Tarih: 03.10.2024 17:35

Ödemiş'te yılın ahileri şed kuşandı

Facebook Twitter Linked-in

Buse BAĞCI / ÖDEMİŞ, (İzmir), (DHA)-İZMİR'in Ödemiş ilçesinde, Ahilik Haftası kapsamında 'şed kuşanma' töreni düzenlendi. Etkinlikte Gazi Umurbey Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Aşçılık Bölümü Öğrencisi Mert Güler'e (17) yılın çırağı, ayakkabı imalatçısı, terzi Metin Erdiş'e yılın ustası ve ahisi unvanı verildi. İlçe protokolü tarafından temsili şed kuşatma töreninin ardından katılım belgesi takdim edildi.

Ödemiş'te Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Program ilk olarak İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Yalçın Ata ve oda başkanlarının Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan ve Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy makamında ziyaretiyle başladı. Daha sonrasında ilçe protokol üyeleri ve öğrencilerin kortej yürüyüşüyle devam etti. Ardından Gazi Umurbey Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yılın çırağı, kalfası ve ustası seçilenler için 'Şed Kuşanma Töreni' düzenlendi. Etkinliğe, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Kiraz Kaymakamı Habib Güneyli, Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, Kiraz Belediye Başkanı Nasuh Coşkun, Beydağ Belediye Başkanı Şakir Başaran, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Cihan Gültekin, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Özge, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Yalçın Ata, 27. Dönem Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Bedri Serter, MHP Ödemiş İlçe Başkanı Ceyhun Kınlı, oda başkanları, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

'AHİLİK YARDIMLAŞMA, İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DESTEK OLMAK DEMEKTİR'

Törende konuşan İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Yalçın Ata, “Her sene coşkuyla kutladığımız Ahilik Haftasını bu yıl yine heyecanla ve birbirinden renkli etkinliklerle kutlamak için bir araya geldik. Ahilik felsefesini topluma özellikle yeni nesillere en iyi şekilde tanıtmayı hedefliyoruz. Ahilik felsefesi çalışma hayatında toplumsal yaşamda dürüstlüğü, dayanışmayı ön plana çıkarmaktadır. İyi ahlaklı, güvenli eğitimi esas almaktadır. Ahilik kaliteli üretmek, doğru takmak, tüketiciye saygı göstermek demektir. Ahilik siftah yaptıktan sonra müşterisini komşusuna yönlendirmek demektir. Ahilik yardımlaşma, ihtiyaç sahiplerine destek olmak demektir. Özellikle Ahilik içerisinde bulunduğumuz çağın şartlarında unuttuğumuz ama sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan köklü bir esnaf geleneğidir. Tüm esnaflarımızın bayramını kutluyorum" dedi.

'AHİLİK ESAS İTİBARI İLE ESNAF ARASINDA BENİMSENMİŞTİR'

Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, “İnsanların birbirlerini kardeşçe sevmelerini sağlayan ortamın hazırlanmasını sağlamak için kurulmuş köklü bir teşkilattır. Ahilik esas itibarı ile esnaf arasında benimsenmiştir. Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir teşkilattır. Öğrencilerimiz ahiliği kendi hayatlarında uygularlarsa ayakları üzerinde duracaklarına inanıyorum. Herkesin Ahilik Haftasını kutluyorum" dedi.

'AHİLİK, BÜTÜN DÜNYA TOPLUMLARININ ÖRNEK ALMASI GEREKEN BİR KÜLTÜRDÜR'

Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, “Birlik, beraberlik ve kardeşlik gibi önemli değerleri içerisinde barındıran, meslek etiğinin ve çalışma prensiplerinin temelini oluşturan Ahilik kavramı; dünyada eşi benzeri bulunmayan, Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikimdir. Ahilik bir meslek örgütü olmasının yanında yardımsever olmayı, haksız kazançtan uzak durmayı, yoksula sahip çıkmayı, başkasının hakkına saygı göstermeyi, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütlemesi bakımından da bir manevi terbiye ocağıdır. Ahilik; ahlak demektir, iş ahlakı demektir. Hile yapmamak, fahiş fiyata mal satmamak, yalan söylememek demektir. Bugün modern çağdaki ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite standartları olarak ifade edilen birçok terimin temeli Ahilik Teşkilatı çatısı altında oluşturulmuştur. Ve yüzyıllar öncesinde Anadolu topraklarında hayat bulmuştur. Güzel ahlakın sanatla bütünleştiği ahilik; sadece Türk insanının değil, bütün dünya toplumlarının örnek alması gereken bir kültür ve anlayıştır. Ülkemizin gelişmesinin ve büyümesinin yolu esnaf ve sanatkarlardan geçer. Esnaf sadece alan, satan, ticaret yapan, icra ettiği meslekten ibaret değildir. Esnaf, aynı zamanda o yörenin gözü, kulağı, sesi, vicdanı ve yol göstericisidir. Günümüzde, esnaf ve sanatkârların oluşturduğu kurumlar, ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir. Emek ve alın terini vatanseverlik duygularıyla birleştiren esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, bu vesileyle birlik ve beraberlik duygusunun büyüyerek devam etmesini temenni ediyorumö dedi.

Tören sonunda Ödemiş'te, Gazi Umurbey Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Aşçılık Bölümü Öğrencisi olan Mert Güler'e yılın çırağı, ayakkabı imalatçısı, terzi Metin Erdiş'e yılın ustası ve ahisi unvanı verildi. İlçe protokolü tarafından temsili şed kuşatma töreninin ardından katılım belgesi takdim edildi. (DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —