• BIST 100

    9012,87%-3,62
  • DOLAR

    34,21% 0,02
  • EURO

    37,80% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2918,81% -0,36
  • Ç. ALTIN

    4916,68% 0,50

Spor hukukçusu Özkurt: Okan Buruk'a 5 maç müsabakadan men cezası verilmesi hukuken söz konusu

Spor hukukçusu Özkurt: Okan Buruk'a 5 maç müsabakadan men cezası verilmesi hukuken söz konusu

Spor 2.10.2024 15:48:35 25
Spor hukukçusu Özkurt: Okan Buruk

Spor hukukçusu Özkurt: Okan Buruk'a 5 maç müsabakadan men cezası verilmesi hukuken söz konusu

İSTANBUL, (DHA) – GALATASARAY Teknik Direktörü Okan Buruk’un 'tehdit' gerekçesiyle PFDK'ya sevk edilmesini değerlendiren spor hukukçusu Av. Emin Özkurt, "Okan Buruk'un müsabaka hakemine sarf etmiş olduğu ‘Hocam, buna penaltı veren hakem, burada bir daha maç yönetemez’ ifadesi tehdit fiilini oluşturmakta, bundan sonrası için başka hakemlere de gözdağı verme olarak yorumlanabilmektedir. İfadenin bu yönde bir tehdit oluşturması nedeniyle 5 maç müsabakadan men cezası verilebilmesi hukuken söz konusudur" dedi.

Geçen hafta Kasımpaşa ile oynanan ve 3-3 sona eren karşılaşmanın son dakikalarında yaşanan penaltı pozisyonu sırasında, Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk'un dördüncü hakeme yönelik sözleri gündeme oturdu. VAR incelemesi sırasında hakeme itiraz eden Buruk'un, "Bu pozisyona penaltı veren hakem, burada bir daha maç yönetemez" dediği diyalog, maçın yayıncı kuruluşunun kameralarına da yansıdı. Okan Buruk'un, müsabaka hakemlerine yönelik sözlerine dair disiplin sürecini spor hukukçusu Av. Emin Özkurt değerlendirdi. Geçen hafta Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi CAS'ın iki yılda bir düzenlenen toplantısına katılmak üzere İsviçre'de bulunan, FIFA'nın ve UEFA'nın yöneticileri ile birlikte CAS'ın Türk yargıcı olarak seminere katılım sağlayan Özkurt, konuya ilişkin, “Türkiye Futbol Federasyonu Hukuk Müşavirliği 1 Ekim 2024 tarihinde TFF'nin sitesinde yapmış olduğu ‘Disiplin Sevkleri’ başlıklı açıklaması ile 28 Eylül 2024 tarihinde oynanan Galatasaray- Kasımpaşa Trendyol Süper Lig Şamil Ekinci Sezonu müsabakasında, Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk'un ‘tehdidi’ nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı'nın 41’inci maddesi uyarınca 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren tedbirli olarak Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevkine karar vermiştir. TFF Hukuk Müşavirliği'nin atıf yapmış olduğu Futbol Disiplin Talimatı'nın 41’inci maddesine göre; tehdit eden görevlilere 2 ila 5; fiillerin müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde ise 3 ila 7 müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya 21 ila 50 gün arasında hak mahrumiyeti cezası ile eylemin ağırlığına göre gerekli görülmesi halinde 50 bin TL'den 500 bin TL'ye kadar para cezası verilir. Bu madde kapsamında kulüp teknik direktörleri, Futbol Disiplin Talimatı anlamında görevli olarak nitelendirilmektedir. Dolayısıyla Okan Buruk, müsabaka hakemine sarf etmiş olduğu ‘Böyle penaltı verirseniz bir daha burada maç yönetemezsiniz’ ifadesinden kaynaklı olarak, müsabaka görevlisine tehdidinden dolayı 3 ila 7 maç arasında soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı ile 50 bin TL'den 500 bin TL'ye kadar para cezası verilebilecektir. Normal şartlarda, tehdidin yaptırımı 2 ila 5 müsabaka arasında olmakla birlikte, Okan Buruk'un söylemi bir müsabaka görevlisi olan müsabaka hakemine yönelik olarak gerçekleştirildiği için ağırlaştırıcı sebebin varlığı mevcut olması nedeniyle 3 ila 7 müsabaka arasında bir ceza alması beklenir. Sonuç olarak; olayı somut veriler ışığında değerlendirdiğimizde Okan Buruk'un müsabaka hakemine sarf etmiş olduğu

‘Hocam, buna penaltı veren hakem, burada bir daha maç yönetemez’ ifadesi tehdit fiilini oluşturmakta, bundan sonrası için başka hakemlere de gözdağı verme olarak yorumlanabilmektedir, ifadenin bu yönde bir tehdit oluşturması nedeniyle 5 maç müsabakadan men cezası verilebilmesi hukuken söz konusudur" Dedi.

SEVK TEDBİRLİ

Buruk’un PFDK'ya tedbirli şekilde sevk edildiğine dikkat çeken Özkurt, “Futbol Disiplin Talimatı'nın 82’nci maddesine göre idari tedbir, disiplin ihlalinin gerçekleştirildiği konusunda kuvvetli şüphelerin bulunduğu ve disiplin cezasının derhal uygulanmaması durumunda amaçlanan sonuçlara ulaşılamayacağının anlaşıldığı hallerde, kesin bir ceza hükmü tesis edilene kadar geçici yaptırımlar uygulanmasıdır. İdari tedbir uygulandığı durumda Futbol Disiplin Talimatı'nın 92’nci maddesine göre işbu tedbir kararı kaldırılana kadar aynen cezai yaptırım uygulanmış gibi hiçbir müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine girilemez. Ancak Futbol Disiplin Talimatı'nın 84’üncü maddesi kapsamında işbu tedbir kararına karşı, tedbirin başladığı tarihten itibaren 24 saat içinde PFDK nezdinde itirazda bulunulabilecektir. Ligin daha başları sayılabilecek bir evrede, talimatlarımıza göre müsabaka görevlisi olan hakemlere yönelik baskı kurma çabaları futbolun doğal akışını sekteye uğratma tehlikesini ortaya çıkarır. Okan Buruk tarafından hakemlere yönelik bir daha maç yönetilemeyeceğine dair ifadeler Futbol Disiplin Talimatı bakımından ‘tehdit’ olarak değerlendirilir ve zaten disiplin sevki de bu çerçevede yapılmıştır. Tecrübeli futbol adamlarının söylevlerinin nereye gideceğini öngörerek hareket etmesi elzemdir, henüz ligin başında bu tür sözlerle gerginlik yüklemesi yapılırsa bu ilerleyen haftalarda geçtiğimiz senelerde sahalarımızda gördüğümüz şiddet olaylarına zemin hazırlayabilir, daha temkinli ifadelerde bulunulması lazımdır” ifadelerini kullandı.

EMSAL KARARLAR

Bu konuya emsal olması açısından ise PFDK'nın bazı kararlarını hatırlatan Av. Emin Özkurt, “Daha bu senenin başında oynanan Kasımpaşa-Konyaspor müsabakasına ilişkin olarak PFDK, kırmızı kart görerek oyundan atılan Kasımpaşa teknik direktörü Sami Uğurlu'ya 7 maç ve para cezası vermiştir. Bu 7 maçın 5 maçı ise Sami Uğurlu'nun, ihraç öncesi ve ihraç sonrası müsabaka hakemine yönelik hakaretleri ve tehdidi nedeniyle verilmiştir. Bu müsabakaya göre Sami Uğurlu'nun söylediği sözlerin ağırlığına göre PFDK böyle bir değerlendirmede bulunmuştur. Ancak Okan Buruk, söylediği sözden kaynaklı olarak herhangi bir kart görmemiştir. Dolayısıyla, bu ağırlıkta bir ceza verilmeyeceği kanaatinde olmakla birlikte PFDK'nın yapacağı değerlendirme önem arz etmektedir. Çünkü PFDK'nın önce, Okan Buruk'un söyleminin tehdit olarak kabul edip etmeyeceği önem arz etmektedir. Her ne kadar TFF Hukuk Müşavirliği işbu söylemi tehdit olarak algılamış olsa da ve her ne kadar şahsi hukuki görüşüm de işbu söylemin tehdit olduğu yönünde olsa da Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, işbu söylemin tehdit olmadığı kanısına da varabilir. Çünkü Süper Lig'in ilk haftasında oynanan Alanyaspor - Eyüpspor müsabakasında kırmızı kart gören Eyüpspor teknik direktörü Arda Turan da ‘tehdit’ kapsamında PFDK'ya sevk edilmişti. Ancak PFDK, Arda Turan'ın o müsabakada söylediği sözü tehdit olarak algılamamıştır ve Futbol Disiplin Talimatı'nın ‘Sportmenliğe Aykırı Hareket’ başlıklı 36’ncı maddesi kapsamında 1 maç ceza vermiştir. Dolayısıyla PFDK'nın yapacağı hukuki değerlendirme bu kapsamda önem arz etmektedir” diye konuştu. (dha)


Trabzonspor’dan Stefano Denswil’in sakatlığı hakkında açıklama

Eğitimci-Yazar Cengiz DEMİRCİ'den Muhteşem Kitap

Van'da 4 bin bağ ot yandı

TIR ile kamyonet kazası ardından bölgeye giden cenaze aracı da traktörle çarpıştı: 2 ölü, 4 yaralı

Kontrolden çıkan TIR refüjü aşıp, çarptığı otomobili hurdaya çevirdi: 1 ölü

Motosikletle gelip, 'Prenses'i çaldılar; o anlar kamerada

İstanbul-Başakşehir'de kayıp olarak aranan adam yol kenarında yürürken bulundu

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Çavuşoğlu: Akbaş Barajı’ndan içme suyu alımı durduruldu

Bakan Fidan, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Gaşi ile bir araya geldi

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ve Jayden Oosterwolde'nin açıklamaları

Çanakkale’ye şehit ateşi düştü

Edirne'de, otomobilin çarptığı yaya ağır yaralandı

FIBA Kadınlar Süper Kupa maçı çıkan olaylar nedeniyle yarına ertelendi

TBMM'de 'Narin Güran' cinayetinin araştırılması hakkındaki önerge reddedildi

Aydın'da 2 motosiklet çarpıştı: 3 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Başbakanı Üstel'i kabul etti

Rize ve Erzurum valileri, Ovit bağlantı yollarını inceledi

Cezaevinden izinli çıkan hükümlü, sokakta uğradığı silahlı saldırıda öldü (2)

Karşıyaka - Tenerife / fotoğraflar

Asrın depreminde 69 kişinin öldüğü apartmanın davasında, sahte imza iddiası

Muhalefetten AYM'ye Can Atalay ziyareti

Eski eşini sokakta öldüren kişi, tutuklandı

Başakşehir FK, Konferans Ligi’ne kötü başladı

FIBA Kadınlar Süper Kupa maçında takımlar soyunma odasına gitti

İstanbul-Gaziosmanpaşa'da işçilerin kaldığı konteyner alev alev yandı

Soma maden işçileri TBMM'de

Sapanca'da, bungalov tesisinde yapımı süren restoran binasında yangın

Trafiğe aldırış etmeden dakikalarca drift yaptı; o anlar kamerada

Sinan Ateş cinayeti davasında karar; 5 sanığa ağırlaştırılmış müebbet

Sinan Ateş cinayeti davasında karar; 5 sanığa ağırlaştırılmış müebbet (2)

Yükleniyor

Başkan Geçit ; Yeşilyurt,planlı ve güçlü yatırımlarla inşa ediliyor

YMP Malatya İl Başkanı Yalçın’dan Depremzede Öğrencilere Kırtasiye Desteği

Battalgazi’de ilk 6 Ayda Dönüşüm ve Yenilik Rüzgârı

Tenis Tutkunları, Yeşilyurt Belediyesi Tenis Turnuvası’nda Hünerlerini Sergiledi

Malatya BB Başkanı Er, Yol Çalışmalarını Yerinde İnceledi

Bayram Taşkın: "Hiç Bir Mahallelerimizi İhmal Etmeyeceğiz"

Başkan Geçit, “Şehitlerimiz ve Gazilerimiz Başımızın Tâcı”

Malatya’da öğrenci servislerine sıkı denetim

Başkan Geçit ; Kırsal bölgelerdeki sorunların çözüme kavuşmasında kimsenin şüphesi olmasın

Abdurrahman Uzun, Battalgazi’de Gençlerle Buluştu

Trabzonspor’dan Stefano Denswil’in sakatlığı hakkında açıklama

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ve Jayden Oosterwolde'nin açıklamaları

FIBA Kadınlar Süper Kupa maçı çıkan olaylar nedeniyle yarına ertelendi

Karşıyaka - Tenerife / fotoğraflar

Başakşehir FK, Konferans Ligi’ne kötü başladı

FIBA Kadınlar Süper Kupa maçında takımlar soyunma odasına gitti

Sivasspor'da Göztepe maçının hazırlıkları sürüyor

Giovanni van Bronckhorst: Turnuvadaki en güçlü takımlardan birisine karşı oynayacağız

Spor hukukçusu Özkurt: Okan Buruk'a 5 maç müsabakadan men cezası verilmesi hukuken söz konusu

Şahap Gürsoy, Türkiye Binicilik Federasyonu başkan adaylığını açıkladı

TIR ile kamyonet kazası ardından bölgeye giden cenaze aracı da traktörle çarpıştı: 2 ölü, 4 yaralı

Kontrolden çıkan TIR refüjü aşıp, çarptığı otomobili hurdaya çevirdi: 1 ölü

Motosikletle gelip, 'Prenses'i çaldılar; o anlar kamerada

İstanbul-Başakşehir'de kayıp olarak aranan adam yol kenarında yürürken bulundu

Edirne'de, otomobilin çarptığı yaya ağır yaralandı

Aydın'da 2 motosiklet çarpıştı: 3 yaralı

Cezaevinden izinli çıkan hükümlü, sokakta uğradığı silahlı saldırıda öldü (2)

Asrın depreminde 69 kişinin öldüğü apartmanın davasında, sahte imza iddiası

Eski eşini sokakta öldüren kişi, tutuklandı

İstanbul-Gaziosmanpaşa'da işçilerin kaldığı konteyner alev alev yandı

Şanlıurfa’da iki ayrı kaza; 2 ölü, 5 yaralı

Malatya'da yolcu otobüsüyle çarpışan traktör ikiye bölündü: 1 ölü, 1 yaralı

Evine alıp yemek yedirdiği akrabası tarafından çekiçle dövülüp gasbedildi

Genç sürücü,kazanın ardından alev alan otomobilde yanarak feci şekilde öldü

Polis, kayıp Esranur’u bulmak için iş yerine itfaiye merdiveniyle girdi

Çekiciye çarpan hafif ticari araç takla attı 2 ölü, 3 yaralı

Direksiyon başında kalp krizi geçirip kaza yapan sürücü kurtarılamadı

İnşaat işçilerinin kürek ve sopalı kavgası kamerada

Elazığ’da köy muhtarından ormana güvenlik kameralı koruma

‘Yerli teknoloji girişimi şirketlerin satış sorununu bağımsız satışçılarla çözüyor’

Bakan Fidan, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Gaşi ile bir araya geldi

TBMM'de 'Narin Güran' cinayetinin araştırılması hakkındaki önerge reddedildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Başbakanı Üstel'i kabul etti

Soma maden işçileri TBMM'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Gaşi'yi kabul etti

Türkiye ve Irak arasında 'göç ve gönüllü geri dönüşte iş birliği' mutabakatı

CHP'li Kaya: Çocuk Komisyonu kanun teklifimizin takipçisi olacağız

CHP'li Emir: 'İsrail bizimle savaşacak' sözü boşta kalamaz

Yerli ve Milli Parti lideri Mutlu: İsrail’in hedefi Türkiye olamaz

Bakan Şimşek'ten 'cari açık' açıklaması

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 7 6 0 1 15 19
2.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
3.Beşiktaş 6 5 0 1 10 16
4.Samsunspor 7 5 2 0 5 15
5.İstanbul Başakşehir 6 4 1 1 5 13
6.Eyüpspor 7 3 1 3 4 12
7.Göztepe 6 2 1 3 4 9
8.Bodrum FK 7 3 4 0 -2 9
9.Alanyaspor 7 2 2 3 -2 9
10.Trabzonspor 6 1 0 5 1 8
11.Konyaspor 7 2 3 2 -2 8
12.Sivasspor 7 2 3 2 -2 8
13.Antalyaspor 7 2 3 2 -5 8
14.Kasımpaşa 7 1 2 4 -2 7
15.Gazişehir Gaziantep 6 1 4 1 -4 4
16.Rizespor 7 1 5 1 -12 4
17.Kayserispor 6 0 3 3 -7 3
18.Hatayspor 6 0 4 2 -6 2
19.Adana Demirspor 7 0 6 1 -11 1