• BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01

‘Kültür, sürdürülebilir kalkınmanın lokomotifidir’

‘Kültür, sürdürülebilir kalkınmanın lokomotifidir’

Eğitim 23.11.2024 12:53:44 9 0
‘Kültür, sürdürülebilir kalkınmanın lokomotifidir’

İSTANBUL,(DHA)- İSTANBUL Kültür Üniversitesi (İKÜ) ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliği ile ‘MONDIACULT: Sürdürülebilir Kalkınmanın Lokomotifi Olarak Kültür’ Zirvesi düzenlendi. Somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik konuların ele alındığı zirvede konuşan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı ve yazar Prof. Dr. İskender Pala,"Her şeyden önce kültürün bir anlayış olarak insanların zihinlerine bilgi olarak yerleşmesi gerekiyor. Kültür dediğimiz şey önce bilginin, bilgiden sonra anlayışın, anlayıştan sonra medeniyetin kademeleridir." dedi.

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliği ile ‘MONDIACULT: Sürdürülebilir Kalkınmanın Lokomotifi Olarak Kültür’ Zirvesi düzenlendi. Üniversitenin Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezinde düzenlenen zirveye İKÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, Rektör Prof. Dr. Fadime Üney Yüksektepe, Rektör Yardımcısı ve İKÜ Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Burcu Yavuz Tiftikçigil, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Gülce Oğrüç Ildız, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı, Yazar ve İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Pala başta olmak üzere akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

PROF. DR. YAVUZ TİFTİKÇİGİL: SUÇ ORANLARINI DÜŞÜRÜR

Kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasının öneminden bahseden İstanbul Kültür Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İKÜ Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Burcu Yavuz Tiftikçigil, “Bu zirve, sürdürülebilir kalkınmanın ve üniversitenin sürdürülebilir kalkınmadaki rolünün anlatılması, benimsenmesi ve işaret edilmesi açısından çok önemli. Bu zirvede UNESCO Türkiye Milli Komitesi’yle bir araya geldik. Somut ve somut olmayan mirasın; dokunabildiğimiz ve dokunamadığımız kültürel değerlerimizin sürdürülebilir kalkınma açısından ne kadar önemli olduğunu daha derinlemesine anlamış olduk. Milli komisyonumuzun başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz hocamızın bahsettiği gibi; eğer biz kültürel değerlerimizi gelecek kuşaklara ve kendimize iyi aktarabilirsek suç oranlarını düşürür, toplumsal kaynaşmayı, birlik ve beraberliğimizi artırırız. İster istemez bu formlarda yetişmiş biri de sürdürülebilir kalkınmaya sahip çıkıyor. Burada UNESCO Türkiye Milli Komitesi çok önemli bir görev alıyor. Kendi kültürel mirasımıza dahil olacak doneleri, olguları ya da yerleşim yerlerini belirliyorlar. Her şey aynı olursa, kültürel farklılıklar, somut ve somut olmayan zenginlik olmazsa hayat zevksiz olur. Bu meseleyi eylem planlarıyla daha da büyütmemiz ve sahiplenmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

PROF. DR. OĞUZ: KÜLTÜR, MİRAS OLARAK KORUNMALI

Kültürün sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde yer alması gerektiğini söyleyen UNESCO Türkiye Millİ Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, “Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Hedefleri, 2015 yılında Birleşmiş Milletler’de (BM) kabul edildi. Türkiye’de bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için çalışıyor. Bu hedeflerden sadece 11’ncisi ‘Sürdürülebilir Şehirler ve Toplumlar’ başlığını taşıyor. Bunun alt dalında kültür bahsi geçiyor. Biz kültür çalışmaları yürütenler olarak diyoruz ki; kültür esas itibarıyla sürdürülebilir kalkınmanın lokomotifidir. Kültür bir kamu malıdır. Dolayısıyla bunun kalkınmadaki rolünün daha güçlü bir şekilde açıklanması, tanımlanması gerekiyor. Yani Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2030 yılında yeniden düzenlendiğinde kültürün, 17 amaca ek olarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde yer almasını istiyoruz. Kültür miras olarak korunmalı. Eğer somut miras ise bulunduğu yer ve mekanda restore ederek korunmalı. Yer altı miras da müzeye konulmalı ve depolanmalı. Somut olmayan kültürel miras ise toplumda kuşaktan kuşağa aktarılmalı, yaşaması sağlanmalı. Bu korumaları iyice tanımak ve anlamak gerekiyor” dedi.

‘KÜLTÜRÜ DİZİLERE VE FİLMLERE ÇOK GÜÇLÜ ENTEGRE ETMEMİZ LAZIM’

Kültürün kuşaktan kuşağa aktarılmasında sorun yaşadıklarını söyleyen Prof. Dr. Oğuz, “Kültürel mirasların bugün içinde bulunduğumuz dijitalleşme ve yapay zeka süreci gibi teknolojik gelişmeler için de ilham kaynağı haline gelmesi çok önemli. Bununla ilgili de bir UNESCO sözleşmesi var. Kültürü sadece kimliğimizin ve aidiyetimizin ulusal ve yerel düzeyde bir parçası olarak düşünmemeliyiz. Kültürün aynı zamanda dünyanın ve uluslararası toplumun hep birlikte kalkınması için bir motivasyon unsuru, ilham kaynağı ve yararlanma alanı olduğunu düşünüyoruz. Çok zengin bir kültürel mirasımız var bunu hem kalkınma için kullanmıyoruz hem de kentsel değişim ve dönüşüm nedeniyle kuşaktan kuşağa aktarma sorunları yaşıyoruz. Kültürü eğitim sistemimize, dijitalleşme alanlarına, dizilere ve filmlere çok güçlü entegre etmemiz lazım. Mesela herhangi bir dizi de şunu görmeliyiz; iki arkadaş birbirine ‘hadi bugün Karagöz ile Hacivat oyun perdesine gidelim’ diyebilmeli. Böyle şeyler sektörde de teşvik edici olmalı. Toplumun tamamı kültürden yararlanmayı, onun farkına varmayı öğrenmeli ki kültür yaşayabilsin, esin kaynağı olabilsin ve sürdürülebilir kalkınmaya destek olabilsin” diye konuştu.

‘BİLİMSEL ÇALIŞMALARLA ÜNİVERSİTELERİMİZİ BULUŞTURUYORUZ’

Hemen hemen bütün üniversitelerle toplantılar yaptıklarını söyleyen Prof. DR. Oğuz, şunları ekledi:

“Öncelikle UNESCO Türkiye Milli Komisyonu olarak üniversitelerimizle UNESCO konularında çok değerli bilimsel çalışmalar var. Bu bilimsel çalışmalarla üniversitelerimizi buluşturmak gibi bir misyonumuz var. Bu misyon çerçevesinde bütün üniversitelerimizle buluşabileceğimiz toplantılar yapıyoruz. Buradaki bu toplantımıza özel husus ise MONDIACULT şeklinde UNESCO’da yürütülen kültürün, sürdürülebilir kalkınmanın yeni amaçlarından biri olması süreçlerini Türkiye olarak nasıl değerlendiriyoruz? Akademik dünyada bu konuya nasıl bakılıyor? şeklinde bir ulusal değerlendirme yapıyoruz. İstanbul Kültür Üniversitesi bu toplantıya ev sahipliği yaptı. Biz de milli komisyon olarak ilgili ihtisas komitelerimizle somut ve somut olmayan kültürel miras komiteleri ile katkı vermeye çalışıyoruz.”

PROF. DR. PALA: KÜLTÜR HERKESE LAZIM

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı, yazar ve İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Pala, “Adında kültür olan bir kurumun çatısı altında kültürel kalkınma ve sürdürülebilirlik konuşuluyor. Dolayısıyla böyle bir alanın doğru adreste tartışılması, yeni fikirler üretilmesi, geleceğe yönelik birtakım projelerin yönlendirilmesi ve anlamlandırılması çok manidar. Her şeyden önce kültürün bir anlayış olarak insanların zihinlerine bilgi olarak yerleşmesi gerekiyor. Kültür dediğimiz şey önce bilginin, bilgiden sonra anlayışın, anlayıştan sonra medeniyetin kademeleridir. Biz bir kültürün içine doğmayız, bir kültürle beraber de doğmayız, bir kültürün özümsemesini yaparız. Çocukluktan itibaren yaşımız ilerledikçe bize kadar biriktirilen bütün geleneğin her türlü anlamlandırmanın kültür olarak bizde kodlanması gerekiyor. O kodlandırmadan sonradır ki kültürün yaygınlaşması, herkes tarafından eşit derece kullanılabilmesi ve zihniyet haline dönüşmesi bir medeniyeti oluşturur. Medeniyetin oluşması için önce bilginin üretilmesi lazım, bilgi üretildikten sonra bilginin kültür haline gelmesi yani yaygınlaşması lazım. Yaygınlaştıktan sonra ise onun üzerinden estetik boyutlar, sanat eserleri üretilmesi lazım ki medeniyet olabilsin. Bu açıdan kültür herkese lazım” dedi.


Mersin Büyükşehir, çevre duyarlılığına destek çalışmalarını sürdürüyor

Eğitimcilerden doğaya destek

Osmaniye’de 6 kaçak göçmen yakalandı

Bakan Yumaklı: Tarımdan ulaşıma güçlü bir Türkiye var

Eyüpspor - Çaykur Rizespor: 1-2

MSB: Suriye ve Irak'ın kuzeyinde 7 terörist etkisiz hale getirildi

Rektör Prof. Dr. Yaşar mezunu olduğu lisenin öğrencilerle buluştu

Dairede cesetleri bulunan sevgililer, çekiçle öldürülmüş / Ek fotoğraf

Batman’daki balık ölümlerinin nedeni ‘nitrit zehirlenmesi’ çıktı

Ceza yazılan ehliyetsiz sürücü, polise mukavemette bulununca gözaltına alındı

Evde yangın çıktı

Özgür Özel, Güzelbahçe Belediye Başkanı Günay’ın oğlunun cenaze törenine katıldı

Kocaeli’de sağanak ve fırtına nedeniyle tekneler battı (5)

Bolu Dağı geçişinde kar yağışı

İzmir'de Öğretmenler Günü'nü hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlandı

Antalya'da su basan yerlerde temizlik ve tahliye çalışması (2)

İstanbul- Bakan Bolat: Cezayir, Afrika'da Türkiye yatırımları için birinci ülkedir

Altınordu - 1461 Trabzon maçı / fotoğraflar

Bursa'yı lodos vurdu; itfaiye 128 ihbara müdahale etti (3)

Yalova'da mevsimin ilk kar yağışı

İngiltere’yi ‘Bert Fırtınası’ vurdu

Orman yangınına müdahaleyi öğrendiler

Kamu binalarında yeşil sertifika zorunluğu getiriliyor

İstanbul - TBMM Başkanı Kurtulmuş 'TÜGVA İhtisas Akademi Lansman Programı'nda konuştu

Zonguldak’ta Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı yapıldı

Isparta’da 'Toplumsal Olaylara Müdahale' tatbikatı

Bakan Yardımcısı Karaloğlu: Türkiye’nin deprem tehlike haritasını çıkartacağız

Trump, NATO Genel Sekreteri Rutte ile seçimden sonra ilk kez görüştü

Antalya'da su basan alanlarda temizlik ve tahliye çalışması

Domaniç’te kar yağışı

Yükleniyor

Malatya B.B. Başkanı Er ; 6 Aylık Süreci Değerlendirdi

Battalgazi Belediyesi'nden Kanalboyu’nda Geçici Çarşıya Kalıcı Çözüm

Battalgazi Belediyesi’nden Vize Haftasında Öğrencilere Sıcak Çorba İkramı

Başkan Ece Budan’dan Anadolu Basın Birliğine Ziyaret

Başkan Geçit ; “Yeşilyurt’u Çözüm Odaklı Belediyecilikle Ayağa Kaldıracağız”

Sadıkoğlu: “E-haciz uygulamaları depremin açtığı yarayı daha da büyütüyor”

Battalgazi’de Badminton Heyecanı

Malatya Park Hastanesi'nde Saç Ekim ve Güzellik Merkezi Açıldı

Hanımefendi Selda Yavuz ABYB’yi ziyaret etti

‘Rafadan Tayfa’ Müzikal Gösterisi Yoğun İlgi Altında Gerçekleşti

Eyüpspor - Çaykur Rizespor: 1-2

Altınordu - 1461 Trabzon maçı / fotoğraflar

Trabzonspor, Adana Demirspor maçı hazırlıklarını sürdürdü

Beşiktaş, Göztepe maçına hazır

Bodrum Galatasaray Taraftarları Derneği lokali açıldı

Galatasaraylı oyuncular, teknik heyet ve yönetim Yiğit’in mezarını ziyaret etti

Kerem Aktürkoğlu’nun gönderdiği imzalı Benfica forması hayranı Rüzgar’a ulaştı

Göztepe ilkleri yaşayacak

Türkiye- Macaristan / ek fotoğraflar

A Milli Basketbol Takımı, Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde 2'nci galibiyetini aldı

Mersin Büyükşehir, çevre duyarlılığına destek çalışmalarını sürdürüyor

Eğitimcilerden doğaya destek

Osmaniye’de 6 kaçak göçmen yakalandı

MSB: Suriye ve Irak'ın kuzeyinde 7 terörist etkisiz hale getirildi

Rektör Prof. Dr. Yaşar mezunu olduğu lisenin öğrencilerle buluştu

Ceza yazılan ehliyetsiz sürücü, polise mukavemette bulununca gözaltına alındı

Evde yangın çıktı

İzmir'de Öğretmenler Günü'nü hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlandı

İstanbul- Bakan Bolat: Cezayir, Afrika'da Türkiye yatırımları için birinci ülkedir

Orman yangınına müdahaleyi öğrendiler

Malatya'da otomobil, şarampole devrildi: 6 yaralı

Bursa'da otobüs su ile doldu, yolcular koltuğa çıktı

Hakkari'de Şehit Bebek ve Çocuk Oyuncak Kütüphanesi açıldı

Polisin 'dur' ihtarına uymayan ehliyetsiz sürücüye, 25 kilometrelik takibin sonunda 58 bin TL ceza

Malatya'da kontrolden çıkan otomobil, öğrencilere çarptı: 8 yaralı

Malatya’da TIR’lar çarpıştı: 1 yaralı

Malatya'da ağır hasarlı 4 katlı bir binanın yıkımı sırasında bir işçi göçük altında kaldı

Uzaklaştırma kararı aldırmak için adliyeye giden eşini vurdu

Eskişehir'de yolcu otobüsü, takla attı; 1 ölü, çok sayıda yaralı var

Tur otobüsü çarptığı otomobili sürükleyip, karşı şeride geçti: 1 ölü

Bakan Yumaklı: Tarımdan ulaşıma güçlü bir Türkiye var

Zonguldak’ta Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı yapıldı

CHP'den 'Çare Eşitlikte Çalıştayı'

Dervişoğlu: Şiddetin önlenmesi, ertelenemez ve ihmale gelmez bir insanlık görevidir

Anahtar Parti Samsun için yeni yol haritasını açıklayacak

CHP Sözcüsü Yücel: Yılmaz Tunç bir hakim gibi 'hüküm' cümleleri kurabiliyor

Bakan Kurum: Yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim edeceğiz

Bakan Kacır: GAP Hassas, çiftçilerimizin alın terini teknolojiyle buluşturacak (2)

Kılıçrdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret davasında savunma yaptı

Anahtar Parti’nin MYK Üyesi Murat Uçar’dan açıklama

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 11 10 0 1 21 31
2.Fenerbahçe 11 8 1 2 18 26
3.Samsunspor 12 8 3 1 11 25
4.Eyüpspor 12 6 2 4 7 22
5.Beşiktaş 11 6 2 3 9 21
6.Göztepe 11 5 3 3 6 18
7.Sivasspor 12 5 5 2 -3 17
8.İstanbul Başakşehir 11 4 3 4 3 16
9.Kasımpaşa 12 3 4 5 -3 14
10.Konyaspor 12 4 6 2 -6 14
11.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
12.Rizespor 11 4 6 1 -9 13
13.Trabzonspor 11 2 3 6 -2 12
14.Gazişehir Gaziantep 11 3 5 3 -3 12
15.Kayserispor 11 2 3 6 -5 12
16.Bodrum FK 12 3 7 2 -6 11
17.Alanyaspor 11 2 5 4 -5 10
18.Hatayspor 11 1 7 3 -8 6
19.Adana Demirspor 11 0 9 2 -16 2