Tarih: 02.02.2025 13:42

‘İç mimari projeler zorunlu hale getirilmelidir’

Facebook Twitter Linked-in

ADANA,(DHA)- TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İçmimarlar Odası Adana Şube Başkanı Mustafa Bayık, Adanalı 4 kişinin de hayatını kaybettiği Bolu Kartalkaya’daki otel yangınının, iç mimari projelerinin zorunlu hale getirilmesinin gerekliliğini ortaya koyduğunu vurguladı. Bayık, "İç mimari projeler zorunlu hale getirilmelidir” dedi.

TMMOB İçmimarlar Odası Adana Şube Başkanı Mustafa Bayık, aralarında Adanalı 4 kişinin de bulunduğu, 78 kişinin hayatını kaybettiği Bolu Kartalkaya’daki otel yangınıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bayık, bu yangının, iç mimari projelerin insan hayatı için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

İç mimarlığın, bir yapının tasarımından çok daha fazlası olduğunu kaydeden Bayık, “İç mimar, bir yapının doktorudur. Tıpkı bir doktorun hastasının sağlığını korumak için gereken her türlü müdahaleyi ve önlemi alması gibi, iç mimar da yapının içinde yaşayanların güvenliğini ve sağlığını korumak için her detayı titizlikle planlar. Bu sorumluluk, yalnızca estetik değil, hayatta kalma meselesidir” dedi.

‘İÇ MİMARİ PROJELER ZORUNLU HALE GETİRİLMELİDİR’

Bu tür acı olayların yaşanmaması için artık geç kalmadan harekete geçilmesinin önemini vurgulayan Başkan Mustafa Bayık, şunları söyledi:

“Ne yazık ki afetlerin sadece bir kez meydana geldiği ve o bir tek şansın da geri alınamayacak kadar değerli olduğu gerçeği göz ardı ediliyor. Toplu kullanım alanlarında, özellikle de sürekli değişen kullanıcı profillerine sahip oteller gibi yapılarda, afetlere karşı dayanıklı ve hayat kurtaran iç mimari projelerin zorunlu hale getirilmesi elzemdir. Kartalkaya’daki otelde yaşanan trajik olayda olduğu gibi, mekanlarda görsel güzellik ve estetik ön plana çıkarılırken, can güvenliği ikinci planda kalıyor. Otel tadilatlarında yangın ve deprem kaçış planlarının göz ardı edilmesi, can kayıplarına yol açmıştır. Buradaki asıl sorun, estetik ve görsellik uğruna hayati güvenlik önlemlerinin atlanmasıdır. İç mimari projeler sadece estetik değil, aynı zamanda hayatta kalma stratejisidir. Ne yazık ki, yıllar içinde yapıların işlevlerinde yaşanan değişikliklerde, iç mimari projelerin güncellenmesi ve zorunlu hale getirilmesi gibi kritik önlemler göz ardı edilmiştir. Ancak bu olayda bir kez daha gözler önüne serildi ki, can kayıplarını engellemek için iç mimari projeler hayati bir öneme sahiptir."

'CAN GÜVENLİĞİ ADINA TİTİZLİKLE PLAN YAPILMALIDIR'

Bütün projelerde, acil çıkışlar, yangın merdivenleri, kaçış koridorları gibi hayat kurtaran detaylar tasarlanması gerektiğine dikkat çeken Bayık, "Bu alanlarda kullanılacak malzemeler, yönlendirme levhaları, yangın söndürme ekipmanları ve her bir detay, can güvenliği adına titizlikle planlanmalıdır. İç mimari projeler, yeni yapı projelerinde ve tadilatlarda artık zorunlu hale getirilmelidir. Bu projelerin denetimleri de sıkı bir şekilde yapılmalı, hayat kurtaran her detay eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır. TMMOB İçmimarlar Odası Adana Şubesi olarak, tüm ilgili kurumlarla bu görüşmelerimizi sürdürüyoruz ve insan hayatının korunması için iç mimari projelerin önemini anlatmaya devam ediyoruz. Devlet kurumlarımızın bu konuya müdahale edeceğinden şüphemiz yoktur. Unutmayalım, hayat tek bir fırsat ve bu fırsat bir daha geri gelmeyecek" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —