıl bileceğiz? Hayatım boyunca her şeyi yapmaya çalışırken en tepede dürüstlüğü tuttum. Yapay zekaya güvenmek zor. Yapay zekâ çok güzel sonuçlar yaratabilir ama eyleme geçmeden önce bunu yöneten hep insan olmalı. 'Bir sonraki adımda dünya için nasıl daha iyi işler yapmalıyım, ne yapmalıyım'ı bilmiyor. İnsan olarak yapay zekâyı kullanmalıyız. Gerçekten çok dikkatli olmamız gereken bir araç. Burada nihai sonuç insandan gelmeli."

Yapay zekâya şüpheyle baktığını ifade eden Wozniak, “Teknoloji dünyası sürekli 'yeni bir şey üretelim, yapalım' güdüsüyle çalışırken bu alanın düzenlenmesi gerektiği görüşündeler ancak bunu sadece söylüyorlar. Eğer bir şirket, yapay zekâyı markasına yerleştirmişse, yapay zekâyla ilgili ürünler üretmişse etrafında bununla ilgili olumsuz bazı şeylerin olmasını istemez" dedi.

'YAPAY ZEKÂ HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRABİLİR AMA İNSANIN DUYGUSU ÇOK ÖNEMLİ'

Wozniak, yapay zekâ ürünleriyle ilgili o ürünün nasıl geliştirildiğiyle ilgili bilgi sahibi olmanın, yapay zekâyla ilgili mantık kurabilmenin önemine dikkat çekerken, “Diyelim ki yapay zekâdan bir şey okudunuz, yapay zekânın o bilgiyi, internetin neresinden aldığını göstermesi gerekir. Henüz böyle bir güvenceye sahip değiliz. Yapay zekâ, düşünemediği için dünya için yeni şeyler getirebilme kapasitesine henüz sahip değil. Tıpkı bilgisayarlar gibi hayatımızı kolaylaştırabilirler. Ama bence insanın duygusu çok önemli. Bir şirketle ilgili hangi konunun önemli olduğu, şirketin nasıl bir politika takip edileceğine bence insan duygusuyla karar verilmeli. Yapay zekâ bunu yapamaz" diye konuştu.

'KUANTUM, UMUTLA BEKLEDİĞİMİZ BİR TEKNOLOJİ'

Girişimcilikle ilgili değerlendirmelerini de aktaran Wozniak, neredeyse her girişimcinin başkasının işine yarayan bir şey üretmeye çalıştığını söyleyerek, “Genel talebe karşın o ürettikleri şey işe yarıyor mu? Bu çok önemli… Bir şirket kurmak için sadece girişimci olmak yetmiyor. Pazarlamayı da bilmeniz, çok iyi bir mühendisle çalışmanız gerekiyor. Eğer bu alanlarda iyi isimlerle çalışmıyorsanız o işe girişmeyin. 'Benim arkadaşlarım var, o işi kotarırım' diyerek o sulara atlamayın. Profesyonel düşünmek ve hareket etmek lazım" yorumunu yaptı. Wozniak, uzun zamandır gündemde olan kuantum fizikle ilgili de, “Kuantum, hepimizin umutla beklediğimiz bir teknoloji. Kripto dünyasında işe yarayabilir" dedi.

SANCAR: KIZLARIMIZI MUTLAKA OKUTMALI, ÇOCUKLARIMIZA ERKEN YAŞLARDA DENEY YAPMAYI ÖĞRETMELİYİZ

Ekonomi ve bankacılık konusunda bilgi sahibi olmadığını ancak bu konferansa davet edildiğinde konuyla ilgili araştırmalar yaptığını söyleyen Nobel Ödüllü Biyokimyager Prof. Dr. Aziz Sancar, “Ben gerçekten çok çalışırım. Gençken 18 saat çalışırdım hala da geç saatlere kadar çalışırım. Öğrencilerimi de öyle çalışmaya zorluyorum. Hatta sabah 9'da gelip akşam 5'te eve gidenlere 'Bankacı saatlerinde çalışıyorsunuz' diyorum" diye konuştu.

Dünya hakimiyetinin 1800'lü yıllarda İngiltere'de olduğunu, 2'nci Dünya Savaşı'nın ardından ABD'ye geçtiğini, şimdi ise Çin'in hakimiyet kurmaya başladığını belirten Sancar, geniş Türk dünyasının da dünyanın büyük bir sathını teşkil ettiğini, gerek yüzölçümü gerekse doğal kaynaklar bakımından Çin ile benzer seviyede olduğunu söyledi. Sancar, kendisinin Nobel ödülü kazandığı yıl, Çin'in de ilk defa bilimsel bir konuda Nobel ödülü aldığını belirterek, 1970'lere kadar bilim alanında Türkiye'nin Çin'den daha ileri olduğunu; şu anda ise Çin'in ABD'nin dahi önüne geçtiğini aktardı.

Prof. Dr. Sancar, özellikle geniş Türk dünyasına yönelik olarak, bilimsel çalışmaların nasıl yürütülmesi gerektiğine ilişkin şu tavsiyeleri paylaştı:

“Temel bilimi bilmek çok önemli. Temel bilim olmadan uygulamalı bilimi alıp kopyalayarak önderlik yapamayız. Erkekler kadar kızlarımızı da mutlaka okutmalıyız. Çocuklarımıza çok erken yaşlarda deney yapmayı öğretmeliyiz. Din ve bilim karıştırılmaz. Bunları tamamen ayrı tutmalıyız. Bilim insanları dinden ve politikadan uzak olmalı. Liyakata dayalı fırsat yaratmak çok önemli. Her şeyin likayata bağlı olması gerekir. Son olarak bilim yapan insanlara 'Şunu yap, bunu yap' demeyeceksiniz. Gerçek bilim insanları adanmış insanlardır. Bir şeyi merak eder, onu çözmek isterler, ne para ne şöhret beklerler. Bu gibi insanları rahat bırakın. 'Şunu çöz bunu çöz' demeyin."


Haber Kaynak : DHA

Bayram Taşkın: "Hiç Bir Mahallelerimizi İhmal Etmeyeceğiz"

Başkan Geçit, “Şehitlerimiz ve Gazilerimiz Başımızın Tâcı”

Malatya’da öğrenci servislerine sıkı denetim

Başkan Geçit ; Kırsal bölgelerdeki sorunların çözüme kavuşmasında kimsenin şüphesi olmasın

Abdurrahman Uzun, Battalgazi’de Gençlerle Buluştu

Başkan Geçit’in ‘Ücretsiz YKS ve LGS Kurs’ Vaadi Gerçeğe Dönüştü

Malatya Büyükşehir Belediyesi, İnönü Üniversitesi'nde Tanıtım ve Bilgilendirme Standı Açtı

Malatya’da Okul Çevreleri ile Servis Araçları Denetimi Yapıldı

“Ahilik, Toplumsal Dayanışmayı En Güzel Şekilde Yansıtan Hayat Felsefesidir”

Başkan Er İtfaiye Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı

Bahçeşehir Koleji Basketbol Takımı yeni evinde, hedef Avrupa’da şampiyonluk

Hatayspor, Trabzonspor maçının hazırlıklarını sürdürdü

Trabzonspor ile Konyaspor 47’nci randevuda

Vincenzo Montella'dan Sivasspor'a ziyaret

Okçuluk Federasyonu’nda Abdullah Topaloğlu yeniden başkan seçildi

Basketbol Gelişim Merkezi, yarın hizmete girecek

Manisa Basket’e Tuzcukaya mesajı

Anadolu Efesli basketbolcular sezon öncesi değerlendirmelerde bulundu

Sivasspor - Başakşehir maçının ardından

Sivasspor - Başakşehir: 1-2

Kökce: Kumluca'da domates üretimi azaldı

Döşemealtı'nda dolandırıcılık operasyonunda 3 gözaltı

100 metreden düşen otomobildeki 2 kişi yaralandı

İstanbul - Avcılar'da gece kulübüne ateş açtılar, yoldan geçen kişiyi vurdular

Otomobil şarampole devrildi: 1 yaralı

İzmir'de motosikletli polisler 1 haftada çeşitli suçlardan aranan 80 şüpheliyi yakaladı

Batman’da ev yangını

Namaz kıldıran imamın başına tabureyle vurdu; o anlar kamerada

Avukat, adı kullanılarak yapılan dolandırıcılığı savcılığa bildirdi

Bosna Hersek'te alıkonulan Deniz, memleketi Gaziantep'e geldi (2)

İnşaat işçilerinin kürek ve sopalı kavgası kamerada

Elazığ’da köy muhtarından ormana güvenlik kameralı koruma

‘Yerli teknoloji girişimi şirketlerin satış sorununu bağımsız satışçılarla çözüyor’

Avukat Özdilek: Kişisel verilerinizi koruma hakkınızı kullanın

Kuşadası'nda Yunan unsurlarınca geri itilen 21 kaçak göçmen kurtarıldı

Gaziantep'te, 32 kilo 400 gram skunk ele geçirildi

Otomobilin çarptığı demir kapı anneanne ve torunlarının üzerine devrildi: 3 yaralı

Mersin'de yasa dışı bahis operasyonunda 18 tutuklama

Osmaniye’de Ahilik Haftası, kutlandı

El emeği göz nuru eserler

Dervişoğlu: İsrail, bölgemizde bir terör devletidir

CHP'nin kedisi 'Şero' öldü

Bakan Yumaklı: Deprem bölgesindeki 11 il için 46 milyarlık su yatırımının 16 milyar liralık kısmı tamamlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz Bölgesi'nin jeostratejik öneminin artacağı görülüyor

Bakan Fidan: Güvenlik Konseyi, herhangi bir caydırıcı yaptırım uygulamadı

Bakan Fidan: Güvenlik Konseyi, herhangi bir caydırıcı yaptırım uygulamadı/ Ek fotoğraflar

Bakan Fidan, İİT Bakanlar Düzeyindeki Yıllık Koordinasyon Toplantısı'na katıldı (3)

Bakan Fidan, İİT Bakanlar Düzeyindeki Yıllık Koordinasyon Toplantısı'na katıldı (2)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Bulut, Hatay'da

Bakan Fidan, İİT Bakanlar Düzeyindeki Yıllık Koordinasyon Toplantısı'na katıldı

Antalya'da sahillerde hafta sonu yoğunluğu

Kökce: Kumluca'da domates üretimi azaldı

Döşemealtı'nda dolandırıcılık operasyonunda 3 gözaltı

100 metreden düşen otomobildeki 2 kişi yaralandı

İstanbul - Avcılar'da gece kulübüne ateş açtılar, yoldan geçen kişiyi vurdular

İşitme kaybı Alzheimer riskini artırıyor

Otomobil şarampole devrildi: 1 yaralı

İzmir'de motosikletli polisler 1 haftada çeşitli suçlardan aranan 80 şüpheliyi yakaladı

Dervişoğlu: İsrail, bölgemizde bir terör devletidir

Batman’da ev yangını

Namaz kıldıran imamın başına tabureyle vurdu; o anlar kamerada

CHP'nin kedisi 'Şero' öldü

'Pembe maskeli kadınlar' bal hasadına başladı/Ek fotoğraflar

Avukat, adı kullanılarak yapılan dolandırıcılığı savcılığa bildirdi

Bosna Hersek'te alıkonulan Deniz, memleketi Gaziantep'e geldi (2)

ÜYTE merkezi 5 ayda 300 ailenin yüzünü güldürdü

Bakan Kurum: Sıfır Atık'ta Kızılcahamam gibi örnekleri artıracağız

Batman'da araçlarında uyuşturucuyla yakalanan 2 şüpheli tutuklandı

İran dini lideri Hamaney: Hizbullah’ın yanındayız

Ağabeyleri ile yaptığı bilek güreşinde yeteneğini keşfeden Zührenaz, dünya şampiyonluğunu korumak için çalışıyor

Kırklareli'de eğitimlerini tamamlayan Yunus timleri göreve başladı

Antik Roma Tiyatrosu kazısında Osmanlı'nın ilk hamam örneği keşfedildi / Ek fotoğraflar

Yüksekova'da 155 yıllık su değirmeni ile buğday öğütüyor

Edirne’de mıcır yüklü TIR devrildi

'Aşıklar Yolu'ndaki okaliptüs ağaçlarına tabelalı önlem

Bakan Yumaklı: Deprem bölgesindeki 11 il için 46 milyarlık su yatırımının 16 milyar liralık kısmı tamamlandı

Siirt'te örtü yangını; 25 dönüm alan zarar gördü

Cinayet sonrası polisin çalışmasını izlerken yakalandı

Bakan Uraloğlu: Trenler, hareket halinde dahi otonom muayene edilebilecek

Bahçeşehir Koleji Basketbol Takımı yeni evinde, hedef Avrupa’da şampiyonluk

Yükleniyor