https://www.mormas.com.tr/
  • BIST 100

    9829,19%-0,63
  • DOLAR

    34,17% 0,13
  • EURO

    38,17% -0,16
  • GRAM ALTIN

    2930,29% -0,09
  • Ç. ALTIN

    4867,96% 0,00

İstanbul - İş Bankası'ndan Uluslararası Atatürk Konferansı

İstanbul - İş Bankası'ndan Uluslararası Atatürk Konferansı

Gündem 27.09.2024 09:35:45 8
İstanbul - İş Bankası

İSTANBUL,(DHA) - TÜRKİYE İş Bankası'nın düzenlediği 'Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış' başlıklı uluslararası konferansın ilk gününün ikinci yarısında konuşmacılar bilim, spor ve sanat alanında geleceğe dair görüşlerini paylaştı.

Türkiye İş Bankası'nın, 100'üncü kuruluş yıl dönümü vesilesiyle düzenlediği 'Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış' başlıklı uluslararası konferansın ilk gününün ikinci yarısında Harvard Üniversitesi Genetik ve Metabolizma Profesörü Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve Sanatçı Refik Anadol çalışmalarına ilişkin konuşmalar yaptı. Olimpiyat Ruhu oturumunda Milli Eskrimci Nisanur Erbil, Milli Atıcı Şevval İlayda Tarhan, Milli GM Satranç Oyuncusu Ediz Gürel, Milli Atlet Ersu Şaşma yer aldı.

HOTAMIŞLIGİL: BİLİM DESTEK SİSTEMLERİ KÜÇÜK ADIMLARLA İLERLEMEYİ MÜMKÜN KILIYOR, BÜYÜK ATLAMALARA İZİN VERMİYOR

Harvard Üniversitesi Genetik ve Metabolizma Profesörü Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, bilimsel çalışmaların sağlam temeller üzerine inşa edilmesinin önemine işaret ettiği konuşmasında, “Bence Cumhuriyet de İş Bankası da sağlam taşlar üzerine kurulmuş, o yüzden 100 senedir sert rüzgarlara karşı ayakta duran, ilk temelleri güçlü kurumlar. Genç bilim insanlarına da hep buna dikkat etmelerini öğütlüyorum. Bilimin en önemli testi zamana karşı ayakta durabilmek" dedi.

Günümüzde bilime verilen desteğin yapısının yaratıcılığı engellediğini söyleyen Hotamışlıgil, şöyle konuştu:

“İnsanlığın geleceği için bilim şart, bilim için de destek şart. Bugün yeryüzündeki bilim destek sistemleri fikirleri ilerletebilmek için parlak durumda değil. Bence bu durum bilimin ilerleyiş alanlarını bir çıkmaz sokağa getirmiş durumda. Küçük adımlarla ilerlemeyi mümkün kılan ama büyük atlamalara izin vermeyen bir sistem giderek yayılmış vaziyette."

Hücre biyolojisi ve moleküler mimarlık alanında yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgi veren Hotamışlıgil, canlıların altyapısının yemek yemek, uykudan uyanmak, bir mikropla karşılaşmak gibi çevre ile etkileşime girdiği her anda strese maruz kaldığını, mevcut adaptasyon sistemleriyle verdiği yanıt yeterli olduğunda dengenin yeniden kurulduğunu, stres kapasitenin üzerine çıktığında ya da uzun sürdüğünde hastalıkların ortaya çıktığını söyledi. Prof. Dr. Hotamışlıgil, metabolizma ve bağışıklık sisteminin ilişkisi üzerine yoğun olarak çalıştıklarını belirterek “Örneğin dünyanın bugün iki büyük problemi var. Dünya bir yandan şişmanlarken bir yandan yaşlanıyor. Bu iki koşul içerisinde ortaya çıkan risk profili birbirinin hemen hemen aynısı. Şişmanlık daha hızlandırılmış yaşlanma diye düşünebilirsiniz. Altta yatan mekanizmalarda da ortaklık var" diye konuştu.

ANADOL: BÜYÜK DOĞA MODELİ TÜRKİYE PROJESİNİ İŞ BANKASI DESTEĞİYLE HAYATA GEÇİRDİK

Sanatçı Refik Anadol da 'Yapay Zeka Çağında Yaratıcılık' başlıklı konuşmasında dijital sanat alanında yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yapay zekada insan aklına, zihnine ve mantığına dair hayaller kuran modellere odaklanılan günümüzde doğanın en kıymetli yaşayan varlık olduğu düşüncesinden hareketle yeni bir proje başlattıklarını belirten Anadol, yağmur ormanlarından ses, görsel ve farklı verileri toplayarak dünyanın en gelişmiş doğa yapay zekasını ortaya çıkarmaya karar verdiklerini anlattı. Anadol, “Amacımız doğayı kopyalamak değil, doğayı değiştirmek değil, doğayı anlamak, doğaya ses olabilmek" dedi.

Türkiye'nin kendi doğasını yansıtacak bir yapay zeka modeli geliştirme fikriyle yola çıktıklarını ve Büyük Doğa Modeli projesini İş Bankası'nın desteğiyle hayata geçirdiklerini söyleyen Anadol, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Saha veri toplama ekibimiz Türkiye'nin dört bir yanında veri toplamaya başladı. Bu veriler milli parklarımızın zengin biyolojik çeşitliliğini kapsayan detayları içeriyor. Veri işleme ekibimiz ise bu verileri dikkatle inceleyerek yapay zekanın doğru öğrenmesi için etiketleme ve tanımlama süreçlerini yürütüyor. Yapay zekanın gelişimi, insan sezgisiyle makine hassasiyetini bir araya getirerek biz sanatçılara çevremizi yeniden tasarlama ve daha derin bir şekilde anlama fırsatı verdi. İş Bankası'nın projeye verdiği katkılar yalnızca sanatsal ifade kapasitemizi değil aynı zamanda Türkiye'nin doğal mirasını koruma ve geleceğe aktarma sorumluluğumuzu da güçlendirdi. Türkiye'nin doğal zenginliklerini yapay zeka ile birleştirerek global bir projeye dönüştürebiliyoruz. Bu iş birliğimiz yalnızca bir sanat projesinin ötesine geçerek teknolojinin doğayla nasıl uyum içinde çalışabileceğini gösteren sorumlu ve etik bir yapay zeka modelinin gelişimine öncülük ediyor. Büyük Doğa Modeli Türkiye, doğanın güzelliklerini ve hassasiyetini gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen bir vizyonun parçası. İnanıyorum ki birlikte yürüttüğümüz bu çalışma hem sanatsal hem çevresel farkındalığı artırarak büyük bir etki yaratacak ve kesinlikle Atatürk vizyonuyla kesinlikle örtüşecek."

OLİMPİYAT RUHU PANELİ

'Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış' konferansının ilk günü, milli satranç oyuncusu büyükusta (GM) Ediz Gürel, milli eskrimci Nisanur Erbil, milli atıcı Şevval İlayda Tarhan ve milli atlet Ersu Şaşma'nın katılımıyla 'Olimpiyat Ruhu' başlıklı panel ile sona erdi.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen 45. Dünya Satranç Olimpiyatı'ndaki performansıyla adından söz ettiren Ediz Gürel, satrançta derecelendirme sistemi olan ELO'da 2700 puana ulaşmak istediğini, bu seviyeye ulaşırsa süper büyükusta olacağını söyledi.

Nisanur Erbil de eskrime başladığı andan itibaren en büyük hayalinin olimpiyatlara katılmak olduğunu, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları ile bu hayalini gerçekleştirmesinin kendisi için önemli olduğunu belirtti. Erbil, bundan sonraki süreçte olimpiyatların yanı sıra Avrupa ve dünya çapında düzenlenecek olan önemli müsabakalara da katılmayı hedeflediğini ifade etti.

Ersu Şaşmaz ise Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın her sporcu gibi kendisi açısından da iyi bir tecrübe olduğunu söyleyerek, “Olimpiyatlarda dünyanın en iyileriyle beraber yarışmanın, orada olmanın heyecanı bile bambaşka bir duygu. Önümüzdeki olimpiyatlara ve uluslararası spor müsabakalarına katılıp derece yapmak, ülkemize madalya kazandırmak en büyük arzum" dedi.

Şevval İlayda Tarhan da Paris'te çok farklı deneyimler kazandığı bir olimpiyat süreci geçirdiğini vurgulayarak, “Olimpiyatlardaki başarının önemini, müsabakalar sonrasında Türkiye'ye döndüğümüzde halkımızla paylaşınca daha iyi anladık. Bundan sonraki en büyük hedefim hem Avrupa hem dünya çapındaki olimpiyatlarda bireysel olarak madalya kazanmak" diye konuştu.


İstanbul- Bakımevinde şiddet gördüğü öne sürülen çocuğun annesi: Bakımevi değil korku evi

Aroması ve lezzetiyle dünyaca ünlü susamda hasat

Bucak'ta Taşkın'ın istifası kabul edilmedi

Uzaklaştırma kararı aldırdığı eski eşi tarafından bıçaklandı

Bakan Bolat: İhracattaki artış, ithalattaki azalış makroekonomik istikrarı güçlendiriyor

Yüksekova'da kapı kapı dolaşıp, kanser taraması yapıyorlar

Bakan Işıkhan: AK Parti, seçimden seçime vatandaşı hatırlayan bir parti olmadı

Altınordu'da Olcay Şahan'dan hakemlere mesaj

Manisa FK seriyi sürdürecek

Kepez'de kış spor okulları başlıyor

Vali Özkan görevine başladı

Okul kantinlerine denetim

Uyuşturucudan aranan hükümlü çift yakalandı

Depremde 60 kişinin öldüğü binanın müteahhidi, hapse çarptırılınca gözaltına alındı

İstanbul- TCG Anadolu ve 15 savaş gemisi boğaz geçişi gerçekleştirdi -1

Sıfır Atık Hareketi'nin 7'nci yıl sloganı '7 yılda 7 kıtada' oldu

Bingöl’de terör örgütü PKK’ya ait 8 odalı sığınak imha edildi

Başkan Çenet traktöre binip yer fıstığı hasadı yaptı

FED faiz değişikliklerinin Bitcoin üzerindeki etkisini analiz etmek için yapay zeka kullanılıyor

DeFacto, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Haftası'nda düzenlenen dört toplantıda yer aldı

Kilis’te 11 firari hükümlü yakalandı

Kültür varlığı iadesinde gönüllü başvuru dönemi

Bakan Kurum: Sıfır Atık'ı yeni bir aşamaya taşıyacağız

Şanlıurfa'da uyuyan çocuk yorgun mermi isabet etmesiyle yaralandı

Mardin'de yol ortasında tekmeli, yumruklu kavga kamerada

Gaziantep’te, firari hükümlü yakalandı

UNRWA: Lübnan’da 50’si çocuk 558 kişi öldü

Baca deliğine düşen kediyi itfaiye kurtardı

Kalaycılık mesleği eleman olmadığı için yok oluyor

Bakan Şimşek: Ülkemizin yatırım çekme potansiyeli yüksektir

Yükleniyor

Malatya’da öğrenci servislerine sıkı denetim

Başkan Geçit ; Kırsal bölgelerdeki sorunların çözüme kavuşmasında kimsenin şüphesi olmasın

Abdurrahman Uzun, Battalgazi’de Gençlerle Buluştu

Başkan Geçit’in ‘Ücretsiz YKS ve LGS Kurs’ Vaadi Gerçeğe Dönüştü

Malatya Büyükşehir Belediyesi, İnönü Üniversitesi'nde Tanıtım ve Bilgilendirme Standı Açtı

Malatya’da Okul Çevreleri ile Servis Araçları Denetimi Yapıldı

“Ahilik, Toplumsal Dayanışmayı En Güzel Şekilde Yansıtan Hayat Felsefesidir”

Başkan Er İtfaiye Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı

Malatya Büyükşehir Belediyesi,merkez ve kırsalda yol çalışmasına hız verdi

Başkan Taşkın’dan Ahilik Haftası Mesajı

Altınordu'da Olcay Şahan'dan hakemlere mesaj

Manisa FK seriyi sürdürecek

Karşıyaka'dan Gültekin'e teşekkür

Balıkesirspor'da Kaan ameliyat oldu

Menemen FK evinde 5'te 5 peşinde

Göztepe zorlu virajda

Petkimspor'dan geleceğe yatırım

Karşıyaka potada sezona hazır

Alp Aksoy, Formula 4’te yarışacak ilk Türk pilot olma yolunda ilerliyor

Derek Willis: Pazar günü çok büyük bir maça çıkacağız

İstanbul- Bakımevinde şiddet gördüğü öne sürülen çocuğun annesi: Bakımevi değil korku evi

Aroması ve lezzetiyle dünyaca ünlü susamda hasat

Bucak'ta Taşkın'ın istifası kabul edilmedi

Uzaklaştırma kararı aldırdığı eski eşi tarafından bıçaklandı

Kepez'de kış spor okulları başlıyor

Vali Özkan görevine başladı

Okul kantinlerine denetim

Uyuşturucudan aranan hükümlü çift yakalandı

Depremde 60 kişinin öldüğü binanın müteahhidi, hapse çarptırılınca gözaltına alındı

İstanbul- TCG Anadolu ve 15 savaş gemisi boğaz geçişi gerçekleştirdi -1

İnşaat işçilerinin kürek ve sopalı kavgası kamerada

Elazığ’da köy muhtarından ormana güvenlik kameralı koruma

‘Yerli teknoloji girişimi şirketlerin satış sorununu bağımsız satışçılarla çözüyor’

Avukat Özdilek: Kişisel verilerinizi koruma hakkınızı kullanın

Kuşadası'nda Yunan unsurlarınca geri itilen 21 kaçak göçmen kurtarıldı

Gaziantep'te, 32 kilo 400 gram skunk ele geçirildi

Otomobilin çarptığı demir kapı anneanne ve torunlarının üzerine devrildi: 3 yaralı

Mersin'de yasa dışı bahis operasyonunda 18 tutuklama

Osmaniye’de Ahilik Haftası, kutlandı

El emeği göz nuru eserler

Bakan Işıkhan: AK Parti, seçimden seçime vatandaşı hatırlayan bir parti olmadı

Bakan Kurum: Sıfır Atık'ı yeni bir aşamaya taşıyacağız

Bakan Fidan, ABD'de temaslarına devam ediyor (3)

Bakan Fidan, ABD'de temaslarına devam ediyor (2)

HAKKARİ - Bakan Güler, Hakkari'de (4) (VİDEO EKLENDİ)

ZONGULDAK - AK Parti'li Zeybekçi: Enflasyonla gerçek mücadele yöntemi, üretimi artırmaktır (2) (VİDEO EKLENDİ)

ANKARA - Özel: Türkiye'nin AB'ye üyeliğine Sosyalist Entarnasyonal'in tam desteği son derece önemli (VİDEO EKLENDİ)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’de Türkevi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı

Bakan Uraloğlu: Hangi ilimize ne lazımsa, yapmaya gayret ediyoruz (2)

Bakan Uraloğlu: Hangi ilimize ne lazımsa, yapmaya gayret ediyoruz

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 6 6 0 0 15 18
2.Fenerbahçe 6 4 1 1 9 13
3.Beşiktaş 5 4 0 1 7 13
4.Samsunspor 6 4 2 0 4 12
5.İstanbul Başakşehir 5 3 1 1 4 10
6.Göztepe 5 2 0 3 5 9
7.Eyüpspor 6 2 1 3 3 9
8.Konyaspor 6 2 2 2 -1 8
9.Sivasspor 6 2 2 2 -1 8
10.Antalyaspor 6 2 2 2 -3 8
11.Kasımpaşa 6 1 2 3 -2 6
12.Alanyaspor 6 1 2 3 -3 6
13.Bodrum FK 6 2 4 0 -4 6
14.Trabzonspor 5 0 0 5 0 5
15.Gazişehir Gaziantep 5 1 3 1 -3 4
16.Rizespor 6 1 4 1 -11 4
17.Kayserispor 5 0 2 3 -4 3
18.Hatayspor 6 0 4 2 -6 2
19.Adana Demirspor 6 0 5 1 -9 1