Tarih: 28.03.2024 18:02

Samsun'da kadın çiftçilere süt sağım makinesi dağıtıldı

Facebook Twitter Linked-in

 

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kadın Çiftçilere Süt Sığırcılığı Eğitim Projesi sertifika ve süt sağım makinesi faaliyetleri sırasında düzenlenen törenlere Vali yardımcısı Şevket Cinbir, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, daire müdürleri ile kursiyer kadın çiftçiler katıldı.

 

SAĞLAM: 113 KADIN ÇİFTÇİMİZE DESTEK VERİYORUZ

 

Burada konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Buradaki desteğimiz 113 tane evimizdeki kadınlarımızın hijyen koşullarını ve daha kısa zamanda daha kolay iş gücüne dayanmayan bir şekilde sütlerini sağlamasını sağlıyor. Bu arada 1 milyon 350 bin TL'lik bir bütçesi var. Bununla birlikte 113 tane kadın çiftçimize desteğimizi veriyoruz. Bu projemizin asıl amacını üretmek kadınlarımızın yanlarında ve onların ulaşımını kolaylaştırmak, gezide sosyal yaşamı daha kolay hale getirebilmek hedefimizdir” dedi.

 

 

CİNBİR: İŞİNE KENDİNİ ADAMIŞ KADINLARIMIZI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

 

Vali yardımcısı Şevket Cinbir, “Kadınlarımız bizim Anadolu ortaklıklarımızki bereketi mutfaklarımıza ve sofralarımıza taşıyan değerlerimizdir. Bu nedenle hayatın her aşamasında kadında eksiktir. Olaylara kadın elinin dokunuşunu sağlayamazsak eksik kalırız. Millet olarak hedeflerimiz var. Daha güçlü bir Türkiye inşa etmek istiyoruz. Bunu da kadınıyla erkeğiyle hep beraber üretim gücümüzü harekete geçirerek gerçekleştirebileceğimize kadar. Samsun'da da 17 ilçemizde hayvancılıkla uğraşan kadınlarımız var. Bu kadınlarımız günümüze kadar kendi olanaklarıyla besledikleri süt sığırlarını sağıyorlardı. Bugün İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün düzenlediği eğitimlerle kendilerine süt sağım makinesinin nasıl kullanıldığı konusunda eğitim verildi.

 

 Eğitim sonunda da sertifikaları kendilerine taktım. Bu eğitim alan kadınlarımızın kullanabileceği Tarım ve Orman Bakanlığımızın bütçesinden Samsun Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığına aktarılan kaynaktan temin edilen süt sağım makineleri kadın çiftçilerimize teslim ediliyor. Kadınımızın el attığı her işte bir güzellik görüyoruz. Kadınlarımız bütün yüreğini ortaya çıkarır, bütünün ortaya koyduğu kadınımız tam anlamıyla kendini adamıştır. İşine kendini adamış kadınlarımızın işleri kolay için de bu tür projelerle desteklemeye devam ediyor. Tabi ki üretimin önemli sonucu birlikte üretimin nasıl gerçekleştirileceği da önemli. Çağımızın olanaklarından, teknolojik ortaya çıkardığı gelişmelerden kadınlarımızın da istifade edebilmesini sağlamaya yönelik projelerimizi üretmeye devam ediyoruz. Daha iyi imkanlarla buluşturduğumuz zaman kadınlarımızın üretiminin artacağına da devam edecek” diye konuştu.

 

 

 

 

Süt sağım makineleri ile artık sütlerini makine yardımı ile sağacaklarını söyleyen kadın çiftçiler ise, bu nedenle işlerinin daha da kolaylaşacağını ifade ettiler. Desteği sağlayanlara teşekkür eden Çiftçi Aysel Yılmaz, “Bunu bize sağladığınıza teşekkür ediyorum. İşimizi kolaylaştıracaklar. Biz köylüyüz onun şey bizim hikayeleri. Eşlerimiz bizim kadar yıpranmıyorlar. Köyde olduğu zaman erkekler daha serbest kalıyorlar. Kadınlar daha ağır ayrılma işlerinde oluyor. 10 tane hayvanım var. Süt üretimim günlük 100 litreyi buluyor. Bundan sonra daha rahat olacak” dedi. Çiftçi Asiye Şenol ise, “Beni 38 tane hayvanım var. Günde yaklaşık 100 litrelik süt alınır. Elle yer alıyorduk. Şimdiyse işlerimiz daha kolaylaşacak” diye konuştu. 

Çiftçi Melek Karagüzel da, “50'ye yakın hayvanım var. Hayvan başı 30 litrelik süt üretiyorum. Üretimi devam ettirebilmemiz için bizim farklı bir yerde yoğunlaşmak var. Oradaki sistemi çalıştırabilmemiz. O olanağımız için pazarlayabilmemiz için bu imkanımız sağladığımız için biz yerde diyoruz. Hiçbir şey yapamayız. Sadece sevmek için yapıyoruz. Tekkeköy'de bir süt işletmesi olursa biz köyden göçü reddetmez. Biz gezide oturan bir kişiyiz. Orada istihdam sağlandı. İnsanlar üretim yapar ve göç etmemiş olurlar” dedi.

 

Konuşmaların ardından 113 kadın çiftçiye önce sertifikaları daha sonra toplam maliyeti 1 milyon 350 bin TL olan ve yüzde 75'i hibe desteği sağlanan süt sağma makineleri teslim edildi

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —