https://www.mormas.com.tr/
  • BIST 100

    9777,46%-0,53
  • DOLAR

    34,16% 0,08
  • EURO

    38,11% -0,21
  • GRAM ALTIN

    2913,97% -0,65
  • Ç. ALTIN

    4899,30% 0,64

'Paketli gıda tüketimindeki artış kalp krizlerini artırdı'

'Paketli gıda tüketimindeki artış kalp krizlerini artırdı'

Sağlık 28.09.2024 10:00:13 9

İSTANBUL, (DHA)- SAĞLIKLI bir kalp için yaşam tarzına ve beslenme koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca, “Kalp krizi kaynaklı ölüm oranı son yıllarda arttı. Artan hareketsizlik, sağlıksız yaşam koşulları, paketli, ambalajlı, fast- food gıda tüketimindeki artış, hızlı tüketim zincir ürünleri sağlığı da tüketti. Günlük yaşamdaki stres faktörleri, doğadan uzaklaşıp plaza hayatlarına dönüş, gün ışığından uzaklaşma, artan hava kirliliği, tütün ürünleri, elektronik sigara, alkol kullanımı gibi faktörler toplumun kalp sağlığını her geçen gün daha kötüleştiriyor” dedi.

VM Medical Park Maltepe Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla kalp ve damar sağlığı hakkında açıklamalarda bulundu.

‘HER 2 ÖLÜMDEN BİRİNİN NEDENİ KALP VE DAMAR HASTALIKLARI’

Yaşamın güç merkezi, en hayati organımız olan kalbimizi korumanın öncelikli görevlerimizden olması gerektiğine değinen Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca, “Türkiye’de her iki ölümden biri kalp ve damar hastalıkları kaynaklıdır. Kalp damar hastalıkları nedeniyle meydana gelen erken ölümler ise önlenebilir niteliktedir” diye konuştu.

‘HAFTADA EN AZ 3 GÜN YAĞLI BALIK TÜKETİN’

Sağlıklı bir kalp için beslenmenin önemine dikkat çeken Dr. Öğr. Karaca, “Kalp damar sağlığınızı korumak, kolesterol düzeylerinizi azaltmak ve tansiyonunuzu dengelemek için beslenmenize erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını, Omega 3’ten zengin hayvansal ve bitkisel besinleri (deniz ürünleri, kabak çekirdeği, keten tohumu, chia tohumu, semizotu, ceviz gibi), lifli besinleri ekleyebilirsiniz. Potasyum kaynakları (muz, kivi, ananas, yaban mersini, avokado, maydanoz, ıspanak, brokoli gibi), ata tohumları (karabuğday, siyah pirinç, kinoa gibi), magnezyumdan zengin koyu yeşil yapraklı sebzeler, ömrü uzatan çiğ kuruyemişler, kalp dostu baharatları da tercih edebiliriz. Haftada en az 3 gün yağlı balık tüketin. Somon, hamsi, uskumru, sardalya gibi Omega 3 zengini balıkları tüketmek beyninize ve kalbinize ziyafet demektir. Fakat pişirme yöntemine dikkat etmelisiniz. Haşlama, fırında, ızgara veya buğulama yöntemlerini kullanın” dedi.

‘TUZ TÜKETİMİ DENGELİ OLMALI’

Sodyumun kısıtlanmasını aktaran Dr. Öğr. Üyesi Karaca, “Kan basıncını düşürmek ve kalp hastalığı riskini azaltmak için Amerikan Kardiyoloji Derneği günde 2 bin 300 miligramdan (1 tatlı kaşığı) fazla sodyum tüketilmemesini önerir. Sadece 1 gram tuz 400 mg sodyum içerir. Konserve gıdalar, kuru meyveler, salça, ketçap, hardal, soya sosu, hazır salata sosları, bulyonlar, salamura zeytin, hazır peynirler, ambalajlı ekmekler, tütsülenmiş yiyecekler ve soda gizli sodyum kaynaklarıdır. Hipertansiyon, kalp hastalıkları ve diğer kronik hastalıklardan korunmak istiyorsanız, günde 5 gramdan daha fazla tuz tüketmemelisiniz.” ifadelerini kullandı.

‘EGZERSİZ YAPMAK KALP SAĞLIĞINA FAYDALI’

Hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesi gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Karaca, “Haftada toplam en az 150 dakika aerobik egzersiz (yürüme, koşma, bisiklete binme, yüzme gibi) yüksek kolesterol ve tansiyonu düşürür, damarları korur, diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltır. Ayrıca, haftada 3 gün 30’ar dakika ağırlık ve direnç antrenmanı yapmak ise felç riskini azaltır, insülin direnci ile savaşır ve kalp damar sağlığını iyileştirir. Kalp damar sağlığını korumak için 30 yaşından sonra her birey cinsiyet fark etmeksizin bu egzersizleri hayatına eklemelidir. Aksi takdirde yılda 1 kg kas kaybı başlar ve geri döndüremeyebilirsiniz” dedi.

‘ÖĞLEN 14’DEN SONRA KAHVE İÇMEYİN, GÜNDE EN AZ 7-8 SAAT UYUYUN’

Vücut ağırlığa ve uyku düzenine de dikkat edilmesi gerekildiği belirten Dr. Öğr. Üyesi Karaca, şunları söyledi:

“İdeal vücut ağırlığında olun. Özellikle karın çevresindeki yağlanma ve aşırı kilo, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini yükselterek kalp hastalığı riskini artırır. Günde en az 7-8 saat uyuyun ve belirli bir rutin oluşturun. Her gün aynı saatte yatıp uyanmaya özen gösterin. Kaliteli bir uyku için yatmadan 30-60 dakika önce mavi ışıktan (telefon, bilgisayar, tablet, televizyon gibi) uzaklaşın, gündüz saat 14.00’dan sonra kafeinli içecek tüketmeyin, yatmadan 15 dakika önce yatak odanızı havalandırın ve oda sıcaklığınızın 16-18 derece olmasına özen gösterin.”

‘KRONİK STRES KALP HASTALIĞI RİSKİNİ ARTIRIYOR’

Kronik stresin, yüksek tansiyona ve diğer kalp hastalığı risklerini artırdığını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Karaca, “Derin nefes egzersizleri, yoga, meditasyon veya keyif aldığınız hobiler gibi stres yönetimi tekniklerini uygulayın. Sosyal çevrenizi genişletin, size iyi gelen insanlarla daha çok zaman geçirin ve kahkaha atın. Araştırmalar, sosyalleşmenin yaşam ömrünü yüzde 50 uzatabileceğini bildiriyor” dedi.

‘ALKOL TÜKETİMİ KARDİYAK ARİTMİYE NEDEN OLABİLİR’

Sigara ve alkolün de kalp hastalıklarına neden olabileceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Karaca, “Sigarayı bırakmak tansiyonu 2-8 birim, alkolü bırakmak ise tansiyonu 4 birim düşürür. Sigara, atardamarların iç yüzeyine zarar verir, kanınızdaki oksijen seviyelerini azaltır ve kan pıhtılaşması riskinizi artırır. Sigarayı, yıllarca kullandıktan sonra bırakmak bile kalp sağlığınızı büyük ölçüde iyileştirir. Sigara içen insanların hiç sigara içmeyenlere kıyasla erken ölüm riski 3 kat daha fazladır! Alkol ise kalbin bir diğer düşmanıdır. Dünya genelinde 3 milyon fazla insanın ölümüne neden olmuştur. Alkol tüketimi, felç riskini artırır, kalp kasında hasara ve kardiyak aritmiye neden olur” diye konuştu.

'SU TÜKETİMİ OLDUKÇA ÖNEMLİ’

Su tüketimimin ihmal edilmemesinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Karaca, “Su dolaşımı destekler, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur ve kalbinizin vücuda kan pompalamak için çok fazla çalışmak zorunda kalmamasını sağlar. Amerikan Kardiyoloji Derneği sağlıklı bir kalp, iyi bir metabolik sağlık için kadınların günde yaklaşık 11.5 bardak (2.7 litre), erkeklerin ise 15.5 bardak (3.7 litre) sıvı tüketmesi gerektiğini öneriyor" ifadelerini kullandı.

‘GÖĞÜSTE ANİ BAŞLAYAN, KOLLARA, BOYNA VE ÇENEYE YAYILAN AĞRIYA DİKKAT’

Kalp krizlerinde semptomların genellikle önemsenmediğini veya geçmesinin beklendiğini söyleyen Dr. Öğr. Karaca, “Kalp krizinin semptomlarını tanımak geleceğimizi veya bir başkasının geleceğini riske atmamak için çok önemlidir. Kalp krizinde ağrı genellikle göğüste, göğüs kemiğinin arkasında ortalanır ve kollara, boyuna, çeneye, omuzlara ve sırta yayılabilir. Bu nedenle ani başlayan ve hızla yükselen; sol kol ağrısı veya uyuşma, sırt ağrısı, göğüs-çene ağrısı, karın ağrısı, göğüste baskı veya yanma varsa bu semptomları ihmal etmeyin ve derhal 112’den destek isteyin. Zamanla yarıştığınızı unutmayın” dedi.


Limonun ihracat yolculuğu başladı

8 aracın dikiz aynasını eliyle kırdı

Antik Roma Tiyatrosu kazısında Osmanlı'nın ilk hamam örneği keşfedildi

Bursa Büyükşehir İtfaiyesi’nden gerçeği aratmayan tatbikat

Basketbol Gelişim Merkezi, yarın hizmete girecek

İstanbul- Hollanda'dan Türkiye'ye estetik için gelen kadından görme kaybı iddiası

Pembe rengi ile ünlenen Meyil Obruk Gölü tamamen kurudu

Rusya, Ukrayna’nın Sumy bölgesinde bir hastaneyi vurdu: 8 ölü, 11 yaralı

Otomobile çarpan motosikletli öldü

Uyuşturucu satmaması için uyardığı komşusunu çıkan kavgada öldürdü

Sivas'tan 'fıstığın başkenti' Gaziantep'e fıstık gönderiyorlar / Ek fotoğraflar

Manisa Basket’e Tuzcukaya mesajı

Belediye başkanının kardeşi, motosiklet kazasında ağır yaralandı

Baraj yapımında keşfedilen 4 bin 500 yıllık fosil ayak izleri, müzede sergileniyor

Bakanlığın desteklediği kadın girişimciler, yıl sonunda ödüllerini alacak

İstanbul - Sultangazi'de komşuya bırakılan çocuğa taciz iddiası

Baraj yapımında keşfedilen 4 bin 500 yıllık fosil ayak izleri, müzede sergileniyor / Ek fotoğraflar

Sokakta 75 yaşındaki kişi dövüldü; Vali 'Vicdansız' paylaşımı yaptı

Muğla Büyükşehir İtfaiyesi'nden tatbikat

Şanlıurfa'da telefon dolandırıcılığında 4 tutuklama

Türkan Saylan Gündüz Bakımevi ve Yavuzlar Köprüsü’nün açılışı yapıldı

Motosikletle çarparak astsubayı şehit eden sürücü: Kontrol noktasını görmedim

Kırıkkale'de çalıntı traktör yakalandı; 1 şüpheli tutuklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz Bölgesi'nin jeostratejik öneminin artacağı görülüyor

EN YAKIT, Ankara-Niğde otoyoluna elektrikli şarj istasyonu kurdu

Mersin merkezli 9 ilde resmi belgede sahtecilik operasyonunda 16 tutuklama

İstanbul- Avcılar D-100 Karayolunda TIR devrildi; yan yol trafiğe kapatıldı

Erzurum'da Atatürk büstünü balta ile kıran şüpheli yakalandı

İsrail: Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldürüldü

Sivas'tan 'fıstığın başkenti' Gaziantep'e fıstık gönderiyorlar

Yükleniyor

Bayram Taşkın: "Hiç Bir Mahallelerimizi İhmal Etmeyeceğiz"

Başkan Geçit, “Şehitlerimiz ve Gazilerimiz Başımızın Tâcı”

Malatya’da öğrenci servislerine sıkı denetim

Başkan Geçit ; Kırsal bölgelerdeki sorunların çözüme kavuşmasında kimsenin şüphesi olmasın

Abdurrahman Uzun, Battalgazi’de Gençlerle Buluştu

Başkan Geçit’in ‘Ücretsiz YKS ve LGS Kurs’ Vaadi Gerçeğe Dönüştü

Malatya Büyükşehir Belediyesi, İnönü Üniversitesi'nde Tanıtım ve Bilgilendirme Standı Açtı

Malatya’da Okul Çevreleri ile Servis Araçları Denetimi Yapıldı

“Ahilik, Toplumsal Dayanışmayı En Güzel Şekilde Yansıtan Hayat Felsefesidir”

Başkan Er İtfaiye Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı

Basketbol Gelişim Merkezi, yarın hizmete girecek

Manisa Basket’e Tuzcukaya mesajı

Anadolu Efesli basketbolcular sezon öncesi değerlendirmelerde bulundu

Sivasspor - Başakşehir maçının ardından

Sivasspor - Başakşehir: 1-2

Trabzonspor Kulübü Başkanı Ertuğrul Doğan kulüp dergisine açıklamalarda bulundu

Mehmet Topal'lı Ploieşti, zorlu maçı farklı kazandı

Trabzonspor’da Konyaspor maçı hazırlıkları devam ediyor

4 Eylül Stadı'ndaki kadın tribününe Şehit Polis Şeyda Yılmaz'ın ismi verildi

TSYD İzmir Voleybol Turnuvası’nın 10. kazananı Ziraat Bankkart

8 aracın dikiz aynasını eliyle kırdı

Bursa Büyükşehir İtfaiyesi’nden gerçeği aratmayan tatbikat

Otomobile çarpan motosikletli öldü

Uyuşturucu satmaması için uyardığı komşusunu çıkan kavgada öldürdü

Belediye başkanının kardeşi, motosiklet kazasında ağır yaralandı

Sokakta 75 yaşındaki kişi dövüldü; Vali 'Vicdansız' paylaşımı yaptı

Muğla Büyükşehir İtfaiyesi'nden tatbikat

Şanlıurfa'da telefon dolandırıcılığında 4 tutuklama

Türkan Saylan Gündüz Bakımevi ve Yavuzlar Köprüsü’nün açılışı yapıldı

Kırıkkale'de çalıntı traktör yakalandı; 1 şüpheli tutuklandı

İnşaat işçilerinin kürek ve sopalı kavgası kamerada

Elazığ’da köy muhtarından ormana güvenlik kameralı koruma

‘Yerli teknoloji girişimi şirketlerin satış sorununu bağımsız satışçılarla çözüyor’

Avukat Özdilek: Kişisel verilerinizi koruma hakkınızı kullanın

Kuşadası'nda Yunan unsurlarınca geri itilen 21 kaçak göçmen kurtarıldı

Gaziantep'te, 32 kilo 400 gram skunk ele geçirildi

Otomobilin çarptığı demir kapı anneanne ve torunlarının üzerine devrildi: 3 yaralı

Mersin'de yasa dışı bahis operasyonunda 18 tutuklama

Osmaniye’de Ahilik Haftası, kutlandı

El emeği göz nuru eserler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz Bölgesi'nin jeostratejik öneminin artacağı görülüyor

Bakan Fidan: Güvenlik Konseyi, herhangi bir caydırıcı yaptırım uygulamadı

Bakan Fidan: Güvenlik Konseyi, herhangi bir caydırıcı yaptırım uygulamadı/ Ek fotoğraflar

Bakan Fidan, İİT Bakanlar Düzeyindeki Yıllık Koordinasyon Toplantısı'na katıldı (3)

Bakan Fidan, İİT Bakanlar Düzeyindeki Yıllık Koordinasyon Toplantısı'na katıldı (2)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Bulut, Hatay'da

Bakan Fidan, İİT Bakanlar Düzeyindeki Yıllık Koordinasyon Toplantısı'na katıldı

Kurtulmuş: Netanyahu'nun acımasız katliamları iftiralarla gerçekleri gizleme çabasıdır

ERZURUM - Bakan Tunç: Demokratik bir anayasa yapmak zorundayız (2) (VİDEO EKLENDİ)

Bakan Işıkhan: AK Parti, seçimden seçime vatandaşı hatırlayan bir parti olmadı (2)

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 6 6 0 0 15 18
2.Fenerbahçe 6 4 1 1 9 13
3.Beşiktaş 5 4 0 1 7 13
4.İstanbul Başakşehir 6 4 1 1 5 13
5.Samsunspor 6 4 2 0 4 12
6.Göztepe 5 2 0 3 5 9
7.Eyüpspor 6 2 1 3 3 9
8.Konyaspor 6 2 2 2 -1 8
9.Sivasspor 7 2 3 2 -2 8
10.Antalyaspor 6 2 2 2 -3 8
11.Kasımpaşa 6 1 2 3 -2 6
12.Alanyaspor 6 1 2 3 -3 6
13.Bodrum FK 6 2 4 0 -4 6
14.Trabzonspor 5 0 0 5 0 5
15.Gazişehir Gaziantep 5 1 3 1 -3 4
16.Rizespor 6 1 4 1 -11 4
17.Kayserispor 5 0 2 3 -4 3
18.Hatayspor 6 0 4 2 -6 2
19.Adana Demirspor 6 0 5 1 -9 1