İstanbul - Büyükçekmece'de engelli çocuğa şiddet iddiasına bakım merkezi avukatından açıklama

İstanbul - Büyükçekmece

İstanbul - Büyükçekmece'de engelli çocuğa şiddet iddiasına bakım merkezi avukatından açıklama

Vehbi DEMİR - Özcan KILIÇ / İSTANBUL, (DHA) - BÜYÜKÇEKMECE'de bulunan özel bir bakım merkezinde iddiaya göre, 7 yaşındaki engelli Bahar B.'ye yönelik şiddet görüntülerinin sosyal medyada yayılmasının ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kurum hakkında inceleme başlattı. Özel bakım merkezi avukatı Beytullah Duymaz yaptığı açıklamada, "Bazı yayın kuruluşlarınca yayını yapılan 19 saniyelik bir videoda; bakım personeli B.Y. ve sağlık personeli G. B.T. tarafından kriz atağında kendisine zarar vermemesi için sabitleme yapılırken engelli birey Bahar B.’ye çalışanların sert müdahalede bulunduğu izlenimi oluşturulmaya çalışılmıştır" ifadelerini kullandı.

Olay, 15 Eylül Pazar günü Güzelce Mahallesi'nde bulunan özel bakım merkezinde meydana geldi. İddiaya göre, bakım personeli B.Y. ve sağlık personeli G.B.T., 7 yaşındaki engelli Bahar B.'nin özel destek aldığı bakım merkezinde kendisine zarar vermemesi için elleri ve ayaklarını bağladı. Bu sırada bakımevi çalışanlarından F.B. de cep telefonuyla görüntüleri çekti. Çekilen görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı harekete geçerek olayla ilgili inceleme başlattı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Bahar B.'yi kötü muameleye maruz bırakan G.B.T. ile B.Y.'nin bakım merkezi tarafından işten çıkarıldığına yer verildi. Diğer yandan özel bakım merkezi yönetimi görüntülerde yer alan 2 personelin ve görüntüyü kayda alan çalışan hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Özel bakım merkezinin iddiasına göre kendisine zarar vermemesi için sabitlenen 7 yaşındaki Bahar B. nin ise, ailesinin yanında olduğu öğrenildi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTUR

Konuyla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında İstanbul'daki özel bir bakım merkezinde engelli bir bireye yönelik kötü muamele görüntülerinin yer alması üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür. İstanbul’da özel bir bakımevinde meydana gelen olayın ardından İl Müdürlüğümüze bağlı ekipler ivedilikle bakım merkezinde incelemelerde bulunmuştur. Görüntülerde yer alan 2 personelin iş akdi özel bakım merkezi tarafından feshedilmiştir. Bakanlığımız tarafından olayın gerçekleştiği özel bakım merkezine detaylı inceleme için müfettiş görevlendirilmiş ve söz konusu şahıslarla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Bakanlık olarak sözkonusu olayda ihmali olan şahısların en ağır cezayı alması için hukuki sürecin yakın takipçisi olacağız." ifadeleri kullanıldı.

ÖZEL BAKIM MERKEZİ AVUKATI: KURUMUN KUSURU OLMADIĞI AÇIKTIR

Konuyla ilgili özel bakım merkezi avukatı Beytullah Duymaz, "Son dönemlerde neden kaynaklandığını bilemediğimiz kurumumuz aleyhine medya ve bazı basın kuruluşlarında yalan, yanlış ve iftiraya dayanan yayınlar yapılmaktadır. Bu yayınların aslının araştırılmadan ve kurumumuzdan bilgi alınmadan bu şekilde lekeleyici ve karalayıcı yapılması hukuken ve vicdanen korunamaz. Tüm bu yayınlar ne yazık ki tarafımızdan bilgi ve belge istenmeden, önyargıyla yayınlanmıştır. Engelli birey H.T. bundan 1 yıl 9 ay önce, 25.01.2023 tarihinde vefat etmiştir. Kurumumuzda toplam 25 gün kalmıştır. Bu süreçte aileye bilgi verilerek tedavisi için defaatle hastaneye götürülmüştür. Engelli birey kuruma geldiğinde belirtilen yaralarının olduğu ailenin ikrar ve imzasıyla kuruma kabul belgesinde mevcuttur. Kişinin vefatıyla ilgili Adli Tıp raporunda iddiaların aksine açık bir şekilde vefat sebebinin akciğer enfeksiyonuna bağlı olduğu yazmaktadır. Karşı tarafın avukatının kamuoyunu yanıltıcı beyanlarının aksine hiçbir yerde açlık nedeniyle vefat ettiğine dair belge ve ibare yoktur. Bakanlık incelemelerinde de kurumun kusuru olmadığı açıktır. Kurumumuzda çalışan birtakım kişilerin kurumumuza karşı husumetlerini, şahsi hırs ve menfaatlerine dönüştürmesi sonucu kendilerince yaptıkları yasal olmayan kayıtları basın yayın kuruluşlarına vererek; bu kuruluşların da başı sonu sorgulanmadan yorumlar yapılıp dillendirilmesi kurumumuzun karalanmasına sebebiyet vermektedir" dedi.

'KENDİSİNE ZARAR VERMEMESİ İÇİN SABİTLEME YAPILIRKEN...'

Avukat Duymaz açıklamasında, "Eğer ki bu konuda bazı yayın kuruluşları tarafından yeterli ve gerekli inceleme yapılmış olsaydı; retarde ve engelli bireylerin sinir krizi geçirdiği anda neler yapabileceğini, kendilerini duvardan duvara vurmak gibi kendilerine ve çevresindeki diğer insanlara nasıl zarar verme eyleminde bulundukları bilgisine sahip olurlardı. Dolasıyla buna istinaden; başı sonu araştırılmadan belirsiz bir yayının yapılmasının gerçekleri çarpıtarak; kamu vicdanını asılsız sızlatacağını algılayabilirlerdi. Ayrıca bu gerçek dışı yayınları yapan kuruluşlar ve bu yayınların yapılmasına vesile olan şahıslar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunularak yasal yollara başvurulduğunu bildirmek isteriz. Bahsi geçen hadisenin akıbetini beklenmeden, ilgili tahkikat sonuçlanmadan bu şekilde yayın yapılması basın-yayın hürriyetini ve KVKK hükümleri gereğini ihlal etmekten başka birşey değildir. Bazı yayın kuruluşlarınca yayını yapılan 19 saniyelik bir videoda; bakım personeli B.Y. ve sağlık personeli G. B. T. tarafından kriz atağında kendisine zarar vermemesi için sabitleme yapılırken engelli birey Bahar B.’ye çalışanların sert müdahalede bulunduğu izlenimi oluşturulmaya çalışılmıştır" cümlelerini de kullandı.

'MÜFETTİŞ İNCELEMESİ DEVAM ETMEKTEDİR'

Duymaz açıklamasının devamında, "Konuyla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ivedilikle bilgilendirilmiş, ilgili personellerin savunmaları alınarak; kurumumuzla durumları değerlendirilmiş ve tüm ilgililer hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Bu görüntüleri çektiği tarafımıza bildirilen ve kurumumuzda yalnızca 1 hafta çalışıp işten ayrılan F.B. isimli personel hakkında da yaşanan olayı sorumlu müdüre bildirmediği ve bu olayların yaşanmasına sebebiyet vermesine istinaden yasal yollara başvurulduğu kamuoyuna duyurulur. Bakanlık tarafından yapılan basın açıklamasında da belirtildiği üzere halen kurumumuzda müfettiş incelemesi devam etmektedir. Bu yayını yapan kuruluşlara aynı engelli çocuğumuzun kriz anında neler yapabileceğini, kendisine nasıl zararlar verebildiğini anlayabilmeleri açısından yasal yollarla kurumumuzca çekilmiş kayıtlarımızın bulunduğu ve bu kayıtların incelendikten sonra gerekli açıklamayı ve bu konudaki vicdan muhasebelerini yapmalarını salık veririz" ifadelerini de kullandı.

ENGELLİ BİREY AÇLIKTAN ÖLDÜ İDDİASI

Geçtiğimiz yıl Ocak ayında aynı bakım merkezinde destek alan 17 yaşındaki H.T.'nin, sosyal medyada yapılan bazı paylaşımlarda açlıktan öldüğü iddia edilmişti. Özel bakım merkezi avukatı Beytullah Duymaz bu konuyla ilgili de açıklama yaparak, "Engelli birey H.T. bundan 1 yıl 9 ay önce, 25.01.2023 tarihinde vefat etmiştir. Kurumumuzda toplam 25 gün kalmıştır. Bu süreçte aileye bilgi verilerek tedavisi için defaatle hastaneye götürülmüştür. Engelli birey kuruma geldiğinde belirtilen yaralarının olduğu, ailenin ikrar ve imzasıyla kuruma kabul belgesinde mevcuttur. Kişinin vefatıyla ilgili Adli Tıp raporunda iddiaların aksine açık bir şekilde vefat sebebini yazmaktadır. Karşı tarafın avukatının kamuoyunu yanıltıcı beyanlarının aksine hiçbir yerde açlık nedeniyle vefat ettiğine dair belge ve ibare yoktur." dedi.

Görüntü Dökümü:

---------------------------

(Cep telefonu)

- Bahar B.'nin yatağa bağlandığı an

- Bahar B.'ye ait fotoğraflar

- H.T.'ye ait fotoğraflar

(Aktüel)

- Özel bakım merkezinden görüntü

- Genel ve detay görüntüler


Haber Kaynak : DHA

Başkan Geçit’in ‘Ücretsiz YKS ve LGS Kurs’ Vaadi Gerçeğe Dönüştü

Malatya Büyükşehir Belediyesi, İnönü Üniversitesi'nde Tanıtım ve Bilgilendirme Standı Açtı

Malatya’da Okul Çevreleri ile Servis Araçları Denetimi Yapıldı

“Ahilik, Toplumsal Dayanışmayı En Güzel Şekilde Yansıtan Hayat Felsefesidir”

Başkan Er İtfaiye Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı

Malatya Büyükşehir Belediyesi,merkez ve kırsalda yol çalışmasına hız verdi

Başkan Taşkın’dan Ahilik Haftası Mesajı

Vali Seddar Yavuz’dan Ahilik Haftası Mesajı

Sadıkoğlu,İş Dünyasının Yaşadığı Sıkıntıları Bakan Işıkhan'a tek tek anlattı

Büyükşehir Belediyesi Semt Konaklarında 1200 Öğrenci Ders Başı Yaptı

Galatasaray - PAOK / fotoğraflar

PAOK’lu taraftar, polis eşliğinde stadyumdan çıkarıldı

Trabzonspor’da Konyaspor maçı hazırlıkları devam ediyor

Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı Toplantısı Riva'da yapıldı

1965 Samsunspor Derneği, ilkokul öğrencilerine çanta hediye etti

Adanaspor'un yeni teknik direktörü Kemal Kılıç oldu

Samsunspor’dan PFDK sevkine tepki

Bülent Uygun: Zor bir maç bizi bekliyor

Arkas Spor - Altekma: 3-2

SOCAR Türkiye, Iğdır Futbol Kulübü'nün forma sponsoru oldu

Çöp konteynerinde cansız bulunan bebeğin annesi ve ailesi adliyeye sevk edildi

Amasya'nın yeni valisi Önder Bakan, göreve başladı

MUĞLA - Türk balıkçı teknesi, Yunan unsurlarınca havaya ateş açılarak tacize uğradı (VİDEO EKLENDİ)

TOKAT’ta yolda yürüyen kadına bıçaklı saldırı kamerada (VİDEO EKLENDİ)

29,5 yıl hapis cezası bulunan firari kadın Aydın’da yakalandı

Hafif ticari araçla çarpışan otomobilin sürücüsü kaçtı: 5 yaralı

Marketten ekmek alıp evine dönen çocuk tabanca ile kolundan vuruldu

İstanbul-Başakşehir'de 3 çocuk devrilen kamyonetin kasasından düşen malzemelerin altında kaldı

Bingöl'de yolcu minibüsü devrildi: 13 yaralı

Minibüsün çarptığı bisikletli ile araçtaki yolcu yaralandı (2)

‘Yerli teknoloji girişimi şirketlerin satış sorununu bağımsız satışçılarla çözüyor’

Avukat Özdilek: Kişisel verilerinizi koruma hakkınızı kullanın

Kuşadası'nda Yunan unsurlarınca geri itilen 21 kaçak göçmen kurtarıldı

Gaziantep'te, 32 kilo 400 gram skunk ele geçirildi

Otomobilin çarptığı demir kapı anneanne ve torunlarının üzerine devrildi: 3 yaralı

Mersin'de yasa dışı bahis operasyonunda 18 tutuklama

Osmaniye’de Ahilik Haftası, kutlandı

El emeği göz nuru eserler

Mercan Dede sevenleriyle buluştu

Kayseri'de 230 bin fidan dikilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan ile bir araya geldi (2)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı Mikati ile bir araya geldi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Rusya Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı Volodin'le görüştü

Bakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Gayriresmi Toplantısı'na katıldı

Bakan Güler: Artık Gabar ve Kato dağları terörle değil, petrolle anılıyor (2)

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Putin ile görüştü

Özgür Özel: Bir sonraki toplantımızı Ramallah’ta yapmayı öneriyorum

Erbakan: 1 kuruş borç almadan, faiz ödemeden belediye yöneteceğiz

Çöp konteynerinde cansız bulunan bebeğin annesi ve ailesi adliyeye sevk edildi

Galatasaray - PAOK / fotoğraflar

Amasya'nın yeni valisi Önder Bakan, göreve başladı

MUĞLA - Türk balıkçı teknesi, Yunan unsurlarınca havaya ateş açılarak tacize uğradı (VİDEO EKLENDİ)

TOKAT’ta yolda yürüyen kadına bıçaklı saldırı kamerada (VİDEO EKLENDİ)

29,5 yıl hapis cezası bulunan firari kadın Aydın’da yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile bir araya geldi

Hafif ticari araçla çarpışan otomobilin sürücüsü kaçtı: 5 yaralı

Marketten ekmek alıp evine dönen çocuk tabanca ile kolundan vuruldu

PAOK’lu taraftar, polis eşliğinde stadyumdan çıkarıldı

Trabzonspor’da Konyaspor maçı hazırlıkları devam ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan ile bir araya geldi (2)

İstanbul-Başakşehir'de 3 çocuk devrilen kamyonetin kasasından düşen malzemelerin altında kaldı

Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı Toplantısı Riva'da yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan ile bir araya geldi

Çankırı’da 37’nci Ahilik Haftası kutlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı Mikati ile bir araya geldi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Rusya Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı Volodin'le görüştü

Bakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Gayriresmi Toplantısı'na katıldı

Bakan Güler: Artık Gabar ve Kato dağları terörle değil, petrolle anılıyor (2)

Bingöl'de yolcu minibüsü devrildi: 13 yaralı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Putin ile görüştü

Minibüsün çarptığı bisikletli ile araçtaki yolcu yaralandı (2)

Özgür Özel: Bir sonraki toplantımızı Ramallah’ta yapmayı öneriyorum

İzmir'de tabanca ve bıçaklı kavgada 4 kişi yaralandı, 5 kişi tutuklandı

Sahipsiz köpeğin saldırdığı kadın ağır yaralandı

Tanju Özcan: İdam cezasının gündeme gelmesi lazım

Kayseri'de 2 ton kaçak tütün ele geçirildi; 2 gözaltı

Ankara'da 1487 adet tarihi sikke ele geçirildi

Bintepeler kolyesi Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde

Yükleniyor