Şambrelle kayarken yüksekten düşen kadının ölümünde işletmeciye 24 taksitle adli para cezası

Şambrelle kayarken yüksekten düşen kadının ölümünde işletmeciye 24 taksitle adli para cezası

Şambrelle kayarken yüksekten düşen kadının ölümünde işletmeciye 24 taksitle adli para cezası

Nazım Özgün ERBULAN/İZMİT (Kocaeli), (DHA)- KOCAELİ'nin Kartepe ilçesindeki bir işletmede şambrelle kaydığı sırada yaklaşık 3 metre yüksekten düşen Tuğba Paloluoğlu'nun (50) ölümüne ilişkin davada tutuksuz yargılanan işletmeci İ.T. (39), indirim uygulanarak 2,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu ceza da 45 bin 500 TL adli para cezasına çevrilerek, sanığın 24 ay taksitle ödemesine hükmedildi.

Tuğba Paloluoğlu, hafta sonu ailesi ile kayak yapmak için Kartepe'deki bir tesise gitti. Şambrelle kayan Tuğba Paloluoğlu, 14 Ocak'ta saat 17.30 sıralarında pistten çıkarak yaklaşık 3 metre yüksekten düştü. Ağır yaralanan Paloluoğlu, yakınları ve işletmeciler tarafından bulunduğu yerden çıkarıldı. İhbarla bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri tarafından ilçedeki özel bir hastaneye kaldırılan Paloluoğlu, kurtarılamadı. Tuğba Paloluoğlu cenazesi toprağa verilirken, oğulları Murathan Yaşık (26) ile Muhammed Yaşık (23) işletmedeki pistin yanındaki tel örgülerde açıklık olduğunu iddia ederek, şikayetçi oldu. Otopside, Paloluoğlu'nun ölümünün omurga kırıklıkları, çoklu kaburga kırıkları ve omurilik yaralanmasına bağlı gerçekleştiği belirtildi. Olay ile ilgili soruşturma başlatılırken, gözaltına alınan işletmeci İ. T. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İŞLETMECİ ASLİ KUSURLU BULUNDU

Dosya kapsamında atanan bilirkişinin oluşturduğu raporda; olayın bir kaza olduğu, kayak pistini işletmenin pist içinde bazı basit nitelikli tedbirleri almasına rağmen kazaya mani olamadığı, işletmecinin 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmelik uygulamalarından genel olarak habersiz olduğu veya bunların gereklerini yerine getirmediği, bu nedenle restoran ve kayak pisti işletmesini yapan İ.T.'nin bu olayda asli kusurlu olduğu, kusur oranının ise taksiri savcılığın olmak kaydıyla teknik açıdan yüzde 70 olacağının öngörüldüğü ifadeleri yer aldı. Paloluoğlu'nun ölümüne ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda ise yön kontrolü, durma ve yavaşlama kontrolü olmayan şambrelle riski olarak kaymaya kendi iradesi ile onay verdiği, olası riski ve kazayı öngöremediği, bu sebeple tali kusurlu olduğu ve kusur oranının yüzde 30 olabileceğinin öngörüldüğü belirtildi.

6 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ

İddianamede İ.T. hakkında 'Taksirle ölüme neden olma' suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendi. Savcı ayrıca sanığın taksirli suçtan mahkumiyeti halinde 3 aydan az ve 3 yıldan fazla olmamak üzere mesleğin icrasının yasaklanmasını da talep etti.

Kocaeli 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada, mahkeme kararını açıkladı. Tutuksuz sanık İ.T., ölen Tuğba Paloluoğlu'nun ailesi ile ailenin avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada sanık İ.T., "Olay günü maktul, aile ve akrabalarıyla iş yerine geldi. Ateş yapıp, piknik yapacaklarını aynı zamanda da kaymak istediklerini söyledi. Ben de bunun üzerine bu şahıslara kaymaları için işletmeye ait şambrel isimli simitleri verdim. Sonrasında da gittim. Bir süre sonra tesisteki tüm insanların kayak pistinden aşağıya koştuklarını gördüm. Ben de hemen buraya koştum. Koştuğumda Tuğba Hanım battaniye üstünde, oradaki kişiler tarafından yukarı taşınıyordu. Kafe bölümüne alıp ısıtmaya çalıştım. Akabinde ambulans geldi, hastaneye götürdük. Vefat ettiğini sonra öğrendim" dedi.

'BU OLAYDA HİÇ KUSURUM YOK DİYEMEM'

Tel örgünün açık olup olmadığı ile ilgili de dinlenen sanık İ.T., "Bu işi 2006 yılından beri yapıyorum. İşletmemde kaygan zemin ve diğer uyarı levhaları mevcuttur. Bu olayda hiç kusurum yok diyemem, biraz kusurum var; ancak büyük kusur bende değildir. Zaten bu olay olduğu için çok üzüldüm; çok pişmanım. Keşke bu olay yaşanmasaydı. Üzerime atılı suçlamayı bu şekilde kabul ediyorum. Öncelikle beraatimi talep ederim" diye konuştu.

'TEL ÖRGÜ OLMADIĞI İÇİN AŞAĞIYA DÜŞTÜ'

Tuğba Paloluoğlu'nun oğlu Muhammed Yaşık da şunları anlattı:

"Şambrelleri alıp, ilk defa kaydığımızda annemin üstünde bulunduğu şambrel tel örgülerden aşağıya uçtu. Hemen annemin yanına gittik. Annemin yanına gittiğimizde annemin eli ve yüzü kara saplanmış bir şekilde yüzüstü düşmüştü. Annemi kar içerisinden çıkararak, bağırarak yardım istedik. 5 dakikaya battaniyeyi getirdiler ve yaklaşık 10 kişi annemi battaniye üzerinde kafeteryaya götürdük. Annem ilk kaldırdığımızda yolda bize, 'Ellerim, ayaklarım tutmuyor. Ellerim ve omuzlarım kırıldı, tutmuyor' şeklinde söylemlerde bulundu. Hemen ambulansa haber verdik ve hastaneye götürdük. Hastanede annemin vefat ettiğini söylediler. Pistin en aşağısında tel örgüler vardı; ancak annemin kaydığı yerdeki tel örgüler açılmıştı. Annem de zaten burada tel örgü olmadığı için yaklaşık 2-3 metreden aşağıya düştü. Olay nedeniyle sanıktan şikayetçiyim."

Paloluoğlu’nun diğer oğlu Murathan Yaşık da kardeşinin söylediklerini tekrar ettiğini ifade etti.

İNDİRİMLİ CEZA DA PARA CEZASINA ÇEVRİLDİ

Ailenin avukatı, bilirkişi raporundaki kusur oranlarını kabul etmediklerini belirtti. Sanık İ.T. de bilirkişi raporuna ilişkin, "Bu olayda bir kusurum vardır ancak yüzde 70 oranında kusurlu değilim. Eğer böyle bir kusurum olsaydı başka kişiler de yaralanabilirdi. Pişmanım, keşke böyle bir olay yaşanmasaydı" dedi.

Mahkeme, sanığın 'Taksirle bir kişinin ölümüne neden olma' suçunu işlediğine kanaat getirerek 3 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri ve yargılama sürecindeki davranışları nedeniyle indirim uygulayarak 2,5 yıl hapis cezasına, bunun da yine sanığın kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu ile suçun işlenmesindeki özellikler dikkate alarak cezanın 45 bin 500 TL adli para cezasına çevrilmesine, bunun da 24 ay taksitle ödenmesine hükmetti.

'İNSAN HAYATI, BU KADAR UCUZ OLMAMALI'

Duruşma sonrası adliye önünde konuşan Tuğba Paloluoğlu'nun kayınbiraderi Sümmani Yaşık, karara itiraz edeceklerini söyledi. Yaşık, çok üzgün olduklarını belirterek, "İnsan hayatı, bu kadar ucuz, basit olmamalı. Bilirkişinin karşı tarafın suçlu olmasından dolayı verdiği yüzde 70 kusura rağmen 3 yıl ceza, önce indirim ardından da para cezasına dönüyor. Çok komik bir şekilde günlük 50 TL, ayda bin 500 TL ödemeyle 45 bin küsur lira para cezasına çevrildi. İnsan hayatı, bu kadar ucuz olmamalı, bu kadar basit olmamalı. Adalet, herkes için eşit olmalı. Gerçekten üzgünüz" dedi.

'KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ'

Tel örgünün yırtık olduğuna dair videoları savcılığa ve hakimliğe sunduklarını söyleyen Yaşık, "Bir insan bir insana yumruk atarken bile büyük para, hapis cezaları alınıyor. Bu karara itiraz edeceğiz. Adalet sarayları hukukun üstünlüğünü, insan değerlerinin üstünlüğünü, insan varlığının ne kadar değerli olduğunu göz önünde bulundurarak, insan canına kastedilen şeylerde cezaların caydırıcı olması lazım. Oradaki tel örgülerin yırtık olduğunu video kayıtlarıyla beraber savcılığa, hakimliğe sunmamıza rağmen hakimin böyle bir takdir kararı çıktı" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI


Haber Kaynak : DHA

Başkan Geçit ; Yeşilyurt,planlı ve güçlü yatırımlarla inşa ediliyor

YMP Malatya İl Başkanı Yalçın’dan Depremzede Öğrencilere Kırtasiye Desteği

Battalgazi’de ilk 6 Ayda Dönüşüm ve Yenilik Rüzgârı

Tenis Tutkunları, Yeşilyurt Belediyesi Tenis Turnuvası’nda Hünerlerini Sergiledi

Malatya BB Başkanı Er, Yol Çalışmalarını Yerinde İnceledi

Bayram Taşkın: "Hiç Bir Mahallelerimizi İhmal Etmeyeceğiz"

Başkan Geçit, “Şehitlerimiz ve Gazilerimiz Başımızın Tâcı”

Malatya’da öğrenci servislerine sıkı denetim

Başkan Geçit ; Kırsal bölgelerdeki sorunların çözüme kavuşmasında kimsenin şüphesi olmasın

Abdurrahman Uzun, Battalgazi’de Gençlerle Buluştu

Trabzonspor’da Hatayspor maçının hazırlıkları başladı

Şampiyonlar Kupası'nın sahibi Arkas Spor oldu

Galatasaray, RFS maçının hazırlıklarını sürdürdü

Edin Dzeko’dan eşine coşkulu doğum günü kutlaması

Bülent Uygun: Zor bir maç bizi bekliyor

Fenerbahçe, Twente maçının hazırlıklarını sürdürdü

Salomon Cappadocia Ultra Trail, 19-20 Ekim tarihlerinde koşulacak

Başkan Çamlı'dan teknik direktör Burak Yılmaz'a veda mesajı

‘Türkiye’nin doğal güzellikleri ve coğrafi yapısı, serbest paraşüte mükemmel bir zemin sunuyor’

Türkiye Futbol Federasyonu ile Türk Hava Yolları arasında sponsorluk anlaşması

Siirt’te kaybolan 14 yaşındaki Berfin bulundu (2)

Nevşehir’de işçi servisi devrildi: 5 yaralı

Osmaniye'de iki otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

İstanbul- Beyoğlu'nda motosikletli polisler kaza yaptı; 2 polis yaralandı

Orman personelini taşıyan kamyonet duvara çarptı 4 yaralı

Malatya’da kaçakçılık operasyonu: 3 gözaltı

İstanbul- Güngören'de husumetlisini silahla vurdu; 1'i ağır 3 yaralı

Siirt’te kaybolan 14 yaşındaki Berfin için arama çalışması başlatıldı

Yaya geçidinde otomobilin çarptığı kadın ağır yaralandı

Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 5 gözaltı

Malatya'da yolcu otobüsüyle çarpışan traktör ikiye bölündü: 1 ölü, 1 yaralı

Evine alıp yemek yedirdiği akrabası tarafından çekiçle dövülüp gasbedildi

Genç sürücü,kazanın ardından alev alan otomobilde yanarak feci şekilde öldü

Polis, kayıp Esranur’u bulmak için iş yerine itfaiye merdiveniyle girdi

Çekiciye çarpan hafif ticari araç takla attı 2 ölü, 3 yaralı

Direksiyon başında kalp krizi geçirip kaza yapan sürücü kurtarılamadı

İnşaat işçilerinin kürek ve sopalı kavgası kamerada

Elazığ’da köy muhtarından ormana güvenlik kameralı koruma

‘Yerli teknoloji girişimi şirketlerin satış sorununu bağımsız satışçılarla çözüyor’

Avukat Özdilek: Kişisel verilerinizi koruma hakkınızı kullanın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiyali mevkidaşı Stubb'u resmi törenle karşıladı

Özgür Özel: Cumhurbaşkanını makama saygısızlık yapmadan karşıladık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail saldırganlığına her imkanla karşı durmayı sürdüreceğiz

CHP'den istifa eden Edirne Milletvekili Ün: Soruşturma dosyalarının sonuna kadar takipçisiyim

Suat Kılıç: Türkiye sınırlarını kapalı tutmalıdır

Bakan Ersoy: Finlandiya ile ilişkileri üst seviyelere taşımakta kararlıyız

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Yeni bir küresel siyasal sistemin inşa edilmesi zorunludur

İYİ Parti, yabancılara verilen vatandaşlık için Danıştay'a başvurdu

Cevdet Yılmaz: İş gücü piyasasıyla eğitim programımız arasındaki örtüşmeyi sağlamalıyız

Meclis'te yeni yasama yılı başladı

Siirt’te kaybolan 14 yaşındaki Berfin bulundu (2)

İran, İsrail'e hava saldırısı başlattı

Nevşehir’de işçi servisi devrildi: 5 yaralı

Osmaniye'de iki otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

İstanbul- Beyoğlu'nda motosikletli polisler kaza yaptı; 2 polis yaralandı

Trabzonspor’da Hatayspor maçının hazırlıkları başladı

Orman personelini taşıyan kamyonet duvara çarptı 4 yaralı

Malatya’da kaçakçılık operasyonu: 3 gözaltı

İstanbul- Güngören'de husumetlisini silahla vurdu; 1'i ağır 3 yaralı

Şampiyonlar Kupası'nın sahibi Arkas Spor oldu

Galatasaray, RFS maçının hazırlıklarını sürdürdü

Siirt’te kaybolan 14 yaşındaki Berfin için arama çalışması başlatıldı

Yaya geçidinde otomobilin çarptığı kadın ağır yaralandı

Bayraktar TB-3 ve ANKA-3 ilk halk uçuşunu TEKNOFEST’te yapacak

Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 5 gözaltı

Diyarbakır 11’inci Ceza Daire Başkanı Murat Özcan, Elazığ’da defnedildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiyali mevkidaşı Stubb'u resmi törenle karşıladı

İstanbul- Bayrampaşa'da iki motosikletli kafa kafaya çarpıştı bir kişi ağır yaralandı

AJet, 8 yeni dış hattı ile uçuş ağını genişletiyor

Edin Dzeko’dan eşine coşkulu doğum günü kutlaması

İngiltere'de iktidar partisinin eski lideri Corbyn: Bu bir işgaldir

Battalgazi Belediyesi Kilit Taş Üretim Tesisi Kuruyor

İstanbul- Başakşehir'de 'dur' ihtarına uymayan şüpheliler iş yerine girdi

Kırklareli'de aranması bulunan 13 şüpheli yakalandı

Çalınan küçükbaş hayvanlar, iz takibiyle bulundu

TIR’ın çarptığı servis midibüsü takla attı; kaza kamerada

Özgür Özel: Cumhurbaşkanını makama saygısızlık yapmadan karşıladık

İstanbul- İstanbul Fırıncılar Odası'ndan ekmeğe zam talebi

Elazığ’da konteynerde yangın; 2 işçi dumandan etkilendi

Malatya'da yolcu otobüsüyle çarpışan traktör ikiye bölündü: 1 ölü, 1 yaralı

Yükleniyor