Emine Erdoğan, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Çalıştayı'na katıldı

Emine Erdoğan, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Çalıştayı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan,Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın İşbirliği ile Şişli'de bir otelde düzenlenen 15'inci Bitkisel İlaçlar İçin Düzenleyici İşbirliği Toplantısına Katıldı

 

Dünya Sağlık Örgütü'nün 15'incisini düzenlediği Bitkisel İlaçlar İçin Düzenleyici İşbirliği Toplantısı ile Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Kılavuz ve Strateji Geliştirme Çalıştayı'na katılan Emine Erdoğan, "Artan kronik hastalıklar ve aşırı ilaç kullanımı tüm dünyada sağlık politikalarını yeniden gözden geçirmenin zorunlu olduğu kanısını güçlendirmiştir. Bu noktada Dünya Sağlık Örgütü, geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinin ülkelerin sağlık sistemlerine dahil edilmesini teşvik etmektedir. Tarihi öğretilerin gün yüzüne çıkarılarak, modern uygulamalara entegrasyonunda üzerimize düşeni yerine getirmek için 2012 yılında Sağlık Bakanlığımız bünyesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Daire Başkanlığı kuruldu" dedi.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bakanlığı'nın İşbirliği ile Şişli'de bir otelde düzenlenen 15'inci Bitkisel İlaçlar İçin Düzenleyici İşbirliği Toplantısı ile Geleneksel Ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Kılavuz ve Strateji Geliştirme Çalıştay'ına (GETAT) katıldı. Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma (TÜMATA) ekibinin müzik dinletisi ile başlayan programda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge açılış konuşması gerçekleştirdi. Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Emine Erdoğan'da programın katılımcılarına hitap etti. Konuşmaların ardından Bakan Koca, Emine Erdoğan'a günün anısına Anadolu tıbbını temsil eden 'Hayat Ağacı' plaketini takdim etti.

 

"ANADOLU TOPRAKLARI KADİM TIP KAYNAKLARI AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR KONUMDADIR"

 

"Şifanın arandığı en kadim kaynaklardan biri hiç şüphesiz hala keşfedilmemiş sayısız türü bünyesinde barındıran bitkiler alemidir" sözleriyle konuşmasına başlayan Emine Erdoğan, "Bugün birçok hastalığın tedavisinde bitkilerden elde edilen ilaçlar kullanıldığını biliyoruz. Anadolu toprakları, sahip olduğu 3 bini endemik, toplam 12 bin bitki türü ile bitkilerle tedavi alanında müstesna bir yere sahiptir. Sadece bitki çeşitliliği açısından değil, üzerinde birçok önemli hekim ve bilim insanının yaşamış olması hasebiyle de Anadolu toprakları kadim tıp kaynakları açısından önemli bir konumdadır. Razi'den İbni Sina'ya, Hipokrat'tan Galen'e sayısız alimin keşifleri ve kaleme aldıkları eserler hala bilim insanlarımız tarafından keşfedilmeyi beklemektedir" ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

"AŞIRI İLAÇ KULLANIMI SAĞLIK POLİTİKALARINI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMENİN ZORUNLU OLDUĞU KANISINI GÜÇLENDİRMİŞTİR"

 

Tıp alanında köklü geçmişe sahip çıkılmasının milli ve vicdani bir görev olduğunun altını çizen Erdoğan, "Hastalıklarla mücadele, biçim değiştirse de, her dönem insanlığın temel uğraş konularından biri olmuştur. Teknolojinin gelişmesiyle teşhiste kat edilen mesafenin önemini yadsıyamayız. Ancak diğer taraftan artan kronik hastalıklar ve aşırı ilaç kullanımı tüm dünyada sağlık politikalarını yeniden gözden geçirmenin zorunlu olduğu kanısını güçlendirmiştir. Bu noktada Dünya Sağlık Örgütü, geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinin ülkelerin sağlık sistemlerine dahil edilmesini teşvik etmektedir. Tarihi öğretilerin gün yüzüne çıkarılarak, modern uygulamalara entegrasyonunda üzerimize düşeni yerine getirmek için 2012 yılında Sağlık Bakanlığımız bünyesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Daire Başkanlığı kuruldu. Gerekli mevzuat düzenlemesi yapıldı. 2014 yılında yürürlüğe giren 'Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği' bu çerçevede önemli bir adımdı. Bu sayede Sağlık Bakanlığı öncülüğünde, birçok üniversitede GETAT eğitim ve uygulama merkezleri açıldı' dedi.

 

 

 

"TÜRKİYE'NİN GETAT UYGULAMALARINDA DÜNYA İÇİN BİR CAZİBE MERKEZİ OLACAĞINA EMİNİM"

 

GETAT uygulamalarının bilimsel ve akademik bir zeminde yürütülmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Emine Erdoğan, "Bu minvalde geçtiğimiz aylarda ülkemizin saygın araştırma kuruluşlarından biri olan TÜBİTAK Başkanlığımız tarafından Geleneksel ve Tamamlayıcı tıbbın araştırılmasına yönelik proje çağrısına çıkıldı. Akademik çalışmaların ve bilim insanlarının GETAT uygulamalarına gösterdiği ilginin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bu sayede Türkiye'nin GETAT uygulamalarında önde gelen ülkelerden biri ve tüm dünya için bir cazibe merkezi olacağına eminim. Ayrıca, topraklarımızın bu zengin şifa birikiminin, Sağlık Bakanlığımızca patenti alınan 'Anadolu Tıbbı' markası altında daha da geliştirilerek, insanlığın istifadesine sunulacak olması, ümit verici bir gelişme" diyerek sözlerine son verdi.

 

 

 

 

"2 BİN 408 SAĞLIK KURULUŞU, GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP ALANINDA UYGULAMA YAPABİLME YETKİSİNE SAHİPTİR"

 

Programda konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının Hipokrat veya İbn-i Sina gibi dünyaca ünlü tıp insanları tarafından uygulandığının altını çizerek sözlerine başladı. Bakan Koca, "Ülkemizde bu ihtiyaca binaen; geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulama yöntemlerini belirlemek, bu yöntemleri uygulayacak kişilerin, eğitimi ve yetkilendirilmeleri ile bu yöntemlerin uygulanacağı sağlık kuruluşlarının, çalışma usul ve esaslarını düzenlemek amacıyla, 27 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe giren, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği ile yasal çerçevesi tanımlanmış ve sağlık sistemimize entegre edilmiştir. Güncel olarak, 2 Bin 408 sağlık kuruluşu, geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında, uygulama yapabilme yetkisine sahiptir. Ayrıca yetkilendirdiğimiz merkezlerce ilan edilen eğitimlere, tam katılım sağlayarak başarılı olan hekimlere, bugüne dek toplam 18 Bin 597 adet, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulayıcı sertifikası verilmiştir. Yani toplam hekimlerimizin yüzde 10'una yakını bu sertifikalara sahip olmuştur" dedi.

 

"GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ MERKEZİNİ EN KISA SÜREDE ÜLKEMİZDE DE KURMAK İSTİYORUZ"

 

2019 yılında araştırma yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları alanında 177 araştırmanın başlatıldığının belirten Bakan Koca, "Dünya Sağlık Örgütü tarafından yetkilendirilen ve dünya çapında sayısı 26 olan, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uluslararası İşbirliği Merkezini en kısa sürede, ülkemizde de kurmak istiyoruz. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanınan ve DSÖ işbirliğinde bir akademi olmak üzere teklif edilen işbirliğinin Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı bünyesinde bulunan GETAT Enstitüsü ile birlikte yapılacağını ilan etmekten memnuniyet duyarım" diye konuştu.

 

"DSÖ TÜRKİYE'NİN LİDERLİĞİNDE İLERLEMEK İSTEMEKTEDİR"

 

Çalıştay'a katılan Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge ise, "Nereye gidersem gideyim, hep söylediğim bir şey var. Huzurlarınızda bir kez daha bunu tekrar etmek istiyorum. Sağlık doğal bir köprüdür. Sağlık; barış için, uzlaşma için, empati için, birbirini anlayabilmek için doğal bir köprüdür. Ve bunun içerisinde de geleneksel, tamamlayıcı ve entregretif tıp en güçlü rolü üstlenmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün Avrupa Ofisi de üye devletlerimizle bu konudaki işbirliklerini çok daha arttırmayı istemektedir. Bunu yaparken de tabi ki de Türkiye'nin liderliğinde ilerlemek istemektedir. Türkiye'nin bu derin tecrübe ve bilgisini diğer üye devletlerle paylaşmayı çok gönülden istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 


Haber Kaynak : DHA

Malatya’da Şehitleri Anma Hatim ve Dua Proğramı Düzenlendi

Geçmişten Geleceğe Hemşirelik Konferansı

Hobi tutkunları el becerilerini sanata dönüştürüyor

Yeşilyurt’taki Müzik Kursları Yoğun İlgi Görüyor

Esnaf teşkilatlarından Başkan Taşkın’a ziyaret

Evren ; Tasarruf Tedbirlerinden Malatya Dahil 4 İl Etkilenmeyecek

Yeşilyurt Belediyesi 32 Bin Öğrenciye Sıfır Atık Eğitimi Verdi

Bayan Yazıcı’dan Hekimhan İlçesine Ziyaret

Başkan Taşkın: “Uğraştıran değil, ulaştıran bir anlayışı benimsiyoruz”

Malatya'da 78 kişiye mezar olan Hakimbey Apartmanı davasında 3'üncü duruşma görüldü

Beşiktaş Emlakjet - Manisa Büyükşehir Belediye Spor: 92-74

Çorum FK - Kocaelispor: 2-1

Filenin Sultanları, Hollanda’yı 3-1 ile geçti

Kuzeyboru, Anna Lazareva'yı transfer etti

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkan adaylığını resmen açıkladı

Ahmet Çakar : Aziz Yıldırım ile Ali Koç arasında çok büyük rekabet olur, tam bıçak sırtı

Mete Gazoz, ilk kez Avrupa şampiyonu oldu

Kuşadasıspor - Belediye Kütahyaspor 1-2

O kural değişti, Göztepe Süper Lig’e geldi

Turan Savaş Sanatı hakem ve antrenör semineri düzenledi

Yenişehir Belediyesi 19 Mayıs Ayak Tenisi Turnuvası başladı

Televizyon programındaki itirafla ortaya çıkan cinayetin şüphelileri adliyede

BAU dünyadaki en iyi genç üniversiteleri arasında yer aldı

Mersin’de asayiş operasyonlarında 95 gözaltı

"Hemşireler olmasa sağlık sistemimiz çöker"

Kozan'da kalaşnikof ele geçirildi

“Ülkemizin ve dünyanın hemşirelik mesleğine çok ihtiyacı var”

TÜİK: Nisanda 75 bin 569 konut satıldı

Türk Eğitim Derneği’nden, 19 Mayıs’a özel klip

Emekli hemşireye meslektaşlarından sürpriz

İnşaatın 5’inci katından düşen işçi öldü

Motosikleti hızlı sürdüğü için uyaran arkadaşını öldüren sanığa ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’ indirimli ceza

Onarıma yardım için çıktığı çatıdan düşerek öldü

Rize’de otomobil uçuruma yuvarlandı; 1ölü 4 yaralı

Baba-kız,sobadan sızan gazdan öldü

Ateşli silahla başından vurulan Tuğra öldü, babası dahil 4 kişi gözaltında

Suç örgülerinde adı geçen 4 emniyet mensubu gözaltına alındı

Tartıştığı arkadaşının boğazını kırdığı cam bardakla kesti

Adıyaman’da Tırla çarpışan otomobil sürücüsü öldü

Elazığ’da uyuşturucu taciri 2,751 uyuşturucu hapla yakalandı

Milletvekili Ölmeztoprak ; Malatya'mıza eğitim yatırımlarımız devam edecektir

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kanun dışına çıkan kim varsa hesabını soruyoruz

Bakan Göktaş : Aile Enstitüsü’nü hayata geçireceğiz

Dervişoğlu Erdoğan istiyor diye anayasa değişikliğini desteklemeyeceğiz

Bakan Tekin Mülakatın kaldırılması, şu an gündemimizde yok

Bakan Tunç : Yargımıza güvenelim

CHP Osmaniye Milletvekili Asu KAYA: ''Soğan tarlasına tatile biraz da siz gelin"

Destici ; Kim bu hadsizliği, ahlaksızlığı yapmışsa bedelini ödeyecek

Ölmeztoprak ; Gazze,tüm insanlık için ahlak ve vicdan meselesidir

Adalet Bakanı Tunç Kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısı 169 bin 255’i buldu

Yenişehir Belediyesi 19 Mayıs Ayak Tenisi Turnuvası başladı

Televizyon programındaki itirafla ortaya çıkan cinayetin şüphelileri adliyede

BAU dünyadaki en iyi genç üniversiteleri arasında yer aldı

Mersin’de asayiş operasyonlarında 95 gözaltı

"Hemşireler olmasa sağlık sistemimiz çöker"

Kozan'da kalaşnikof ele geçirildi

“Ülkemizin ve dünyanın hemşirelik mesleğine çok ihtiyacı var”

TÜİK: Nisanda 75 bin 569 konut satıldı

Türk Eğitim Derneği’nden, 19 Mayıs’a özel klip

Emekli hemşireye meslektaşlarından sürpriz

'Bir Fikrin mi Var?'ın birincisine 1 milyon liraya varan yatırım desteği

Çanakkale'de engellilerin bir günlük askerlik heyecanı

SunExpress’ten İzmir’e 7 yeni rota

Depremzede çocuklar Datça'da denizle buluştu

Polis memuru, emekli uzman çavuşu tabancayla vurarak öldürdü

İstanbul- Gaziosmanpaşa'da iki grup arasındaki kavgada tekme ve yumruklar havada uçuştu

14 yıl önce grizu patlamasında ölen 30 madenci anıldı

Annesini öldürüp, babasını yaralayan sanığa iyi hal indirimi

İzmir'de ortaokul öğrencilerinden kardeş okula kitap bağışı

Mut Karacaoğlan, Kayısı Kültür ve Sanat Festivali 24-25-26 Haziran’da

Trafik kazasında kızını kaybeden anne: Bir canın karşılığı para cezası mı olur

TÜİK: İşsizlik oranı birinci çeyrekte yüzde 0,1 azaldı

Kilis'te, firari hükümlü yakalandı

MSB: Suriye ve Irak'ın kuzeyinde 7 terörist etkisiz hale getirildi

Muratpaşa turları satışa çıkıyor

ŞOK Marketler'e 'İstihdamını En Çok Artıran Şirketler' ödülü

Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey, Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi'ni ziyaret etti

Kardeşinin doğum gününde annesini öldüren sanığa 19 yıl hapis cezası

Seramiksan Usta Eğitim Seminerlerine devam ediyor

‘Türkiye’de her 3 kişiden 1’i hipertansiyon hastası’

Yükleniyor