Tarih: 04.02.2025 10:42

'Deprem riskine karşı iç mimar şart'

Facebook Twitter Linked-in

Aysu DURSUN/ANTALYA, (DHA)- İÇMİMARLAR Odası Antalya Şube Başkanı Güner Onaran, yaklaşan turizm sezonu ve olası deprem risklerine dikkati çekerek, otellerde iç mimar bulundurmanın zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Onaran, özellikle deprem gibi afet durumlarında iç mekan tasarımının hayati rol oynadığını belirtti.

Turizmin başkenti Antalya'da bulunan oteller sezon hazırlıklarını sürdürürken, İçmimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Güner Onaran, yaşanan sosyal ortamlarda hem iç dizayn hem de kullanış açısından güvenlik önemlerinin alınmasının olası bir deprem durumunda hayat kurtaracak etkileri olduğunu belirtti. Depremlerde yaşanan can kayıplarının büyük kısmının yapıların çökmesinden değil, sabitlenmemiş eşyaların devrilmesi, ağır tavan unsurlarının düşmesi ve dayanıksız malzemelerin kullanılması nedeniyle meydana geldiğini söyleyen Onaran, "Otellerde estetik kaygılar kadar güvenlik unsurlarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. İç mimarların profesyonel dokunuşları, sadece görsel zenginlik yaratmakla kalmaz, aynı zamanda konaklayan misafirlerin güvenliğini artırır. Yapısal olmayan unsurların yerleşimi, sabitlenmesi ve dayanıklılığı iç mimarların uzmanlık alanına girer" diye konuştu. Eşyaların sabitlenmesinin hayati öneminin altını çizen Onaran, "Dolaplar, lavabolar, asma tavanlar gibi unsurların güvenli şekilde sabitlenmesi gerekiyor. Deprem sırasında duvara sabitlenmemiş bir dolabın ya da ağır bir metal kornişin düşmesi bile ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden otellerde mutlaka bir iç mimarın denetim ve kontrol süreçlerinde yer alması şart" dedi.

'SADECE ESTETİK KAYGILAR ELE ALINMAMALI'

Oteller ve diğer kamusal alanlarda iç mimarların sadece estetik kaygılarla değil, güvenlik standartlarını da göz önünde bulundurarak çalışmaları gerektiğine dikkati çeken Onaran, "İç mimarların denetim yetkileri genişletilmeli. Hangi malzemelerin kullanıldığı, montaj süreçleri ve güvenlik testlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Estetik olarak gözümüze güzel geleni değil, hem estetik hem de sağlam ürünlerle çalışmalarımızı yapmamız gerekiyor. Bu nedenle de deprem yönetmeliğinde inşaat mühendisleri ve mimarlarla birlikte iç mimarların da aktif rol alması gerektiğini savunuyoruz" diye konuştu. 6 Şubat depremlerinden elde edilen verilerin, iç mekan düzenlemelerinin hayati önem taşıdığını ortaya koyduğunu belirten Onaran, "Deprem sonrası yapılan incelemelerde birçok can kaybının, sağlam gibi görünen binaların içindeki sabitlenmemiş mobilyalar ve yanlış tasarlanmış yapısal unsurlar nedeniyle gerçekleştiği tespit edildi. Bu da bize gösteriyor ki sadece bina sağlamlığı değil, iç mekan güvenliği de hayati öneme sahip" dedi.

'TURİZM SEKTÖRÜNDE GÜVENLİK STANDARTLARI ARTIRILMALI'

Turizm sektöründe güvenlik standartlarının artırılması gerektiğine vurgu yapan Onaran, "Oteller, konaklama tesisleri ve kamuya açık alanlarda iç mimarların zorunlu hale getirilmesi, hem olası afetlere karşı hazırlıklı olmayı sağlar hem de konaklayan misafirlerin can güvenliğini teminat altına alır. Bu sadece estetik bir tercih değil, aynı zamanda bir zorunluluktur. İç mimarların sürece dahil edilmesiyle yapılan denetimler, olası felaketlerde can kaybını en aza indirir" diye konuştu. Güvenli yaşam alanı için binanın iç yapısının da önemli olduğunu aktaran Onaran, "Güvenli bir yaşam alanı oluşturmak yalnızca binanın dış yapısıyla değil, iç mekan düzenlemeleriyle de mümkündür. Bu nedenle, iç mimarların denetim süreçlerinde daha etkin rol alması için gerekli düzenlemelerin yapılması şart" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —