Tarih: 25.03.2024 12:46

“Kolon kanseri riskine karşı egzersizle günlük en az 150 kalori yakın”

Facebook Twitter Linked-in

 

Kolon kanserinden korunmak için fiziksel aktivitenin önemli özelliklerinin incelenmesini çizen Doç. Ozan Akıncı, “Araştırmalar, düzenli egzersiz yapan bireylerde, kalın çıkış kanseri dahil birçok kanser gelişme riskinin azaldığını gösterdi. Haftada 5 gün, 30-60 dakika arası orta şiddette veya günlük en az 150 kalori harcanarak yapılan egzersizler koruyucudur. Egzersizin yanında fazla kilodan kurtulmak da önemsemek” dedi.

 

Kolon kanserinin, kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada geldiğini ifade eden Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü uzmanlarından Doç. Ozan Akıncı, obezitenin, düşük fiziksel aktivitenin, işlenmiş kırmızı ve karbonhidrattan zengin beslenme alışkanlığının, sigara ve alkolün kolon kanserlerini artırdığını ifade ederken, “İleri yaş, ailede kolon kanseri veya kolon polip öyküsü, iltihabi hastalığı ve Tip 2 diyabet de kolon kanser için değiştirilemeyen riskleri göz önünde bulunduranlardandır. Buna karşılık lifli gıdalarla beslenmek, A, C, D, E vitaminleri ise koruyucu etkiler ile kolon kanseri gelişimini azaltmaktadır” diye konuştu.

 

“AİLEDE KOLON KANSERİ OLAN BİREYLERDE TARAMA ZAMANI DAHA ERKEN YAŞLARA ÇEKİLEBİLİR”

 

“Genetik ve anormallik etkisi altında uzun bir süreç sonu bozulma kolon kanserlerinin daha erken evrelerde tespit edilmesi hem tedavi hem de dünyaya bakış açısından çok daha olumlu bakım zemini hazırlaması açısından kritiktir” diyen Doç. Akıncı, “Ülkemizde ortalama riske sahip bireylerde 50 bölgeden 2 yıllık bir sıcaklıkta kan testi ve 50 yaşında kolonoskopi yapılması gerekmektedir. Ailede kolon kanseri olan veya diğer riskleri taşıyan bireylerde ise tarama süresi daha erken yaşlara çekilebilir. Bu ayrıntılı planlamaya tıbbi öyküyü değerlendiren genel cerrahi uzmanı karar bolluğu” kullanıldı.

 

ALKOL DE KOLON KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

 

Sigaranın kolon kanseri riskini arttırdığına değinen Doç. Dr. Akıncı, “Sigaranın yanı sıra yapılan işlemler alkolün kolon kanseri riskinin artırıldığını göstermiştir. Erkeklerin günde iki bardak kadınların ise günde bir bardaktan fazla alkol tüketmemesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca kolorektal kanserden korunmada tam olarak kanıtlanmamış olsa da, diyetin belirgin bir rol oynadığına dair bazı örnekler vardır. Programların posadan, liften (lifden) zengin, yağdan fakir diyet, kolorektal kanserden korunmaya yardımcı tek diyet şeklidir” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —