10043,46%-0,55
34,87% 0,08
36,67% -0,09
3023,15% 0,26
4865,41% 0,57
Malatya'da 2 yıldır istiridye mantarı üretimi yapan Engin Acar,800 metrekare alana sahip serasında yıllık 45-50 ton üretim yapıyor.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler öncesinde Adıyaman ilinde başladığı istiridye mantar üretimine, pazarlama sıkıntısı yaşadığı için Malatya'da devam eden mantar yetiştiricisi Engin Acar, yıllık 45-50 ton istiridye mantarı üretimi ile ülke ve bölge ekonomisine katkı sunuyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Akçadağ 'da 4, Yeşilyurt'ta 2 ve Battalgazi bölgesinde ise 8 olmak üzere toplamda 1400 metrekare sera çadırında istiridye mantarı üretimi yapan yetiştiriciyi ziyaret ederek tebrik ettiler.
Malatya'nın hem tarımsal hem bitkisel hem de hayvancılık üretiminde önemli bir potansiyeli olduğunu aktaran Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, "İlimizde 7 tane mantarcılık tesisimiz var. Bunların bir kısmı bakanlığımızdan destek aldı bir kısmı ise kendi imkanları ile üretimlerinin devam ettiriyor. Bu seramızda 45 ton, diğer 6 seramızda ise yıllık ortalama 50 ton civarında üretimimiz var. İnşallah önümüzdeki süreçte sera potansiyelini arttırmak anlamında bu tesisimize de katkımız olacak. "dedi.
Bütün dünyada olduğu gibi ülke ve bölgede tarımsal çeşitliliğin başladığını ifade eden Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, "Geleneksel tarımsal üretimden, daha teknik ve daha modern ürün çeşitlenmesi anlamında birçok tesis ve işletmeler kurulmaya başladı. Bu tesisimizde istiridye mantarı üretimi yapılıyor. Gerek sağlık gerekse besin takviyesi açısından insanların artık tercihleri de değişti. Bu anlamda mantar özellikle protein açısından çok zengin olması ve vegan tüketicilerimiz için de çok önemli bir besin kaynağıdır." şeklinde konuştu.
Yaklaşık 4 yıldır istiridye mantarı üretimi yaptığını ifade eden yetiştirici Engin Acar, yıllık 45-50 ton aralığında istiridye mantarı üretiyor. İstiridye mantarının protein açısından et ile aynı olduğunu aktaran Engin Acar, "Mantarımız üzerinde kesinlikle hastalık kabul etmeyen bir bitki türüdür. Kolesterol oranının sıfır olduğu biliniyor. Mantarın bakımı gayet zordur.Nem, ısı ve havayı kontrol altında tutmak gerekiyor. Soğuk yerde muhafaza edilir ise bir haftalık ömrü olurken, soğuk hava deposunda 4 derece altında korunursa bu süre daha da uzayabiliyor.
Bütün odalarımızda ısı ve nemölçer cihazlarımız var. Talebe göre paketleme de yapıyoruz, kasalarda dökme değimiz şekilde de hale ve pazarcılara veriyoruz. Şuan yetiştirdiğimizin iki katı üretim yapsak dahi var olan aşırı talebi karşılayamayız. Elazığ, Batman, Diyarbakır, Malatya ve Adıyaman'da şuan taleplerin birçoğunu karşılayamıyorum. Şuan kilogram fiyatları 100- ila 110 TL arasında giderken, 250 gramlık paketlerimizi ise 30 TL den toptan satıyoruz." dedi