'Paketli gıda tüketimindeki artış kalp krizlerini artırdı'

'Paketli gıda tüketimindeki artış kalp krizlerini artırdı'

İSTANBUL, (DHA)- SAĞLIKLI bir kalp için yaşam tarzına ve beslenme koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca, “Kalp krizi kaynaklı ölüm oranı son yıllarda arttı. Artan hareketsizlik, sağlıksız yaşam koşulları, paketli, ambalajlı, fast- food gıda tüketimindeki artış, hızlı tüketim zincir ürünleri sağlığı da tüketti. Günlük yaşamdaki stres faktörleri, doğadan uzaklaşıp plaza hayatlarına dönüş, gün ışığından uzaklaşma, artan hava kirliliği, tütün ürünleri, elektronik sigara, alkol kullanımı gibi faktörler toplumun kalp sağlığını her geçen gün daha kötüleştiriyor” dedi.

VM Medical Park Maltepe Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla kalp ve damar sağlığı hakkında açıklamalarda bulundu.

‘HER 2 ÖLÜMDEN BİRİNİN NEDENİ KALP VE DAMAR HASTALIKLARI’

Yaşamın güç merkezi, en hayati organımız olan kalbimizi korumanın öncelikli görevlerimizden olması gerektiğine değinen Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca, “Türkiye’de her iki ölümden biri kalp ve damar hastalıkları kaynaklıdır. Kalp damar hastalıkları nedeniyle meydana gelen erken ölümler ise önlenebilir niteliktedir” diye konuştu.

‘HAFTADA EN AZ 3 GÜN YAĞLI BALIK TÜKETİN’

Sağlıklı bir kalp için beslenmenin önemine dikkat çeken Dr. Öğr. Karaca, “Kalp damar sağlığınızı korumak, kolesterol düzeylerinizi azaltmak ve tansiyonunuzu dengelemek için beslenmenize erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını, Omega 3’ten zengin hayvansal ve bitkisel besinleri (deniz ürünleri, kabak çekirdeği, keten tohumu, chia tohumu, semizotu, ceviz gibi), lifli besinleri ekleyebilirsiniz. Potasyum kaynakları (muz, kivi, ananas, yaban mersini, avokado, maydanoz, ıspanak, brokoli gibi), ata tohumları (karabuğday, siyah pirinç, kinoa gibi), magnezyumdan zengin koyu yeşil yapraklı sebzeler, ömrü uzatan çiğ kuruyemişler, kalp dostu baharatları da tercih edebiliriz. Haftada en az 3 gün yağlı balık tüketin. Somon, hamsi, uskumru, sardalya gibi Omega 3 zengini balıkları tüketmek beyninize ve kalbinize ziyafet demektir. Fakat pişirme yöntemine dikkat etmelisiniz. Haşlama, fırında, ızgara veya buğulama yöntemlerini kullanın” dedi.

‘TUZ TÜKETİMİ DENGELİ OLMALI’

Sodyumun kısıtlanmasını aktaran Dr. Öğr. Üyesi Karaca, “Kan basıncını düşürmek ve kalp hastalığı riskini azaltmak için Amerikan Kardiyoloji Derneği günde 2 bin 300 miligramdan (1 tatlı kaşığı) fazla sodyum tüketilmemesini önerir. Sadece 1 gram tuz 400 mg sodyum içerir. Konserve gıdalar, kuru meyveler, salça, ketçap, hardal, soya sosu, hazır salata sosları, bulyonlar, salamura zeytin, hazır peynirler, ambalajlı ekmekler, tütsülenmiş yiyecekler ve soda gizli sodyum kaynaklarıdır. Hipertansiyon, kalp hastalıkları ve diğer kronik hastalıklardan korunmak istiyorsanız, günde 5 gramdan daha fazla tuz tüketmemelisiniz.” ifadelerini kullandı.

‘EGZERSİZ YAPMAK KALP SAĞLIĞINA FAYDALI’

Hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesi gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Karaca, “Haftada toplam en az 150 dakika aerobik egzersiz (yürüme, koşma, bisiklete binme, yüzme gibi) yüksek kolesterol ve tansiyonu düşürür, damarları korur, diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltır. Ayrıca, haftada 3 gün 30’ar dakika ağırlık ve direnç antrenmanı yapmak ise felç riskini azaltır, insülin direnci ile savaşır ve kalp damar sağlığını iyileştirir. Kalp damar sağlığını korumak için 30 yaşından sonra her birey cinsiyet fark etmeksizin bu egzersizleri hayatına eklemelidir. Aksi takdirde yılda 1 kg kas kaybı başlar ve geri döndüremeyebilirsiniz” dedi.

‘ÖĞLEN 14’DEN SONRA KAHVE İÇMEYİN, GÜNDE EN AZ 7-8 SAAT UYUYUN’

Vücut ağırlığa ve uyku düzenine de dikkat edilmesi gerekildiği belirten Dr. Öğr. Üyesi Karaca, şunları söyledi:

“İdeal vücut ağırlığında olun. Özellikle karın çevresindeki yağlanma ve aşırı kilo, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini yükselterek kalp hastalığı riskini artırır. Günde en az 7-8 saat uyuyun ve belirli bir rutin oluşturun. Her gün aynı saatte yatıp uyanmaya özen gösterin. Kaliteli bir uyku için yatmadan 30-60 dakika önce mavi ışıktan (telefon, bilgisayar, tablet, televizyon gibi) uzaklaşın, gündüz saat 14.00’dan sonra kafeinli içecek tüketmeyin, yatmadan 15 dakika önce yatak odanızı havalandırın ve oda sıcaklığınızın 16-18 derece olmasına özen gösterin.”

‘KRONİK STRES KALP HASTALIĞI RİSKİNİ ARTIRIYOR’

Kronik stresin, yüksek tansiyona ve diğer kalp hastalığı risklerini artırdığını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Karaca, “Derin nefes egzersizleri, yoga, meditasyon veya keyif aldığınız hobiler gibi stres yönetimi tekniklerini uygulayın. Sosyal çevrenizi genişletin, size iyi gelen insanlarla daha çok zaman geçirin ve kahkaha atın. Araştırmalar, sosyalleşmenin yaşam ömrünü yüzde 50 uzatabileceğini bildiriyor” dedi.

‘ALKOL TÜKETİMİ KARDİYAK ARİTMİYE NEDEN OLABİLİR’

Sigara ve alkolün de kalp hastalıklarına neden olabileceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Karaca, “Sigarayı bırakmak tansiyonu 2-8 birim, alkolü bırakmak ise tansiyonu 4 birim düşürür. Sigara, atardamarların iç yüzeyine zarar verir, kanınızdaki oksijen seviyelerini azaltır ve kan pıhtılaşması riskinizi artırır. Sigarayı, yıllarca kullandıktan sonra bırakmak bile kalp sağlığınızı büyük ölçüde iyileştirir. Sigara içen insanların hiç sigara içmeyenlere kıyasla erken ölüm riski 3 kat daha fazladır! Alkol ise kalbin bir diğer düşmanıdır. Dünya genelinde 3 milyon fazla insanın ölümüne neden olmuştur. Alkol tüketimi, felç riskini artırır, kalp kasında hasara ve kardiyak aritmiye neden olur” diye konuştu.

'SU TÜKETİMİ OLDUKÇA ÖNEMLİ’

Su tüketimimin ihmal edilmemesinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Karaca, “Su dolaşımı destekler, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur ve kalbinizin vücuda kan pompalamak için çok fazla çalışmak zorunda kalmamasını sağlar. Amerikan Kardiyoloji Derneği sağlıklı bir kalp, iyi bir metabolik sağlık için kadınların günde yaklaşık 11.5 bardak (2.7 litre), erkeklerin ise 15.5 bardak (3.7 litre) sıvı tüketmesi gerektiğini öneriyor" ifadelerini kullandı.

‘GÖĞÜSTE ANİ BAŞLAYAN, KOLLARA, BOYNA VE ÇENEYE YAYILAN AĞRIYA DİKKAT’

Kalp krizlerinde semptomların genellikle önemsenmediğini veya geçmesinin beklendiğini söyleyen Dr. Öğr. Karaca, “Kalp krizinin semptomlarını tanımak geleceğimizi veya bir başkasının geleceğini riske atmamak için çok önemlidir. Kalp krizinde ağrı genellikle göğüste, göğüs kemiğinin arkasında ortalanır ve kollara, boyuna, çeneye, omuzlara ve sırta yayılabilir. Bu nedenle ani başlayan ve hızla yükselen; sol kol ağrısı veya uyuşma, sırt ağrısı, göğüs-çene ağrısı, karın ağrısı, göğüste baskı veya yanma varsa bu semptomları ihmal etmeyin ve derhal 112’den destek isteyin. Zamanla yarıştığınızı unutmayın” dedi.


Haber Kaynak : DHA

Bayram Taşkın: "Hiç Bir Mahallelerimizi İhmal Etmeyeceğiz"

Başkan Geçit, “Şehitlerimiz ve Gazilerimiz Başımızın Tâcı”

Malatya’da öğrenci servislerine sıkı denetim

Başkan Geçit ; Kırsal bölgelerdeki sorunların çözüme kavuşmasında kimsenin şüphesi olmasın

Abdurrahman Uzun, Battalgazi’de Gençlerle Buluştu

Başkan Geçit’in ‘Ücretsiz YKS ve LGS Kurs’ Vaadi Gerçeğe Dönüştü

Malatya Büyükşehir Belediyesi, İnönü Üniversitesi'nde Tanıtım ve Bilgilendirme Standı Açtı

Malatya’da Okul Çevreleri ile Servis Araçları Denetimi Yapıldı

“Ahilik, Toplumsal Dayanışmayı En Güzel Şekilde Yansıtan Hayat Felsefesidir”

Başkan Er İtfaiye Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı

Bahçeşehir Koleji Basketbol Takımı yeni evinde, hedef Avrupa’da şampiyonluk

Hatayspor, Trabzonspor maçının hazırlıklarını sürdürdü

Trabzonspor ile Konyaspor 47’nci randevuda

Vincenzo Montella'dan Sivasspor'a ziyaret

Okçuluk Federasyonu’nda Abdullah Topaloğlu yeniden başkan seçildi

Basketbol Gelişim Merkezi, yarın hizmete girecek

Manisa Basket’e Tuzcukaya mesajı

Anadolu Efesli basketbolcular sezon öncesi değerlendirmelerde bulundu

Sivasspor - Başakşehir maçının ardından

Sivasspor - Başakşehir: 1-2

Otomobil şarampole devrildi: 1 yaralı

İzmir'de motosikletli polisler 1 haftada çeşitli suçlardan aranan 80 şüpheliyi yakaladı

Batman’da ev yangını

Namaz kıldıran imamın başına tabureyle vurdu; o anlar kamerada

Avukat, adı kullanılarak yapılan dolandırıcılığı savcılığa bildirdi

Bosna Hersek'te alıkonulan Deniz, memleketi Gaziantep'e geldi (2)

ÜYTE merkezi 5 ayda 300 ailenin yüzünü güldürdü

Batman'da araçlarında uyuşturucuyla yakalanan 2 şüpheli tutuklandı

Kırklareli'de eğitimlerini tamamlayan Yunus timleri göreve başladı

Edirne’de mıcır yüklü TIR devrildi

İnşaat işçilerinin kürek ve sopalı kavgası kamerada

Elazığ’da köy muhtarından ormana güvenlik kameralı koruma

‘Yerli teknoloji girişimi şirketlerin satış sorununu bağımsız satışçılarla çözüyor’

Avukat Özdilek: Kişisel verilerinizi koruma hakkınızı kullanın

Kuşadası'nda Yunan unsurlarınca geri itilen 21 kaçak göçmen kurtarıldı

Gaziantep'te, 32 kilo 400 gram skunk ele geçirildi

Otomobilin çarptığı demir kapı anneanne ve torunlarının üzerine devrildi: 3 yaralı

Mersin'de yasa dışı bahis operasyonunda 18 tutuklama

Osmaniye’de Ahilik Haftası, kutlandı

El emeği göz nuru eserler

Dervişoğlu: İsrail, bölgemizde bir terör devletidir

CHP'nin kedisi 'Şero' öldü

Bakan Yumaklı: Deprem bölgesindeki 11 il için 46 milyarlık su yatırımının 16 milyar liralık kısmı tamamlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz Bölgesi'nin jeostratejik öneminin artacağı görülüyor

Bakan Fidan: Güvenlik Konseyi, herhangi bir caydırıcı yaptırım uygulamadı

Bakan Fidan: Güvenlik Konseyi, herhangi bir caydırıcı yaptırım uygulamadı/ Ek fotoğraflar

Bakan Fidan, İİT Bakanlar Düzeyindeki Yıllık Koordinasyon Toplantısı'na katıldı (3)

Bakan Fidan, İİT Bakanlar Düzeyindeki Yıllık Koordinasyon Toplantısı'na katıldı (2)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Bulut, Hatay'da

Bakan Fidan, İİT Bakanlar Düzeyindeki Yıllık Koordinasyon Toplantısı'na katıldı

Otomobil şarampole devrildi: 1 yaralı

İzmir'de motosikletli polisler 1 haftada çeşitli suçlardan aranan 80 şüpheliyi yakaladı

Dervişoğlu: İsrail, bölgemizde bir terör devletidir

Batman’da ev yangını

Namaz kıldıran imamın başına tabureyle vurdu; o anlar kamerada

CHP'nin kedisi 'Şero' öldü

'Pembe maskeli kadınlar' bal hasadına başladı/Ek fotoğraflar

Avukat, adı kullanılarak yapılan dolandırıcılığı savcılığa bildirdi

Bosna Hersek'te alıkonulan Deniz, memleketi Gaziantep'e geldi (2)

ÜYTE merkezi 5 ayda 300 ailenin yüzünü güldürdü

Bakan Kurum: Sıfır Atık'ta Kızılcahamam gibi örnekleri artıracağız

Batman'da araçlarında uyuşturucuyla yakalanan 2 şüpheli tutuklandı

İran dini lideri Hamaney: Hizbullah’ın yanındayız

Ağabeyleri ile yaptığı bilek güreşinde yeteneğini keşfeden Zührenaz, dünya şampiyonluğunu korumak için çalışıyor

Kırklareli'de eğitimlerini tamamlayan Yunus timleri göreve başladı

Antik Roma Tiyatrosu kazısında Osmanlı'nın ilk hamam örneği keşfedildi / Ek fotoğraflar

Yüksekova'da 155 yıllık su değirmeni ile buğday öğütüyor

Edirne’de mıcır yüklü TIR devrildi

'Aşıklar Yolu'ndaki okaliptüs ağaçlarına tabelalı önlem

Bakan Yumaklı: Deprem bölgesindeki 11 il için 46 milyarlık su yatırımının 16 milyar liralık kısmı tamamlandı

Siirt'te örtü yangını; 25 dönüm alan zarar gördü

Cinayet sonrası polisin çalışmasını izlerken yakalandı

Bakan Uraloğlu: Trenler, hareket halinde dahi otonom muayene edilebilecek

Bahçeşehir Koleji Basketbol Takımı yeni evinde, hedef Avrupa’da şampiyonluk

Husumetlisini pazar alanında bıçakladı; 1 ölü, 1 yaralı

Hatayspor, Trabzonspor maçının hazırlıklarını sürdürdü

Sağlık sorunu yaşayan işitme engellilerin sesi oldu

Batman'da abart egzoz kullanan 2 araca 12 bin 878 lira ceza

İstanbul- Esenler'de polis memuru babasının tartıştığı komşusunu silahla vurdu

Trabzonspor ile Konyaspor 47’nci randevuda

Yükleniyor