Tarih: 27.09.2024 17:09

İzmir'de 30 dakikalık işlemle tansiyon hastalığından kurtuldu

Facebook Twitter Linked-in

İZMİR, (DHA)-İZMİR'de tansiyon hastası Güneş Laçinkaya (60), başvurduğu Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Polikliniği'nde 30 dakikalık anjiyo ile sağlığına kavuştu. Laçinkaya, "Artık tansiyon ilacı kullanmıyorum, çok mutluyum. Doktorum Oktay Bey ve tüm ekibe çok teşekkür ederim" dedi.

İzmir'de yaşayan Güneş Laçinkaya, kullandığı ilaçlara rağmen son 3 aydır kontrol altına alamadığı tansiyon hastalığı nedeniyle Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Polikliniği'ne başvurdu. Doktorlar, Laçinkaya'nın sol böbrek damarında yüzde 90 darlık olduğunu tespit etti. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Oktay Şenöz, bu tıkanıklığın tansiyon sorununa neden olduğunu belirterek anjiyo ile damarı açmaya karar verdi. Anjiyo işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştirildi ve 30 dakika içinde Laçinkaya'nın böbrek damarına stent yerleştirildi. Laçinkaya, bu işlem sayesinde sağlığına kavuştu.

'HİPERTANSİYON DÜNYA ÇAPINDA BİR SORUN'

Doç. Dr. Oktay Şenöz, hipertansiyonun dünya genelinde 1,5 milyar insanı etkileyen önemli bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti. Şenöz, "'Sessiz katil' olarak bilinen bu hastalık, her yıl dünya çapında 10 milyondan fazla kişinin ölümüne neden oluyor. Türkiye'de ise yaklaşık 20 milyon hipertansiyon hastası olduğu tahmin ediliyor ve bu kişilerin yarısından fazlası hastalığının farkında bile değil. Ayrıca, tedavi gören hastaların bile ancak yarısında tansiyon değerleri kontrol altında olabiliyor" dedi.

Doç. Dr. Şenöz, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla da önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Şenöz, "Dünya Kalp Günü, kalp ve damar hastalıklarına dikkat çekmek için her yıl kutlanan önemli bir gündür. Bu yılın teması 'Eyleme Geçmek İçin Kalbini Kullan' ve biz de herkesi bu mesajı ciddiye almaya çağırıyoruz. Kalp sağlığımızı korumanın en önemli yollarından biri, düzenli sağlık kontrolleri ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir. Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, tuz ve yağ tüketimini sınırlamak, sigaradan uzak durmak ve stres yönetimine dikkat etmek kalp sağlığını korumada çok önemli. Bu adımları atarak kalp krizi ve inme riskini azaltabiliriz" ifadelerini kullandı. Dr. Şenöz, hipertansiyon hastalarının yaşam tarzlarına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. Beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi, diyette tuz ve doymuş yağ oranının azaltılması, fiziksel aktivitenin artırılması, kilo kontrolü ve sigaradan uzak durmanın büyük önem taşıdığını söyledi. Tansiyon hastalarının haftada birkaç kez tansiyonlarını ölçmelerini ve düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemelerini önerdi.

Güneş Laçinkaya ise operasyon sonrası mutluluğunu dile getirerek, "17 yıldır tansiyon hastasıydım ve sürekli ilaç kullanıyordum. Ancak son aylarda tansiyonum düşmüyordu. Oktay Bey anjiyo ile böbrek damarımı açtı ve şu an ilaç kullanmıyorum. Hem sağlık durumum düzeldi hem de tansiyonum normale döndü. Hastanede çok iyi hizmet aldım ve çalışanlar da çok ilgiliydi. Doktorum ve ekibine teşekkür ederim" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —