Tarih: 19.10.2024 15:36

İstanbul- Ömer Bolat: Devlet önceliği deprem bölgelerinin ayağa kaldırılmasına verdi

Facebook Twitter Linked-in

Özgür EREN / İSTANBUL, (DHA)- Önder Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin 5. Olağan Kongresi'ne katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Devlet ilk önceliği deprem bölgelerinin ayağa kaldırılmasına verdi. İkinci önceliği enflasyonla mücadeleye ve enflasyonu 2026'nın sonuna kadar tek haneli rakama indirmeye verdi. Daha 2 yılı doldurmadan deprem bölgeleri ayağa kalkmakta. 200 Bine yakın insanımız yıl sonuna kadar yeni evlerine kavuşmuş olacaklar. Önümüzdeki yıl da ciddi bir deprem yükümüz olacak. Ondan sonra inşallah deprem yükü minimuma doğru inecek" dedi.

Önder Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (ÖNSİAD), 5. Olağan Kongresi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleştirildi. Kongreye Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katıldı. Kongrede konuşan Bolat, "Deprem felaketi yaşadık, deprem felaketi dediğimiz şey 11 vilayetimizi sarstı, bunlarda 5 vilayetimiz ağır hasar aldı. Bu depremin devletimize ilk tahminlerde 105 milyar dolar hasar tahmini vardı. Bunu ödeyebilecek bir havuz veya bir yardım buluşması bu miktarda mümkün değildi. Bu rakamlar devletin bütçesinden ödenecekti" dedi.

'200 BİNE YAKIN İNSANIMIZ YIL SONUNA KADAR YENİ EVLERİNE KAVUŞMUŞ OLACAKLAR'

Bakan Bolat, "Devlet ilk önceliği deprem bölgelerinin ayağa kaldırılmasına verdi. İkinci önceliği enflasyonla mücadeleye ve enflasyonu 2026'nın sonuna kadar tek haneli rakama indirmeye verdi. Bazı alanlarda kısıntı yapmak zorunda kaldı. Buna rağmen koronavirüsün olduğu 2020 yılında da pozitif büyüme gösterdi. 2021 yılında da yüzde 11'in üzerinde büyüme gösterdi. Bu sıkıntılarda ve doğal afetlerde büyüme performansını göstermek çok büyük bir başarı. Biz bu büyümeyi halkımızla, sizlerle sivil toplum kuruluşlarıyla başardık. 2023 6 Şubat'ında deprem olduğunda bizim gider bütçemiz 4,5 trilyon lira olarak belirlenmişti. Temmuz ayındaki ek bütçeyle 6 trilyon liraya çıkarılmıştı. 2 sene önceki hesaplara göre 2 trilyon lira depremin yükü vardı. Devletin bütçesinin yüzde 40'ı kadar bir harcama gerekiyordu. Bu da ancak dayanışma ile başarılabilir. Daha 2 yılı doldurmadan deprem bölgeleri ayağa kalkmakta. 200 Bine yakın insanımız yıl sonuna kadar yeni evlerine kavuşmuş olacaklar. Önümüzdeki yıl da ciddi bir deprem yükümüz olacak. Ondan sonra inşallah deprem yükü minimuma doğru inecek. Arta kalan kaynaklarda üretim için, yatırım için, özellikle sosyal kesim için, emekliler için daha çok pay ayrılarak 6 Şubat depreminin etkilerini ortadan kaldırmış olacağız" ifadelerini kullandı.

'MUHALEFET SÜREKLİ OLARAK KRİZ VE FELAKET TELLALLIĞI YAPIYOR'

Bolat, "Muhalefet sürekli olarak kriz edebiyatı ve felaket tellallığı yapıyor. Ülkeyi ekonomik açıdan kaos ortamına sürüklemeye çalışıyor. Son zamanlarda sosyal medyada yalan ve iftira furyalarıyla toplumsal alanda da kaos ortamına sürüklemeye çalışıyor. Bununla kendine iktidar yolu aramaya çalışıyor" diye konuştu.

'2025 VE 2026 YILI İSTİKRAR DÖNEMİ OLACAK'

Temel amaçlarının deprem bölgelerini 3 yıl içerisinde ayağa kaldırmak olduğunu ifade eden Bolat, "Orta vadeli program uyguluyoruz. Ekonomide bir dengeleme programı. Temel amacımız deprem bölgelerini 3 yıl içerisinde ayağa kaldırmak Bunun 1,5 yılı tamamlandı. 2'nci yılını birkaç ay sonra tamamlayacağız. 3'üncü yılda inşallah enflasyonla mücadelede hızlı bir iniş sürecine gireceğiz. Eylül ayı itibariyle TÜFE yüzde 40 seviyelerine geriledi. Gıda fiyatlarının ortalaması yüzde 43'tü. Hızlı bir gerileme kaydettik. 4 ayda 26,5 puan yıllıklandırılmış enflasyonda gerileme oldu. 2025 ve 2026 yılı istikrar dönemi olacak. Enflasyonu yirmili rakamlara indirip ondan sonra da inşallah tek haneli rakama indirilecek" dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —