Kaleiçi bölgesindeki 7 mahalle muhtarı, bu tür etkinliklerin yapılmaması için Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi'ne ortak dilekçeyle başvuru yaptı.
Kaleiçi ve çevresinde düzenlenen festival ve şenlik etkinliklerine ilişkin talebi içeren başvuru dilekçesinde; Türkiye Muhtarlar Derneği Antalya Şube Başkanı da olan Tuzcular Mahallesi Muhtarı Uğur Çetin, Kılınçarslan Mahallesi Muhtarı Enver Mutlu, Gençlik Mahallesi Muhtarı Ömer Kaya, Sinan Mahallesi Muhtarı Adnan Nini, Haşim İşçan Mahallesi Muhtarı Halil Ay, Barbaros Mahalle Muhtarı Cafer İşlek, Selçuk Mahalle Muhtarı Güray Esel ile Antalya Otelciler ve Pansiyoncular Derneği Başkanı Alp Özel'in imzası bulunuyor.
'BÖLGE ESNAFI MAĞDURİYET YAŞIYOR'
Başvuruda; Antalya Kaleiçi bölgesi ve çevresinde, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından farklı tarihlerde düzenlenen festival, şenlik ve benzeri etkinlikler nedeniyle, bölge esnafı ve işletmecileri olarak uzun süredir ciddi mağduriyetler yaşadıkları ifade edildi. Söz konusu etkinliklerde, kamu kurumlarının hijyen ve sağlık denetimlerinden uzak, geçici çadır ve stantlarda açıkta gıda, fast food ürünleri ve hediyelik eşya satışı gibi faaliyetler yürütüldüğünü belirten muhtarlar, “Denetime tabi olmayan bu tür satışlar hem halk sağlığını ciddi biçimde riske atmakta hem de ruhsatlı işletmelerin güvenilirliğini ve ekonomik sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir" dedi.
KAYIT DIŞI FAALİYET
Kaleiçi'nde faaliyet gösteren esnafın iş yerlerinin sağlık, hijyen, yangın, ruhsat, emniyet ve vergi denetimlerine tabi tutulduğu anlatılan dilekçede, “Her türlü yasal yükümlülüğümüzü eksiksiz yerine getirmekteyiz. Ancak bu tür etkinliklerde kayıt dışı ve geçici faaliyetlere göz yumulması, işletmelerimize haksız rekabet oluşturmakta; vergisini ödeyen, istihdam sağlayan ve denetime açık çalışan esnafın mağduriyetini artırmaktadır" denildi.
TRAFİK VE OTOPARK SORUNU
Özellikle bu etkinliklerin düzenlendiği günlerde, bölgedeki trafik yoğunluğu ve otopark sorununun da had safhaya çıktığına işaret eden muhtarlar, “Araçla gelen ziyaretçilerin oluşturduğu kalabalık, ruhsatlı işletmelerin müşterilerine erişimini zorlaştırmakta, ulaşımı ve kamusal güvenliği olumsuz etkilemektedir. Ayrıca birçok işletme, bu etkinlikler sırasında cirolarında düşüş yaşamakta, bölgeye olan güven ve tercih azalmakta, turizm kalitesi zarar görmektedir" dedi.
KALEİÇİ VE ÇEVRESİNDE İSTENMİYOR
Muhtarlar ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin başvurusunda; ifade edilen nedenlerle hijyen, sağlık, vergi ve güvenlik açısından denetime tabi olmayan bu tür etkinliklerin Kaleiçi bölgesi ve çevresinde yapılmasının uygun olmadığı kaydedildi. Bu etkinliklerin, daha uygun, geniş ve kontrolü kolay alanlara yönlendirilmesi talep edilerek, “Kaleiçi gibi tarihi ve turistik kimliği yüksek bir bölgede yalnızca ilgili belediyelerin izni, denetimi, kamu yararı ve ticari dengeler gözetilerek bölge esnafının da içinde olacağı etkinliklere müsaade edilmesinin gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz" denildi.