Tarih: 03.10.2024 16:23

Seçer, İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde çocuklarla keyifli bir gün geçirdi

Facebook Twitter Linked-in

MERSİN, (DHA)-MERSİN Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni ziyaret etti. Seçer, İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ndeki atölyeleri inceleyip, deneyim alanlarını da tek tek gezerken, merkeze gelen çocuklarla da bir araya gelme fırsatı buldu ve keyifli bir gün geçirdi.

Başkan Seçer, eğitmenler tarafından merkez hakkında tek tek bilgilendirilirken, çocuklarla birlikte de deney düzeneklerini deneyimledi. Atölyeleri de tek tek gezen Seçer, planetaryumda da çocuklarla birlikte uzay konulu film izledi. Başkan Seçer, çocuklarla sohbetinde, herkesin gelip bu merkezi görmesi gerektiğini söyleyerek, tüm çocukları Merkez’i görmeye davet etti. Seçer gezi esnasında fırtına simülatörü ve deprem simülatörünü de deneyimledi. Gözlemevi’nde de teleskoplar ile güneşi gözlemledi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin 11 aydır hizmet verdiğini söyleyerek, “Bu süre içerisinde burada bir hayli değişiklikler ve ilaveler oldu, içeriği daha da zenginleşti. Son halini görmek için geldim ve çok da etkilendim. Merkezimiz cıvıl cıvıl. Öğrencilerimiz ve çocuklarımız burada farklı gruplar halinde deney istasyonlarında hem görsel olarak hem işitsel olarak öğretmenlerinden bilimi öğreniyorlar, her alanda deneyim elde ediyorlar” dedi.

Dünyanın en önemli sorunu olan küresel iklim değişikliğinden yola çıkarak Mercan’ın temasını iklim ve çevre yaptıklarını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Burası 11 aylık süre içerisinde 100 binden fazla çocuğumuzun ziyaret ettiği ve Türkiye’nin ilk iklim ve çevre temalı bilim merkezi. Günümüzde dünyanın en önemli sorunlarından bir tanesi çevre sorunu ve küresel iklim değişikliği. Bu nedenle böyle bir temayı öngördük ve şu anda 120 deney istasyonunda çocuklarımız farklı alanları deneyimleme fırsatı buluyorlar. Bir uzay teleskobumuz var. Yine Türkiye’nin en büyük planetaryumu Mercan İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde yer alıyor ve 120 kişi kapasiteli bir planetaryuma sahip” diye konuştu.

Seçer, Mercan’a ziyaretlerin randevu sistemiyle gerçekleştiğinin bilgisini de vererek, “Çocuklarımızın son derece hoşça vakit geçirdiği ve hoşça vakit geçirirken de öğrendiği bir mekan. Öğrencilerimiz randevu usulü burayı ziyaret ediyorlar. ALO 185 Teksin Çağrı Merkezimizden ya da Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin web sayfasından online olarak randevularını alabilirler. Daha çok Milli Eğitim üzerinden okullarımızla temas içerisindeyiz. Onlara ulaşım imkanı sağlıyoruz, çocuklarımız otobüslerimizle buraya geliyorlar ve burada zamanlarını güzel geçiriyorlar” ifadelerini kullandı.

29 Ekim 2023 yılından bu yana faaliyet gösteren Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi; kurulumu tamamlanan 120 interaktif düzenek, planetaryum, gözlem evi, kafe ve mağaza alanları ile hizmet veriyor. Merkez, Türkiye’de iklim ve çevre temaları üzerine kurulan ilk ve tek tematik bilim merkezi olma özelliği taşıyor. Merkezde ayrıca 35 santimetre çaplı teleskopa sahip bir gözlem evi ile Türkiye’nin en yüksek oturum kapasitesine sahip 120 kişilik planetaryumu bulunuyor.

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi; açıldığı günden itibaren 13 ilçeden, 34 farklı ilden ve Hollanda, Almanya, Belçika ve Kıbrıs olmak üzere 4 farklı ülkeden toplam 93 bin 133 ziyaretçiyi ağırladı. Açılışından itibaren, farklı noktalarda 21 adet güneş gözlem etkinliği ve 4 adet de gece gözlem etkinliği gerçekleştirilirken; bunlara yaklaşık 11 bin kişi katılım sağladı. Böylece, merkezde ve dışarda gerçekleştirilen etkinliklerle toplam 104 bin 133 kişide çevresel ve bilimsel farkındalık oluşturulması sağlandı. Merkezde gözlem evinde bulunan ana teleskop dışında, bir tanesi güneşin yapısını incelemeyi sağlayan özel bir Coronado Güneş Teleskobu olmak üzere toplam 3 adet taşınabilir özel teleskop bulunuyor.

Merkezde ayrıca Robotik ve Kodlama, Minik Mucitler, İklim ve Çevre, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Deniz Canlıları ve Fen Bilimleri Atölyesi olmak üzere toplam 6 adet de atölye çalışması yer alıyor. Atölyelere katılım sağlamak isteyen çocuklar Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin web sitesinden veya Teksin hattından başvurularını iletebiliyorlar. Atölyelerde öğrencilerin eğitim ve yaş düzeylerine göre oluşturulmuş özel içeriklerle çalışmalar yapılıyor. (DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —