Tarih: 19.10.2024 10:08

İzmir'den satsuma mandalinasının ilk ihracı yapıldı

Facebook Twitter Linked-in

Yağmur ÖNGÜN / İZMİR, (DHA)-İZMİR satsuma mandalinasının 20024-2025 ihraç sezonu başladı. Satsuma mandalinanın ilk ihracat TIR'ları Seferihisar'dan İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin'in katılımı ile törenle uğurlandı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, "Bu sene bakanlık tarafından 14 Ekim kesim iznine ve 18 Ekim ihracatına izin verildi. Biz de bugün işte onun mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün Satsuma çekirdeksiz mandalinanın ilk ihracatını yaptık" dedi.

Satsuma mandalinasının 20024-2025 ihraç sezonunun baylaması nedeniyle Seferihisar'da 'Satsuma Mandalina İhraç Sezonu İlk Tr Yükleme Töreni' düzenlendi. İzmir satsuma mandalinasının ilk ihraç TIR'ları, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak'ın Seferihisar'da Uçak Kardeşler narenciye işletmesinden uğurlandı. TIR'lar yola çıkmadan önce işletmeyi İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin katılım gösterdi. Vali Elban, Şahin ve Uçak eşliğinde işletmeyi gezdi. Basına açıklamada bulunan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, "Satsuma mandalinanın her sene olduğu gibi bu sene de Bakanlığımız tarafından bahçelere, araziye gidip briks ölçümü yapılıyor. Şeker oranı yeterli olduğu zaman kesim ve ihraç tarihi veriliyor. Bu sene tarlalar, bahçeleri gezerken mandalina briks kıvamına geldikten sonra 14 Ekim kesim iznine ve 18 Ekim ihracatına izin verildi. Biz de bugün işte onun mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün satsuma çekirdeksiz mandalinanın ilk ihracatını yaptık" dedi.

'BU SENE MANDALİNA İHRACATINDA YÜZDE 10 ARTIŞ BEKLİYORUZ'

Mandalinanın bu sene geçen seneye göre biraz daha erken toplandığını belirten Uçak, "Bu durum bütün meyveler için geçerli. 10-15 gün erken toplandı. Su sıkıntısı ve yüksek hava sıcaklığı gibi iklime bağlı nedenlerden kaynaklandı. Şu anda kış iklimini yaşamamız lazım ama daha yaz havası modundayız. Geçen sene Türkiye genelinde satsuma mandalina da 576 milyon dolar bir ihracat gerçekleştirmiştik. Bu sene de bu rakamda yüzde 10'luk artış bekliyoruz. Rekolte geçen seneye göre yüzde 10 eksik. Çünkü geçen sene çok anormal bir rekolte fazlalığı vardı. Bu sene gayet normal bir rekolte var ve kalite de güzel" diye konuştu.Makedonya'ya, Polonya'ya ve Ukrayna'ya ihracat yaptıklarını söyleyen Uçak, "Avrupa'ya olduğu gibi Balkanlar'a, Rusya'ya ihracatımız var. Türkiye genel bugün ihracat başladı. Çalıştığımız bütün ülkelere ihraç yap ihracat yapıyoruz. İzmir'den yaklaşık 15 TIR ihracat gerçekleşti" ifadesine yer verdi.

'SELÇUK İLÇESİNDE 32 BİN 160 TON ÜRETİM GERÇEKLEŞTİ'

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise “Satsuma mandalina üretimine ilk sırada 692 bin 616 tonluk üretimi ile Hatay 1'inci, 176 bin 48 ton üretim ile Adana 2'nci, İzmir 166 bin 774 ton üretim ile 3'üncü sırada yer alıyor. Ege Bölgesi toplam satsuma mandalina üretimi 219 bin 282 ton olurken bunun yüzde 76'sını İzmir karşılamaktadır. Seferihisar İlçesinde 59 bin 448 ton, Menderes İlçesinde, 57 bin 698 ton, Selçuk İlçesinde 32 bin 160 ton üretim gerçekleşmiştir" dedi. Açıklamada ayrıca, "2024 yılında İl Müdürlüğümüzce hazırlanan ve Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce kabul edilen Menderes, Seferihisar ve Selçuk İlçelerinin köy ve mahallelerinde toplam 101 mandalina üreticisi ile yürütülen 'Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları Projesi' kapsamında toplam İyi Tarım Uygulamaları Grup Kontrol ve Sertifikasyon Hizmeti uygulanmıştır" denildi.

Projelerinde belirtildiği açıklamada, “Seferihisar İlçesinde 35 mandalina üreticisinde 1501 dekar ,Selçuk İlçesinde 36 mandalina üreticisinde 2 bin 794 dekar , Menderes İlçesinde 30 mandalina üreticisinde 1007 dekar alanda olmak üzere, toplam 101 mandalina üreticisinde 5 bin 302 dekar alanda uygulanarak 37 bin 110 ton ürün İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik Hükümleri'ne göre uygun bulunarak belgelendirilmiştir" denildi.(DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —