ANTALYA, (DHA) - BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, "Çok net söylüyorum, ihracattan dönen ürünler kesinlikle Türk halkının sofrasına gelmiyor" dedi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım Konseyi (ATAK) işbirliğinde düzenlenen 'Tarım Gündemi' programının konukları BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu ile Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan oldu. Antalya Ticaret Borsası Basın Danışmanı Vahide Yanık’ın sunumuyla gerçekleşen programda, ihracatta kalıntı sorunu, döviz kurunun ihracata etkisi ve ihracatta Suriye pazarı konuşuldu.
'AVRUPA’NIN YEMEDİĞİNİ BİZ TÜKETMİYORUZ'
BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, ihracattan kalıntı gibi problemler nedeniyle dönen yaş meyve sebzenin yurt içine girmesinin mümkün olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, “Çok net söylüyorum, ihracattan dönen ürünler kesinlikle Türk halkının sofrasına gelmiyor. Müsterih olun, kalıntı nedeniyle dönen ürünün yurt içine girmesi mümkün değil. Avrupa’nın yemediğini biz tüketmiyoruz" diye konuştu.
Kalıntı bildiriminin binde 2 civarında olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, 300-400 TIR ürüne 2 bin özel analiz yaptırıldığını kaydetti. Çavuşoğlu, Avrupa’dan kalıntı bildiriminin her geçen yıl azaldığını belirtirken, “2022’de 300 bildirim alırken, 2024’te 137 bildirim aldık. Bildirimler düşüyor ama bizdeki algı yükseliyor. Bu algıyı da yıkmamız lazım" dedi.
GÜNLÜK KAYIP 1 MİLYON DOLAR
Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilen ürünlerin kapısı olan Bulgaristan kapısında ihracatçıların 2-3 yıldır ciddi problemler yaşadığını söyleyen Çavuşoğlu, “Uzun soluklu beklemelerde Türkiye’nin maddi kaybı günlük 1 milyon dolar civarında oluyor" dedi. Bulgaristan’dan dönen TIR’ların yüzde 50’den fazlasının keyfi uygulamalardan kaynaklı olduğunu kaydeden BAİB Başkanı Çavuşoğlu, “Bulgaristan’da mafyavari hareketlerden dolayı kapıda ciddi rant var, bunun için ciddi kavgalar oluyor. Dönem dönem siyasi çekişmeler yüzünden Avrupa, Bulgaristan üzerinden blokaj uyguluyor. Bu anlamda Türkiye ciddi mücadele veriyor" dedi
ALTERNATİF KAPI KÖSTENCE LİMANI
Bulgaristan sınırında yaşanan sıkıntı nedeniyle alternatif kapı arayışında olduklarını bildiren Çavuşoğlu, “Ürünlerimizi Zonguldak ya da Karasu Limanı’ndan Romanya Köstence Limanı’na gemilerle götürülmesi için alternatif yol arayışımız var. İhracatçı birlikleri olarak Romanya limanı çalıştırıcı firma ile görüşüyoruz. Limanda laboratuvar kurulması için çalışıyorlar. Mayıs- haziran gibi bakanlıkları devreye sokacağız. Laboratuvar akredite olursa yıl bitmeden seferlerin başlayacağını tahmin ediyoruz. Bir gemi 300 TIR alıyor, Romanya tarafı bir gemi ile sefere başlanabileceğini söylüyor. Eğer bu olursa hem Kapıkule’deki yığılmaları engelleriz hem de üstü kapalı kısıtlamaların önüne geçeriz" diye konuştu.
Kapıdan dönen ürünler nedeniyle ihracatçı yurt dışında önce itibar sonra pazar kaybettiğini söyleyen Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Müşteri kesin gözüyle bakmayınca başka ülkelerden firmalarla bağlantı kuruyor. Almanya’da bu anlamda ciddi kan kaybediyoruz. Bunun ekonomik boyutu can yakacak boyuta geldi" dedi.
DOLAR 47, AVRO 50 TL OLMALI
Düşük kur nedeniyle ihracatçının rekabet edemez hale geldiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Maliyetlerimiz yüksek, düşük kur nedeniyle satışımız ucuz. Pahalıya malediyor, ucuza satıyoruz. Bizim 1 dolara malettiğimiz ürünü, diğer ülkeler 80 sente malediyor, biz nasıl rekabet edebiliriz. Döviz kuru dolarda 47 TL, avroda 50 TL olmalı. Bu olursa dış pazarda rakiplerimizle rekabet edebiliriz" diye konuştu.
'ÇİFTÇİYE HAKSIZLIK ETMEYELİM'
ATB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, sınırdan kalıntı nedeniyle dönen ürünün direkt imha edildiğini söyledi. Türkiye’de üreticinin bilinçli davrandığını, böcekle üretim yaptığını, arı kullandığını kaydeden Doğan, “Denetimler tabi ki daha fazla artırılsın, bilgilendirme düzeyi artırılsın, analizleri daha sık yapalım ama çiftçiye de haksızlık etmeyelim" dedi. Buzdolabına giren bir ürünün bile 1 haftada bozulduğunu kaydeden Doğan, “Yaş meyve sebzenin raf ömrü var. İhracata giden ürün 1 hafta 10 gün sonra iç piyasaya sürme durumu zaten olmaz" dedi.
FOTOĞRAFLI